Mihai Goțiu

De partea cui e Universitatea București? Cum se face că directorul suspendat al Geoparcului Dinozaurilor participă la luarea deciziilor legate de microhidrocentrala de pe Râul Alb!?

În care se vede cum directorul suspendat al Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului, Alexandru Andrășanu, reprezintă Universitatea București (cea care l-a suspendat din funcție) la luarea deciziilor privind Geoparcul. Și nu a oricăror decizii, ci exact a deciziilor legate de suspendarea lui din funcție. În care se mai vede cum Geoparcul Dinozaurilor a eliberat un aviz favorabil firmei care vrea să construiască microhidrocentrala de pe Râul Alb în august 2013, pe baza unei zonări interne despre care, în iulie 2015, aflăm că nu a fost încă finalizată! În care mai aflăm și de cât timp are nevoie Universitatea București pentru a explica situația. Și, în fine, mai citim documente în care Alexandru Andrășanu și comisarii Gărzii de Mediu vorbesc despre un ”drum existent” pe marginea Râului Alb, dar care ”a dispărut” pur și simplu când am ajuns și noi acolo!

Dat de gol de Consiliul Județean Hunedoara, pe Facebook

Într-o informare de presă postată pe pagina de Facebook, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara anunță că săptămâna trecută, pe 17 iulie, a avut loc ședința Consiliului Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului (sublinierile îmi aparțin).

”Vineri, 17 iulie 2015, în localitatea Cîrnești, comuna Totești, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

Au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara, ai Universității București (cea care administrează Geoparcul), ai unităților administrativ teritoriale de pe raza Geoparcului, ai altor instituții publice.

În cadrul ședinței s-a analizat activitatea desfășurată în anul 2015 și s-a prezentat spre dezbatere prima formă a ”Planului de Management al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului”.

Prezent la acest eveniment, președintele Consiliului Județean Hunedoara – Adrian Nicolae David a subliniat importanța dezbaterii publice a acestui plan de management ce urmează a fi prezentat spre avizare Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara.

Ținînd cont de faptul că o serie de primari au ridicat problema suprapunerii de arii protejate pe teritoriul anumitor comune și că nu există nici până la această dată posibilitatea unor despăgubiri pentru aceste suprafețe, s-a luat decizia convocării unei întâlniri de lucru în perioada imediat următoare cu specialiști din cadrul APM Hunedoara și cu reprezentanți ai administrației publice locale și județene, la finalul căreia să se finalizeze zonarea internă a Geoparcului și procedurile de aplicare a legii privind ariile protejate și cele legate de rețeaua ”Natura 2000”.”

Alexandru Andrășanu, primul din dreapta, pe rândul din față, cu cămașă albă

Alexandru Andrășanu, primul din dreapta, pe rândul din față, cu cămașă albă

Surpriza mare a fost însă prezența la acest Consiliu Consultativ (așa cum reiese din fotografii), ca reprezentant al Universității București (UB), a domnului Alexandru Andrășanu. Surpriză pentru că, într-un răspuns la o petiție a societății civile, Universitatea București a anunțat, la începutul lunii iulie, că domnul Andrășanu a fost suspendat din funcția de director al Geoparcului Dinozaurilor (vezi mai jos).

declaratie universitatea babes bolyai

Universitatea București: ”Suspendatul ne reprezintă”

Am încercat să aflu cum se împacă suspendarea cu prezența domnului Andrășanu în componența Consiliului Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor. Și pentru că nu doream un răspuns prefabricat (fiind vorba, în primul rând, de o problemă de etică), am încercat să iau legătura direct cu rectorul UB, Mircea Dumitru, sau cu prorectorul pe comunicare, Liviu Papadima. Solicitarea unei declarații directe (în care rectorul sau prorectorul nu știau întrebarea dinainte) a fost respinsă. Apoi, prin intermediului reprezentantului Biroului de Presă al UB, Mircea Sava, mi s-au comunicat următoarele că, într-adevăr, Alexandru Andrășanu a participat la acest Consiliu, dar nu în calitate de director al Geoparcului, ci de membru în Consiliu (!?).

Încercând să obțin informații suplimentare (cât de moral e să-l suspenzi din funcție pe Alexandru Andrășanu, dar acesta să reprezinte UB într-un Consiliu care dezbate exact problemele pentru care domnul Andrășanu a fost suspendat din funcție (!), cine i-a preluat atribuțiile pe perioada suspendării, etc.) am fost rugat să transmit întrebările pe mail și mi se va răspunde ”în termen legal”.

Care zonare internă?

Problema prezenței domnului Alexandru Andrășanu în Consiliul Director al Geoparcului Dinozaurilor nu este însă, doar una de etică, ci și de legalitate. Mai exact, unul dintre principalele acte pe care se bazează avizul de mediu pentru microhidrocentrala de pe Râul Alb, a fost emis de Administrația Geoparcului Dinozaurilor.

Într-un răspuns (îl puteți citi integral aici) din luna februarie 2015, adresat de Administrația Geoparcului Ministerului Mediului, și semnat de Alexandru Andrășanu, se arată, printre altele, că avizul a ținut cont de:

„Construcția se află în zona de dezvoltare durabilă, conform propunerii de zonare internă, din viitorul plan de management al geoparcului. Zonarea internă a fost agreată de Consiliul Științific și de Consiliul Consultativ și se află în faza de avizare a acestor consilii;

Lucrările de construcții pentru conducta de aducțiune, ce va fi îngropată, se vor executa în lungul drumului existent și nu afectează habitatele terestre.”

Așadar, în februarie 2015, reprezentantul UB, Alexandru Andrășanu afirmă că microhidrocentrala ar urma să fie construită în zona de dezvoltare durabilă, conform propunerii de zonare internă”, pentru ca în iulie 2015, în Consiliul Consultativ să se arate că zonarea internă nici măcar nu a fost finalizată (vezi postarea de mai sus a CJ Hunedoara)! În realitate decalajul este și mai mare, avizul favorabil pentru microhidrocentrală fiind emis în august 2013, în condițiile în care în august 2015 încă nu există plan de management pentru zonă și nici măcar nu e finalizată propunerea de zonare internă!!!

geoparc aviz

Partea cu ”conducta de aducțiune care va fi executată în lungul drumului existent” e, pur și simplu, sfidătoare. Personal am urcat pe Râul Alb în primăvară (foto, jos). NU există niciun drum pe lângă albia Râului Alb, în amonte, către zona în care ar urma să fie construită microhidrocentrala! Cu greu am reușit să urcăm câțiva kilometri, în amonte, pe malurile lui, după care a trebuit să renunțăm pentru că nu aveam echipament adecvat pentru a continua să urcăm în siguranță! Conducta de aducțiune se va construi pe kilometri buni pe albia virgină a râului, lucrările necesitând defrișări și chiar dinamitări masive, care să permită utilajelor care vor instala conducta să treacă. Citiți mai sus: cică Garda de Mediu a efectuat verificări în decembrie 2014 și nu a găsit nimic în neregulă! Mai e nevoie de alte explicații pentru amenințările și atacurile asupra activiștilor și jurnaliștilor care vreau să documenteze subiectul?

Ăsta e ”drumul existent” de care vorbește Andrășanu, confirmat și de controlul Gărzii de Mediu din decembrie 2014!

Ăsta e ”drumul existent” de care vorbește Andrășanu, confirmat și de controlul Gărzii de Mediu din decembrie 2014!

Oare sub ce piatră or fi ascuns ăștia ”drumul existent”?

Oare sub ce piatră or fi ascuns ăștia ”drumul existent”?

Până când voi primi răspunsurile oficiale de la Universitatea București, vă rog să răspundeți și d-voastră la întrebarea: cât de moral (etic) e să suspenzi o persoană din funcția de director al Geoparcului Dinozaurilor, dar să-l lași să te reprezinte în Consiliul Consultativ al Geoparcului în care se discută și se iau decizii exact în problema care a stat la baza suspendării? Că în privința legalității eliberării unui aviz în august 2013 luând în calcul zonarea internă despre care în iulie 2015 aflăm că ”urmează să fie finalizată cât mai repede” sunt alte instituții abilitate să se pronunțe.

***

BONUS: O întrebare suplimentară: oare pentru ce îi mulțumește domnul Alexandru Andrășanu lui Mihai Bocea (patronul firmei care vrea să construiască microhidrocentrala) pe un panou din Geoparcul Dinozaurilor?

geoparc multumiri 1

geoparc multumiri 2


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “De partea cui e Universitatea București? Cum se face că directorul suspendat al Geoparcului Dinozaurilor participă la luarea deciziilor legate de microhidrocentrala de pe Râul Alb!?

 1. Florin

  Consiliile stiintifice si consultative ale parcurilor au fost infiintare si functioneaza in baza unor ordine emise de Ministerul Mediului:
  http://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2012/07/2011-12-19_protectia_naturii_ordinministru2535consstiintifice2011.pdf
  In cazul Consiliilor Consultative, care nu sunt foruri decizionale, sunt nominalizate institutiile si organizatiile, delegarea reprezentantilor acestora fiind la atitudinea respectivelor institutii si organizatii.

  Reply
 2. Dan

  „să se finalizeze zonarea internă a Geoparcului și procedurile de aplicare a legii privind ariile protejate și cele legate de rețeaua Natura 2000″….este clar,cauta tot felul de modalitati de a ajuta patronii MHC-ului si prin asta ajuta la distrugerea zonei,lucru la care se pricepe foarte bine clasa politica din Hunedoara.

  Reply
 3. Ionita

  Și ca să meargă aroganța până la capăt, același director suspendat a participat la începutul lunii septembrie, în Finlanda, pe bani publici, la Conferința Europeană a Geoparcurilor (și se laudă cu asta chiar pe pagina de facebook a organizatorilor: https://www.facebook.com/13th-European-Geoparks-Conference-591338370976045/timeline/), iar acum se autopromovează prin presa județului Hunedoara, ca și când nici usturoi nu a mâncat și nici gura nu îi pute, pozând sub sigla geoparcului și fiind imaginea conducătorului de administrație care a adus niște bulgari și islandezi să viziteze Țara Hațegului (unul dintre articolele de presă, cu poze, aici: http://hunedoaraplus.ro/geologi-bulgari-si-rangeri-islandezi-s-au-bucurat-de-frumusetea-geoparcului-dinozaurilor-tara-hategului/). Concluzia?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *