Mihai Goțiu

VICTORIE în Justiție împotriva Romsilva și a Ministerului Mediului. Abuzuri ale Administrației Parcului Național Munții Rodnei, confirmate!

Cercetătorul Marcel Mîndrescu a câștigat, definitiv, procesul cu Romsilva și Ministerul Mediului. Curtea de Apel Suceava a respins, astăzi (luni, 19 decembrie), recursul înaintat de cele două instituții împotriva deciziei Tribunalului Suceava, care îi dăduse câștig de cauză, pe 16 iunie 2022, fostului membru al Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei, administrat de Romsilva. Marcel Mîndrescu a contestat înlăturarea sa abuzivă din componența Consiliului Științific, la sfârșitul anului 2019, printr-o hotărâre a Administrației Parcului Național, precum și ordinul ministrului Mediului (semnat de Costel Alexe), în februarie 2020, prin care se confirma hotărârea abuzivă.

Pretextul invocat de Administrația Parcului Național (PN) Munții Rodnei a fost o postare a lui Marcel Mîndrescu, de pe Facebook, legată de crimele de mediu (environmentale) făcute de Romsilva. În realitate, Romsilva a vrut să scape, astfel, de un membru al Consiliului Științific care a refuzat să gireze numeroase nereguli din PN Munții Rodnei, care au dus inclusiv la ciuntirea parcului național pentru a autoriza cariera de marmură a unui influent afacerist local, Pavel Sângeorzan.

Marcel Mîndrescu a reușit să demonstreze, în Justiție, că Administrația PN Munții Rodnei, asigurată de Romsilva, a comandat excluderea lui din Consiliul Științific, că decizia acestui for, condus de Ioan Păcurar, a încălcat flagrant procedurile și că ordinul semnat de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe (și apărat în instanță de actuala conducere) a fost ilegal.

Marcel Mîndrescu este conferențiar universitar, doctor, titularul disciplinei Geomorfologie la Universitatea Suceava

În actele depuse în proces, cercetătorul Marcel Mîndrescu a prezentat mesaje schimbate pe grupul intern de Yahoo al Consiliului Științific, care arată cum a decurs executarea lui. Într-un prim mesaj electronic, de pe 24 octombrie 2019, transmis de secretara Consiliului Științific, Alina Hădărău, se menționează expres că propunerea de excludere a venit de la directorul Administrației PN Munții Rodnei, Mihaela Poll, deși Consiliul Științific NU este subordonat administrației parcului, fiind autoritate științifică autonomă față de conducerea lui. Lucru care e confirmat, indirect, și de către un răspuns la mesaj, transmis de un alt membru, Ioan Pop. ”Este foarte simplu de dat afară, pe noua listă cu membri ai CȘ (Consiliul Științific – n.a.) propusă spre aprobare prin OM (Ordin de Ministru – n.a.) să nu mai fie inclus”, scrie Ioan Pop. Practic, Ioan Pop recunoștea că Marcel Mîndrescu putea fi schimbat doar prin ordin de ministru (sugerând, în același timp, soluția).

Conducerile Romsilva a PN Munții Rodnei, respectiv cea a Consiliului Științific (CȘ) nu au mai avut, însă, răbdare să aștepte un nou ordin de ministru ci au forțat adoptarea lui printr-o hotărâre ilegală. Pretextul, îl regăsim, în primul mesaj, în care Romsilva ar fi fost acuzată, pe Facebook, de către Marcel Mîndrescu că ar fi o ”instituție criminală”, motiv pentru care ar fi ”intentat plângere penală” (nota bene: autoarea mesajului ori cel/cea care i l-a dictat secretarei CȘ are lacune mari în a înțelege ce înseamnă o crimă de mediu). În mesajul pe care Ioan Păcurar, președintele CȘ, i-l transmite lui Marcel Mîndrescu, se recunoaște modul lapidar al execuției lui: s-a votat fără ca acesta să aibă posibilitatea să se apere, a fost exclus prin corespondență (!), iar o parte din voturi s-au transmis prin intermediul secretarei CȘ (!!!).

Mesajul secretarei CȘ, Alina Hădărău, în care se confirmă că excluderea lui Marcel Mîndrescu a fost cerută de șefa Administrației Parcului Național Munții Rodnei, Mihaela Poll, angajată a Romsilva

Ioan Pop, membru în CȘ, găsește ”soluția simplă”: un ordin de ministru cu o nouă componență a CȘ, în care să nu mai fie Marcel Mîndrescu. Indirect, recunoaște că APNMR nu-l poate exclude

Un alt membru al CȘ, Doina Cioacă, nu mai vrea să aștepte după un ordin de ministru, și invocă ”activitatea anti-APNMR”, deși membrii CȘ nu sunt subordonați acesteia, un eventual prejudiciu de imagine al APNMR (ori Romsilva, care asigură administrare PN Munții Rodnei) putând fi stabilit doar de instanță

Președintele CȘ Munții Rodnei, Ioan Păcurar, se conformează comenzii primite de la șefa APNMR. ”Scăpat” de Marcel Mîndrescu își poate vedea, liniștit, de vânarea caprelor negre, în vreme ce Parcul Național Munții Rodnei e ciuntit de afacerile și interesele altor vânători din zonă

Ulterior excluderii lui Marcel Mîndrescu, CȘ a emis mai multe avize favorabile pentru proiecte și intervenții controversate în PN Munții Rodnei. Despre una din acestea am prezentat detalii, la începutul anului trecut. Astfel, extrem de influentul om de afaceri local Pavel Sângeorzan a obținut modificarea limitelor PN Munții Rodnei pentru a putea continua exploatarea carierei de marmură de la Anieș (activitate total incompatibilă cu statutul de parc național). Pavel Sângeorzan este cunoscut și pentru partidele de vânătoare la care participă alături de diferiți decidenți politici. De altfel, cu un cinism major, afaceristul a postat pe Facebook o imagine în care apare alături de președintele CȘ al PN Munții Rodnei, Ioan Păcurar, alături de ”trofeul” acestuia, o capră neagră.

După ce această fotografie (vezi mai jos) a fost preluată de presă și pe rețele de socializare, Ioan Păcurar a încercat să explice că apariția lui la vânătoare alături de Pavel Sângeorzan ar fi fost întâmplătoare și că n-ar avea vreo legătură cu avizele favorabile pe care consiliul pe care îl conduce le-a eliberat pentru afacerile acestuia. Și mai neconvingătoare (ar fi fost vorba de ”un exemplar de capră neagră cu un singur corn”?!) a fost explicația despre participarea la partide de vânătoare de capre negre, specie emblematică și în pericol în România, ținând cont de funcția pe care o ocupă în conducerea unui for științific al unui parc național al cărui scop principal este conservarea biodiversității!

Dar asupra afacerilor care au mutilat Parcul Național Munții Rodnei, în ultimii ani, sub ochii și chiar cu acordul Consiliului Științific, vom reveni.

Ioan Păcurar (în stânga), președintele Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei, alături de afaceristul Pavel Sângeorzan (în dreapta), care și-a extins cariera din Parcul Național Munții Rodnei cu girul Consiliului Științific condus de colegul lui de vânat capre negre…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “VICTORIE în Justiție împotriva Romsilva și a Ministerului Mediului. Abuzuri ale Administrației Parcului Național Munții Rodnei, confirmate!

  1. Klaus Verräter Iohannis

    Asta, cu schimbările consiliilor științifice ale parcurilor naționale și naturale merită mai multă atenție jurnalistică. Rodna, Semenicul și toate celelalte (întrebați-l pe Călin Dejeu!) au devenit terenul de joacă al lui Dragoș, iar mai nou și-a prezentat coloana plecată în fața Romsilvei și Academia Română, prin persoana Simonei Mihăilescu (dealtfel, un bun specialist, dar creierul e una, obrazul e altceva). Nu degeaba prof. Vasile Cristea și-a dat demisia din conducerea Comisiei Monumentelor Naturii (comisie care aproba componența consiliilor). Dacă luați bob cu bob membrii „agreați” ai consiliilor, veți avea un tablou foarte frumos al trădării, în fond, „în numele științei”. Ce n-a reușit PSD-ul, a reușit împreună cu PNL-ul. Iar USR-ul doarme.

    Reply
  2. Constantin Cârneală

    Servus Marcel mă bucur că ți s a confirmat faptul că ești un profesionist cercetător om drept și corect mă bucur că mai sunt români cu dragoste pentru Moștenirea bucovineană ce luptă să mențină colțul de rai din țara fagilor Mă bucur că ai reușit să îndupleci minți sărace și inimi goale care nu știu că natura înseamnă viață Cu plăcere oricând Sunt alături de tine și cauza ta salutări din Frankfurt să auzim numai de bine Constantin cârneală

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *