Ileana Renia

Asociația „17 Decembrie” Timișoara: Moise Guran răspândește minciuni despre revoluţia din decembrie 1989. Până și CTP a ajuns să se dezică de Guran!

Ca urmare a „cooptării” lui Moise Guran în funcții de conducere în cadrul Uniunii Salvați România (USR), Asociația „17 Decembrie” Timișoara a răniților și familiilor îndoliate din revoluție a adresat o scrisoare deschisă către membrii și simpatizanții partidului, făcând apel la aceștia să „să se împotrivească avansării domnului Moise Guran în funcții înalte în acest partid.”

Motivul? Membrii asociației reclamă pozițiile lui Moise Guran prin care, susțin aceștia, a răspândit minciuni despre revoluția din decembrie 1989 prin care a justificat crimele săvârșite atunci de regimul comunist împotriva populației. Unul dintre textele lui Guran invocate de revoluționari a fost publicat în aprilie 2014 și pe platforma România Curată, fraza cheie fiind cea în care Moise justifică crimele regimului comunist de la Revoluție susținând că „România ar fi sucombat ca stat”.

În evenimentele din Ucraina despre care se vorbește în articolul domnului Guran, se cunoaște existența unei implicări militare din străinătate (rusești), dar în același articol autorul pretinde că același lucru s-ar fi întâmplat și în România în 1989, scriind despre „infiltrarea unor aşa-zis civili, nişte turişti, cum le-am zis noi în decembrie 1989, care, la fel, au încercat să aprindă o revoluţie la Iaşi, apoi la Timişoara, după care s-au mutat spre Bucureşti”, ceea ce reprezintă o dezinformare cu privire la realitatea faptelor din decembrie 1989 din România. Cunoaștem faptul că teoria că revoluția din 1989 ar fi fost inițiată de agenți străini a fost intens vehiculată în ultimii 30 de ani de către forțele interesate să justifice crimele din 1989 (primul care a susținut asemenea teorii fiind Nicolae Ceaușescu), dar faptul că domnul Moise Guran le dă crezare arată din partea dânsului capacitate intelectuală scăzută și lipsă de discernământ. Amintim că după 30 de ani de cercetări, Parchetul Militar concluzionează în rechizitoriul din „dosarul revoluției”: „Probatoriul administrat nu a evidenţiat existenţa unei implicări armate străine pe teritoriul României în timpul Revoluţiei din decembrie 1989”.

Nu cunoaștem exact motivația care l-a făcut pe domnul Guran să scrie cele amintite, dacă dânsul a dezinformat conștient, având un interes pe care îl putem doar bănui, ori dacă crede sincer în ceea ce a scris. Dar în amândouă aceste ipoteze considerăm că este inoportună promovarea în funcții înalte politice a persoanei sale.

Noi, răniții și familiile îndoliate din revoluție de la Timișoara, nu dorim în funcții politice în România pentru care ne-am riscat viața ori și-au dat viața membri ai familiilor noastre, persoane mincinoase, care dezinformează voit, ori persoane cu capacitate intelectuală scăzută, lipsite de discernământ, manipulabile, analfabeți funcționali. Din acest motiv facem apel către membrii și simpatizanții Uniunii Salvați România să se împotrivească avansării domnului Moise Guran în funcții înalte în acest partid.

Până și Cristian Tudor Popescu a reacționat față de zisele și atitudinea fostului său coleg de la Europa FM, politician de altfel de multă vreme, dar CTP s-a tot făcut că nu vede. Cele mai savuroase trei pasaje din articolul prin care CTP se dezice de jurnalistul Guran, pentru amuzamentul tuturor:

Nu m-au entuziasmat vreodată stilul forfotă, bălăriile logice, apărute după sentințe bombastice și greșeli de informare ale domnului în chestiune.

Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată. […] Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului.

Regret doar orice vorbă schimbată vreodată cu acest ins. Vă rog să mă iertați, stimați Republicani, și vă asigur că asta nu se va mai întâmpla în această viață.

Dragi USR-iști, dacă nici pe zelosul vostru anticorupție, Cristian Tudor Popescu, nu-l luați în seamă, atunci pe cine? Că pe cetățenii care au votat USB și Nicușor Dan în 2016 ori pe susținătorii „hardcore” din mișcarea Roșia Montană sigur nu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “Asociația „17 Decembrie” Timișoara: Moise Guran răspândește minciuni despre revoluţia din decembrie 1989. Până și CTP a ajuns să se dezică de Guran!

 1. JK

  Ce articol e ăsta: anti-USR, anti-Guran, de clasificare a celor implicați în proteste Roșia Montană în grup hardcore, de divizare a USR-ului?
  Asociația 17 Decembrie poate să-l dea direct în judecată pe Moise Guran, nu să-l pârască șefilor lui. Ca fapt divers, asociația funcționează într-un oraș unde ajung în înalte funcții politice și administrative o mulțime de gunoaie. Cinismul istoriei și prezentului ar trebui să doară mult mai mult decât afirmația lui Guran. Moise își cere iertare, istoria nu, deocamdată, și nici nu sunt semne c-o s-o facă curând. Și n-ar mai trebui să de delegăm facultatea de a gândi dlui CT Popescu, chiar și la 5 ani de la producerea faptelor.
  Sunt foarte curios să aflu părerea unui istoric despre afirmațiile lui Guran.

  Reply
  • mariusmioc

   Asociația 17 Decembrie e formată din persoane care și-au riscat viața pentru libertatea de exprimare. N-are cum să conteste libertatea de exprimare dînd în judecată persoane care ar exprima opinii care nu convin. Singura soluție este chiar cea folosită – criticarea publică a opiniilor care arată lipsă de discernămînt, capacitate intelectuală scăzută, lucru necesar mai ales cînd persoanele respective pot ocupa poziții politice importante.

   Reply
   • JK

    Una este libertatea de exprimare și cu totul alta este afectarea demnității unei persoane prin lansarea de acuze în spațiul public: câte teste i-ați făcut lui Moise Guran, pentru a-l diagnostica cu lipsă de discernământ sau capacitate intelectuală redusă? Întrebați un jurist despre aceste concepte. Dacă, pe baza celor spuse de CTP, dstră aveți ceritudinea că-i așa, și dacă și-o eventuală instanță confirmă (după expertiză, bineînțeles), atunci Moise Guran poate să vă accidenteze mortal cu automobilul lui (sau să vă împuște de pe clădirea primăriei) și, în loc de pușcărie, va pleca într-o instituție de tratament și supraveghere psihiatrică.
    Înțeleg imensa frustrare a celor care și-au pierdut membri ai familiei în decembrie 1989 ori care au fost răniți, însă de la susținerea unor idealuri cu riscul vieții la discurs de Vadim via CTP e cale lungă. Mai ales la 5 ani de la eveniment.
    Ca fapt divers, vă pot informa că există o probabilitate foarte mare ca 95% dintre foștii șefi de la partid, miliție, securitate, plus membrii familiilor lor, să aibă convingerea că forțele de represiune au făcut bine ce-au făcut atunci, ba chiar c-au fost prea blânde sau ineficiente. Unii le-au exprimat și le exprimă chiar în spațiul public. Și nu cred că-i veți acuza de lipsă de discernământ sau capacitate intelectuală redusă, pentru că sunt oameni de afaceri de mare succes; la unii dintre ei mergeți cu hârtii ca să vă dea aprobare pentru una-alta. Poate le și mulțumiți pentru solicitudine. Iar ei vă pot lansa o șopârlă, ca să vă mai folosească o dată, la 30 de ani, pentru a reduce din voturile cui nu trebuie s-ajungă la putere.
    Asta cred că-i trist. Invitați-l pe Moise Guran la o adunare a Asociației, ca să-i măsurați capacitatea intelectuală pe viu.

    Reply
    • mariusmioc

     Observ la dumneavoastră o ostilitate față de ideea de libertate de exprimare (valoare pentru care s-a murit în decembrie 1989) care, dacă e răspîndită larg printre fanii USR (nădăjduiesc să nu fie așa), este îngrijorătoare: adică pretindeți că nu se poate pune la îndoială capacitatea intelectuală a unei persoane publice. Ce alte aberații veți mai susține, veți pretinde că nici capacitatea intelectuală a Vioricăi Dăncilă nu avem voie s-o punem la îndoială?
     Capacitatea intelectuală a domnului Moise Guran rezultă din articolele pe care dînsul le publică și experții din cadrul asociației „17 Decembrie” din Timișoara s-au pronunțat.

     Reply
    • mariusmioc

     Scrieți că „95% dintre foștii șefi de la partid, miliție, securitate, plus membrii familiilor lor, să aibă convingerea că forțele de represiune au făcut bine ce-au făcut atunci, ba chiar c-au fost prea blânde sau ineficiente. Unii le-au exprimat și le exprimă chiar în spațiul public”. Aveți oarecare dreptate, deși nu și la procentajul de 95%.
     Există însă mincinoși care vor să ascundă asta. De pildă Moise Guran a adăugat recent la articolul său din 2014 care a stîrnit discuția următoarele: „EDIT 2020: Acest articol a stârnit controverse, fiind interpretat în sensul în care aș fi considerat justificată omorârea populației de către autorități. (…) în afară de Nicolae Ceaușescu, nu știu să fi încercat nimeni vreodată o astfel de aberantă justificare”.
     https://www.moise.ro/2014/04/14/pare-ca-a-inceput-sa-va-explic-de-ce-eu-tin-cu-ucrainenii/
     Noi doi știm că de multă vreme se afirmă în spațiul public că represiunea a fost justificată. Se afirma asta de prin 1990, în „România Mare” a lui Corneliu Vadim Tudor, „Democrația” scoasă de fostul consilier a lui Ceaușescu, Eugen Florescu, „Europa”, revista lui Ilie Neacșu (mai apoi parlamentar PRM). La Timișoara, acest „oraș unde ajung în înalte funcții politice și administrative o mulțime de gunoaie”, se făceau mitinguri de mii de persoane pentru a protesta față de aceste falsificări.
     (mi-ați stîrnit nostalgia cu felul cum ați descris Timișoara; îmi amintește de articolul „Timișoara – rușinea României” publicat în 1990 de „România Mare” a lui Vadim Tudor; facsimilul articolului la https://mariusmioc.wordpress.com/2014/01/27/un-moment-istoric-aproape-uitat-greva-din-decembrie-1990-de-la-timisoara-in-care-se-cerea-adevarul-despre-revolutie/ )
     Dar iată că apare Moise Guran care zice că după Ceaușescu „nimeni vreodată” n-a mai încercat să justifice represiunea. Și atunci te întrebi ce-i cu Guran ăsta? E mincinos, ori chiar vorbește despre probleme în care habar n-are? În amîndouă situațiile cred inoportună prezența sa în funcții publice înalte.

     Reply
    • mariusmioc

     Și încă o precizare: Asociația 17 Decembrie nu s-a pronunțat cu referire la Guran „pe baza celor spuse de CTP”, ci sigur invers – CTP s-a inspirat de la Asociația 17 Decembrie, pe care o și pomenește în articolul său.
     Urmăriți lincul din articol: Ședința Consiliului de conducere al asociației 17 Decembrie în care s-a adoptat scrisoarea către membrii și simpatizanții USR a avut loc în 1 februarie 2020, scrisoarea s-a publicat în 3 februarie 2020, iar CTP și-a scris articolul în 6 februarie 2020.
     Că în mare parte a mass-media, disputa „Asociația 17 Decembrie – Guran” s-a prefăcut într-o dispută „CTP – Guran” (excepție „Evenimentul Zilei”, unde disputa e „Robert Turcescu – Guran”), ține de felul cum funcționează ceea ce noi timișorenii numim, cu scîrbă și dispreț, presa bucureșteană.

     Reply
 2. emil

  Nimeni nu spune adevarul despre Romania, cine a tras si pentru ce s-a tras la Timisoara. Cert e ca s-a intervenit brutal ca pe 10 August, au murit mame tinere cu copii de un an sau doi, au fost arse si aruncate la canal. CTP face piruete jurnalistice fara sa gandeasca. La batranete celulele nervoase se retrag. Critica conducatorii auto ca nu evita ursii fara sa stie ca un urs reactioneaza cu viteza unei sageti cand e surprins de zgomotul unei masini.

  Reply
  • mariusmioc

   Cum adică nimeni nu spune adevărul? La Timișoara de 30 de ani spunem adevărul, dar nu stă nimeni să ne asculte. Zicală timișoreană: „De ce nu-s capabili bucureștenii să lămurească misterele revoluției din Timișoara? Pentru că aceste mistere nu există!”
   În decembrie 2019 (la 30 de ani de la revoluție) editura Partoș din Timișoara a lansat colecția de carte „Nu vrem să aflăm adevărul despre revoluție, fiindcă îl cunoaștem”,, din care au apărut primele 2 cărți. Prima carte din colecție – „Istoricii și revoluția din 1989. Minciuni, falsificări, manipulări” se referă și la Moise Guran ca la unul din falsificatorii istoriei, poza lui Moise Guran fiind de altfel pe coperta cărții. https://mariusmioc.files.wordpress.com/2019/12/coperta-istorici.jpg

   Reply
   • emil

    Romania n-a fost si nu va fi stat niciodata. Astazi statul este format din institutii mafiote ce exploateaza si jefuiesc populatia. Dupa o confruntare TV, Bogdan Baltazar spunea ca e uimit cat de infantil gandeste Moise Guran.

    Reply
 3. despre salbatici-primitivi si avortonu lor statal

  Cica asa a auzit el vorbindu-se prin casa, deoarece taticu lui era ofiter al RSR si oltean patriot pe deasupra!
  (probabil participase la misiuni de lupta in zona, ca altfel de ce ar fi cautat justificarea in ochii minorului)
  Oricum, asocierea facut de Gurean acolo – cu situatia din Ucraina de dupa invazia Crimeei si inceperea luptelor in donbas – pe cat se poate de tampita. Pe linga faptul ca evenimentele istorice evocate de el sunt distorsionate, ca sa justifica interventia armata impotriva civililor neinarmati de aceeasi rasa, neam, etnie cu armata romana care nu e armata iugoslava.
  (armata oltenilor patrioti – romani de romani, mai romani decat oricine, cum e ciuca azi – lupta chipurile cu turisti sovietici, agenti rusi, acolo, poporul fiind victima colaterala, ca scut uman, folosit de acestia impotriva conducerii de partid si de stat, a clicii, care le dadea grade si privilegii, confundata de olteni cu STATUL!

  Reply
   • emil

    La fel era si afirmatul Lucian Mandruta, taicasu a mutat comandantul de pluton ca-l stresa pe Lucica la instructie.

    Reply
   • intuitzia

    Niciuna. Dar mi s-a parut plauzibil, privind la individ.
    (am citit undeva saptamana asta pe un forum, comentariile altora la tema si mi s-a parut plauzibil)
    Marog, poate fi si vreo ruda mai indepartata, ori mai apropiata, n-am de unde sti… Doar cei care i-au fost prieteni si colegi in Drobeta Turnu-Severin cu siguranta pot spune mai multe, daca nu puteti capata info de la jurnalistii si sereishtii locali.
    (oricum, e o zona sensibila, de granita, cu multe structuri militarizate pe acolo, apa grea, portile de fier, frontieristi, contrabanda)

    Reply
  • despre

   Daca, taticu lui intrase la facultate si a facut armata la TR, rezulta ca la terminarea stagiului militar era sub-locotenent = ofiter al RSR!
   Cei care intrau la facultate imediat dupa ce terminau liceul faceau armata cu termen redus si primeau dupa un grad, ori dupa absolvirea facultatii (nu stiu) – insa, probabil, pe vremea lui ta-su armata se facea dupa ce termina o facultate, deoarece Liceul pe atunci se termina la 17 ani!
   (taica-meu a intrat din prima la Galati, a fost exma, a facut armata pe care a terminat-o caporal si apoi a facut o facultate)

   Reply
   • Codruta

    Terminai TR ca sublocotenent si dupa facultate mai faceai 3 saptamani si te faceau locotenent ;)
    Liceul se termina la 18 ani, poate chiar 19. Trebuia sa ai 7 ani impliniti ca sa te inscrie in clasa I, in mod exceptional acceptau la 7 ani fara cateva luni.

    Reply
    • nuiadevarat

     Scoala se incepea, dupa razboi, ca si dupa Legea invatamantului din 1968 (daca nu ma insel) la 6 ani! Si cred ca era obligatoriu sa incepi la 6 ani, deoarece toti cei de varsta mea pe care-i cunosc, ca si ceilalti, au inceput-o la 6 ani +!
     Pana in 1968, scoala se termina dupa 11 ani. Toti cei pe care-i cunosc au terminat-o la 17 ani. Iar la 17 ani deoarece nu erai major conform legii nu puteai fi luat in armata. Rezulta ca daca nu intrai la facultate nici a doua oara faceai armata la termen.
     (stiu ca si fetele faceau un soi de armata in timpul facultatii – nu stiu daca primeau si grade dupa)
     Cei care au terminat scola dupa 1968 si nu intrau la vreo facultate faceau armata la termen obligatoriu – primeau ordin de incorporare si puteau fi sanctionati conform legii – daca nu aveau pile, care sa-i scuteasca un an – ceilalti efectuau un stagiu cu termen redus inainte de a incepe facultatea! nu dupa, ca cei dinanitea lor, iar mai apoi diverse pregatiri pe parcurs probabil.

     Reply
     • in '68 a fost interventia din CEHOSLOVACIA si aprofundarea pretiniei rominoiugosclave

      Scuze.
      Legea invatamantuli din ’78, valabila pana prin ’91!, dupa care s-a revenit la o varianta de dinainte, dupa ce s-a renuntat la treapta a doua; iar azi la o varianta de ’78, cu 8/9-10-12 ani obligatorii si 3 examene principale scrise la BAC = o barmbureala de submediocri sabotati si sabotori ai oricarei forme superioare de org umana in contextul mileniului3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *