Romania Curată

UPDATE: Lichidarea UEFISCDI a fost stopată de intervenția civică. Senatorii au întors la Comisia de învățământ legea care ar fi desființat instituția

UPDATE: Proiectul de lege privind respingerea OUG nr.74/2010 (care ar fi echivalat cu desființarea UEFISCDI) a fost retrimis la Comisia pentru învățământ. Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a cerut acest lucru în urma telefoanelor și mesajelor primite astăzi. ”Atât eu, cât și colegii mei și cred că și o mare parte dintre d-voastră am primit astăzi din țară, de la profesori, cercetători, apeluri și adrese. Propun să retrimitem legea la comisie pentru o săptămână-două, ca lucrurile să fie clare pentru toată lumea. Propunerea liderului PSD a fost votată de către senatorii prezenți cu o largă majoritate: 80 de voturi ”pentru”, niciunul împotrivă și o abținere.

România Curată va urmări subiectul și vă va ține la curent cu evoluția lui.

***

titlu inițial

URGENȚĂ! Sună-ți ASTĂZI senatorul și cere-i să oprească politizarea cercetării! Convinge-l să voteze împotriva desființării UEFISCDI!

(text inițial)

Astăzi (marți, 24 martie) e zi decisivă pentru soarta Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Pe ordinea de zi a Senatului (ședința începe de la ora 14.00) se află proiectul de lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi cercetării (punctul 7 pe ordinea de zi). Proiectul a fost adoptat deja de Camera Deputaţilor în urmă cu un an, generând o puternică reacție civică de nemulțumire. Asociația Ad Astra (vezi aici) a protestat public împotriva adoptării acestei legi, iar România Curată a strâns sute de semnături (vezi aici) care au fost trimise deputaților și senatorilor români. Senatul este cameră decizională în cazul acestui proiect de lege.

ordinea de zi

Pe scurt, dacă această lege va fi adoptată, UEFISCDI va dispărea. Organismul, înființat în urma Ordonanței din 2010, a fost privit ca o rază de speranță în domeniul cercetării, fiind apreciat atât în țară, cât și în străinătate, pentru că începuse să administreze bugetul (oricum subțire din domeniu) în spiritul unei bune practici recunoscute internațional.

În perioada 2010-2012, UEFISCDI a asigurat Secretariatul Procesului Bologna, iar prin intermediul proiectelor implementate a adus contribuții valoroase la dezvoltarea de politici publice pentru învățământul superior, cercetare-dezvoltare și inovare (analize funcționale de sistem, propuneri de strategii, documente de viziune strategică). UEFISCDI este punct național de referință la nivel european; conform clasamentelor europene de profil (ex: European Research Ranking). În 2014, instituția a fost premiată de World Futures Studies Federation (WFSF), organizație înființată în anul 1972, care încurajează și promovează dezvoltarea, în toată lumea, a studiilor prospective.

Principalul oponent al UEFISCDI este Ecaterina Andronescu, deoarece prin înființarea UEFISCDI Universitatea Politehnică din București a pierdut controlul gestionării fondurilor din domeniul inovare. Conform statisticilor UEFISCDI, în 2010 Universitatea Politehnică București accesase din aproximativ 300 de proiecte cu o valoare totală finanțată de peste 270 milioane lei aproape jumătate fie ca aplicant principal, fie ca partener la o diferență considerabilă față de următoarea universitate clasată (Universitatea Politehnică din Iași cu 19 proiecte). Dupa 2010, distribuția fondurilor publice în special în cazul programului Inovare s-a echilibrat geografic și instituțional.

Mai multe detalii despre istoria UEFISCDI și motivele pentru care se dorește lichidarea acesteia aici (click)

Nu e de mirare că, în aceste condiții, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat, prezidată chiar de Ecaterina Andronescu, a avizat favorabil proiectul legii de RESPINGERE a adoptării ordonanței prin care s-a înființat UEFISCDI.

Dacă vrei să oprești acest abuz, sună acum și/sau trimite-i mail senatorului din colegiul tău și cere-i să salveze una dintre foarte puținele instituții din România care au reușit să activeze la standarde de performanță. Argumente suplimentare găsești la link-urile menționate mai sus în articol.

ATENȚIE: Proiectul de lege cu numărul L509/2010 prevede respingerea Ordonanței de Urgență nr. 74/2010, în baza căreia s-a înființat UEFISCDI. Raportul comisiei este de admitere (a legii privind respingerea ordonanței). Așadar, pentru a salva UEFISCDI e nevoie de un vot ”împotrivă” (împotriva avizului Comisiei de învățământ)!

***

Aici aveți datele de contact (numere de telefon și adrese de mail) ale majorității senatorilor români (datorită timpului scurt avut la dispoziție nu am reușit să realizăm lista integral – dacă nu vă regăsiți senatorul pe listă, puteți consulta și bazele de date de aici și aici). Evident, nimic nu vă oprește să contactați mai mulți senatori! Dați informația mai departe și rugați-vă și prietenii și cunoștințele să se mobilizeze.

senatori contacte 1 senatori contacte 2 senatori contacte 3 senatori contacte 4 senatori contacte 5 senatori contacte 6

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “UPDATE: Lichidarea UEFISCDI a fost stopată de intervenția civică. Senatorii au întors la Comisia de învățământ legea care ar fi desființat instituția

 1. Petruț Andreea

  Primul lucru pe care l-am făcut azi, înainte de cafea, a fost să-mi sun Senatorii din Brașov. Mi-au răspuns 3 (niciunul de la PSD). Cred că i-am distrat un pic de dimineață, mi-au zis că sunt simpatică și să nu-mi fac probleme că vor vota împotriva desființării UEFISCDI. Sunați și voi, e un exercițiu fain, de democrație prin care putem salva una dintre puținele instituții care chiar funcționează bine la noi

  Reply
 2. marius skolka

  Pai normal ca PSD-ului nu-i convine sa piarda controlul…..Desfiintarea UEFISCDI nu ar face decat sa arunce in haos cercetarea romaneasca, si asa lovita grav de politica inteleapta a o serie de guverne pastorite la capitolul invatamant si cercetare, mai din umbra sau mai pe fata, de doamna in cauza, care se pare ca a ajuns intr-o faza in care nu mai distinge realitatea de aberatie.

  Reply
 3. Diana Hornoiu

  Subscriu protestului initiat de dumneavoastra, conf.univ.dr Diana Hornoiu, Universitatea Ovidius, Constanta.

  Reply
 4. Mihaela

  Subscriu impotriva desfiintarii UEFISCDI, am trimis mesaje si mailuri si incerc sa fac cat mai multa propaganda pt a se intelege importanta acestei institutii, printre putinele care ne fac cinste si in afara granitelor si care promoveaza valori. Le doresc succes si reusita celor implicati in aceasta actiune!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *