Adrian Popescu

Adrian Sârbu, în arest preventiv. Cum arăta schema de evaziune și ce însemna „bucheţele de panseluţe”, „caşcaval” sau „butelii de oxigen”

Creatorul ProTV şi al agenţiei de știri Mediafax, Adrian Sârbu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, conform deciziei Curții de Apel București de miercuri noaptea, sub acuzațiile de spălare de bani, evaziune fiscală şi instigare la delapidare.

Unul dintre cei mai puternici oameni din mass-media este învinuit că a pus la cale o schemă infracţională pentru a eluda plata taxelor către statul român, în centrul operaţiunilor frauduloase fiind agenţia de ştiri Mediafax.

Conform procurorilor, prejudiciul se ridică la 16,8 milioane de lei rezultat din evaziune fiscală; 2,6 milioane de lei rezultat din delapidare; 2,9 milioane de lei din spălarea banilor.

Referatul procurorilor de la Parchetul General detaliază schema prin care Sârbu eluda plata taxelor către stat: Grupul Mediafax folosea terţe firme pentru plata parţială a angajaţilor pe drepturi de autor, însă acele firme aveau rolul de a acumula datorii în cascadă, ajungând în incapacitatea să plătească taxe şi impozite. În acest fel, SC Mediafax Grup SA era protejată, iar statul punea proprire pe conturile firmelor care acumulaseră datorii, însă procedurile erau inutile, deoarece acestea nu deţineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.

Documentul conţine şi detalii „picante”: Liliana Şerban, asistenta lui Adrian Sârbu, îi cerea prin mail lui Orlando Nicoară, directorul general al Mediafax (a demisionat între timp), să îi elibereze din casieria societăţilor din grupul Mediafax diverse sume de bani. În momentul în care banii ajungeau la Sârbu, mesajele de confirmare erau „codificate”, banii fiind denumiţi „buchețele de panseluţe”, „caşcaval”, „top hârtie” sau „butelii de oxigen”.

Adrian Sârbu deţine 87% din acţiunile SC Alerria Management Company SA, societate care la rândul ei deţine 99,41% din SC Mediafax SA, 95% din SC Apropo Media SRL şi 50% din SC Mediafax Group SA. Deşi nu îndeplinea funcţii în cadrul Mediafax, Sârbu avea controlul asupra tuturor societăţilor din grup, deciziile acestuia „impunându-se cu putere de lege”.

Procurorii susţin că, la solicitarea lui Sârbu, membrii din conducerea acestor companii, printre care Liliana Şerban, Roxana Dorina Grigoruţă, Eugenia Bălan, Sorin Dinu, Daniela Reghină Cozac, Rodica Crisbăşan şi avocatul Dragoş Chiş, împreună cu Diana Atanasiu şi Dragoş Eremia, au folosit o schemă infracţională în scopul sustragerii de la plata taxelor către bugetul de stat, schemă în care au fost interpuse mai multe societăţi comerciale, care au derulat operaţiuni fictive, în intervalul 2011 – 2014, în relaţia cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societăţile din grupul Mediafax (SC Mediafax Grup SA, SC Mediafax SA, SC Apropo Media SRL).

„În cadrul şedinţelor de bugetare a societăţilor la care a participat, inculpatul Adrian Sârbu a afirmat în mod constant că nu este dispus să plătească taxe la stat şi s-a arătat interesat de găsirea unor modalităţi concrete de evitare a acestora. La nivelul managementului SC Mediafax Group SA, SC Mediafax SA şi SC Apropo Media SRL a fost gândit un sistem de eludare a taxelor care trebuiau virate la bugetul de stat, sens în care s-a hotărât înfiinţarea de societăţi în care să fie transferat capitalul. Sistemul creat nu avea ca scop doar sustragerea de la plata către bugetul general consolidat al statului a taxelor şi impozitelor, ci şi utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în scopul plăţii de bonusuri pentru funcţiile de top ale societăţilor şi în special pentru inculpatul Sârbu Adrian”, arată procurorii.

În schemă a fost utilizată şi firma Teleferic Prahova SA, al cărui administrator şi-a însuşit din casierie bani pe care i-a remis apoi lui Adrian Sârbu.

Pentru a ascunde aceste fapte, Adrian Sârbu le-a impus unor angajaţi să şteargă din calculatoare e-mailurile sau documentele potenţial compromiţătoare.

„Persoană publică, Adrian Sârbu beneficiază de o imagine creată prin TV şi mass-media, putând astfel avea un impact deosebit asupra persoanelor ce pot ajuta la aflarea adevărului”.

din motivarea procurorilor care au solicitat măsura arestării preventive

***

Citește și: Portret de ”mogul bun”. Adrian Sârbu și statul român


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *