Constantin-Alexandru Manda

Am cerut universității mele să asigure condiții minime de igienă în grupurile sanitare. Te provoc să faci la fel!

Câte universități și școli din România asigură condiții minime pentru igiena optimă a elevilor și studenților? Întrebarea asta ar trebui să ne macine în permanență, protecția împotriva virusurilor și infecțiilor cu transmitere de la om la om fiind un proces continuu. Dar, cu atât mai mult subiectul trebuie tratat cu seriozitate în contextul apariției noului coronavirus, care a pus în gardă autoritățile sanitare din toată lumea.

Și pentru a fi clar, prin condiții minime înțeleg acele lucruri pe care le percepem de bun simț: apă curentă, hârtie igienică, săpun antibacterian și/sau soluție dezinfectantă pentru mâini, existente în permanență la grupurile sanitare, nu doar când ai noroc să prinzi. Școlile și universitățile sunt obligate să pună la dispoziție aceste materiale, conform prevederilor art. 15, alin. (3) din ordinul ministrului sănătății nr. 1955/1995.

Așa că, în calitate de student al Facultății de Drept a Universității din București, i-am trimis astăzi o solicitare domnului prof. Marian Preda, noul rector al universității, prin care i-am cerut ca în imobilul din bulevardul Mihail Kogălniceanu, unde studenții de la drept ne desfășurăm activitatea, să fie respectate normele mai sus amintite. În concret, am solicitat să fie puse în practică trei operațiuni concrete:

 • Asigurarea de săpun cu proprietăți antibacteriene, în permanență, în toate grupurile sanitare. În acest moment ești norocos dacă prinzi o dată la câteva zile.
 • Montarea unor dispozitive cu gel dezinfectant, alimentate în flux continuu, cu scopul de a asigura igiena mâinilor, în toate grupurile sanitare sau pe holuri (cel puțin două pe etaj);
 • Asigurarea dotării cabinelor din grupurile sanitare cu hârtie igienică, în prezent aceasta fiind disponibilă doar în exteriorul cabinelor.

Vă provoc la ceva: dacă nici la voi în universitate sau în școală nu sunt respectate aceste norme igienico-sanitare minime, trimiteți o solicitare către rectorul universității, respectiv directorul școlii. Dacă instituțiile de învățământ nu asigură condiții minime pentru o igienă optimă, atunci elevii, părinții sau studenții trebuie să le pună aceste lucruri în vedere și să ceară respectarea legii. Altfel, din punctul meu de vedere, suntem vinovați în egală măsură.

Mai jos puteți vedea petiția adresată Universității din București. După primirea răspunsului, voi reveni cu un nou articol.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Am cerut universității mele să asigure condiții minime de igienă în grupurile sanitare. Te provoc să faci la fel!

 1. Claudiu

  Din categoria am descoperita apa calda. Ca unul care lucrez intr-o universitate de ceva vreme si ca unul care a avut preocupari in domeniul curateniei grupurilor sanitare, am intalnit urmatoare situatii:
  – s-a pus sapun si s-a facut curat
  – a venit nu stiu ce mecanic/vizitator/student si a plecat cu sapunul solid/hartia igienica, capacul de la vasul de wc
  – un student a considerat ca e amuzant sa scoata tot sapunul lichid si sa il scurga in cosul de gunoi
  – licitatia de sapun lichid s-a blocat din motive birocratice
  – femeia de serviciu responsabila cu pus sapun lichid e in concediu/ e chemata la nu stiu ce activitate de hei-rup
  – femeia de serviciu s-a suparat ca a primit calificativ nu foarte bun si a intrat intr-un soi de greva japoneza. Adica sta si fumeaza la ea in birou 3 ore pe zi si apoi pleaca acasa.
  – femeia de serviciu face curat la diversi profesori acasa si considera ca efortul e suficient
  – utilizatorul de vas de toaleta (e.g. vizitator, student, personal administativ, profesor universitar, femeie de serviciu) nu are tinta, sau nu stie sa traga apa sau arunca chestii care nu se duc cand traga apa cum ar fi sacose de plastic. Uneori rezultatul necesita firma de curatare chimica (d’aia in costume de extrateresti)
  – cabina nu functioneaza pt ca: e inchis cu cheia (de cin oare!?), e stricat si instalatorul zice ca e treaba de licitatie si firma nu a lui, instalatorul nu are chef sa il repare, instalatorul nu are cu ce sa il repare; de ex nu are adaptor de teava de pexal de la 1/2 la 3/4 pt ca licitatie e blocata din motive de … nu s-a aprobat bugetul tarii.
  – cei care au inchiriat sala de sport considera ca in banii aia au cumparat si toalete cu totul asa ca lasa apa sa curga, nu trag apa, blocheaza dozatorul de sapun lichid, pleaca cu peria/ hartia igienica, crapa masca de la vasul de apa
  – pe vremuri, un om al strazii a plecat cu vasul de apa pt ca era din fonta. nu a inchis alimentarea, nu a taiat teava ci a rupt-o
  – vasul de wc refuleaza dn motive de instalatie proiectata prost
  – pozitia de om de serviciu nu e ocupata pt ca nu sunt oameni interesati de un salariu minim pe economie dar cu diverse responsabilitati, precum cele enumerate. Cica la mine in universitate sunt 30 de pozitii scoase la concurs neocupate de 2 ani de zile. Am vazut eu pe site-ul universitatii anuntul, dar nu am vazut situatia exact

  – etc

  Nu vreau sa ii iau apararea rectorului de la drept pe care nici nu il cunosc, dar reponsabilitatea lui in care din situatiile enumerate e ?

  Realist fara un administrator nazist ca are tupeu sa tipe la cadrele didactica ca sunt nesimtiti, sa le faca referate studentilor sau fara o alocare bugetara supergeneroasa nu se va face nimic.

  In Olanda am intalnit o curatenie impecabila pentru ca universitatea isi permitea sa aiba un om de serviciu la 2 toalete si 2-400 mp de birouri/laboratoare sali de curs. Omul de serviciu intra sa faca curatenie luna de doua ori pe zi, aveau o camara plina (cam cat raionul de profil de la Auchan) de chestii de curatat… Ce ziceti … ne permitem?

  Reply
 2. Claudiu

  Tot eu. Un timp am suspectat ca studentii sunt cei care fac dezastru. E adevarat, dar nu numai. La un moment dat s-a hotarat sa se inchida cu cheia ca sa fie doar pt profesori. Si ca sa vezi murdaria a continuat. Secretara catedrei (era pe vremea catedrelor nu a departamentului) a luat-o personal si a facut investigatii. S-a determinat ca persoana cu cea mai mare prestanta academica este cea mai prost crescuta intr-o asemenea zona. Ce te faci? Si mai ales cum formulezi o potentiala cerere in care ceri pedepsirea vinovatului. Ii angajezi om de serviciu care sa intre dupa el (un soi de valet)? Intre timp a iesit la pensie si nu mai mergem in 5 minute pana la cel mai apropiat care e curat.
  Avem o problema noi ca ca societate.

  Reply
 3. JK

  O gândire liberală (adevărată nu orban-iohannistă) ar zice să lăsați lucrurile să se regleze singure. Dacă hârtia este (ăsta e deja un progres uriaș!!!) afară, înseamnă că e nevoie de ea acolo, mai ales că până acum nimeni altcineva nu s-a sesizat. Ne plângem în diverse forme că trăim într-o țară ca un WC și ne mirăm că hârtia igienică este la îndemână?

  Reply
 4. carcotasul

  N-ar fi fost, poate, mai potrivit sa incepeti prin a cere UTILIZATORILOR grupurilor sanitare indeplinirea unor minime conditii de „grija” pentru acestea, cat si sub aspectul „stilului” folosirii lor ? Nu zic ca e rau ce ati facut, dar de ce evitati raspunderea pentru acesta situatie ce revine celor mai numerosi, adica utilizatorilor ? Eu asa gandesc, cu mintea mea cea proasta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *