Antoaneta Etveș

Revoluţie online. Alianţa pentru o Românie Curată a lansat Piaţa Universităţii Virtuală

Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) a lansat astăzi Piaţa Universităţii Virtuală. „Am construit-o ani de zile. Suntem foarte mulţumiţi de ea, nu este a noastră şi nu o controlăm. O Românie curată este pe buzele tuturor. De aceea vom folosi spaţiul virtual al României Curate, în care au fost în ultimele zile 200.000 de persoane (vizitatori unici – conform Trafic.ro – n.r.), o să îl considerăm ca un laborator pentru a crea o clasă politică alternativă. Credem că suntem datori să facem aşa ceva. Credem că nu există altă alternativă pentru România. Este cu totul natural să ajutăm, că să ajutăm această nouă generaţie”, a declarat Alina Mungiu Pippidi, în cadrul unei conferinţe organizate de ARC.

Potrivit acesteia, Piaţa Universităţii Virtuală nu a fost construită pentru a anhila clasa politică, ci pentru a ajuta.
Membrii ARC care au participat la conferinţa de presă sunt: Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Dan Nechita, lider al fundaţiei CAESAR, Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România, Alexandru Bajdechi, lider al studenţilor, Andreea Petruţ, activist civic România Curată şi George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.4

 

„Mii de oameni noi vor intra în politică”

Potrivit Alinei Mungiu-Pippidi, în politică este un moment de răscruce. Mii de oameni vor intra în politică în acest an şi anul viitor, oameni din societatea civilă sau independenţi. „Ei trebuie susţinuţi, iar clasa politică trebuie mobilizată”, a mai explicat aceasta.

În opinia Alinei Mungiu-Pippidi, un punct de reper pentru cum ar trebui să arate noii oameni care ar trebui să intre în clasa politică este Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”. Nicuşor Dan este de părere că cele mai importante lucruri pentru schimbarea clasei politice sunt: alegerea primarilor în două tururi, scăderea pragului la alegerea parlamentarilor şi scăderea pragului în ceea ce priveşte înfiinţarea de partide. „În ultima perioadă, 200 de persoane au venit către noi şi au decis că vor să facă politică. Orice mişcare politică trebuie să meargă de jos în sus, nu de sus în jos”, a explicat Nicuşor Dan.

Întrebată cum va implementa acest program, Alina Mungiu-Pippidi a explicat că, pe lângă platforma creată, vor fi acţiuni şi în stradă, cu condiţia să reuşească, cu ajutorul oamenilor, să se transmită un mesaj puternic. Legat de simţul civic, președintele Societății Academicie din România a explicat că fiecare român ar trebui să facă din propria iniţiativă acţiuni civice. „Nu trebuie să fie un job să fii activist, adică ONG-urile să accepte bani de la stat. Ai un serviciu şi seara te duci la asociaţia de cartier şi vezi ce se mai poate face pe strada Lunguleţul sau în Prelungirea Ghencea. Fiecare dintre noi ar trebui să aibă simţ civic”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi.

IMG_20151112_150053

Măsurile care ar trebui implementate urgent pentru a reforma clasa politică

În Piaţa Universităţii s-a cerut reforma clasei politice. În acest sens, se arată într-un comunicat al ARC, preşedinţia României, partidele parlamentare şi guvernul interimar sunt aşteptate să rezolve măcar câteva chestiuni prioritare, cum ar fi:

-scăderea pragului electoral la 2% din voturi.
-alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
-eliminarea criteriilor actuale de radiere a partidelor, care restricţioneazǎ dreptul de asociere în partide locale sau judeţene. Ar trebui să poată fi radiate doar partidele care nu propun singure sau în alianţă candidat/candidaţi la două scrutinuri locale consecutive.
-finanţarea publică să se acorde proporţional cu performanţa electorală a partidelor care obţin cel puţin 1% din voturi la alegerile parlamentare şi locale (votul agregat naţional pentru consiliile judeţene)
-eliminarea discriminărilor contra candidaţilor independenţi.

„Aceste modificări legislative ar fi în interes public, deschizând drumul unei mai bune reprezentativităţi şi participări la vot, ca atare nu li se poate aplica obiecţia că sunt promovate de un guvern sau o majoritate parlamentară în propriul interes, în anul dinaintea alegerilor. Profitul ar fi doar pentru întregul sistem politic, pentru cetăţeni, pentru partide sau candidaţi care încă nu există. Guvernul e interimar şi neutru. În Parlament nu mai există o coaliţie la putere, ca atare promovarea fie pe cale legislativă ordinară, fie prin ordonanţă a acestor modificări ar satisface cerinţele manifestanţilor, fără a contraveni democraţiei sau Constituţiei”, sunt de părere reprezentanţii ARC.

Solicitările complete ale ARC le găsiţi AICI.

IMG_20151112_150203


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Revoluţie online. Alianţa pentru o Românie Curată a lansat Piaţa Universităţii Virtuală

 1. Nelu Stiuca

  Romania POATE fi SALVATA de la PRABUSIREA TOTALA si va DEVENI competitiva numai daca isi va dezvolta continuu INTELIGENTA colectiva si va dispune pentru valorificarea acesteia de un MANAGEMENT PUBLIC AUTOHTON performant exercitat de catre oameni doxati si de CARACTER, in conditii de maxima MORALITATE .

  Reply
 2. Adam

  Cred ca trebuie inceput cu depolitizarea instituţiilor publice. Atata vreme cât acestea functioneaza pe criterii politice (interese, clientela etc) si nu pe performanta, nu vom realiza nimic. La primarii, consilii locale, judetene este un adevarat macel pentru interesele fiecaruia, individuale sau de grup politic, paralele cu actiunea de a masca birocratic nereguli grave. Orice control trage concluzii pozitive pentru ca „hartiile” sunt curate si legale. In spatele lor insa…

  Reply
  • George Petrineanu

   @Adam
   La depolitizare trebuie adaugat o combatere eficienta a Cultului personalitatii. Acesta e folosit de catre functionari pentru a intimida cetatenii, iar cetatenii, in baza unui veritabil Sindrom Stockholm conlucreaza si apara acest fapt. Avem de a face cu o traditie social-culturala veche de un secol.
   Mi s-a intimplat de multe ori sa am discutii pe tema asta cu persoane obisnuite care s-au revoltat ca am pus problema. Voiau sa ramina tot asa desi respectivii erau afectati.
   In Suedia s-a rezolvat Cultul Personalitatii intre altele si prin intiativa spontana (!) din anii 70 de a trece la adresarea cu tu. Astfel au disparut potentiale situatii in care cineva putea fi intimidat. ,,Respectul” intre indivizi nu a scazut prin asta, ci s-a consolidat in forma lui adevarata, cea reciproca, nu unilaterala, care se practica in România si alte tari est-europene.

   Reply
 3. Bogdan

  Luminează-i, Doamne! Restul, ține de ei și de toți cei implicați.
  Barbu Catargiu spunea, în Parlament, la 1860: „Domnilor, mai întâi să educăm poporul, și abia apoi să-l chemăm să hotărască în privința treburilor publice. Dacă ne grăbim cu măsurile (renunțarea la votul cenzitar – n.m), va fi o nenorocire, căci un popor neinstruit produce doar catastrofe pentru țara în care trăiește!”

  Reply
 4. Nelu Stiuca

  “POLITICA este un mecanism civic și democratic de a te implica PERMANENT în viața comunității.”

  Reply
 5. POPESCU MIRCEA

  Este intradevar esentiala depolitizarea institutiilor publice, dar acestea vor functiona numai daca se demoleaza edificiul de legi care leaga pe fiecare de statul prizonier partidului de guvernamant. „PARTIDUL iubit de popor” da sau nu da bani pentru functionare dupa preferinte. Tot dupa preferinte se face si selectia oamenilor. Daca o persoana competenta ajunge accidental intr-o functie fara voia PARTIDULUI, trebuie sa aduca bani de acasa pentru functionarea institutiei.

  Reply
 6. Ionel Lupu

  Pentru licidarea hotiei si spagaraiei din partidele politice, trebuie emisa o lege care sa interzica cu desavarsire taxa/cotizatia pe care o percepe partidul respectiv de la fiecare individ propus pe o lista de candidati……. Fiecare ales odata inscaunat are – ca prima grija – sa-si recupereze taxa/cotizatia, iar daca reuseste nu se mai multumeste numai cu atata, mai ia si „dobanda” si „penalitati”…… Partidele politice, conducatorii lor avari si necinstiti au „stricat”, au „hotit” toata clasa politica romaneasca….. Trebuie sa scapam de toata aceasta tagma de ticalosi, hoti, nepriceputi si lipsiti de scrupule……

  Reply
 7. Paula

  Suntem buni la teorie, stim ce am dori sa fie in Romania de maine, dar dragii mei compatrioti nimeni nu poate sa stie precis cat ar fi de tehnocrat si bine intentionat, cum trebuie sa actioneze intr-o tara corupta si invadata de politicieni de doi bani, de la teorie la practica este o cale f lunga. In Romania de astazi ar fi f indicat Vlad Tepes.Eu sunt la dispozitia celor care vor sa faca curatenie in Romania.

  Reply
 8. CMC

  Stau si ma gandesc ce om cinstit din tara asta poate accepta sa fie coleg de guvern cu un individ ca si Campeanu, daca e numit ca ministru al educatiei intr-un guvern de “tehnocrati”, aparut in urma presiunii populatiei care s-a saturat de coruptie si incompetenta?

  Ce parere are Romania Curata despre indivizi care ar accepta sa fie colegi de guvern cu d-l Campeanu?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *