FSB a deschis, ieri (miercuri), un dosar penal împotriva lui Boris Kagarlițki, un cunoscut politolog, sociolog, profesor la Școala Superioară de Științe Sociale și Economice din Moscova (Şaninka) și editor al cunoscutei reviste de stânga Rabkor pentru că ar fi justificat terorismul (articolul 205.2 din Codul penal). Asta însemnă o pedeapsă cu închisoarea între 5 și 7 ani.
În mod evident, motivul real al arestării lui Kagarliţki a fost reprezentat de opiniile sale politice și de activitățile sale curente: poziția fermă antirăzboi. Boris Kagarliţki a fost deja transferat la Sâktâvkar, Regiunea Komi.
Pe Boris Kogarliţki îl cunosc foarte bine – am avut nenumărate discuţii, dezbateri, interviuri, colaborări. Pentru generația mea el era un exemplu de curaj şi o minte sclipitoare, un extraordinar profesor. Am publicat şi câteva interviuri cu el.
Este disident încă din perioada Brejnev – a fost arestat în anii 80 pentru poziția lui critică faţă de regimul sovietic – disidența lui a fost mereu asumată de pe poziția de stânga. A articulat şi argumentat mereu asta prin cărţile sale.
A avut o pozţie destul de critică şi faţă de regimul Elţin, fiind un social democrat asumat, de pe poziții marxiste.
A scris nenumărate cărţi fundamentale pentru a înţelege Estul: Thinking Reed: The Intellectuals and the Soviet State 1917 to the Present, Verso Books, 1989; Russia Under Yeltsin and Putin: Neo-Liberal Autocracy, Pluto Press, 2002; Russia, Ukraine and Contemporary Imperialism, Routledge, 2019; Between Class and Discourse: Left Intellectuals in Defence of Capitalism, Routledge, 2020. Ca să amintesc doar câteva.
Este foarte cunoscut în mediile social-democrate şi academice la nivel mondial, făcând analize sclipitoare de pe pozițiile sociologice ale sistemului-lume, pe modelul școlii sociologice americane – Immanuel Wallerstein.
Prin el l-am cunoscut pe profesorul Immanuel Wallerstein şi o pleiadă de universitari tineri străluciți din Rusia şi Ucraina: în marea parte acum predau în universitățile occidentale. Ultima oară ne-am văzut cred acum șapte ani la Bruxelles, la un panel de discuții.
Poziția lui odată cu începerea războiului a fost clară: a condamnat ferm războiul şi a refuzat să plece din ţară așa cum au făcut-o foarte mulţi. A fost declarat de regim „agent străin”. A scris constant analize, avea un podcast la Rabkor şi era o voce respectată chiar de oponenți.
Este considerat probabil cea mai cultă şi importantă voce a stângii rusești chiar dacă generația tânără – mulți dintre elevii lui – şi-au diversificat pozițiile şi deseori au intrat în contradicție cu el. Însă vocea lui a fost mereu respectată la nivel global.
Îmi exprim solidaritatea cu Boris Kagarliţki aşa cum am făcut-o cu toţi deținuții politici arestați de actualul regim de la Kremlin și sper în eliberarea sa.
***
Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Probabil ca dupa ce se lamureste povestea cu clipul sau de pe youtube referitor la explozia de pe podul Kerci din 2022 lucrurile vor deveni mai clare . Nu am vazut clipul, prin urmare nu imi pot da cu parerea.
Retinerea profesorului Кагарлицкий nu pune la indoiala meritele sale ci pare strict legata de o anumita lipsa de complianta cu legislatia FR. E foarte posibil ca in viitor, dupa ce va fi eliberat, domnul BK va continua sa discute despre numeroasele probleme ale societatii ruse si va evita comentariile pe subiecte legate de conflictul militar in derulare in special cele catalogate drept acte teroriste.
Masura(ca or fi 10 zile sau 60 de zile) mi se pare excesiva dar nu stiu ce contine clipul youtube( sau postarile din Telegram).
1) reținerea nu echivalează cu pedeapsa (care, probabil, va fi de ani de închisoare) 2) între legal și legitim e o diferență, că dacă nu s-ar revolta nimeni împotriva unor legi aberante am trăi (dacă am trăi) într-o lume absurdă, dar… legală