Daniel Befu

Victorie istorică în justiție a activiștilor de mediu pe Râul Alb. Au salvat ultimul pârâu sălbatic din România

Federația Coaliția Natura 2000 a înregistrat astăzi o mare izbândă în unul din cele mai mediatizate și totodată controversate proiecte de distrugere a unui pârâu de munte neatins de mâna omului. E vorba de proiectul de microhidrocentrală al companiei ABI Automotion, o societate care a fost aleasă preferențial de CNADNR ca distribuitor al unui procent însemnat din rovinietele României, în ciuda numărului infim de puncte de lucru, comparabil cu alți distributori. România Curată a scris despre rețeaua conexională la nivel înalt a afaceriștilor din spatele controversatului proiect (aici), dar și despre scandalurile și violențele iscate în jurul lui (aici și aici).

Totodată Federația Coaliția Natura 2000 a învins azi și Ministerul Mediului, care a permis demararea acestui proiect ”de business” cu efect antropizant asupra unei arii protejate sit Natura 2000. Mai multe informații despre decizia de azi a judecătorilor găsiți pe portalul instanțelor de judecată, aici.

Biologul Călin Dejeu, activistul de mediu care a atras atenția publicului asupra acestui controversat proiect de microhidrocentrală (aici), a declarat pentru România Curată care este semnificația acestei victorii:

”Râul Alb va curge liber în continuare, a scăpat de drum industrial, betoane, dinamitări şi ţevi! A scăpat de „micro”hidrocentrale, de ciuma râurilor de munte. Toate vieţuitoarele, din apă, de pe maluri, din luncă şi din adâncul pădurii, care depind direct sau indirect de acest şuvoi dătător de viaţă, au scăpat de pericolul nebănuit. Voi mai putea găsi un culcuş de cerb lângă râu, pe valea sălbatică, fără drum. Râul era condamnat la moarte. Cine ar fi crezut, în urmă cu doi ani, când sentinţa era postată pe două panouri, care zgâriau peisajul mirific, că natura mai are vreo şansă. Dar iată că s-a putut, după o luptă cu ramificaţii neprevăzute. Este cu siguranţă un moment istoric. Zilele trecute am primit o adresă de la Comisia Europeană în care se sublinia că instanţele naţionale joacă un rol esenţial în implementarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene. Dar în societatea civilă de mediu românească există încă o teamă, o reţinere în a apela la instanţe pentru a salva natura. Ar trebui ca acum această teamă să fie depăşită. Alte râuri superbe, ca Jiul în parcul naţional sau Bâsca Mare, atâtea colţuri nepreţuite de natură sunt sub sabia lui Damocles, cum a fost Râul Alb până astăzi. Atâta vreme cât Ministerul Mediului, cu cohorta lui de instituţii, în special Administraţia Naţională Apele Române, continuă să fie un vector al distrugerii naturii, singura şansă este în instanţă. Chiar merită să ieşim din sfera intereselor personale, mărunte, şi să luptam pentru natură, pentru că distrugerea naturii este un proces ireversibil. Este acum ori niciodată!. Din pacate Râul Alb, acest superb râu, unic, complet ecologic, încă nemutilat, nu este apreciat la adevărata lui valoare. Este de necrezut că fosta administraţie a geoparcului, din partea unei universităţi, a susţinut pregnant distrugerea râului. Dar mai dureros este că puţini localnici sunt conştienţi cât de valoros este un astfel de râu şi că trebuie protejat. Chiar ieri la poalele Retezatului, amonte de Coroieşti, nişte indivizi tăiau arbori pe malul râului. Mult în aval, inconştienţii de la CFR se pare că nu pot reabilita podul fără să facă dezastru în jur.  Dar de maximă importanţă este că râul curge în continuare liber, că nu va fi intubat. Geoparcul nu are administraţie, teoretic este în grija Ministerului Mediului, deci este al nimănui. Dar Râul Alb are bazinul superior în Parcul Naţional Retezat, şi îi rog public pe cei din administraţia parcului naţional să cruţe valea Râului Alb, să nu rănească valea cu drumuri, să nu mai exploateze pădurea Retezatului. La aproape un secol de la declararea parcului naţional, Retezatul şi singurul său râu care mai curge liber merită ca agresiunea să înceteze! Dar să mă întorc la „momentul festiv”. Le mulţumesc din suflet tuturor celor din Federaţia Coaliţia Natura 2000 pentru toată implicarea. Federaţia a câştigat un proces crucial, şi sper să câştige cât mai multe!”.

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Victorie istorică în justiție a activiștilor de mediu pe Râul Alb. Au salvat ultimul pârâu sălbatic din România

  1. george paul pandele

    deci a-ti salvat un riu de munte asa pretindeti voi dar de soarta la care l-ati condamnat pe rominul bocea mihalache nu spuneti nici o parere de rau ,nu aveti nicio mustrare de constiinta bestii cu chip de om ce sunteti,trintori ai rominiei lui iliescu nastase si ceilalti,un proverb spune :cine salveaza un om ,salveaza o omenire, va bucurati de cistig de parca riul alb era in propietatea voastra amaritilor,dar nimic nu s-a terminat vina si timpul sa platiti nenorocirea care a-ti abatuto asupra acestui om si a familiei lui si Dumnezeu sa va dea tot ce i-ati facut voi lui bocea sa va dea Domnul voua,inzecit ca sa simtiti durerea altora,a-ti produs locuri de munca,a-ti asigurat traiul vreunui semen de-al vostru,taietorilor de frunza la ciini ,idioti patentati!?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *