Alina Mungiu-Pippidi

Proiectul USR pentru toată România

Vă simțiți liniștiți când auziți că vor veni să apere țara două sute de bulgari și patru sute de polonezi? Sau că, dacă mai avem cazuri grave la accidente, le vom trimite în străinătate la tratament (unul singur ar costa cât vreo sută de intervenții SMURD în rural), indiferent dacă respectivul este sau nu contributor la sistemul de asigurări de sănătate? Sau că 47 la sută doar din cine a făcut liceul a luat bacalaureatul (nu mai vorbim cât de adecvat e ce a învățat la școală pentru ce va avea nevoie în viață, pentru că nu e de vorbit)? Cum se face că de fapt consilierul de politică externă al unui președinte de dreapta este fostul ministru din guvernul de stânga, ministrul de externe în guvernul tehnocrat a fost înainte diplomat de dreapta și, și mai înainte, diplomat comunist, iar primarii de dreapta proaspăt aleși în capitală (când se aleg) își lasă imediat mandatele, că altfel nu ar avea cine să fie prim ministru sau președinte? Ce țară mai are un prim ministru onest cu vreo jumătate din miniștri impostori deja dovediți care au trebuit debarcați în trei luni? Ce țară e aceea din care migrează mii de doctori și IT-iști străluciți, dar nu se găsește câte unul să fie ministru decent la Sănătate sau Comunicații? Ultimul raport FMI ne informează că faimoasa apropiere de media de venituri a UE a fost cu  șapte la sută mai mică la o țară precum România sau Croația, din cauza exodului masiv de creiere, și s-a ajuns la situația în care emigrația și convergența redusă de venituri se întăresc reciproc în mod vicios[1].

Și totuși, știți din experiența dvs, că țara nu e lipsită de talente, nici de antreprenori, tinerii învață în străinătate sau pe unde pot, doctorii ajung să vadă bolnavii în timp real în România, nu după luni de zile ca în Anglia, liceenii câștigă olimpiade de matematică antrenați de profesori devotați, dar cumva talentul nu reușește să se aleagă și să se ridice la vârf. La vârf se ridică lipsa de caracter și impostura. Avem o problemă de resurse umane pe care am numit-o demult, metaforic, de ce nu iau românii premiul Nobel – pentru că nu reușesc să preselecteze candidații de valoare, numai pe cei cu pile. Avem miniștri impostori, academicieni impostori, conducători de doctorat impostori, generali impostori și tot așa. Politica, sub numele de traseism, rostogolește mereu aceiași impostori indiferent de rezultatul alegerilor. O auzim pe Alina Gorghiu spunând că după alegeri soluția este o alianță cu ALDE (noroc cu dl. Tăriceanu că zice nu), adică votând PNL aducem înapoi pe Daniel Barbu la Cultură, pe Gerea la energie și tot așa (au rămas puțini, miniștrii lui CPT sunt masiv la DNA). Votând pe Băsescu aducem pe subgradații lui Oprea și pe Udrea. Și după cum am mai spus, alternativa la condamnatul Dragnea sunt Petrache și Atanasiu, colegii lui de organizat prezența la referendum prin crima organizată, încă necondamnați.

Fără să fiu printre sanguinarii care vor să vadă în beciul domnesc toate vechile partide sau pe toți vechii politicieni, avem nevoie de o infuzie masivă de talent și de merit, avem nevoie să le tragem preșul de sub picioare, poate atunci, sub efectul competiției, încep și ei să pună umărul la căutat talent sau pier. Avem nevoie de o demonstrație de merit, onestitate, candoare chiar, sub forma unui partid tânăr. Deja PNL are probleme pentru că un partid urban nu face față cerințelor de integritate, mult mai mari pe această zonă electorală. Ce să mai vorbim de un partid care ar fi ales numai pe acest criteriu – al onestității, meritului și cinstei – dacă se abate cu un centimetru va trăi doar o vară. Și cum acest lucru e clar, sunt premise bune pentru acest partid nou. În București am atins ținta de treizeci la sută, prezisă de mine aici, nu doar la alegeri, ci și în sondajele de după alegeri. În țară se poate face jumătate din cifra asta. Problemele sunt logistice și de organizare, altfel culoarul e clar și larg deschis. Sigur că oamenii nu votează doar pe tema asta, și e de înțeles, dar noi o să punem tema asta pe agendă și o să o ținem acolo, nimeni nu va mai putea face un program sau guverna fără să pună umărul la refacerea sistemului de selecție – de la educație, la sport, la armată. Că vin vremuri în care impostura în securitate o să ne coste vieți.

Acesta e proiectul Uniunii Salvați România, un partid deja înscris și unde puteți telefona sau emaila zilele astea ca să vă oferiți să faceți o filială sau să lucrați la un proiect. Puteți vedea criteriile de integritate aici – dacă ați fost deja în două partide, mergeți la USR numai dacă acceptați că nu veți candida, altfel România Curată vă va pune pe lista neagră, pentru că RC nu tratează USR altfel decât pe celalte partide, dar consideră, ca vechi monitor de integritate, că proiectul reconstrucției onestității naționale nu mai poate progresa pe care individuală, numai punând oameni pe liste negre. E nevoie în plus și de o construcție, și înțelegeți de ce această construcție nu poate fi deasupra regulilor puse pentru restul lumii. Evident, pentru noiembrie va fi  o improvizație, dar inovațiile sunt adesea improvizații. Iar USR e o inovație, de la felul în care se organizează pe grupuri de email, la programul care se scrie între experți și voluntari (că să nu creadă lumea că se stă degeaba), la rolul pe care îl vor juca profesioniștii care nu vor intra în partid, dar își vor aduce experiența, autoritatea, și talentul – ați văzut deja câțiva în campania pentru alegerile locale – la faptul că mișcarea va îngloba indivizi, grupuri și organizații.

Dar va fi altfel. Nimeni nu vine să negocieze locuri pe liste, nu vor fi alăturate partide întregi pentru că ar crește inutil pragul electoral și pentru că identitatea de partid a oricui nu e ce trebuie cultivat. Nu se face o colecție de găști, ci o mare mișcare națională, mișcarea oamenilor onești. Structura interioară e deschisă – se pot face cluburi, comitete, filiale, grupuri de reflecție, aripi regionale, orice. Vor fi alegeri interne și de la doi lideri, Nicușor și Clotilde, USR va crește la mult mai mulți. Dar dați-mi un pic de credit că trebuie făcut treptat și prin verificare. Dar mișcarea e deschisă – și cine nu vine în ea din motive de identitate personală sau locală greșește și va dispărea politic, sau va ajunge în PMP, ALDE sau alte coșuri de strâns resturile. Știu, ceilalți oameni sunt infernul, vorba lui Sartre, dar făcă ceilalți oameni nu se rezolvă nimic. Tocqueville,  aristocratul francez care a descris primul democrația vizitând America (trebuie încă să îl fac pe Moise să îl citească, că din păcate sistemul de educație de la noi nu te face să citești mai nimic de valoare), era uimit că oamenii se adună în America să își rezolve problemele, și asta îi face eficienți, în timp ce în Franța nu. ”Când oamenii sunt prea puțin versați în arta asocierii și nu sunt la curent cu regulile ei de bază, le e teamă, atunci când se combină cu alți oameni, că vor plăti scump experiența asta. Și din cauza riscurilor preferă  să stea deoparte, lipsindu-se astfel de o cale importantă de atingere a scopurilor lor”[2]. Da, asocierea cu alți oameni e un risc. Pot fi neonești, pot fi neserioși. Și așa mai departe. Dar nimic social nu se rezovă de unul singur. Riscul merită luat. Vara asta e momentul să vă asociați!

Știu, vara îți vine să faci alte lucruri, s-a umplut Otopeniul de pălării de paie și prosoape de baie, Europa e destabilizată de criza siriană, și e mare tentația să îți cauți o casă la țară, să îți sapi o fântână și să speri că vei putea trăi din laptele de la vaca ta și ouăle de la găini. Dar iluzia asta va trece la fel de repede ca vara. Lumea s-a schimbat. Ordinea de după 1989 se duce sub ochii noștri, și numai neinițiații cred că acest proces e reversibil. Generația mea a dus țara în UE, dar după cum s-a dovedit acesta nu a fost sfârșitul istoriei. E probabil ultimul ciclu financiar european cu fonduri de coeziune așa de generoase, și nu se știe dacă vom reuși să fim la înălțimea lui. Vremea când valul favorabil al istoriei ne-a dus pe culmi s-a terminat. E cazul să învățăm să înotăm dacă vrem să rămânem la suprafață în timpurile care vin.

***

[1] http://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2016/sdn1607.pdf

[2] Tocqueville, Alexis de (transl. by Henry Reeve) 2007: Democracy in America, Vol. 2, Unabridged 2007: 76, trad. mea, AMP


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

39 thoughts on “Proiectul USR pentru toată România

 1. Ionas

  Asteptam un partid ca USB dar poate ca suntem timizi, nu avem aceea incredere in sine si in sistem pe care o au vechii politruci completata de studiile superficiale, pilelele si relatiile in sistemul statului , conexiunile la lumea interlopa.
  Sunt curios sa vad o filiala la mine in judet.
  Poate putem contribui financiar.

  Reply
 2. Mda

  De ce nu auzim nimic de M10 in proiectul USR?

  Basescu si PMP sunt chiar toti hoti?

  O opozitie dezbinata e o opozitie pierduta.

  Mult succes pt USR.

  Reply
  • Valeriu

   Sa-ar parea ca asa este.
   Tocmai au propus și votat în Consiliul Primăriei Sectorului 1 acordarea a 2 milioane RON pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.
   Eu chiar nu mai pot sa cred pe nimeni.

   Reply
 3. Mariana

  M-as inhama la aceasta constructie la care am sperat de ani de zile , cu fiecare noua organizatie care isi striga seriozitatea si dragostea de tara , numai ca nu stiu ce trebuie facut .

  Reply
 4. adam

  Nicusor Dan a declarat ca-l sustine pe Ciolos. M-am saturat, 26 de ani in numele jafului neoliberal fara opreliste sunt prea mult!
  Pentru micii intreprinzatori trecerea de la ponta la Ciolos a fost ca cea din lac in put. Noul cod fiscal neoliberal in favoarea jafului corporatist ne-a dat lovitura de gratie.
  Nu multumesc sunt satul de vopsiti!

  Reply
 5. Ianc Bogdan

  Tineretul, mai ales cei scoliti pe dincolo vor alege PACT (unde si eu subscriu, cu toata stima fata de dl. Nicusor Dan). V-ati gandit la o alianta cu PACT pt noiembrie?

  Reply
 6. Horea

  In locul junei analize lucide, un articol de propaganda de partid. Preferam o privire mai echilibrata asupra sanselor si riscurilor presupuse de USR.

  Reply
 7. Radu

  Care este rolul d-nei Alina Mungiu Pippidi in cadrul USR? Vad ca scrie frecvent in numele partidului, dar ar fi bine sa clarifice in ce calitate o face: lider formal/informal, simplu membru de partid, consilier platit/voluntar… Aceeasi intrebare si pentru dl. Gotiu, care a participat la intilnirea cu Clotilde „din partea presei”, dar vad ca scrie aici ca din partea USR. Va multumesc anticipat pentru aceste clarificari.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Radu: informația care a ajuns la d-voastră e un pic distorsionată – nu am participat ”din partea presei” la întâlnirea de la Cluj (nu am cum, că nu am cum să reprezint întreaga presă), ci în urma unei invitații din partea USR, ținând cont de experiența de jurnalist în domeniul implicării civice din România; nu e nicio noutate, au mai fost cazuri în care am răspuns unor invitații la evenimente organizate de diferite partide atunci când am considerat că sunt făcute cu bună-credință și că prezența mea la respectivele evenimente ar putea îmbunătăți relația dintre societatea civilă și partide în mod real, nu doar declarativ; de asemenea, nu e nicio noutate că au fost cazuri în care am susținut anumiți candidați (punctual) din diferite partide și am făcut-o la modul cel mai transparent, anunțând asta în mod public la începutul fiecărei campanii electorale; de aici și până la a ajunge la concluzia că scriu ”din partea USR” e o diferență majoră care e incorectă, în primul rând, față de cei din USR;
   eu vă recomand (evident, puteți ignora asta) să fiți atent, totuși, nu la cei care susțin în mod asumat și transparent un partid, candidat sau un proiect, ci la cei care mimează neutralitatea, deși opțiunile lor sunt mai mult decât evidente

   Reply
   • Radu

    Imi pare rau daca am inteles gresit lucrurile, poate acceptati ca o parte din vina o are si comunicarea destul de ambigua: dupa intilnirea de la Cluj, singura comunicare publica (din cite stiu eu) a fost acel video in care d-na Clotilde Armand va prezinta pe dvs. Prima impresie a fost, deci, ca dvs. ati fi unul dintre reprezentantii USR la Cluj. Pe de alta parte, in acelasi video, luati o anumita distanta fata de USR si va subliniati neutralitatea: „Din tot grupul de initiativa Clotilde m-a ales pe cel care vine SA OBSERVE, ma bucur CA si JURNALIST ca am avut ocazia sa vad o mica parte de istorie” etc. Acelasi lucru il inteleg si din raspunsul dvs. de mai sus: ca sustineti USR, din afara acestuia, in mod asumat si transparent. Va multumesc, asadar, pentru clarificare si va rog sa ma corectati daca am inteles gresit.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Radu: acea comunicare a fost făcută seara târziu, după o lungă ședință, așadar nuanțele erau mai greu de subliniat, dar în mare e vorba de ce ați înțeles acum (oricum, o să verific, nu-mi amintesc să fi spus prima parte din ce ați transcris – dar cum spuneam, nu a fost vreo comunicare oficială, ci o impresie ”la cald”, altfel o să revin însă cu mai multe detalii cât de curând, că vara e lungă)

     Reply
 8. alinaMP

  Da, multumesc celor care nu mai pot de grija noastra. Raspunsurile sunt dupa cum urmeaza, nici macar noi

  1. Uniunea este noua si nu are decat vreo cinci membri fondatori, nu e partodul cuiva, chiar daca ND este liderul idetificat cu aceasta miscare, deci oricine e binevent de unul singur sau cu grupul CATA VREME NU CERE O ALINATA CARE AR CERE ADAUGAREA A TREI LA SUTA LA PRGUL ELECTORAL. Ca sa nu mai vorbim de semnaturi si alte daraveri, deci UNICA MODALITATE RATIONALA DE UNFICARE E IN USR, CARE VREA AUTONOMIE PENTRU ARIPA TRANSILVANA IN USR SA SI-O CEARA, TOTUL E POSIBIL SI DESCHIS. Din pacate, inteleg ca M10 s-a cam inscrie deja individual, eu in incercat o mediere intre lideri dar nu a iesit. De ce USR ca organ, fiindca e nou, negrevat de nici un trecut si asa cum am spus din mai rezultatele la locale vor vorbi. Construim rational pe proiectul cu cele mai multe sanse.
  2. Liberali de pe ARC, fosti PDL sau fosti PNL, de ce nu v-am auzit guritza can erati voi beneficiarii leadershipului mei informal si transferului de credibilitate de toate felurile? Acuma brusc nu mai sunt obiectiva? Nu mai insistati ca ajutam prea mult USR sau o sa vedeti ca se poate si mai mult. E un proiect al societatii civile, atat. Partidul anti-sistem curat si urban, mai bine il facem noi decat Dan Diaconescu, nu?
  3. Nu va faceti griji si vizitai rubrica liste negre, nu am facut nici o abatere de la obectivitate din 2004 si nici nu facem, vom avea o lista neagra beton, ca de obicei.

  Reply
 9. Costin Iordache

  M10 a inceput negocieri de alianta, poate chiar fuziune cu alte partide noi (Noua Republica, Verzii, UCDR, Partidul Oamenilor Liberi) si nu a exclus niciodata discutiile cu USB/USR. Nu s-a ajuns la un rezultat pentru ca USR nu se aseaza la negocieri decat pentru fuziune, aceasta insemnand absorbtia M10 de catre USR, iar filialele M10 din teritoriu sa devina filiale USR.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Costin Iordache: e o chestiune cât se poate de simplă: USR are acum șansa să spargă blocada partidelor mainstream; orice alianță ar însemna un 3% suplimentar peste pragul de 5%; există vreun partid care să-și asume că aduce cu el, într-o viitoare alianță, acel 3% suplimentar (la nivel național)? nu USR a făcut legea asta imbecilă și cu toată stima pentru unii oameni (punctual) din M10, construcția nu s-a dovedit a fi sustenabilă

   Reply
   • Costin Iordache

    Asa cum am spus in comentariul meu, M10 nu a exclus negocieri cu partidele noi, inclusiv USR, inclusiv pentru fuziune. USR vede problema fuziunii in modul toti sa fie absorbiti de USR, M10 considera fuziunea sau alianta ca un rezultat al negocierilor paritare intre partidele noi, inclusiv USR. M10 vrea se negocieze cu partidele noi, inclusiv cu USR si dupa ce se aseaza la masa discutiilor acceptand varianta agreata de toti partenerii, alianta sau fuziune. USR vizeaza doar negocieri pentru fuziune strict prin absorbtia in USR. Stiu ce inseamna sa participi la constructia unei filiale, sa strangi semnaturi in strada, sa faci campanie electorala. In Bacau sunt 800 de membrii, filiale in jumatate de localitati, 14 consilieri locali si un viceprimar. Pentru toate acestea intr-o jumatate de an s-a muncit enorm. USR nu are filiala deocamdata acolo sa se poata negocia o fuziune, iar ideea ca M10 Bacau sa devina pe tava si peste noapte USR Bacau nu cred ca este corect.

    Reply
 10. adam

  Eu vad ca e un partid pro-sistem in sprijinul lui Dacian Ciolos nicidecum anti-sistem dar poate ca ma insel eu. Precizez ca nu am fost si nu sunt membru in nici un partid in ultimii 26 de ani.

  Reply
 11. Valentin Licxandru

  Nu cred în nici o formulă a salvationismului politic, după cum nu cred în supremația USR pe piața partidelor politice noi. Faptul că au fost bine sfătuiți în perioada se precampanie în București a fost un lucru bun pentru ei,
  dar scorul bun obținut a fost facut și pe absența partidelor noi semnificative. Apoi, USR, nu este cu nimic mai presus decât M10, să spunem, dpdv al rezultatelor obținute. Doamna A.M.P. supralicitează în acest articolaș, mai ales că pleacă de la premise false sau nesigure, incerte. Vom vedea…;)

  Reply
 12. adam

  O sa fac o ultima incercare ca poate intelege careva dintre moderatori ca e un semnal de alarma.

  Eu nu-l sustin pe Ciolos si din aceasta cauza si cu mare parere de rau pentru ca am fost la proteste alaturi de Nicusor Dan nu am sa votez nici USR daca nu -si revizuieste urgent politica fata de acest prim ministru neoliberal!
  Ori suntem anti sistem ori incepem sa facem jocuri politice dar fara votul meu!

  Reply
 13. alinaMP

  @M10. Construim pe cei 26 la suta in Bucuresti. Alaturati-va acestui proiect sau dispareti- zero plus zero plus zero face tot zero. Nimeni nu va exclude, nu va excludeti singuri pretinzand ca aveti procente sau aliante. Poate mai aveti cativa oameni care nu v-au plecat inca, asta e tot ce aveti. Gasesc ei drumul, nu am eu grija si inainte de alegeri v-am trecut impreuna cu PACT pe lista de promovare si nu v-am omis niciodata. Gata, s-a selectat proiectul de investit, e USR. Alegerile nu mint

  Reply
 14. florin

  Cred că ar trebui mai multă grijă la alegerea oamenilor care „roiesc” în jurul partidului. Am avut o tresărire când l-am văzut pe Liviu Mihaiu lângă ND în campanie știind ce fel de om este și cu cine a lucrat. Dar am zis că cine-știe, o fi bine, dă bine la TV. E, uite că acum nu mai e bine, pe dl. Mihaiu se pare că îl prind din urmă niște scheleți din Deltă. Și e păcat, dacă i se lipește și USR-ului eticheta de „toate partidele, aceiași mizerie”, n-o să ajungă prea departe.

  Reply
 15. Emil Stoica

  Felicitări si multă bafta!

  PS. Atenție si la tot soiul de profitori, gen Liviu Mihaiu, poate ar trebui si o lista neagră a susținătorilor USR.

  Reply
 16. Valentin 51

  Doamnă Mungiu,
  Prezentul dumneavoastră articol este foarte bun dar și foarte complex,cuprinde prea multe idei și ar merita comentarii pe măsură.O să mă rezum la minimul posibil.Vorbind despre siguranță mai e oare siguranță undeva în lumea de azi?Cred că nu.Ați văzut cumva în România vre-un partid cu doctrină de dreapta sau de stânga?Eu nu,am văzut doar oameni cu interese care trec de la dreapta la stânga și invers într-o noapte în funcție de interes.Când vorbim despre migrația celor bine pregătiți,ar trebuii să ne întoarcem puțin înapoi și să le dăm peste bot imbecililor care spuneau și unii mai spun și astăzi că Ceaușescu vindea sași și evrei.Nu, Ceaușescu nu vindea sași și evrei,ci încerca să recupereze investițiile făcute cu pregătirea lor,lucru pe care ar trebuii să-l facă și guvernanții de astăzi cu cei școlarizați pe locuri bugetate de stat.Guvernul ar trbuii să încheie contracte cu studenții care intră pe locurile bugetate de stat, prin care să se angajeze că dacă vor părăsii țara înnainte de minim trei ani de la absolvirea cursurilor,vor plătii statului român sumele pe care statul român le-a cheltuit cu ei pe perioada școlarizării,să vedem câți ar mai părăsii țara.
  Când vorbim de salecția candidaților,ați văzut dumneavoastră vre-un partid sau vre-o instituție care să selecteze candidați în funcție de pregătire profesională,caracter sau moralitate?Eu nu am vazut așa ceva.Selecția se face pe bază de relații,rudenie sau prietenii.De aceea avem peste tot în toate instituțiile statului o sumedenie de infractori.
  Ne rcomandați USR-ul pentru viitoarele alegeri în frunte cu Nicușor Dan,dar ce ne facem dacă și cu acesta ve-ți da greș așa cum ați făcut-o cu Iohannis,care sa dovedit a fi un infractor certificat de instanțele de judecată,care în loc să-și dea demisia sau măcar să-și ceară scuze celor care l-au ales,se luptă să întoarcă decizia instanțelor judecătorești?Cred că decât ne-ați indica personae sau partide pe care să le votăm,ar fi mai bine să vă preocupați de stabilirea prin lege a unui set minim de principii și norme pe care trebuie să le respectăm cu toții indiferent de locul pe care îl ocupăm în societate.Azi am ajuns să trăim într-o societate lipsită de principii și norme de conduită,o societate în care fiecare își stabilește principiile și normele sale,fiecare face și interpretează cum vrea.O astfel de societate se numește ANARHIE.

  Reply
 17. ovi

  Draga Alina, draga redactie RC, admir dorinta voastra de a moderniza societatea romaneasa, dar din pacate este MULT prea tarziu. Ma tem ca in acest moment o noua ordine mondiala apare, iar Romania va fi de partea nefericita. Sincer singura solutie este sa plecam spre meleaguri mai prietenoase. Eu am facut acest pas. Cei care au ceva calitati profesionale le recomand sa faca acest pas pana nu este prea tarziu. Cu stima

  Reply
 18. Walter von Grappendorf

  Stimate Dle Mihai Gotiu,alinaMP,Costin Iordache !
  numele meu este Walter von Grappendorf,cetatean german,am locuit si lucrat in Bucuresti pina in 1988 septembrie cind am emigrat in Germania,am avut placerea si onoarea sa-l cunosc pe Dl Nicusor Dan din scoala generala pe cind era un foarte talentat rezolvitor de proble al revistei Gazeta Matematica,pe cind participa la taberele de vara organizate de aceasta revista,mai tirziu ca participant la Olimpiada de Matematica International iar lotul national era pregatit si de redactorii revistei noastre.Despre caracterul .educatia si talentul la matematica al acestui OM , eu ca neamt nu posed suficiente cuvinte in vocabularul romanesc pentru al descrie suficient de bine,dar as adauga totusi citeva:prea mult bun simt si modestie ,o educatie frumoasa primita de la parinti si dascali romani,caracter one Ende,talent matematic(2 olimpiade cistigate cu puctaj maxim) un OM care merita respect si merita sa reprezinte Romania in lume.L-am descoperit din pacate din nou abia de citeva luni mai precis inaite de alegerile locale cind un client de al meu cetatean romani mi-a spus ca merge la Bucuresti sa alega pe Nicusor Dan de la USB.Va scriu aceste rinduri pentru ca eu urmaresc cu mare bucurie ascensiunea lui in Diaspora Romana si in special in Germania ,unde se afla pe primul loc in preferinta romanilor care vor vota in toamna la parlamentare,trebuie sa stiti ca in Germania sunt inregistrati 547 879 de cetateni romani care au platit impozit in anul 2015 conform datelor oferite de Fiscul german,la care se adauga multe alte categori cu drept de vot.Intentia de vot al USR este una si mai mare in Franta unde se pare ca a lucuit un timp Nicusor Dan,Belgia,Anglia,Austria conduce dtasat dar si in Italia si Spania este pe primul loc dar urmat de aproape de Monica Macovei si M10,(de retinut ca M10 se afla peste tot pe locul 2).Diaspora se organizeaza si se va implica foarte tare pentru ca USR va avea mai multi canditati din afara tari pe liste ,o mutare buna facut ,avind in vedere ca doar 6 candidati sunt aprobati de Parlament pentru Diaspora.Eu si familia mea avem o Firma de Consultanta Financiara care opereza in toata Germania ,avem un numar foarte mare de romani printre clientii nostri,eu am o buna relatie cu Organizatile Romanesti si cu Diaspora de Pretutindeni si voi sprijini din tot sufletul acest proect USR si pe Nicusor Dan.Urmaresc zilnic evolutia USR si sper ca toate aceste formatiuni sa intelega ca numai uniti pot invinge,sa colaboreze,sa gaseasca soluti si asa vor invinge.Urmaresc mereu aceasta pagina articolele domnului Mihai Gotiu ,este o mare placere pentru mine.
  Cu tot respectul
  Walter von Grappendorf

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Walter von Grappendorf
   În aceste săptămâni (până la începutul lunii septembrie) este foarte important ca românii din diaspora să se înregistreze în Registrul Electoral (pe baza căruia se organizează secțiile de votare – numărul acestora și unde) ; pentru cei care au temeri legate de înregistrare, ministrul pentru Românii de Pretutindeni și reprezentantul AEP va răspunde la întrebări online, joi de la ora 11.00 AM (ora României) ; vă rugăm să popularizați acest lucru în grupurile d-voastră din diaspora:
   http://www.romaniacurata.ro/aveti-intrebari-sau-nelamuriri-legate-de-votul-prin-corespondenta-ministrul-pentru-romanii-de-pretutindeni-si-aep-va-raspund-pe-romania-curata/

   Mulțumim.

   Reply
   • Walter von Grappendorf

    Multumesc foarte mult pentru informatie dle Gotiu,aceasta tema este intens discutata in rindul romanilor din Germania dar si in Diaspora in general.Romanii din Diaspora reclama legea votului prin corespondenta care este prost facuta(se pare cu rea vointa spun ei ca sa nu poata vota Diaspora) si intentia autoritatilor de ai obliga la taxe si impozite avind datele lor.Eu am sustinut ,am explicat ca inscrierea masiva in Registrul Electoral este absolut necesara ca sa putem obtine sectie de vot si la Frankfurt am Main,unde numerul romanilor este foarte mare,si in toate marele orase ca sa ne fie mai usor sa ne deplasam.Acum toata lumea asteapta ca Guvernul sa schimbe modul de inscriere in liste ,si sa se poata face si one line,dar totusi frica si retinerea pentru datele personale ramane.Va asigur ca introducerea votului electronic ar strica foarte mult jocul politc al vechilor partide,dar si organizarea mai multor sectii de votare ar avea acelas efect.Germania a oferit si in 2014 la alegerile Prezidentiale spatiul necesar Gratis pentru a vota civilizat dar nu s-a vrut,de ce oare ?
    Multumesc foarte mult !

    Reply
 19. Daniela Nicolescu

  Si eu cred ca e cam tarziu, dar trebuie chiar si in al 12 lea ceas facut ceva, cat de neinsemnat doar sa sustinem speranta ca se poate schimba spre mai bine, sa oprim alienarea.

  Il urmaresc pe Nicusor Dan, il admir, l-am votat, am sperante atat de mari ca ma si sperie cat ii pot pune pe umeri. Totusi, am un gust amar cand ma gandesc la sotia prietenului sau care, ajunsa pe listele de la alegerile locale, era atat de sigura ca va fi aleasa ca nu a mai putut accepta si rezultatul. Acuzatia ca s-ar fi furat voturi mi se pare ridicola. Chiar mai e posibil in sec XXI cu tehnologia lui sa mai furam voturi in sectorul I al capitalei? Sau era atat de irezistibila doamna Armand ca era imposibil sa nu o votam toti cei rapusi de farmecul sau? Pentru ca alte merite nu stiu sa fi avut inafara aceluia ca era sotia frantuzoaica a prietenului domnului Nicusor Dan care lucrase intr-o multinationala si care vroia sa puna capat practicii curente prin care unii pacienti abuzeaza sistemul public de sanatate (vezi oferta sa electorala de pe site-ul oficial al USB).
  Nu am vazut nici o reactie a USB, a lui Nicusor Dan sau a altor sustinatori privitor la ceilalti candidati. Erau ei mai putin meritosi? Credeam ca meritele sunt criteriul de promovare a candidatilor, ca prietenia poate fi o conditie necesara da nu si suficienta. Alegerea oamenilor potriviti la locurile potrivite este vital pentru cresterea unui partid ca USR. La nivelul actual de neincredere al populatiei , orice mutare gresita poate fi fatala.
  Greoaie sau nu, legea votului prin corespondenta trebuie urmata, nu cred ca mai e timp de modificari, diaspora trebuie sa faca efortul de a urma procedura indicata. Nu mai pot fi doar autoritatile respunzatoare, trebuie ca si electoratul sa se inscrie pe liste pentru a putea face la final o analiza critica pertinenta a situatiei. Daca se vor inscrie pe liste doar cateva sute si la poarta ambazsadelor sau consulatelorew vor aparea cateva milioane, haosul si acuzatiile reciproce ne vor submina inainte de orice.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *