Alina Mungiu-Pippidi

Ce e de învățat din ridicarea MCV

Când m-am mutat în Germania acum cincisprezece ani am avut probleme cu radarele și cu semafoarele. Cu primele, ca șofer: erau peste tot, mai ales la țară, în ce fusese DDR. Nu era alee de copaci între două sate fără un radar ascuns care să te prindă dacă depășeai șaptezeci de kilometri pe oră. Nu existau trei case, cu aer oricât de părăsit, în care la orice oră să nu meargă un radar care să îți trimită acasă o amendă și la 31 de km pe oră. Dar marea mea lecție mi-am luat-o de la semafoare ca pieton. Aveam obiceiul să trec strada pe roșu dacă nu se vedea nici o mașină. De multe ori am făcut-o. Dar o dată din zece m-am trezit că alți pietoni mă ceartă dacă fac așa ceva. De regulă, cei cu copii de mână. Păi dacă un adult face așa ceva, noi cum mai învățăm copiii ce e bine și ce e rău? De atunci m-am prins și dacă e vreun copil pe acolo nu trec strada pe roșu. Dacă nu e și nu se vede nici o mașină, trec, asta e. Văd cu spaimă că unii se iau după mine când fac asta. Și văd totdeauna cine e străin și cine e german, ceilalți străini cam fac la fel ca mine. Ba chiar am remarcat că orașul a devenit mult mai cosmopolit, prin centru sunt mai mulți oameni acum care trec pe roșu decât oameni care așteaptă cuminți la semafor.

Oamenii aceștia cuminți, care respectă regulile și își cresc copiii în spiritul a ce e drept, fără indulgență- tot copilul german care cade cu bicicleta, poate fi și turc la origine, dacă e mic, plânge degeaba, că mama îl lasă până se culege de pe jos singur, fără să se uite la el, iar dacă e mai mărișor se simte jignit dacă îl întrebi dacă s-a lovit. E greu, când vii din lumea noastră unde copii sunt cocoloșiți și învățați să fie auto-indulgenți, să te obișnuiești cu vederea acestui tratament, dar menirea lui e să crească oameni întregi, autonomi, capabili să se respecte pe ei înșiși și pe cei din jur. Și le cam iese. Felul în care s-a purtat lumea la pandemie a fost extraordinar. Sper să nu mai vină vreo pandemie, dar dacă am de ales în ce cultură să o petrec dacă vine, aceea e. Și totul s-a făcut prin cooperare, prin consens, fără amenzi.

Pentru populația aceasta de votanți – germani, olandezi, etc- a existat un mecanism de cooperare și verificare pe problema corupției și justiției pentru România și Bulgaria. Pentru că, deși motivul pentru care noi am intrat în Europa a fost geostrategic (ministrul german de externe de la acea vreme, Joschka Fischer a explicat clar că Balcanii trebuie stabilizați și că lărgirea Europei e în interesul național german- la fel stau lucrurile și azi, când negociază pentru aderare state capturate prin excelență, Albania și Muntenegru) tot era rezistență din partea votanților la ideea că oameni ca noi, care nu respectă reguli și sunt învățați cu șpaga și nepotismul vor intra în UE. Toate țările au avut acest mecanism inclus în tratatele de aderare, dar pe o durată foarte scurtă și nu pe această problemă specială (în cazul în care ceva ar fi mers rău după aderare). Dar în cazul nostru a durat cincisprezece ani. Menținerea sa devenise o formă clară de discriminare, mai ales după ce Comisia Europeană adăugase noi ținte, absurde, ca eliminarea totală a corupției la nivel local (să fim serioși, nu s-a reușit asta nicăieri în lume) în vreme ce se scuzau că scăpaseră situația din mână, spunând că nu e treaba lor că serviciile secrete au încălecat justiția, că asta nu făcea parte din ținte, și să ne descurcăm singuri.

Păi dacă ne putem descurca singuri pe problema asta, ne putem evident descurca și cu celelalte și așa și trebuie să facem. Nimeni nu poate fi ridicat de pe jos și periat de alții când cade. Trebuie să se ridice singur. Anti-corupția noastră a fost serioasă când am făcut-o noi- de exemplu, când au fost băgați la pușcărie corupții din fotbal, care în multe țări din Europa zburdă fără a fi deranjați de nimeni- și nu când a fost comandată de la Bruxelles. Justiția noastră, care se ținea pe picioare și înainte de MCV, când am avut primele mele procese cu PSD, a rezistat politicului pentru că judecătorii, de la cei mai de rând la cei constituționali vor să fie autonomi și să decidă ei ce decid, nu că există rapoarte făcute în străinătate. Dacă justiția nu a evoluat mai mult este că noi- magistrați, școli de drept, barou, politicieni, societate civilă – nu am avut ținte clare și nu le-am urmărit. Dimpotrivă, țintele de la Bruxelles au inhibat orice mișcare reală de reformă, toată lumea s-a bazat că se ocupă MCV. MCV nu a avut însă nici mijloace, nici legături bune cu țara, nici o cercetare la bază, nici o consultare – decât extrem de limitată si superficială – când o fi fost ultima oară când experții MCV au făcut un grup focus cu oameni de afaceri? Deci nu e nici o pagubă că s-a încheiat. Cei care plâng pe la ușile Comisiei de la Veneția și în general populația de comentatori și politicieni care cred că s-a reformat vreodată o țară prin pâre la Bruxelles și intervenții externe sunt fie naivi, fie își urmăresc interesele lor. Nu fac decât să fie penibili, și ei, și țara. Cei de acolo vor să audă că rezolvăm ceva, nu că îi tot tragem pe ei de mânecă.

Era discriminare să mai aibă doar România MCV și e bine că s-a dus. Problemele din statul nostru de drept rămân însă, și se vor rezolva când societatea noastră se va hotărî să se coalizeze pentru a le rezolva, cum am mai făcut, și deci putem face. În teorie. Dar oricum alții nu o pot face pentru noi.

Discuția dacă e sau nu un succes al lui Iohannis e inutilă. Iohannis își propusese din 2014 să scape de MCV și să aducă țară în Schengen. Schengenul l-am scos eu din programul lui de guvernare unde era promis în șase luni, spunând că va mai dura ani și e o prostie să promitem ce nu putem livra. Despre MCV i-am scris un memo în ianuarie 2015 în care i-am spus că va fi înlocuit oricum de raportul pe statul de drept și că mai tare să ne temem de articolul 7 (care a făcut obiectul unei rezoluții a Parlamentului European sub Dragnea). Dacă a durat atâta, e că liberalii nu au reușit să câștige alegerile legislative și a urmat un circ de opt ani, până am avut mare coaliție – o recomandasem de pe vremea lui Dragnea. Când nu ne-am mai turnat unii pe alții și am cooperat la Bruxelles, am trecut în rând cu lumea. Cum e acel raport pe stat de drept nu contează – e un raport care contează mai ales ca pretext pentru încălcările pentru democrație, nu corupție, că pe corupție oricum se puteau tăia fondurile europene fără nici un raport. După ce am reclamat-o pe dna ministru Udrea la BXL, Comisia ne-a înghețat fondurile, de exemplu: la fel și bulgarilor, înainte să existe raportul pe statul de drept.

Nu e o mare victorie să scapi de MCV la opt ani după ce ți-ai propus, și numai de mână cu cel pe care îl demascai ca fiind dușmanul statului de drept, dar e mai bună ca o înfrângere. Doresc coaliției să îi iasă și Schengenul, contextul e just, acum e momentul, că nu se știe cât o să mai existe Schengen.

Dar românilor le doresc să se întoarcă la momentul când se vor reforma singuri și la Bruxelles se vor duce ca niște egali, nu ca niște copii, nedisciplinați și plângăcioși, care se bat pentru dreptul lor de fi tratați ca niște inferiori. Nu pentru Bruxelles ne trebuie un stat de drept, ci pentru copiii voștri.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “Ce e de învățat din ridicarea MCV

 1. ionas

  Daca Dragnea era ceva mai obedient presedintelui si serviciilor aferente ( cam cum este Marcel in prezent) problema MCV era ca si rezolvata azi prin metoda gunoiului sub pres. Ar fi ramas doar la libera vointa a stapinirii sa mai si indeplinim criteriile din acest mecanism.

  Reply
 2. bunul samaritean

  Si noi am fost cindva aidoma lor .Cindva si parintii nostri ne lasau sa mincam fructele cazute din pomi fara a le spala sau ne cresteam ,singuri , unii pe altii , in functie de virsta , frati fiind . Au fost vremuri in care cu totii doream sa fim indepenedenti si scapam de sub jugul parintilor . Lupta pentru suprematie era jocul preferat al gastilor de cartier . Parintele se implica prea putin in cresterea copiilor . Bataia era rupta din rai si luam mereu cite o chelfaneala ca sa ne aducem aminte cine ne-a facut .Plecam de timpuriu de acasa si daca doream a ne cumpara cite ceva era musai ca macar o mica parte sa fie pusa de catre noi parintele oferindu-ne doar partea ce ne era lipsa asta daca avea posibilitati .Fie ca ne dadeam cu sania pe dealurile Mitropoliei , fie ca mergeam vara , de unii singuri la strand, fie ca intirziam noaptea glonanind pe cine stie unde pe la prieteni sau pe la asa numitele ceiauri – dansante implicarea parintelui in viata nostra era minimala , In vacante plecam pe la bunici (care avea bunici la tara )si acolo libertatea era absoluta .Undeva – ciindva s-a produs ruptura .Acum Uniunea Europeana ne reaivata a trai .Putem pleca oriunde ne dorim a ne gasi un destin favorabil .Putem sa vedem ceea ce milioanelor de oameni, ai trecutului ,le-a fost refuzat a face .Ne miscam intr-un areal cu mult mai mare ce ne ofera o alta priveliste asupra lumii . Ne putem exprima oriunde si putem sti , atunci cind interesele noastre o cer , tot ceea ce ne este necunoscut . Este evident ca totul este parte a unui program la care si Romania a achiesat .Stim cu totii cit de greu ne-a fost si stim si pe aceia care au dorit sa ne impiedice , Nu exista nici cea mai mica umbra de indoiala .Valorificarea eliminarii MCVului , chiar daca raman alte forme e control, ne pune in fata acceptarea Romaniei in spatiul Schengen .Dincolo ,de nemultumirile unora sau altora sau de incercarile politice , atribuite unor Partide de Opozitie din Romania , de a miximiza valoarea eliminarii MCVului si imediata intrare a Romaniei in spatiul Schengen , ca si cetateni ai Romaniei avem obligatia de a observa valoarea punerii in practica a color doua mari realizari ,ce impreuna cu concomitenta aparitiei Legilor Justitiei (un efort demn de a fi consemnat) si a realizarilor de exceptie , ce cuprind modalitatile prin care Romania s-a raportat la agresiunea Rusiei din Ucraina ,determina valoarea actuala a Guvernului Romaniei si ne reaminteste de ce era sa patim ,in trecutul imediat aparitiei Ordonantei nr 13 si a tuturor legilor ce s-au vrut adoptate atunci legi ce ar fi trasformat Romania intr-o natiune Iliberala aflata la cheremul Moscovei .Nu a fost sa fie .Fara stiuta impotrivire a Presedintelui Iohannis ,ce a reusit ,atunci ,sa opreasca 70 la suta dintre legile PSDului si fara anticipativa decizie ce a adus la guvernare un „general” numit premierul Ciuca si o majoritate Parlamentara singura ce putea realiza si eliminarea MCVului si intrarea in Schengen si punerea in practica a noilor Legi pe Justitie , nimic nu ar mai fi aratat la fel .Fara aceste decizii Romania era undeva la mina Ungariei ce s-a pozitionat, de multa vreme, de partea Moscovei si de partea fostului sef de stat ce a pierdut de curind Alegerile Partiale in SUA .Sa nu ne facem ca uitam momentul in care Partidul aflat la guvernare era cit pe ce sa ofere ,comunitatii maghiare, legea ce continea autonomia Tinutului Secuiesc si cine a fost cel care a oprit toate acestea .

  Reply
  • Codruta

   „Valoarea actuala a guvernului Romaniei” e ceva mai mica decat a unui kk de musca!
   Condus de un lash care n-a avut curajul sa isi lase lucrarea de doctorat sa fie verificata si a recurs la tertipuri penibile in justitie, scotzand legi care mai de care mai toxice, tinand cu dintii de pensiile „speciale” si batandu-si joc de pensionarii clnstiti, balbaindu-se la greu in privinta energiei samd… as zice ca guvernele lui Dragnea erau parfum pe langa acesta!
   In plus, iata-l si pe Johannis batandu-si joc de cei care l-au ales – da’ macar din articolul acesta am aflat si cine l-a „consiliat de bine”! Ce nu face banu’! :P

   Reply
   • AlinaMP

    @Codruta. E vreun mare castig din a fi vulgar? Vi se pare ca argumentul a castigat ceva daca ati insirat niste invective? Mai politicos pe viitor, incercam sa aducem Europa in Ferentari si nu invers si cine foloseste KK sa si-l duca la el in fata casei, nu aici.

    Reply
 3. Kross

  Imi place articolul,foarte autocritic fata de cetatenii romani.Dar oare cum se numeste daca din cauze de soparle si ursi nu se face auostrada si pe acel segment se moare an de an? Va spun eu ,crima.Dar cum se numeste alocarea campionatului mondial de fotbal tarii pline de petrol Qatar?In schimbul achizitiei de avioane? Va spun eu Coruptie,mare coruptie.Oare nu cumva asa ni sa luat si noua petrolul,gazul,siderurgia?Am trait ani de zile cu sentimentul ca este ceva cu noi,ca suntem bolnavi.Multumesc ca m-am vindecat de asta si nu mai cred ca romanii sunt mai corupti ca altii.
  In istorie ,intotdeauna au aparut contraforte.Imperiul OTOMAN a aparut ca raspuns la crimele cruciatilor si a templerilor.Acesti criminali ,faceau in numele credintei crime peste crime,distrugeri peste distrugeri.

  Reply
  • Radu

   Domnule, o dati in bara rau de tot cu istoria Orientului Mijlociu. Ar fi chiar de ras, dar e de plans. Habar nu aveti din ce cauza au aparut cruciadele si de ce. Dar va dau eu un indiciu…pe la anul 500 spre 600 aparea religia musulmana, iar prin anii 700-800 europenii se chinuiau deja sa respinga invaziile hoardelor musulmane atat in Vest, cat si in Est. Cruciadele calsice au fost initiate pentru alungarea musulmanilor din Taqra Sfanta…Palestina…si eliberarea Sfantului Mormant. Cruciadele ulterioare..tarzii…au vizat recucerirea Peninsulei Iberice din mana maurilor si respingerea avansului Imperiului Otoman spre Viena si in Mediterana. Alte cruciade au vizat fie secte religioase – albigenzii – , fie pe asa zisi pagani si schismatici – aici vorbim de cavalerii teutoni, insarcinati de papalitate si de imparatii germani sa crestineze si sa pacifice anumite parti din Est.
   PS mai citit, nu face rau…

   Reply
   • Laur22

    Cruciadele erau un fel de rassia musulmană atâta ca in “Terra nullis”
    Pentru mai multe detalii a se studia cruciadele din Karelia și Samogitia

    Reply
  • Codruta

   „soparle si ursi” – o lae! Atata timp cat or sa existe fraieri care sa puna botu’ la intoxicarile astea, or sa existe si jmekeri care sa puna cu succes betze-n roate autostrazilor! >:

   Reply
 4. emil

  Indiferent de MCV-ul lumii civilizate, romanii tot se talharesc si ucid unii pe altii cu o cruzime de nedescris. Magistratii romani nu fura si comit atrocitati asupra populatiei din saracie ci impinsi din strafundul istoric al genelor hotiei ce le poarta si se activeaza la aparitia factorilor de mediu favorizanti. Lucru verificat.

  Reply
 5. Cinicul

  „ministrul german de externe de la acea vreme, Joschka Fischer a explicat clar că Balcanii trebuie stabilizați și că lărgirea Europei e în interesul național german”.
  Gura păcătosului adevăr grăiește. In anii 90 EU a hotărât sa nu recunoască independenta vreunui stat din fosta Iugoslavia pana ce EU nu va avea un punct de vedere comun asupra crizei iugoslave. Peste doua zile Germania recunoștea unilateral independenta Sloveniei si Croației, pentru ca, nu-i așa, asta reprezenta interesele Germaniei.

  A propos de corupție mare, la case mari.
  La ultimul contract pentru cumpărarea de vaccinuri Pfizer Mme Ursula a negociat singura contactul de 35 de miliarde de euro, cumpărând de 9 ori mai multe doze decât numărul de cetățeni UE, deși Polonia si alte tari EU au avertizat sa nu se mai cumpere pentru runda a 3-a de vaccinare pentru ca nu s-au consumat in întregime primele doua doze, ba mai mult, la un contract uriaș s-a obținut performanta de a realiza un preț mai mare pe unitate decât la contractele anterioare pentru cantități mai mici.
  In plus si la ora actuala refuza de dea acces Curții de Conturi a EU la documentele despre negociere.
  CEO de la Pfizer a refuzat sa apară in fata unei comisii a Paramentului EU si a refuzat sa răspundă la întrebările adresate de aceștia.
  EU a făcut o „concesie” unui grup de parlamentari UE, s-a făcut o prezentare sumara a contractului (cu pagini întregi înnegrite), într-o sala in care nu s-a permis accesul cu telefoane mobile si nu s-au permis înregistrări si nici măcar luarea de notițe!!.
  https://www.youtube.com/watch?v=9vKdN11WPfE
  Chiar ma întrebam când va scrie doamna AMP un articol pe aceasta tema, cred ca ar merita un capitol întreg într-o ediție viitoare a The Quest for Good Governance: How Societies Develop Control of Corruption sau măcar o lecție de curs la Berlin.
  PS
  Eu sunt un mare adept al proiectului european, dar cu astfel de transparenta in mari afaceri EU merge sigur spre dezintegrare.

  Reply
 6. Victor

  offtopic
  stiti ceva de crima asta:
  ”Arderile ilegale de deșeuri ar putea să nu mai fie sancționate penal în România. Reprezentanții coaliției de guvernare din comisia de mediu a Camerei Deputaților au votat un amendament la legea de aprobare a ordonanței de urgență a guvernului privind regimul deșeurilor care prevede sancționarea penală pentru infracțiunile din acest domeniu doar „atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului sau asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu pot fi neglijate”

  Reply
  • Mihai Goțiu

   din păcate, așa e, și nu e singura aberație a ultimelor zile; vine și limitarea accesului ONG-urilor la Justiție, dezincriminarea distrugerii parcurilor și a altor zone verzi, mutilarea ariilor naturale protejate…

   Reply
 7. zoli

  Da s-a ridicat MCV-ul, nu pentru ca Romania nu stiuce a facut. S-a ridicat si s-a introdus un alt mechanism de verificare care este legat de finantari. Si mai rau.

  PS Ati uitat sa metionati in articol ca „in Ungaria e dicatura”, „sa nu ajungem ca Ungaria”, „Orban e un dicator”, „sa nu facem ca Ungaria, unde Orban (…)” de ce va plateste Open Society Foundations.

  Reply
  • Nman

   @zoli
   Bun gasit si pe aici. Doare cand „tara mama” e departe de a fi acel rai pe pamanat promis pe Duna TV, nu?
   Ca sa te linistesc, Romania nu face nimic niciodata si orice ar face voua a sa va puta in continuare pt. ca, nu-i asa, opinca nu se ridica la nivelul gulasului!
   Tati, prin ridicarea MCV-ului Romania ajunge egala, ce blasfemie!!!, Ungariei si altor tari din UE!
   Asa e, Romania nu face nimic, niciodata, noroc ca reusiti voi sa involuati, ceea ce inseamana, pt. un observator neutru, ca Romania EVOLUEAZA! Accepta asta prietene.

   Reply
 8. Gabriel Radeanu

  MCV -ul a făcut praf politicul din România,a deturnat unica pârghie prin care românii ar fi putut să-și exercite democrația.
  In Parlamentul României și în leadership-ul executiv nu mai funcționează decât indivizi confirmați de către serviciile de informații adică cei cu imunitate insinuata indirect privind conflictele cu legea sau moralitatea,oferită probabil pentru niște qui-pro-quo-uri cel puțin josnice.”Artiștii” ăștia care ne conduc manifestă o inepție stridenta de ierbivor rătăcit de turmă.
  Din punct de vedere al politicii externe MCV-ul a transformat capacitatea redusă și neinspirată de negociere a României în vasalitate cu acte în regulă, manifestată tembel chiar și în raport cu alte mari puteri în afară de Uniunea Europeană,subiectul cenzurii…
  Sub stindardul anticorupției impuse de MCV,am asistat sau am participat cu entuziasm sau indignare la o adevărată lovitură de stat,legitimată(intr-un mod care ar fi trebuit să fie stupefiant) de către chiar președintele cu geacă roșie a statului vizat…cu ocazia predestinatei ordonanțe 13…
  Ceea ce este cel mai grav e faptul că,din punct de vedere psihologic,România a devenit o mare pușcărie în care deținuții se toarnă reciproc la gardieni pentru privilegii meschine!

  Reply
 9. Lucian Nicolescu

  Până să ajungem Germania din urmă la număr de radare electronice e cale lungă rău. Și asta pentru că parlamentarii nu doresc să legifereze acest lucru.
  De ce oare? Haideți că nu are legătură cu niciun MCV.

  Reply
 10. Neo

  Mopurile cu care Europa a șters pe jos au prins glas la vestea că MCV-ul e pe moarte și acum căinează biata justiție românească. Numai că mecanismul de cooperare și verificare n-a fost niciodată despre justiție. A fost despre lupta pentru putere între ai noștri și ai lor. Când ai noștri au devenit și ai lor, MCV-ul a rămas fără obiect.
  Civilizația occidentală nu încetează să ne uimească de câte ori dăm cu nasul în ea. Într-adevăr, ce-a fost mai întâi, omul sau mașina ? De ce să respecți un semafor ? Ne întrebăm până ne dau ăia prima amendă și atunci, dintr-odată ne pică fisa. Hmmm…e biciul, nu ? Picioarele celui care are de câștigat aleargă mai repede decât ale celui care nu are nimic de pierdut. Ce înseamnă asta în chestiunea zilei ? Simplu. Dresajul se face pe principiul pedeapsă dar și recompensă. Iar educația ce e altceva decât un dresaj, dar făcut cu cap ? Evident, un animal nu va putea educa un om niciodată ! Înțelegeți ce vreau să spun. Sper.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *