Mihai Goțiu

Scandalul Râul Alb. Răspunsul Universității București. Cine asigură interimatul la șefia Geoparcului Dinozaurilor și ce întrebări au rămas fără răspuns

Noul director (interimar) al Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului este conf. univ. dr. Lucian Petrescu, se arată într-un răspuns pentru România Curată, remis de Universitatea București. Răspunsul vine în contextul în care, la ședința din 17 iulie 2015 a Consiliului Consultativ al Geoparcului a participat Alexandru Andrășanu, fostul director, suspendat însă din funcție în urma scandalului legat de autorizarea unei microhidrocentrale pe Râul Alb, aflat în zona protejată a Geoparcului.

***

”În urma solicitării dvs din data de 23 iulie 2015, vă comunicăm următoarele:

Domnul dr. Alexandru Andrășanu a fost suspendat din funcția de Director al Unității de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. În consecință, domnul dr. Alexandru Andrășanu nu mai exercită prerogativele aferente funcției de director al Unității de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

Precizăm că domnul dr. Alexandru Andrășanu a fost prezent la Consiliul Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor nu în calitate de director al Unității de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului și nici în baza unui mandat emis de Universitatea din București, ci exclusiv în calitate de cadru didactic al Facultății de Geologie și Geofizică.

Domnul conf. univ. dr. Lucian Petrescu a fost numit director interimar al Unității de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, ulterior datei ședinței Consiliului. În aceste condiții, pentru orice informații suplimentare (care, în condițiile legii, pot fi furnizate), vă rugăm să îl contactați pe actualul director interimar, conf. univ. dr. Lucian Petrescu.

Nu în ultimul rând, precizăm că, așa cum am arătat de fiecare dată, unul dintre obiectivele majore ale Universității din București constă în protejarea mediului înconjurător prin încercarea de a menține într-o stare de conservare favorabilă habitatele naturale, precum și speciile din flora și fauna sălbatică, punând accent pe respectarea și promovarea regimului ariilor naturale protejate.”

***

În răspunsul Universității București nu este menționată data numirii domnului Lucian Petrescu în funcția de director interimar, specificându-se doar că acest lucru a avut loc ”ulterior datei ședinței Consiliului”, adică după 17 iulie. Alexandru Andrășanu a fost suspendat însă din funcție cu cel puțin două săptămâni mai devreme acestei date, așa cum rezultă dintr-un răspuns al Universității București (UB) la o petiție adresată prin intermediul platformei de-clic.ro. De ce a trecut atâta timp între suspendarea fostului director și numirea unui interimar nu se menționează în răspunsul primit de România Curată. De asemenea, UB nu a răspuns la prima întrebare adresată de România Curată: ”Dacă se consideră moral ca domnul Alexandru Andrășanu, suspendat din funcția de director al Geoparcului Dinozaurilor, să facă în continuare parte din Consiliul Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor, în condițiile în care, cea mai recentă ședință a Consiliul Consultativ la care a participat a avut ca temă exact problema pentru care a fost suspendat”.

Problema conducerii Geoparcului Dinozaurilor este una foarte importantă pentru microhidrocentrala de pe Râul Alb, în condițiile în care autorizația de mediu a fost eliberată pe baza unui aviz al Georparcului din data de 21.08.2013. În privința legalității acestui aviz există numeroase semne de întrebare. Astfel, avizul a fost eliberat făcându-se referire la o ”zonare internă” care nu există nici măcar la această dată (!) sau cu menționarea unor situații pe teren care sunt contrazise flagrant de verificări (cum ar fi menționarea unui așa zis drum pe marginea râului, care nu există în fapt, albia și valea râului în zona în care ar urma să fie construită microhidrocentrala fiind virgine). Mai multe detalii aici.

Oare sub ce piatră or fi ascuns ăștia ”drumul existent”?

Oare sub ce piatră or fi ascuns ăștia ”drumul existent”? În avizul eliberat de Geoparcul Dinozaurilor se face referire la un drum existent pe marginea râului. În realitate, în zona în care ar urma să fie construită microhidrocentrala nu există niciun drum, albia și valea Râului Alb fiind virgine. Dacă s-ar construi microhidrocentrala, ar fi necesară defrișarea malurilor, pe alocuri dinamitări și amenajarea unui drum care să permită accesul mașinilor și utilajelor care vor construi microhidrocentrala și vor amplasa conducta de aducțiune a apei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Scandalul Râul Alb. Răspunsul Universității București. Cine asigură interimatul la șefia Geoparcului Dinozaurilor și ce întrebări au rămas fără răspuns

  1. Calin

    Este clar ca Univ. Bucuresti este de partea distrugatorilor naturii. Daca nu era, anula avizul geoparcului pentru MHC Coroiesti, pe motiv ca nu s-au respectat conditiile din aviz (unele conditii nu s-au respectat, altele constituie infractiuni, altele sunt imposibil de respectat). In schimb, ei au ales sa suspende doar avizul, si asta cu acordul partilor (adica al fimei agresorilor din 24 mai), acord care stiau ca nu-l vor primi niciodata. Si, daca erau administratori adevarati, atacau in contencios administrativ avizul Natura 2000, pentru ca proiectul avizat de APM nu avea avizul geoparcului, doar o fractiune din el. Iar acum cica au pus director interimar un personaj din anturajul lui Andrasanu:
    http://infoub.unibuc.ro/index.php/stiri/2718-reuniune-pentru-sustinerea-dezvoltarii-geoparcului-dinozaurilor-tara-hategului
    Nu este nimeni in aceasta universitate care sa aiba o atitudine normala fata de patrimoniul natural si sa nu aiba tangente majore cu Andrasanu?! Atunci sa angajeze pe cineva din afara. Nu-i opreste nimeni. Sau sa renunte la administrarea geoparcului. Natura ar avea sanse mult mai mari. Acum toate institutiile corupte care au dat unda verde distrugerii raului se justifica spunand ca au avizul administratiei. Daca nu ar mai fi administratie cum s-ar justifica? Atata vreme cat Tara Hategului nu scapa de Univ. Bucuresti tot patrimoniul natural care inca a scapat acolo este in pericol.

    Reply
  2. Adrian

    În com. Gurasada au venit controale de la apele române și garda de mediu-comis județean(desigur HUNEDOARA) și au mers pentru verificarea eventualelor abateri de la legjslația apelor/ de mediu în mașini ale investitorilor din zonă. Curat control inopinat. La sfârșit investitorii dictau reprez autorităților ce cred ei că ar trebui să apară în procesul-verbal. Cert e că, a doua zi, apa curentă din captarea din din zonă (Roșcani) a fost oprită, fără nicio explicație. Din infirmații neoficiale, lucrările la autistradă au deteriorat conducta magistrală- nu ar fi prima oară.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *