Romania Curată

APADOR-CH cere CCR să clarifice sintagma „condamnări penale” din Legea 90/2001

APADOR-CH a depus vineri la Curtea Constituțională un amicus curiae în sprijinul demersului de clarificare a prevederilor Legii 90/2001, lege care îi împiedică pe politicienii condamnați să ocupe funcții de demnitate publică în Guvern.

Asociația consideră că sunt neîntemeiate argumentele folosite de Avocatul Poporului, pentru a motiva excepția de neconstituționalitate ridicată la CCR pe această temă, dar în același timp apreciază că sintagma „condamnări penaledin cuprinsul legii amintite ridică probleme de constituționalitate, întrucât este prea vagă și lasă loc la interpretări arbitrare”, se arată într-un comunicat al Asociației.

APADOR-CH apreciază că, prin ambiguitatea sa, sintagma „condamnări penale” din amintita lege încalcă art. 1 al. 5, art. 23 al. 11 şi art. 53 al. 2 din Constituţie (ce vizează respectarea prezumției de nevinovăție și restrângerea unor drepturi).

Ca modalitate practică de remediere a viciului de constituţionalitate prezentat, asociaţia consideră că este suficient ca în decizia Curţii să se menţioneze că respectiva sintagmă este constituţională în măsura în care ea se referă la „condamnări definitive pentru care nu a intervenit reabilitarea sau, după caz, nu a încetat executarea măsurilor de siguranţă”.

Reamintim că, în urmă cu trei săptămâni, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a atacat la CCR  Legea 90/2001. Gestul lui Ciorbea a stârnit indignarea a peste 130.000 de români, care i-au cerut demisia printr-o petiție.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “APADOR-CH cere CCR să clarifice sintagma „condamnări penale” din Legea 90/2001

 1. Radu Negrut

  Deci APADOR-CH este ONG-ul care îl vrea cu tot dinadinsul pe Liviu Dragnea prim-ministru ? Mersi de explicație ! Muream proști și nu știam … Aproape că au citat sentința lui Dragnea …
  Păi , atunci cu petiția anti-Ciorbea cum rămîne ? Că și ăla tot asta cere … Aproape că sunt copy-paste …
  Sau APADOR-CH candidează pentru titlul de recordman la proba ” dat cu mucii în fasole ” .

  Reply
  • Dumitru

   Nu, n-ati inteles. APADOR-CH vrea sa salveze un pic din lege pentru a-l bloca pe Dragnea. :) Legea aia e clar neconstitutionala. Pentru a mai pastra ceva din ea constitutia trebuie violata, saraca, pe toate partile. CCR s-ar preta la asta, dar trebuia ca cineva sa propuna smecheria, ca sa nu poata sa fie data vina numai pe CCR. Nu de alta, dar se mai uita europenii din cand in cand si le e jena.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *