Marian Petru

Raport al societății civile locale: majoritatea aleșilor locali băcăuani ”nu desfășoară aproape nicio activitate în interesul băcăuanilor”

 Timp de 22 de luni,  Asociația locală Romanian Youth Movement for Democracy a desfășurat un proiect cu titlul ”Cetăţeni Activi pentru Bacău”. Inițiativa a prezentat prin intermediul platformei bacaulactiv.ro activităţile desfăşurate de fiecare ales, în parte. Astfel, au fost vizate consiliul municipiului reședință de județ și consiliul județean.
Potrivit managerului de proiect, Marian Dămoc, prin activitățile susținute s-a atras atenția asupra importanței transparentizării instituțiilor locale, dar s-a încercat să se dea și un imbold altor organizații să susțină și să promoveze drepturile grupurilor pentru care își desfășoară activitatea.
Tot Marian Dămoc  spus că, în toată perioada desfășurării inițiativei, a fost dezvoltată ”o metodologie proprie de măsurare a activității consilierilor locali și județeni”.
Spre exemplu, la Consiliul Local Bacău, ”doar 7 din 291 de proiecte adoptate în 2015 au fost inițiate de consilierii locali, în timp ce restul au aparținut primarului sau viceprimarului. 4 dintre consilierii locali au vorbit o singură dată în cele 31 de ședințe desfășurate, aleșii locali stând ceva mai bine la capitolul prezență, cu o medie de 85%”.
Concluziile autorilor raportului arată că, de obicei, ”ședințele nu sunt anunțate la timp pe pagina de internet a primăriei și încep cu întârziere. Primarul nu apare aproape niciodată la ședințe, viceprimarii sau președintele de ședință fiind cei care prezintă ordinea de zi și proiectele de hotărâre”.
Atunci când iau cuvântul, este evident că aleșii locali nu sunt pregătiți pentru ceea ce votează și nu cunosc conținutul proiectelor. Nici comportamentul din timpul ședințelor nu este cel mai potrivit, consilierii părăsind sala după bunul plan și vorbind la telefon, chiar dacă întâlnirea este în curs de desfășurare.
În ceea ce privește Consiliul Județean Bacău, ”aleșii sunt și mai apatici, din totalul celor 173 de proiecte supuse votului doar două fiind inițiate de consilieri, restul aparținând executivului. Din totalul celor 37 de consilieri, 18 nu au luat niciodată cuvântul timp de un an întreg”.
Potrivit autorilor raportului, la Consiliul Județean Bacău, ”ședințele sunt o simplă formalitate, fără implicare și dezbatere din partea consilierilor. La capitolul transparență, conducerea forului județean nu arată deloc deschidere în ceea ce privește conținutul proiectelor de hotărâre, acestea nefiind făcute publice nici înainte și nici după aprobare, cu excepția celor supuse dezbaterii publice. Majoritatea proiectelor sunt adoptate în unanimitate, fără discuții. De obicei, atunci când apar anumite diferențe de opinie, ele sunt rezolvate după cum dorește președintele consiliului județean”.
Marian Dămoc a opinat că mulți dintre consilierii locali și județeni ”nu desfășoară aproape nicio activitate în interesul băcăuanilor: fără proiecte inițiate, fără luări de cuvânt, fără a atrage atenția asupra problemelor privind transparența și informarea cetățenilor”.
Potrivit comunicatului Asociației Romanian Youth Movement for Democracy, ”echipa proiectului îşi va continua activitatea de monitorizare şi în următoarele luni pentru a furniza informații corecte cetăţenilor băcăuani despre ceea ce au făcut aleșii în perioada mandatului curent, mai ales că se apropie alegerile locale și parlamentare”.

Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *