Romania Curată

ActiveWatch: CNADNR a reacționat în stil mafiot împotriva funcționarilor care au dezvăluit nereguli din interior

Modul prin care CNADNR încearcă intimidarea angajaților care au dezvăluit neregulile din interior au stârnit reacții ample. ActiveWatch, o organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public a luat poziție după amenințările și suspendările din funcții dictate de conducerea CNADNR împotriva angajaților care au avut curaj să vorbească liber despre problemele autostrăzilor din România, în special tronsonul Sibiu-Orăștie. Trei funcționari sunt cercetați disciplinar și li s-au suspendat contractele de muncă. Ei au vorbit și despre corupția care a cuprinsă aproape toată instituția.

Iată comunicatul ActiveWatch:

În ultimele săptămâni, trei funcționari CNADNR au semnalat prin intermediul presei o serie de nereguli administrative grave în activitatea companiei. Drept răspuns, instituția a declanșat o cercetare disciplinară împotriva lor și le-a suspendat temporar contractele de muncă până la încheierea cercetării. Această acțiune are scopul vădit de a sancționa curajul acestora, dar mai ales de a descuraja salariații CNADNR care ar fi tentați să denunțe neregulile din Companie. Instituția urmărește prin aceste măsuri să oculteze informațiile privind eventualele nereguli administrative și să-și protejeze imaginea sancționând curajul funcționarilor care au informat publicul și autoritățile despre posibile nereguli în administrarea CNADNR.

Prin aceste măsuri, Compania face dovada unei inadmisibile necunoașteri a legii. Legea avertizorului public de integritate nr. 571/2004 spune clar că avertizorii nu au obligația de a se adresa în prealabil unor instanțe interne, ci se pot adresa direct mass-mediei atunci când doresc să expună anumite nereguli, ilegalități, abuzuri, proastei administrări a resurselor publice. Articolul  6 din lege conține sintagma „alternativ sau cumulativ”, ceea ce înseamnă că sesizarea poate fi adresată oricăruia dintre destinatarii prevăzuți de lege și că este suficient să fie adresată unui singur destinatar pentru ca persoana care a făcut-o să fie considerată avertizor de integritate și, în consecință, să beneficieze de protecția prevăzută de legea pentru avertizori.

Invocarea reglementărilor interne pentru sancționarea celor trei intră în contradicție cu prevederile legii, care spune limpede că avertizorul nu este obligat să țină cont de procedurile instituționale în cazul în care se hotărăște să expună anumite fapte (Art.5.d.:“În cazul avertizării în interes public, nu se aplică normele deontologice sau profesionale de natură să împiedice avertizarea în interes public”). Toate instituțiile publice au obligația să își armonizeze normele și reglementările interne cu prevederile legii avertizorului de integritate. În cazul unor litigii în justiție, legea primează, iar instituțiile care nu au ținut cont de ea riscă să fie sancționate și să producă astfel noi pagube bunurilor publice.

Decizia suspendării contractului de muncă și a declanșării unei cercetări disciplinare în baza regulamentelor interne îi pune pe salariați în defensivă și îi acuză implicit că au acționat cu rea-credință. Dincolo de faptul că buna-credință a avertizorului este prezumată de lege (instituția trebuie să probeze contrariul), considerăm că toate dezvăluirile făcute de cei trei prin intermediul presei trec proba bunei-credințe, atât prin subiectul dezvăluirilor (preocupare pentru buna gestionare a resurselor publice), cât și prin intenție (faptele semnalate fuseseră anterior semnalate conducerii instituției, dar aceasta nu a intervenit pentru a le remedia). Mai grav, cei trei susțin că au fost hărțuiți și intimidați atunci când au sesizat conducerii diferitele nereguli constatate, ceea ce justifică o dată în plus decizia lor de a se adresa presei.

Cerem conducerii CNADNR să respecte legea, să anuleze imediat măsurile declanșate împotriva celor trei salariați și să declanșeze urgent o anchetă care să verifice cele semnalate de aceștia. De asemenea, recomandăm celor trei salariați sancționați de conducerea CNADNR și tuturor funcționarilor dornici să expună nereguli sau încălcări ale legii să se pună la adăpostul legii avertizorului de integritate (legea 571/2004).  

Mircea Toma,

Președinte ActiveWatch

Citește mai jos isprăvile conducerii CNADNR, dar și dezvăluirile celor intrați în dizgrațiile șefilor:

Ministrul Transporturilor a trimis Corpul de Control la CNADNR. UPDATE Ce concluzii poate trage + TOP firme care câştigă frecvent licitaţiile organizate de companie

Corpul de Control al ministrului Transporturilor va efectua un control la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în cazul directorului suspendat din companie, care a relatat presei ilegalităţile din CNADNR. “Ministerul îşi exercită dreptul şi obligaţia de a verifica informaţiile apărute în presă. În măsura în care acestea vor fi întemeiate, se […]

Mascarada cu autostrada. Director CNADNR despre tronsonul Orăștie-Sibiu: „Ar trebui să construim de la zero! Am avut 300 de note de neconformitate şi le-am ascuns”

Sutele de neconformităţi constatate pe autostrada Sibiu – Orăştie îi îngrijorează pe reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Publice (CNADNR), care recunosc, prin vocea unui oficial, că deşi au avut rapoartele de neconformitate, nu au fost foarte atenţi la ce spun acestea. Invitat la Realitatea TV, directorul de investiţii al CNADNR, Alin Goga, a […]


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *