Romania Curată

Universitatea București dezaprobă proiectul de lege care prevede desființarea UEFSCDI

”Universitatea din Bucureşti se alătură demersurilor Universităţii de Vest din Timişoara, precum şi celor făcute de societatea civilă, exprimându-şi dezaprobarea faţă de proiectul de lege care prevede desfiinţarea UEFISCDI, instituţia care alocă fondurile în domeniul cercetării”, se arată într-un comunicat trimis presei astăzi (miercuri, 25 martie).

”Universitatea din Bucureşti apreciază activitatea desfăşurată până în prezent de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), în organizarea competiţiilor pentru selecţia proiectelor de cercetare, precum şi  în evaluarea şi monitorizarea acestora, ca fiind „una funcţională, eficientă şi transparentă”, se arată într-un comunicat de presă.

Profesionalismul de care instituţia a dat dovadă în gestionarea fondurilor alocate cercetării a angajat sistemul de finanţare a cercetării româneşti pe o cale ce corespunde standardelor de performanţă la nivel european. De altfel, UEFISCDI, organism care gestionează din punct de vedere administrativ proiectele de cercetare, dezvoltare şi inovare ale Guvernului României, este structurat şi funcţionează, la momentul actual, în baza principiilor implementate în instituţii similare de prestigiu internaţional.

Având în vedere aceste aspecte, Universitatea din Bucureşti consideră inoportună desfiinţarea UEFISCDI prin împărţirea sa în două instituţii, una responsabilă de evaluare şi cealaltă de monitorizarea proiectelor de cercetare, modificare prevăzută în forma actuală a proiectului de lege. Universitatea din Bucureşti susţine păstrarea structurii actuale a instituţiei, care s-a dovedit de la înfiinţarea sa o soluţie viabilă de administrare a sistemului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare.”

Poziția Universității București vine după ce Senatul României a votat ieri întoarcerea la Comisia de învățământ, pentru un raport suplimentar, a proiectului de lege care ar fi dus la desființarea UEFISCDI. Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a propus întoarcerea proiectului de lege la comisie, menționând faptul că atât el cât și colegii lui au primit ieri numeroase apeluri de la profesori și cercetători care le cereau să voteze împotriva desființării UEFISCDI (mai multe detalii aici). Conform liderului PSD, ar fi nevoie de o săptămână-două pentru clarificări.

***

Citește și: Doamnei profesor Ecaterina Andronescu. Pentru Raționalitate în reglementarea Școlilor doctorale și a UEFISCDI


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *