Consilierii locali ai municipiului Bacău au adoptat astăzi, în ședință extraordinară, eliminarea taxei de 5 lei pe pagină pe care primăria o percepea cetățenilor ce solicitau informații și documente publice în baza Legii 544/2001. Actul normativ votat astăzi reglementează liberul acces la informațiile de interes public.
Decizia este rezultatul demersurilor pe care le-au făcut în ultimele luni exponenții societății civile locale. De altfel, Cristian Ghingheș, un cunoscut tânăr activist băcăuan, a depus la administrația publică locală în urmă cu câteva luni o plângere prealabilă, prin care cerea scoaterea taxei în cauză. În respectivul document, petiționarul preciza că “tariful de 5 lei/pagină pentru eliberarea de copii conforme cu originalul de pe înscrisurile din cadrul instituției, altele decât cele din arhivă, sau copii simple după documentele aflate în cadrul compartimentelor și pentru eliberarea de copii conforme cu originalul de pe înscrisurile din arhiva instituției depășește cu mult prețul pieței, așa cum am arătat prin anexa numărul 1, fiind de fapt o prevedere descurajantă pentru cetățenii care doresc să aibă acces la documente și informații de interes public. Prin urmare, cetățenii care interacționează cu autoritatea publică locală, în cazul de față Consiliul Local Bacău și Primăria Bacău, sunt cei mai afectați de această practică ce îngrădește accesul la informații publice și care descurajează implicarea și participarea publică”.
Spre deosebire de ședința de astăzi, atunci (11 septembrie 2015), 11 din 20 de consilieri locali prezenţi în şedinţă au considerat că cetățenii trebuie să plătească acei 5 lei pentru orice foaie eliberată de primărie. De această dată, propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi chiar de către consilierii locali.
Legat de victoria civică repurtată în fața măsurilor abuzive luate de Consiliul Local Bacău, Cristian Ghingheș comentează, pe blogul www.kristofer.ro, că “astfel de propuneri sunt votate de cei aleși de noi doar din rațiuni electorale, însă important e că am rezolvat această problemă. Nu spun că am mutat munții din loc, dar este o chestiune care încurajează transparența la nivelul Primăriei Bacău. Acum putem solicita informații de interes public de la Primăria Bacău fără să ni se mai ceară bani pe un drept al nostru, consfințit de lege”.
Contactat telefonic de România Curată, Cristian Ghingheș a spus că rezultatul votului de astăzi reprezintă o reușită civică ce ar trebuie să-i determine pe cetățeni să ia și ei atitudine în chestiunile care îi privesc în relația cu autoritățile publice. “Prin perseverență, mai devreme sau mai târziu, lucrurile se pot schimba în bine pentru cei care trăiesc în Bacău”. El a precizat că, în colaborare cu mai multe grupuri și organizații civice, militează pentru constituirea fondului de tineret la nivelul municipiului Bacău, fond pe care speră să-l regăsească în bugetul pe 2016 care ar urma să fie pus în dezbatere publică. România Curată a scris despre acest demers AICI.