Adrian Popescu

ARC cere afisarea transparenta, pe site-uri, a contractelor cu avocatii privati Casele de avocatura, platite regeste de institutiile publice

Institutiile publice au continuat si in perioada 2010-2011 sa incheie contracte de consultanta si reprezentare juridica cu diverse case de avocatura, platite din bani publici, desi au in componenta lor departamente de juristi platiti in acelasi scop. „Fruntasii” acestor contracte sunt casa de avocatura a vicepresedintelui PDL Valeriu Stoica (Ministerul Comunicatiilor, Posta Romana); SCA „Zamfirescu, Racoti, Predoiu”, fosta casa de avocatura a actualului ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, in care activeaza socrul sau, Calin Zamfirescu (Posta Romana, Ministerul Mediului); SCA „Ratiu&Ratiu” (Loteria Romana, Metrorex) si SCA „Bostina si Asociatii” (Posta Romana, Apele Romane, Garda Nationala de Mediu, Ministerul de Finante). Un alt tun din domeniu l-a dat Casa de Avocatura „Nemoianu” din Valcea, angajata in iulie 2010 pentru infiintarea companiei Electra. Dupa ce a primit 300.000 de lei de la CE Rovinari, CE Craiova, CE Turceni, Nuclearelectrica si Hidroserv Ramnicu Valcea, contractul a ramas fara obiect deoarece Guvernul Boc a renuntat la Electra.

In urma cu trei luni, in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, ARC a solicitat unui numar de 35 de institutii – ministere, agentii guvernamentale si companii de stat – sa comunice urmatoarele informatii:

– denumirea cabinetelor individuale/cabinetelor asociate/societatilor profesionale de avocati cu care au fost contracte;

– valoarea fiecarui contract incheiat;

– obiectul contractului;

– perioada de timp pentru care a fost încheiat.

13 institutii din cele cuprinse in cercetarea ARC, printre care si patru ministere, nu au raspuns deloc solicitarii. Acestea sunt:

• Ministerul Transporturilor si Infrastructurii
• Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri
• Ministerul Educatiei si Cercetarii
• Ministerul Culturii si Cultelor
• Complexul Energetic Turceni
• Complexul Energetic Rovinari
• Compania Nationala a Lignitului
• Agentia Nationala a Locuintei
• Societatea Nationala Loteria Romana
• Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania
• CFR Marfa
• Garda Financiara
• RA-APPS

Intamplator sau nu, majoritatea dintre acestea figureaza pe o lista a institutiilor publice despre care un raport al Curtii de Conturi de anul trecut precizeaza ca „au efectuat cheltuieli foarte mari cu societati/cabinete de avocatura, desi au structuri
juridice proprii”. Potrivit acestui raport, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (care nu a raspuns solicitarii ARC) a cheltuit in perioada 2008 – 2010 aproape 90 de milioane de lei reprezentand onorarii platite caselor de avocatura desi dispunea, in acelasi timp, de 653 de angajati cu specialitate juridica. Raportul Curtii de Conturi nu precizeaza insa cine sunt avocatii care au incasat aceste onorarii.

Societatea Nationala Loteria Romana este o alta institutie ce nu a dat curs solicitarii ARC. Curtea de Conturi a descoperit ca directorul general al Loteriei, Gheorghe Benea, a incheiat in anul 2009 un contract de asistenta si reprezentare juridica cu SCA „Ratiu&Ratiu”, contract ce a produs companiei un prejudiciu de 12 milioane lei (3,5 milioane euro). Din aceasta suma, 10 milioane lei il reprezinta un contract semnat intre cele doua parti privind situatia juridica a spatiilor neintabulate detinute de Loterie, desi au mai existat doua contracte asemanatoare incheiate in 2006 (SCA „Hahui si Asociatii”) si 2008 (SCA „Arthur Musetescu”).

Alti 1,1 milioane lei au fost cheltuiti nejustificat prin acordarea de asistenta pentru servicii de achizitii, cu toate ca exista in cadrul Loteriei un departament specializat in acest domeniu.

Dintre cele 22 care au raspuns solicitarii ARC, 10 au precizat ca nu au incheiat in perioada 2010 – 2011 astfel de contracte iar restul de 12 au precizat ca au incheiat contracte de asistenta juridica si au oferit o situatie a acestora, mai mult sau mai putin completa.

Posta Romana se remarca prin opacitate

Raspunsul cel mai lipsit de transparenta a venit din partea Companiei Nationale Posta Romana SA, care sustine ca aceste date nu sunt de interes public intrucat respectivele contracte „contin clauza de confidentialitate, potrivit careia orice informatie nu poate fi comunicata fara acordul celeilalte parti.”

Opacitatea de la Posta Romana este de inteles daca ne gandim ca acesta companie cheltuie anual sute de mii de euro pe servicii juridice oferite de case de avocatura, alese pe criterii netransparente.

Potrivit documentarii ARC, Posta Romana a angajat SCA „Stoica&Asociatii”, in incercarea de a scapa de amenda de 24 milioane euro, data de Consiliul Concurentei, pentru abuz de pozitie dominanta.

De asemenea, in 2008, Posta Romana a cheltuit 3 milioane de lei cu cinci case de avocatura: Voicu Filipescu, Bostina&Asociatii, Pavel&Asociatii, Pricop&Banu si Stefanica&Asociatii, iar in anul 2009 alti 1,4 milioane de lei cu 15 case de avocatura, printre care SCA „Stoica&Asociatii” si SCA „Zamfirescu, Racoti, Predoiu”.

In plus, ARC a constatat ca una dintre casele de avocatura aflate in relatii contractuale cu Posta Romana, Bostina&Asociatii, da dovada de o transparenta mai mare decat institutia platita din bani publici intrucat publica pe site-ul propriu o Lista de proiecte majore in care sunt mentionate si trei contracte cu Posta, dintre care doua sunt inca in desfasurare.

Un avocat din Focsani a reprezentat AVAS in 15 procese

Metrorex a atribuit, potrivit raspunsului transmis ARC, un contract catre S.P. Centrul de Consultanta in Afaceri SRL, in valoare de 3,8 milioane lei, pentru exproprierea imobilelor afectate de constructia Magistralei 5 (Drumul Taberei-Pantelimon).

In schimb, SCA „Ratiu&Ratiu” acorda asistenta juridica si reprezentare in instanta, insa Metrorex precizeaza ca valoarea acestui contract nu este determinata, fiind… in functie de necesitati.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ne transmite ca a incheiat in anul 2010 un contract cu avocatul Dan Adrian din Focsani, privind reprezentarea in instanta a institutiei in 15 procese deschise de angajatii institutiei, avand ca obiect litigii de munca, valoarea contractului fiind de 85.000 lei.

De asemenea, AVAS a incheiat contracte de reprezentare in instanta cu Gutium si Asociatii, avand o valoare de 41.000 lei.

In plus, AVAS are in derulare alte contracte de reprezentare in procesul post-privatizare si executari silite, din anii 2008-2009, despre care ARC a mai relatat. Este vorba de SCA „Sova si Asociatii” (5.000 lei), „Gheorghe Florea si Asociatii” (trei contracte de 81.000 lei si 20.000 euro), „Gorghiu, Pop si Asociatii” (12.000 euro), Av. Bodarlau Mihaela (15.000 euro), Av. Mihaila Constantin (6 contracte in valoare de 100.000 euro), SCA „Mircea Stanculescu si Alina Gabureac” (117.000 lei), SCA „Ghioca Daniel” (44.000 lei, 15.000 euro), SCA „Anastasescu si Asoc
iatii” (40.000 euro), SCPA „Cobuz si Asociatii” (65.000 euro, 40.000 lei), SCA „Musat si Asociatii” (10.000 euro), Av. Mihail Vlasov (15.000 de euro si 74.000 lei), Withers LLP.

Administratia Nationala Apele Romane transmite ca in anul 2009 a incheiat cu societatea „Bostina si Asociatii” un acord-cadru de asistenta juridica, cu o valabilitate de 4 ani. Contractele au valoare variabila, in functie de orele de reprezentare, pana acum fiind platita suma de 73.000 euro.

Garda Nationala de Mediu a incheiat, in perioada ianuarie-aprilie 2010, doua contracte de asistenta si reprezentare juridica cu SCA „Boboc&Asociatii” (74.000 lei) si SCA „Bostina&Asociatii” (32.000 lei).

135.000 de lei – asistenta juridica pentru un proiect abandonat

Complexul Energetic Craiova a semnat cu SCA „Hahui si Asociatii” un contract avand ca obiect consultanta juridica pentru achizitii lucrari de mediu in valoare de 165.420 lei.

De asemenea, CE Craiova a achitat 135.000 lei catre firma de avocatura „Nemoianu”, pentru asistenta juridica in cadrul proiectului de infiintare a Companiei Nationale Electra SA, proiect abandonat intre timp.

Ministerul Comunicatiilor a incheiat, in 2010 si 2011, doua contracte cu SCA „Sfarleaza si Asociatii”, in valoare 143.000 lei, avand ca obiect consultanta si expertiza juridica pentru Centrul National de Management pentru Societatea Informationala si Centrul National „Romania Digitala” si un alt contract cu SCA „Stoica si Asociatii”, in valoare de 96.000 lei, pentru consultanta si expertiza juridica.

Ministerul Mediului si Padurilor a beneficiat, in anul 2010, de serviciile a trei case de avocatura: SCA „Leaua si Asociatii” (300.000 lei), Av. Catalina Marcu (240.000 lei) si SCPA „Gherghina&Asociatii” (300.000 lei).

In 2011, Ministerul Mediului a incheiat un acord-cadru cu trei case de avocatura pentru consultanta juridica si reprezentarea in instanta. Pana in decembrie 2011, SCA „Leaua si Asociatii”, Av. Catalina Marcu si SCPA „Zamfirescu, Racoti, Predoiu” au incasat fiecare cate 190.000 lei.

Ministerul Justitiei a incheiat in 2010 un singur contrat de asistenta juridica cu SCA „Tanasescu Leaua Cadar & Asociatii”, in valoare de 5.000 euro, privind un litigiu la Comisia Europeana.

Ministerul Sanatatii a incheiat un singur contract, cu SCA „Dragan & Mazilu”, pentru asistenta juridica in ceea ce priveste achizitiile publice facute in cadrul Proiectului privind reforma sectorului sanitar – faza a II-a, finantat de Banca Mondiala prin Acordul de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. Ministerul Sanatatii precizeaza ca acest contract prevede servicii de asistenta juridica in limita unui plafon de 57.000 de euro si ca „datorita specificului procedurilor Bancii Mondiale si al volumului mare de munca pe care il are, Directia Juridica a MS nu poate acorda asistenta juridica pentru achizitiile conform procedurilor Bancii Mondiale”.

Cinci ambasade platesc avocati din tarile gazda

Ministerul Afacerilor Externe ne-a pus la dispozitie o lista cu opt contracte incheiate de misiuni diplomatice ale Romaniei in strainatate cu societati de avocatura din tarile respective pentru asistenta juridica in diverse litigii.

Astfel, Ambasada Romaniei la Londra a platit societatii Trott & Gentry LLP Solicitors suma de 3.500 de lire sterline (aprox. 4.819 euro) pentru asistenta juridica in speta DACOS Construction LTD vs. Romania, in baza unui contract derulat in perioada februarie 2010 – aprilie 2011.

Ambasada Romaniei la Roma a incheiat doua contracte cu o echipa formata din doi avocati – Pietro Deodato si Daniela Siminiceanu Consorti – unul in aprilie 2010, iar celalalt in ianuarie 2011, in scopul asigurarii asistentei juridice pentru un proces vizand recuperarea unei garantii platite pentru inchirierea unui imobil care adapostea resedinta sefului de misiune, respectiv executarea silita a proprietarului imobilului respectiv. Ambele contracte sunt, potrivit MAE, in curs de finalizare si au costat suma totala de 2.520 de euro.

Reprezentanta Permanenta a României pe langa Uniunea Europeana de La Bruxelles a platit 700 de euro firmei de avocatura Vanden Eynde Legal pentru reprezentarea misiunii intr-un proces cu proprietarul unui apartament. Aceeasi firma de avocatura reprezinta misiunea diplomatica a Romaniei la Bruxelles intr-un proces civil privind recuperarea pagubelor produse de inundatii la un apartament inchiriat de misiune. Contractul a fost incheiat in 2008, este inca in curs si prevede ca partea romana sa plateasca avocatilor belgieni suma de 75 de euro/ora.

Ambasada Romaniei din Pretoria (capitala administrativa a Africii de Sud) plateste 112 euro/ora unei case de avocatura – Bhika & Popat Advogados – care reprezinta statul roman in actiunea de recuperarea a unui imobil care a adapostit in trecut fosta Ambasada a Romaniei in Maputo, capitala Mozambicului.

Misiunea Permanenta a Romaniei la ONU (MP ONU), situata in New York, a incheiat doua contracte cu aceeasi firma de avocatura, Hertzfeld & Rubin P.C. Attorneys at Law, si cu acelasi obiect: „servicii juridice de consiliere, asistenta si reprezentare in cauza Weason vs. MP ONU”. Primul contract, derulat in perioada dec. 2010 – aprilie 2011, a fost in valoare de 7.541 de dolari SUA (5.234 de euro), iar cel de-al doilea, incheiat in martie 2011 este in valoare de 25.000 de dolari (17.743 de euro) la care se adauga „cheltuieli adiacente”, potrivit MAE. In cadrul acestui contract, care este inca in curs, s-a platit pana in septembrie 2011 suma de 12.145 de dolari (8.262 de euro).

Ministerul Finantelor Publice recunoaste ca are in teritoriu contracte de consultanta juridica, insa promite ca ni le va pune la dispozitie ceva mai tarziu.

In schimb, MFP sustine ca a gestionat, in intervalul 2008-2011, o serie de contracte cadru de reprezentare juridica pentru reprezentarea Romaniei sau a altor institutii publice in fata Curtii de Arbitraj Internationale a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii.

Astfel, in 2005, au fost selectate 7 societati/consortii de avocatura: „Tuca, Zbarcea si Asociatii” (dosarul EDF Services LTD impotriva Romaniei, solutionat in 2009, prin respingerea cererii reclamantului de obligare a Romaniei la plata unor despagubiri in cuantum de minim 92 milioane USD), „Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston Petersen” in consortiu cu „Freshfields Bruckhaus Deringer” (dosarul Ioan si Viorel Micula, European Food SA, Multipak SRL si Starmill SRL, in derulare), „Cameron McKenna” in consortiu cu „Morgal Lewis & Bockius LLP” (dosarul arbitral Spyridon Roussalis impotriva Romaniei, preluat de AVAS), „Leaua si Asociatii” in consortiu cu „Lalive” (dosarul arbitral The Rompetrol Group impotriva Romaniei, in derulare), „Bostina si Asociatii” in cosortiu cu „Bairne, Maynard & Parsons LLP”, „Musat si Asociatii”, „Baker & Mc Kenzie”, ultimele trei neprestand servicii catre MFP.

In anul 2007, in urma unei noi licitatii au fost selectate doua consortii de avocatura cu care s-au incheiat, pentru o perioada de doi ani, contracte cadru de reprezentare: „Tuca, Zbarcea si Asociatii” in consortiu cu „White&Case LLP” (dosarul arbitral S&T Oil Equipment & Machinery Ltd impotriva Romaniei), „Musat si Asociatii” in consortiu cu „LeBoeuf Lamb Green & MacRae LLP’s” (nu au prestat servicii catre MFP).

In anul 2010, s-a organizat o noua licitatie in urma careia au fost selectat

e 3 consortii de avocatura cu care s-au incheiat, pentru o perioada de doi ani, contracte cadru de reprezentare: „Leaua si Asociatii” in consortiu cu „Lalive”; „Tuca, Zbarcea si Asociatii” in consortiu cu „Freshfields Bruckhaus Deringer”, „Bulboaca si Asociatii” in consortiu cu „Herbert Smith LLP”.
MFP transmite ca, de la data incheierii contractelor cadru de reprezentare, nu a aparut un litigiu arbitral a carei problematica sa intre in sfera de reprezentare a MFP, motiv pentru care nu s-au acordat mandate de reprezentare si nici nu au fost efectuate plati.

Lista celor 10 institutii care au precizat ca nu au contracte cu case de avocatura

Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
Ministerul Apararii Nationale
Ministerul Administratiei si Internelor
Ministerul Agriculturii
Compania Nationala de Investitii
SN CFR Calatori SA
Inspectoratul de Stat in Constructii
Autoritatea Nationala a Vamilor
Agentia Domeniilor Statului
Administratia Nationala de Administrare Fiscala


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “ARC cere afisarea transparenta, pe site-uri, a contractelor cu avocatii privati Casele de avocatura, platite regeste de institutiile publice

  1. kronos

    Ce-ar fi sa vedeti daca unii ministri sau secretari de stat nu sunt aparati de unele case de avocatura mentionate in alte procese in calitate de intimati.
    Q.E.D.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *