Alex Costache

Vasile Blaga, acuzat că ar fi primit 700.000 de euro pentru partid. ”Buldogul” a demisionat de la conducerea PNL

DNA Ploieşti are un nou dosar de corupţie şi a început urmărirea penală faţă de senatorul Vasile Blaga, co-preşedinte al PNL. Blaga e acuzat de trafic de influenţă.

Ar fi primit 700.000 de euro pentru partid, reprezentând comisioane pentru acordarea de contracte IT

Între 2011 și 2012, pe vremea când era secretar general al PDL, Vasile Blaga ar fi primit în trei rânduri, prin interpuşi, 700.000 euro, reprezentând comisioane pentru acordarea de contracte de către Transelectrica pentru compania IT Romsys. Blaga ar fi luat banii pentru partid şi ar fi ştiut de provenienţa lor ilicită. 500.000 de euro ar fi venit de la Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, fostul primar PDL din Piatra Neamţ, pus şi el sub acuzare în acest dosar pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei de vicepreşedinte al PDL. În dosar este acuzat de cumpărare de influenţă şi Horaţiu Berdilă, CEO Romsys la vremea aceea.

Înţelegere secretă

Procurorii susţin că, în 2009, în cadrul PDL, a existat o înţelegere între lideri – secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan – în sensul obţinerii de bani pentru partid.

”Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică unor firme dispuse să ”cotizeze” pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ştefan şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană’, precizează DNA.

Udrea, audiată în dosar

Procurorii susţin că Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga au convenit să îl numească la şefia Transelectrica pe Horia Hăhăianu, prin intermediul ministrului Economiei e la acea vreme, Ion Ariton. Atât Ariton, dar mai ales Gheorghe Ştefan sunt apropiaţi şi de Elena Udrea. De altfel, Udrea este şi ea audiată în dosar.

Hăhăianu a fost de acord să finanţeze PDL

Hăhăianu ar fi fost dispus să contribuie – indirect – la finanţarea PDL cu bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică unor diverse societăţi indicate.

‘În perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ştefan l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei (Florin Muntean de la Transgaz -n.r.), se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională, prin licitaţii trucate, cu firma suspectului Berdilă ( Romsys – n.r.), acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor’, susţin procurorii.

Potrivit DNA, în perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ştefan i-ar fi garantat lui Horia Hăhăianu că va fi menţinut în funcţia de conducere la Transelectrica dacă vor fi atribuite Romsys, companie reprezentată de Berdilă, contracte de achiziţii servicii şi produse IT.

Comisioane între 10 şi 25 % dic contracte. Pinalti ar fi primit 25.000.000 de lei

”În paralel, Ştefan i-a promis lui Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar, în schimb, a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Vasile Blaga, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Gheorghe Ştefan a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, mai arată DNA.

Blaga, sub control judiciar
demisionează de la conducerea PNL

Vasile Blaga a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zie. El a demisionat din funcţia de copreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

”În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de copreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an”, a declarat Vasile Blaga.

Contestă controlul judiciar

Avocatul lui Cristian Ene, a declarat că măsura controlului judiciar dispusă de procurorii anticorupţie faţă de clientul său va fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

”S-a prezentat astăzi, i s-a adus la cunoştinţă domnului Blaga calitatea de inculpat pentru o presupusă faptă de trafic de influenţă. De asemenea, s-a instituit şi măsura controlului judiciar, măsură ce urmează a fi atacată în termenul legal la ÎCCJ, urmând ca judecătorii să decidă dacă vor păstra sau nu această măsură”, a declarat avocatul Ene.

Fostul director al Transeletrica, acuzat şi în dosarul lui Greblă

Fostul director al Transelectrica Horia Hăhăianu a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi în dosarul fostului judecător CCR Tony Greblă. Vezi aici mai multe.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Vasile Blaga, acuzat că ar fi primit 700.000 de euro pentru partid. ”Buldogul” a demisionat de la conducerea PNL

 1. Tempor

  Isi mai aduce aminte cineva de Falca, Flutur, Videanu, de vitejiile lor si prin ce partid mai salasluiesc?!!! Din banii cui se imbuiba?
  Gruparea PSD de la Cluj a lui I. Rus s-a regrupat si a recrutat profesori experti in depistare de plagiate.

  Reply
 2. Eva

  ACTUALA CLASA POLITICA ESTE O ADUNATURA DE NEBUNI, SEMIDOCTI, CRETINI, MAFIOTI, TICALOSI, TRADATORI, RECHINI ETC LIPISTI DE ORICE VALOARE UMANA , ORGANIZTI IN GRUPARI INFRACTIONALE DE CRIMA ORGANIZATA ZISE PRTIDE POLITICE.

  Reply
 3. Pingback: O analiză la rece a întregului caz care a dus la arestarea lui Liviu Dragnea « CER SI PAMANT ROMANESC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *