Catiusa Ivanov

UDPATE: Sub presiune civică, Negoiță a renunțat la sala din Parcul Titan. Cum ar fi trebuit să arate. Ce spun specialiștii. De ce s-au opus cetățenii (FOTO & VIDEO)

UPDATE: Victorie! Negoiță cedează în fața presiunii civice. Primăria Sectorului 3 a anunțat ieri seară că renunță la proiectul care prevede construirea unei săli polivalente pe 3000 mp din parcul Titan. Primarul sectorului, Robert Negoiță va încerca să găsească alt teren pentru realizarea proiectului. „În urma mesajelor primite de la cetățeni, Primăria Sectorului 3 a luat decizia să sisteze derularea acestui proiect în Parcul Titan și să analizeze relocarea lui pe un alt teren din sector. Primăria consideră, de asemenea, că o sala multifuncțională de spectacole în Sectorul 3 este un obiectiv necesar și așteptat de cetățeni, dovada fiind numeroasele mesaje primite în acest sens. Pe de altă parte, una dintre prioritățile majore ale acestui mandat este extinderea spațiului verde, așa cum a fost comunicată în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012, prioritate care este avută în vedere permanent”, se arată în comunicatul trimis de Primăria Sector 3.

***

(articol inițial)

Primăria Sectorului 3 a publicat pe site-ul propriu proiectul sălii polivalente pe care instituția intenționează să o construiască în Parcul IOR, lângă liceul Dante Alighieri, pentru această construcție urmând să fie sacrificați circa 3.000 mp din parc. Potrivit imaginilor prezentate, sala de 1200 de locuri ar urma să aibă o înălțime de 26 metri și o amprentă la sol de circa 25.00 mp, construcția va fi „îngropată” într-un deal existent în parc și va avea terasa înierbată astfel încât impactul vizual asupra parcului să fie cât mai mic, susțin reprezentanții instituției.

Mii de cetățeni din zonă se opun însă proiectului, cerând primarului sectorului 3, Robert Negoiţă, să lase parcul în pace. Sâmbătă, acești cetățeni au anunțat că vor protesta din nou.

Cum arată proiectul

„Se propune construirea unei „Săli multifuncționale pentru activități culturale” cu 1200 de locuri pentru spectatori, dispuse în amfiteatru. Sala este prevăzută cu loje si balcon. Sala multifuncțională propusă se va amplasa pe un teren liber de construcții, fără vegetație înăltă (copaci), conform planurilor urbanistice în vigoare (PUG Municipiul București şi PUD), în cadrul parcului Titan, în apropierea Lacului Titan, pe latura sudică a acestuia (zona de acces dinspre Liceul Dante Alighieri). Pornind de la obiectivul stabilit de la început, acela de a afecta cât mai puțin vegetația existentă şi de a integra cât mai discret construcția propusă în contextul existent al parcului Titan, s-a optat pentru varianta acoperirii clădirii cu terasă înierbată şi continuarea acesteia pe latura din spate şi pe laturile laterale cu valuri de pământ care vor completa şi amplifica relieful existent. Punctul de belvedere de pe movila existentă în prezent se va muta pe terasa înierbată a clădirii”, se arată în descrierea proiectului postată pe site-ul Primăriei Sector 3.

Reprezentanții instituției spun că această clădire nu va afecta imaginea parcului. „Impresia exterioară va fi de clădire îngropată într-un mic deal, fiind direct expuse vederii doar fațada cu accesul principal (latura de sud) şi mici porțiuni din fațadele laterale. Pantele din pământ nou create în jurul clădirii vor fi acoperite cu vegetație, posibil şi vegetație înăltă şi vor permite amenajarea pe timpul iernii a pârtiilor pentru săniuș existente în trecut în această zonă a parcului. Pe timpul verii, terasa înierbată a clădirii va putea găzdui un teatru de vară şi proiecții de film pentru cca. 200 de spectatori, turnul de scenă funcționând ca fundal de scenă şi suport pentru proiecții în aer liber. În exterior, expresia arhitecturală va fi simplă, cu suprafețe pline şi vitraj puternic la parter (accesul principal pentru public), cu o copertină amplă care va proteja publicul la intrarea şi ieșirea din clădire”, susțin reprezentanții Primăriei Sectorului 3.

Sala polivalentă va găzdui: spectacolele de teatru, proiecții de film, conferințe, întruniri, concerte şi spectacole. „Aceste activități sunt compatibile cu amplasamentul propus şi reprezintă o necesitate pentru locuitorii Sectorului 3 al Municipiului București”, mai spun reprezentanții instituției.

Primăria Sectorului 3 a prezentat acest proiect după ce câteva mii de cetățeni care folosesc parcul IOR au protestat împotriva inițiativei. În plus, deși proiectul a fost aprobat în luna mai, prezentarea publică vine abia acum, în al 12-lea ceas, când Primăria a demarat procedura de autorizare a clădirii, astfel că cetățenii sunt puși în faţa faptului împlinit.

Ce spun arhitecții și urbaniștii despre proiect

Şerban Țigănaș, președinte Ordinul Arhitecților din România, a declarat pentru România Curată că în situația în care Bucureștiul este deficitar în ceea ce privește spațiile verzi „este total nerecomandabil să construiești în parcuri”.

„Pentru a evalua intenția de a construi această sală de spectacole în parcul Titan trebuie să adresăm următoarele întrebări: 

 1. Se bazează decizia de a realiza această investiție pe un studiu aprofundat al nevoilor şi opțiunilor comunității de cartier, în primul rând şi există un proces consultativ autentic care să fundamenteze intenția?
 2. Programul arhitectural, adică funcțiunile şi capacitatea sălii, este bine conceput astfel încât sa permită flexibilitatea în utilizare şi mai ales adaptarea construcției la cerințele viitoare înca nedefinite, ale unor comunități dinamice, în schimbare rapidă? Altfel spus, cât de contemporană este formula adoptată ca temă pentru acest proiect?
 3. Este cunoscut viitorul operator al sălii, entitatea responsabilă cu administrarea ei în regim de eficienţă, pe baza unui plan din care să rezulte bugetele necesare şi sursele de finanțare a funcționării? În caz că acest operator nu există şi nu este implicat de la început în proiect, apărând mai târziu, îi va fi imposibil să se mai poată implica în concepția construcției astfel încât aceasta să răspundă nevoilor derivate din modul de operare. E ca şi cum ai face o casă specială pentru cineva, fără să îl întrebi ce nevoi şi dorințe are.
 4. Este adecvat locul în care se construiește pentru viitoarea funcționare şi mai ales trebuie analizat dacă prin această investiție se intenționează şi reușește regenerarea vreunei zone aflate în decădere, dacă aduce o reală plus valoare vecinătății ridicându-i calitatea? O investiție publică trebuie folosită ca instrument pentru a amorsa regenerarea unor vecinătăți aflate în abandon sau decădere, mai ales din cauza unor probleme sociale. În situația actuală din București este total nerecomandabil să construiești în parcuri, acestea fiind deficitare şi asaltate de presiunile speculatorilor imobiliari privați, ceea ce face ca o investiție publică să poarte responsabilitatea de a nu se înscrie în aceeași categorie de construcții care diminuează suprafețele şi așa insuficiente de parcuri şi grădini din Capitală.
 5. Este proiectul obținut printr-o procedură de selecție pe baza de calitate, adică prin concurs de arhitectură, care sa permită administrației şi comunității să observe comparația dintre mai multe variante şi să înțeleagă opțiunea cea mai bună, motivată de un juriu de cea mai bună calitate? Nu cunosc să fi existat un concurs organizat după toate principiile internaționale cunoscute că fiind necesar a fi aplicate pentru a face maxime șansele de a obține un proiect de reală calitate.
 6. Se înscrie soluția adoptată în categoria obligatorie pentru investițiile publice, bazată pe angajamente în cadrul comunității europene, de a fi sustenabilă, cu mare eficienţă energetică pe întreg ciclul de viaţă, de a fi clădire verde după standardele internaționale, adică de a fi realizată şi de a funcționa astfel încât materialele şi celelalte resurse folosite să nu contribuie prea mult la emisia de gaze de seră şi să fie reciclabile?
 7. Este bugetul calculat just, în comparație cu alte investiții similare ca program şi capacitate, dar de foarte bună calitate, dovedită?
 8. Care este opinia criticii de arhitectură profesioniste despre acest proiect? A fost prezentat public pentru a permite o reacție critică şi a baza decizia de a adopta, transfoma sau renunța la această soluție şi în funcție de argumente profesioniste?
 9. Există investiții recente, realizate de aceeași echipă a administrației care a făcut şi pregătirea acestui proiect, care prin calitatea lor dovedesc capacitățile manageriale, experiență în astfel de procese şi bună gestiune, menite să dea încredere pentru acest caz că proiectul este competent condus?
 10. Va fi oare acest proiect publicat în reviste romanești si internaționale de arhitectură, premiat şi apreciat în comparație cu alte producții de aceeași categorie, realizate în aceeași perioadă? Va fi apreciat proiectul de cetățeni după ce se vor obișnui cu construcția şi va deveni parte din identitatea lor?

La aceste ultime întrebări nu putem răspunde acum, dar cu certitudine dacă răspunsurile la celelalte care le preced nu sunt satisfăcătoare, nu vom avea concluziile”.

Dan Marin, arhitect, membru în Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei este de părere că Primăria Sectorului 3 trebuia să facă o dezbatere publică temeinică încă de la demararea proiectului.

Anunțul ca în Parcul I.O.R. se va construi o sală de teatru nu a rămas fără reacții: de ce o nouă sală de teatru, când există și alte necesități, mai urgente și mai justificate, şi când în București sunt multe săli de cinematograf abandonate? De ce în parc, şi nu în alt loc, unde nu trebuie sacrificată vegetația? Sunt întrebări legitime, cărora Primăria Sectorului 3 trebuia de mult, încă din faza de inițiere a proiectului, să le dea un răspuns. La o examinare mai atentă a proiectului, s-ar putea ca ultima întrebare să rămână fără obiect. Pentru că, luând în considerare suprafața foarte mare a parcului, e posibil ca amplasarea acestei noi funcțiuni să se înscrie în indicatorii de ocupare şi utilizare a terenului prevăzuți pentru un parc. Mai mult chiar, nu pot să nu constat că există o anumită grijă – prin modul cum noua clădire este înscrisă în topografia locului – ca ea să conteze cât mai puțin, să fie integrată cât mai bine în relieful şi vegetația parcului. Dincolo însă de problema locală a ”betonării parcului” din inițiativa Primăriei Sectorului 3, apare o întrebare mai generală: cum sunt promovate investițiile publice din domeniul urbanismului / arhitecturii în București. Toate, dar absolut toate, rămân în mare măsură învăluite în mister – de la justificarea lor până la selecția proiectanților. Proiecte care, într-o ordine normală, ar trebui să constituie obiectul unor dezbateri şi a unor concursuri publice de urbanism / arhitectură, sunt adjudecate numai prin licitații ”la pachet”, în care proiectarea este subordonată execuției şi în care criteriul absolut este cel al prețului cel mai scăzut„, a declarat Dan Marin.

De ce protestează cetățenii

O parte dintre cetățenii care locuiesc în zona Parcului IOR se opun proiectului cerând primarului să lase parcul în pace. Primul protest a fost organizat pe 25 octombrie, la acțiune participând câteva zeci de persoane (vezi aici).

Pe 31 octombrie, mai mulți cetățeni din grupul civic “Prietenii parcului IOR” au venit cu pancarte la ședința Consiliului Local Sector 3 și au cerut aleșilor locali să renunțe la proiect. “Parcul IOR este oaza noastră de verdeață, de liniște, acolo ne plimbăm copii. Nu dorim construirea unui teatru, mai ales că s-a făcut fără consultare publică, fără consultarea societății civile, cu încălcarea Legii 70 ce prevede că spațiul verde nu poate fi diminuat. Nu dorim acest lucru. În momentul de faţă, Comisia Europeană a declanșat procedura de infrigement asupra României pentru pulberi în suspensie. Stau să mă întreb cum domnul primar şi consilierii de aici au votat pentru diminuarea spațiului verde şi nu țin seama de acest lucru. Avem nevoie de spațiu verde, avem nevoie de aer curat la noi în sector. Art. 35 din Constituția României spune foarte clar că statul asigură cetățenilor dreptul la un mediu sănătos şi curat. Cum se respectă acest articol?”, a declarat Răzvan Vastea, unul dintre cetățenii prezenți vineri la ședință Consiliui Local.

După ce cetățenii au luat cuvântul, aleșii locali PDL au declarat că vor iniția un proiect de hotărâre pentru abrogarea hotărârii ce prevede construirea sălii polivalente în parc (mai multe detalii aici). Urmează ca acesta să fie supus la vot în ședințele următoare, consilieri de la mai multe partide arătându-şi susținerea în acest sens.

La sfârșitul acestei săptămâni, cetățenii vor ieși din nou în stradă. Până acum şi-au anunţat prezenţa la protest, pe Facebook, câteva sute de persoane.

***

Sala Polivalenta Titan 1 Sala Polivalenta Titan 4 Sala Polivalenta Titan 5 Sala Polivalenta Titan 7


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “UDPATE: Sub presiune civică, Negoiță a renunțat la sala din Parcul Titan. Cum ar fi trebuit să arate. Ce spun specialiștii. De ce s-au opus cetățenii (FOTO & VIDEO)

 1. mi-o

  .

  .. nu mai construiti atata ma retardatilor ..lasati pamantul sa respire ..nu mai distregi putinele colturi de natura pe care le avem ..nemernicilor ..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *