Daniel Befu

EXCLUSIV. Stadiul dosarului penal al violențelor de pe Râul Alb. Cum a fost schimbat un certificat medico-legal peste noapte și ce se întâmplă cu proiectul microhidrocentralei

Gabriel Păun, de la Agent Green, agresat pe 24 mai în timpul atacului de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor Hațeg, s-a trezit cu actele medicale înlocuite cu unele care-l declară ”mai puțin bătut” decât certificatul medico-legal eliberat inițial. Mihalache Bocea, patronul proiectului microhidrocentralei, cel care a condus atacul, dar și care a fost cel mai grav accidentat în timpul violențelor de pe Râul Alb, a dat primele declarații pentru România Curată privind implicarea sa în evenimente. Dosarul penal a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, lucrările la acesta urmând să fie reluate după vacanță, în această lună. Legat de proiectul microhidrocentralei, Călin Dejeu, biologul clujean care a inițiat acțiunile de salvare ale Râului Alb, acuză intenția de mușamalizare a cazului.

***

Dosarul penal deschis de autorități în urma actelor de violență comise pe Râul Alb, în Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului, unde compania ABI Automotion SRL vrea să construiască o microhidrocentrală, a ajuns în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Inițial, dosarul a fost deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Deva, apoi mutat la cel de pe lângă Curtea de Apel Alba, înainte de a ajunge la cel de pe lângă Înalta Curte, sub motivul eliminării riscului exercitării de presiuni ca urmare a mediatizării cazului. În ultimele săptămâni dosarul a stagnat din cauza perioadei de concedii, dar va fi reluat în această lună. Dosarul a devenit notoriu după ce pe internet au circulat înregistrările video cu filmările care surprind modul în care grupul condus de patronul ABI Automotion, Mihalache Bocea, atacă un grup de activiști de mediu și tineri localnici care îi ghidau. În timpul atacului, Bocea a fost lovit de una din mașini. După ce a fost operat la Cluj, a fost dus la Viena pentru un tratament intensiv și o sesiune de recuperare, în speranța că își va reveni. Peste 30 de zile prima etapă de recuperare  se va încheia și Mihalache Bocea va fi externat. România Curată a vorbit cu Gabriel Păun de la Agent Green, unul dintre activiștii care s-a ales cu o coastă ruptă, dar și cu alte leziuni în zona capului, după ce a fost  lovit de membrii grupului lui Mihalache Bocea, dar și cu Mihalache Bocea, care a acceptat să relateze pentru România Curată varianta sa. De asemenea am vorbit și cu doi dintre avocații din dosar, dar și cu biologul clujean Călin Dejeu, inițiatorul luptei pentru salvarea Râului Alb de la distrugere.

Gabi Păun: ”Mi s-a fabricat un al doilea certificat medico-legal”

Gabriel Păun, coordonatorul ONG-ului de mediu Agent Green, a declarat referitor la evoluția dosarului: ”Experiența Râul Alb a fost una ciudată de la bun început. Fiind vorba de o zonă de protecție națională și europeană, eu nu am înțeles cum s-au dat toate aprobările pentru a distruge un râu sălbatic și pentru a defrișa pădurea doar pentru a produce energia care ar putea fi produsă cu 4-5 eoliene. Cu ocazia atacului din mai, când am fost și rănit și abia am scăpat din ghearele agresorilor, am înțeles că firma implicată trebuie să fie acoperită bine până la vârf de lance dacă recurge la violență pentru a ne opri să documentăm distrugerea. Plângerea pe care am facut-o la Poliția Hațeg a ajuns la procuratura din Alba și a fost ulterior mutată la Curtea Supremă de la București. Am fost din nou la audieri și la Curtea Supremă în luna iulie, de unde nu există încă o decizie. La audieri am aflat însă un lucru interesant. Am aflat că s-a fabricat un al doilea certificat medico-legal la Deva, după ce am fost atacat. Eu am fost acolo o singură dată, în dimineața de 25 mai dupa atac, și mi s-au dat 17-18 zile de îngrijiri medicale pe care le-am și executat la o clinică din străinătate. Este clar că al doilea certificat medico-legal pe numele meu s-a realizat în lipsa mea și el reduce perioada de îngrijiri la doar 7-8 zile. Ceva nu este în regulă acolo la spitalul din Deva și mă întreb ce s-a întâmplat”.

certificat medical gabi paun

Certificatul medico-legal eliberat pentru Gabriel Păun pe 25 mai, prin care se atestă necesitatea a 17-18 zile de îngrijiri medicale

Bogdan Tudor, avocatul lui Gabriel Păun, ne-a declarat referitor la apariția unui al doilea certificat medico-legal următoarele: ”În cadrul aceluiași dosar e anchetată și agresiunea asupra lui Bocea și asupra lui Gabi Păun, care în seara zilei când s-au produs evenimentele cu violență s-a formulat și o plângere penală și s-a constituit parte civilă și Gabriel Păun, urmare a violențelor fizice la care a fost supus. Lucurile în cazul lui Gabriel Păun s-ar fi întâmplat un pic altfel dacă nu și-ar fi pus mâinile ca să amortizeze loviturile de picioare la cap. Știu de la procurorul care se ocupă de caz că se cercetează inclusiv modalitatea prin care certificatul medico-legal eliberat lui Gabriel Păun pentru 17-18 zile de îngrijiri medicale a fost modificat unilateral de către medicul legist, la aproximativ o săptămână după ce îl eliberase pe primul, medicul legist emițând un nou certificate medico-legal, de data aceasta numai cu 7-8 zile de îngrijiri medicale. Între cele două evenimente, respectiv eliberarea primului certificat medico-legal și cel de-al doilea certificat medico-legal care l-a înlocuit pe primul, în baza acelorași date medicale avute în vedere și prima dată, am înțeles că la respectivul medic a avut loc o vizită a familiei domnului Bocea, care a solicitat de asemenea un certificat medico-legal pentru domnul Mihalache Bocea. Certificatul a fost eliberat pentru peste 90 de zile de îngrijiri medicale, așa a decis medicul legist și imediat după eliberarea certificatului domnului Bocea Mihalache, a fost modificat certificatul lui Gabriel Păun. Cronologic, după vizita la medicul legist a familiei Bocea, a fost modificat certificatul medical al lui Gabriel Păun. Această modificare a atras atenția procurorului de caz, care este un profesionist cu peste 25 de ani vechime în domeniul criminalisticii și care văzând actele medicale, i-au ridicat suspiciuni modificarea numărului de zile de îngrijiri medicale necesare, modificare făcută voluntar de către medicul legist și din câte am înțeles s-au extins cercetările și cu privire la această faptă, dar nu s-a început urmărirea penală către o persoană. Din câte am înțeles eu, medicul legist a spus că în certificatul medico-legal a uitat de fractura costală a lui Gabriel Păun, care ar fi fost principala agresiune asupra integrității corporale a lui Gabi Păun, care a necesitat cele 17-18 zile de îngrijiri medicale. Pentru ce motiv a decis medicul legist din proprie inițiativă să modifice după o săptămână certificatul medico-legal, nu știu. Evident că nu are ce să se întâmple în activitatea unui medic legist într-un interval de 7 zile, astfel încât singur să-și schimbe părerea printr-un alt certificat”.

Iulian Ovidiu Folea, medicul primar de medicină legală de la Serviciul Județean de Medicină Legală Hunedoara, a declarat referitor la cel de-al doilea certificat medico-legal emis pe numele lui Gabriel Păun: ”Nu-mi amintesc, vin zeci de oameni la noi. Habar n-am. Nu sunt la serviciu. Tebuie să mă uit în acte, în hârtii. Dar trebuie să știți că nu se eliberează nici un act medico-legal fără justificare”

Mihalache Bocea e în recuperare, dar tot imobilizat. El neagă orice implicare în violențe

Prin consecințele asupra stării de sănătate, cel mai afectat a fost patronul proiectului microhidrocentralei. Mihalache Bocea a negat că vreunul din membrii familiei sale ar fi influențat medicul legist pentru a modifica actul emis pe numele lui Gabriel Păun. De asemenea, Mihalache Bocea a prezentat pentru România Curată versiunea sa asupra evenimentelor petrecute în ziua violențelor și a vorbit și despre starea sa de sănătate: ”Nu știu dacă o să îmi revin. Problema asta nu se știe. Toți profesioniștii și doctorii cu care am discutat nu se pronunță în cazurile astea, pentru că corpul uman e atât de surprinzător, încât nu am reușit să-l pătrundem noi, oamenii. Profesioniștii cu care am discutat nu pot să dea verdicte în starea asta. În clipa de față sunt imobilizat, sunt la recuperare și urmează să vedem când terminăm prima parte de recuperare. Legat de cum s-au prezentat evenimentele eu sunt foarte nemulțumit pentru că s-a prezentat doar un anumit punct de vedere. Eu în dosarul penal încă n-am dat declarații, încă nu am ajuns la momentul ăsta, iar soția mea a fost în permanență cu mine pentru că starea de sănătate și situația în care ne aflăm nu i-a permis să mă părăsească și să mă lase singur. Realitatea e, și asta se va vedea în continuare, că acei săteni nu sunt niște sălbatici, au fost și copiii noștri și efectiv am venit împreună. Acești reporteri de la Deutsche Welle au picat într-o plasă a acestor provocatori și se vede că acest Andrioni a dat peste mine cu mașina. Nici măcar nu s-a oprit după aceea. Eu nu l-am cunoscut pe acest om. Noi am ajuns pe terenul meu acolo, unde filmau și unde erau afișate afișele legale cu șantier în lucru pe terenul meu și când am ajuns cu mașina și am vrut să le explic că le dau orice răspuns dacă vor să le dau, atunci au urcat în mașină și au pornit. Nu am sărit pe mașina lor, ci doar am ridicat mâinile în sus. Incidentul cu Gabriel Păun s-a petrecut după ce eu fusesem lovit de prima dintre mașini și Gabriel Păun a vrut să se urce în mașina a doua și să fugă, iar cei din anturajul meu s-au precipitat rapid după agresiunea asupra mea”. În dosarul penal, patronul ABI Automotion SRL, Mihalache Bocea, este reprezentat de patru avocați, conform reprezentanților părții adverse.

Nota redacției: înregistrările video prezentate până acum contrazic declarațiile patronului ABI Automotion: în aceste filmări se vede cum grupul de tineri e atacat imediat după ce grupul lui Mihalache Bocea coboară din mașină și se vede și cum acesta aleargă după mașina condusă de Alin Andrioni, înainte de a fi lovit; în fine, accidentul a avut loc pe drumul forestier aparținând Romsilva, nu firmei lui Mihalache Bocea (vezi video aici).

Procurorul de caz nu a văzut încă înregistrările video

Avocatul Bogdan Tudor, care-l reprezintă în dosar pe Gabriel Păun, a declarat că procurorul de caz a solicitat o expertiză pentru a se stabili care e cauza loviturii de la coloană a lui Mihalache Bocea: ”Procurorii au dispus o expertiză medico-legală cu privire la cauza care ar fi putut să producă leziunile domnului Bocea, deoarece circulă mai multe variante: una că ar fi trecut cu mașina intenționat peste Mihalache Bocea și că de-aici ar fi ieșit leziunile pe care le are, a doua variantă e cea pe care am discutat-o cu primul procuror care s-a ocupat de caz, care mi-a arătat niște poze cu hainele domnului Bocea și am văzut și eu poza cu domnul Bocea care a circulat pe internet, probabil eliberată de familie. Leziunile, așa cum se vedeau din exterior, nu corespundeau unei presiuni făcută asupra corpului domnului Bocea de către cauciucul mașinii, că acea presiune i-ar fi cauzat în mod cert leziuni interne și i-ar fi generat leziuni inclusiv la nivelul pielii, fiindcă s-ar fi creat niște hematoame, așa cum se întâmplă atunci când cineva trece cu roata mașinii peste un om. În prezent au rămas în picioare două variante care trebuie determinate de medicul legist: fie a căzut pe spate și s-a lovit de un pietroi și varianta a doua că a căzut sub mașină și a fost mototolit de mașină, dar nu călcat cu roțile, ci rostogolit puțin pe sub mașină și presat între partea de jos a mașinii și drum. Urmează ca expertiza medico-legală să determine cum s-au produs leziunile lui Mihalache Bocea. Eu l-am convins pe Gabi Păun să aducă camera cu care s-a filmat, pentru că orice aparatură cu care s-a filmat trebuie predată parchetului. E o procedură de percheziție informatică și numai urmare a acestei proceduri care se face cu citarea avocaților tuturor părților din dosar. Întâi se recuperează, dacă nu s-a șters, materialul filmat și numai în momentul acela dobândește calitatea de probă care nu mai poate fi contestată în instanță, pentru că dacă ar fi rămas la varianta de filme prelucrate sau neprelucrate, un avocat bun le-ar fi putut combate ca probă. Până acum procurorul de caz nu s-a uitat la materialul video, pentru a nu-și face o preconcepție. În schimb i-a audiat pe cei implicați”.

Avocata hunedoreană Carmen Nicoleta Cepeliuc, care-l reprezintă pe Alin Andrioni, șoferul mașinii de teren care a fost implicată în incidentul care a dus la accidentarea lui Mihalache Bocea, ne-a relatat referitor la caz: ”Dintr-un anumit punct de vedere atenția, inclusiv a dumneavoastră, ca și presă, asupra acestui dosar, eu zic că a fost un lucru bun. Din elementele pe care pot să vi le spun și n-ar afecta buna desfășurare a cazului, dosarul inițial a fost la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, pentru că asta era competentă la încadrarea juridică de tentativă de omor, făcută atunci, pe moment. Fiind o anumită stare de tensiune în zonă, la o săptămână dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar apoi de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Urmărirea penală s-a făcut ”in rem” (cu privire la faptă – n.r.) și este și în acest moment tot ”in rem”, nu este ”in personam”. Alin Andrioni și la această dată are calitatea de martor, nu s-a început urmărirea penală împotriva lui. Eu personal n-am simțit nicio opreliște. Oamenii au experiență. Procurorul titular de caz lucrează în omoruri de 20 de ani. Evident că trebuie făcute toate verificările și administrate toate probele, am convingerea că vor ajunge la concluzia că nu e nici un fel de tentativă de omor în cazul clientului meu”.

Omul de la care a pornit salvarea Râului Alb e dezamăgit

Călin Dejeu, inițiatorul petiției de salvare a Râului Alb care a strâns peste 100.000 de semnături din România și diaspora, a făcut pentru România Curată un rezumat al hibelor controversatului proiect al microhidrocentralei firmei ABI Automotion SRL: ”În ce privește Râul Alb, cu excepția unei prime victorii în justiție, datele care transpar din partea autorităților, atât pe problema de mediu cât și pe cazul violențelor, sugerează o masivă mușamalizare. La denunțul penal privind defrișarea ilegală începută pe traseul aducțiunii nu am primit niciun răspuns, deși au trecut aproape 6 luni și nimic nu sugerează că s-ar fi făcut ceva în sensul aplicării legislației. În contextul în care Parchetul Hațeg nu pare să fi luat nici o măsură privind infracțiunea de scoatere din circuitul silvic, Garda de Mediu Hunedoara își permite, după atacul din 24 mai și toată mediatizarea aferentă a cazului, să meargă pe teren și să treacă cu vederea tăierea arborilor, după cum reiese din adresa 1247/HD/10.06.2015. Cu câteva zile înainte și colegii lor de minister, de la Comisariatul Regional de Regim Silvic și Cinegetic Timișoara, în răspunsul la scrisoarea deschisă a Coaliției pentru Mediu, declarau practic că nici nu le trece prin minte să țină cont de prevederea OUG 57/2007 care interzice schimbarea destinației terenului silvic în parcurile naturale. Ulterior, răspunzând la petiția inițiată de platforma de-clic.ro, și Romsilva, care să nu uităm că ”administrează” majoritatea absolută a parcurilor naturale și naționale, declara printre rânduri că nu are chef să respecte prevederile OUG 57/2007, ci doar pe cele din Codul Silvic. Ei, care gestionează suprafețe enorme de arii protejate, nu fac distincție între o pădure situată în arie protejată și una situată în afara ariilor protejate.

În ce privește atacurile de pe Râul Alb și blocarea abuzivă a accesului pe vale, poliția se ocupă cu o mușamalizare masivă, dupa cum rezultă din adresa 377596/S2/DCO/16.07.2015, declarând că ”nu au fost identificate alte sesizări având ca obiect neînțelegeri dintre localnici și ONG-uri pe această problematică”. Deci se ignoră total incidentele anterioare atacului din 24 mai (inclusiv atacul din 17 mai) și se limitează totul la momentul 24 mai, de parca ar fi fost un incident unic! Se pare că poliția nu știe nici acum ceea ce era deja publicat în presa internațională înainte de 24 mai, faptul că accesul pe vale este restricționat în stil mafiot. Mai mult, chiar eu, când am venit pe Râul Alb cu o echipă a TVR am fost intimidați de același grup al lui Mihalache Bocea. E ciudat cum în schimb Poliția Română a alocat resurse enorme ca să verifice, chipurile, autenticitatea petiționarilor, dar în această ”operațiune monstru” nu sunt deloc interesați de informații privind violențele anterioare datei când Mihalache Bocea a fost accidentat. Foarte tendențioasă și falsă este această dihotomie cu localnici și ONG-uri, de parcă ar fi un conflict între localnici și ONG-uri și nu între agresori de mediu și iubitorii naturii. În realitate, între cei 6 atacați în 24 mai era un singur ONG-ist și erau patru localnici din Țara Hațegului. Iar între cei 8 atacatori doi nu sunt localnici, inclusiv liderul. Este evident pentru oricine a vazut imaginile atacului, care au șocat atât pe români cât și opinia publică la nivel internațional, că atacatorii reprezintă un pericol public și cu toate acestea nu au fost arestați preventiv. Astfel că Nelu Coman a putut să-l sune pe cel atacat cu o săptămână înainte și să-l convingă să-și retragă plângerea, situatie care afectează grav calitatea instrumentării acestui dosar penal. Iar faptul că la trei zile înainte de atacul din 24 mai, Mihalache Bocea a blocat accesul unei echipe a televiziunii publice, sub pretextul că este terenul lui, pe o suprafață unde nu are cum să dețină vreun centimetru pătrat, din moment ce este în totalitate pădure publică, este de asemenea trecut cu vederea de poliție. Cum rămâne cu dreptul la informare al cetățenilor atâta vreme cât se pare că poți să blochezi accesul televiziunii publice pe un teren public fără să suferi nici o repercusiune din partea autorităților? Când a ajuns să fie mediatizat cazul Râul Alb am crezut că este un precedent pozitiv, un moment de cotitură și atât pe linie de mediu cât și în ce privește siguranța cetățeanului lucrurile se vor schimba în această țară și legea va avea câștig de cauză, că nu se va mai putea continua astfel cu abuzurile sau neglijența instituțiilor. Revenind la Râul Alb, dacă instituțiile menite să intervină în cazuri penale și-ar face datoria, nici nu ar mai trebui să fie un proces pentru Râul Alb în contencios administrativ, ținând cont că proiectul MHC constituie un cumul de infracțiuni”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “EXCLUSIV. Stadiul dosarului penal al violențelor de pe Râul Alb. Cum a fost schimbat un certificat medico-legal peste noapte și ce se întâmplă cu proiectul microhidrocentralei

 1. Adrian

  Între timp a apărut planul de managemant(sic!)

  http://www.anpm.ro/web/apm-hunedoara/stiri/-/asset_publisher/U3pMdITlwl4f/content/plan-managemant-geoparcul-dinozaurilor-tara-hategului?p_p_auth=jzTeEICa&redirect=http%3A%2F%2Fwww.anpm.ro%2Fweb%2Fapm-hunedoara%2Fstiri%3Fp_p_auth%3DjzTeEICa%26p_p_id%3D101_INSTANCE_e1cD56yTInP6%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-3%26p_p_col_count%3D1

  O fi definitiv, sau doar proiect, poate știe domnul Călin Dejeu?

  Aceeași întrebare, dacă are timp, privind ROSCI 0064& co, pentru care nu mai există custode. Referitor la acest aspect, eu am solicitat la anpm, apm Arad, apm Hunedoara notificarea tuturor titularilor de acte de reglementare cu privire la împrejurare. Răspunsul de la Arad e halucinant, mă întreabă ei de ce, ce urgență ar fi!?! Să-i judece colegii lor! De la Deva ( :) ) – de unde mi se comunică în legătură cu un singur proiect că au făcut această notificare, dar pe de altă parte SGA (gosp. apelor) susține că titularul proiectului (ABA Mureș) a renunțat la proiect…

  Reply
 2. tomescu teofan emilian

  Când aud de judecătoria de la Alba Iulia înțeleg imediat intenția ,vădită , de mușamalizare a cazului.Acolo la Alba Iulia o fost spălat de fapte, clare, de corupție tovarășul Falcă de la ARAD. În ce-l privește pă făptuitorul pedepsit de Mniezo ; mă surprinde că nici după ce o fost pedepsit de soartă nu să căiește.Ar trebui să știe că de la mititica mai iese omu da din paralizie nu-și mai revine niciodată ! Romsilva îi cunoscută sub numele real de PrăpădSilva,acolo îi un cuib de profitori puși pă căpătuială.

  Reply
 3. Dan

  Sunt satul pana peste cap de coruptia si clanurile mafiote din Hunedoara.Din cate inteleg atacatorii sunt bine mersi in libertate…minunat.Nu as fi mirat daca autoritatile din judet i-ar numi cetateni de onoare ai judetului pe acei indivizi.Daca nici dupa ce apar imagini cu violentele produse de acei infractori si declaratii si martori tot nu se face nimic pentru siguranta cetateanului,atunci cand ? care mai este rostul institutiilor care ar trebui sa protejeze cetatenii? daca nici o plimbare in natura nu mai poti sa faci fara sa te trezesti cu o bata sau o piatra in cap.Si apoi acel om care se declara stapan peste un rau,si cum esti transformat din victima in atacator…sunt atatea lucruri anormale,cum spuneam este incredibil ce se petrece.

  Reply
 4. Adelin

  deci medicul legist a a uitat în certificatul medico-legal de fractura costală a lui Gabriel Păun
  dupa o saptamina? si de ce a eliberat al doilea certificat daca tot nu-si mai aducea aminte ce s-a intimplat, care e motivul? e clar cusuta cu ata alba.
  este vreo sanctiune pt medicul legist daca elibereaza certificate gresite adica la comanda?

  Reply
 5. george paul pandele

  ma academicienilor no mai dati voi la intors ca mina lunga a legii va va ajunge plus minia lui dumnezeu,numai incercati sa pareti fecioare neintinate cind stiti bine ca sunteti 100% vinovati,cert ca nu produceti nimic numai dezordine si nu vreti sa munciti ,nici pe altii nu-i lasati sa produca ,sa creeze locuri de nunca sunteti fata penibila ,urita a rominiei unde nonvaloarea a ajuns valoare,in final justitia isi va spune cuvintul si voi trebuie sa platiti moral ,material si sa primiti oprobiul public pentru cele intimplate la riul alb,gata cu pisiceala si miorlaiala!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *