Marius Diaconescu

Profesorul șpăgar de la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV București, Constantin Savu, este director la Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

În 27 Iulie a.c. poliția a descins la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară a Universității din București și a efectuat percheziții în birourile unor profesori, pe care i-au dus la Parchet pentru audieri, împreună cu 11 studenți.

Prof. univ. dr. Constantin Savu a fost prins în flagrant când încasa suma de 10.500 lei de la un student, șpaga pentru ca un grup de cel puțin 10 studenți să treacă examenul restant la disciplina ”Controlul produselor alimentare”. După flagrant polițiștii au descins în birourile profesorului și fiului său, profesor la aceeași facultate, Ovidiu Savu, precum și la locuințele lor personale din București.

Cei doi erau în vizorul organelor de anchetă după ce studenții au reclamat conducerii universității practicile ilicite ale profesorilor respectivi. Rectorul USAMV, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, a declarat pentru Digi24: ” În opinia mea, sancţiuni intermediare nu pot fi luate în aceste situaţii, ci doar sancţiunea cea mai drastică prevăzută de lege şi anume, desfacerea contractului de muncă. Cel mai grav lucru este să soliciţi foloase necuvenite studenţilor. Este o depreciere maximă a calităţii de cadru didactic care aduce deservicii majore Facultăţii şi Universităţii.”

Desigur că prof. Sorin Cîmpeanu avea în vedere doar sancțiunea administrativă pe care o poate aplica în calitate sa de Rector, pentru că cei doi profesori vor suporta și sancțiunile penale pe care le vor stabili judecătorii, la finalizarea anchetei și a procesului.

Mesajul Rectorului USAMV este ferm: desfacerea contractului de muncă pentru profesorii care solicită foloase necuvenite studenților. Este un mesaj ferm care ar putea avea impact la nivel național, deoarece prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu este Președințele Consiliului Național al Rectorilor, calitate care conferă o greutate mai mare deciziilor sale. Practic este un mesaj adresat tuturor profesorilor și tuturor rectorilor pentru a se lua măsuri împotriva șpăgii la examene.

Șpaga la examene nu este un subiect nou în învățământul superior din România. Sunt binecunoscute cazurile profesorilor șpăgari de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași sau ale celor de la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița etc.

În afara cazurior publice, șpaga la examene este un fenomen în mai multe facultăți din domenii diverse: medicină, drept, agronomie, studii economice etc. Vinovați sunt ambii actori implicați: profesorul, care este dispus să dea o notă de trecere în schimbul unei sume de bani, respectiv studentul, care preferă să își cumpere examenul decât să învețe.

Sper ca procurorii și judecătorii să țină cont de o circumstanță agravantă: absolvenții acestei facultăți vor fi medici veterinari, iar disciplina la care se cumpăra examenul este ”Controlul produselor alimentare”, adică lipsa cunoștințelor celor care și-au cumpărat examenul poate afecta siguranța și sănătatea populației!

Profesorul șpăgar predă de 30 de ani, din 1987, când a început ca asistent universitar. Din anul 2000 este profesor universitar, între 1999-2001 a fost decan, iar în primăvara acestui an a candidat pentru funcția de decan al Facultății de Medicină Veterinară. Foarte probabil că șpaga nu este o boală recentă, este deja cronicizată.

În virtutea unui obicei devenit boală cronică la Facultatea de Medicină Veterinară între anii 2000-2010, când erau mai multe familii universitare în această facultate, profesorul și-a adus fiul lângă el. Ovidiu Savu, anchetat și el în același dosar de șpagă, a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară în 2007 și a ajuns imediat lângă tăticul său. Predă la aceeași catedră, ba are chiar aceeași specializare ca tatăl său, doar cunoștințele, inclusiv cele academice, se transmit mai bine în familie. A trecut prin toate treptele universitare până la șef de lucrări. Tatăl și fiul sunt coautori, uneori împreună cu o lungă pleiadă de colegi, la mai multe publicații științifice de profil, doar trebuie ajutat fiul să își adune punctajul necesar pentru promovare.

Profesorul șpăgar, Constantin Savu, este director la Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din 2005. Are vechime și în acest domeniu: între 2001-2002 a fost Director al Direcției de Poliție Sanitar Veterinară din Ministerul Agriculturii, funcție din care a fost demis în urma unui control al Corpului de Control din Ministerul Agriculturii. Șeful lui era atunci Gabriel Predoi, actualul decan al facultății de Medicină Veterinară.

A revenit în sistem între 2005-2008, când a fost Director Executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în cadrul Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Deoarece a încercat să mușamalizeze existența unui focar de rabie în sectorul 5, a fost retrogradat în funcție de consilier clasa I, la Biroul de Integrare Europeană şi Înregistrarea Animalelor, din cadrul DSVSA Bucureşti în 2008. Ca să scape de pedeapsă, a cerut suspendarea din funcție, invocând multitudinea activităților didactice.

A revenit însă în forță în 2009, în cadrul aceleiași agenții guvernamentale, ca Director al Direcției de Igienă Veterinară, numit de proaspătul președinte al Agenției, controversatul Marian Zlotea. Iar în această funcție dl. Constantin Savu stă bine înfipt. Poate vă aduceți aminte de interviurile date de el cu ocazia crizelor cu gripa aviară, cu carnea de cal și altele asemenea din domeniul său de competență și control.

Întrebare retorică: profesorul șpăgar, director la ANSVSA, s-a limitat cu șpaga doar la studenți sau este o practică obișnuită și în celălat loc de muncă, unde gestiona Direcția de Igienă Veterinară?

Presa a relatat despre angajarea în 2006 a Ștefaniei Predoi, fiica prietenului său, actualul decan al FMV, la ANSVSA, în subordinea sa, fără îndeplinirea condițiilor necesare pentru ocuparea postului. Nu e singura angajare și promovare dubioasă. Mădălina Podosu, o apropiată a lui Constantin Savu, a ajuns șefă la Serviciul de Igienă și Sănătate Veterinară fără să îndeplinească condițiile necesare.

Ba mai mult, în anii 2006-2007, atât Constantin Savu, cât și fiul său, Ovidiu Savu, pe atunci student, conduceau două mașini, un Mercedes E-Klass, respectiv VW Bora, înmatriculate pe numele unor companii care comercializau carne, deci erau verificate de Constantin Savu, Director al Direcției Sanitar Veterinare!

Dacă practica șpăgii este sau nu la ordinea zilei la Direcția de Igienă veterinară este treaba autorităților să verifice. Însă nu degeaba au fost semnalate abuzuri în funcție ale lui Constantin Savu de către jurnaliști cu mai mulți ani în urmă.

Sper ca să nu fie ultimul șpăgar prins și condamnat, iar alții ca el să ceară în continuare șpagă la examene. Trebuie făcută curățenie în universități!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Profesorul șpăgar de la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV București, Constantin Savu, este director la Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

 1. Danox

  Cea mai imputita facultate dintre toate existente!!!
  Acolo plicurile cu bani pentru examene si re- re- re uri zboara dintr-o parte in alta.
  Sunt studenti care se prezinta doar in sesiune si pentru faptul ca au un plic generos sunt integralisti iar altii invata in zadar, nu dai bani nu treci.
  Tarifele practicate sunt socante 500-600 de lei un colocviu iar anumite examene ajung si la 1000 de lei.
  Sa- i lege pe toti…de la Predoi pana la secretariat..

  Reply
 2. ACT

  Referitor strict la facultate, treaba sta cam asa: iti vezi de treaba ta si inveti – nu-ti cere nimeni nici un ban si nu ai probleme; dar stiti cum e, e greu sa pui mana pe carte mai ales acum cand e asa frumos la piscina…

  Reply
  • Io

   Hai sa ti dau o alta impresie: student de nota 10 picat la chirurgie de Tanase ca nu a dat spaga, in rest ai dreptate

   Reply
 3. perseus

  Dar de prof.traznit de la clinica de Chirurgie nu se zice nimic?sau de actualul mason Danacu Viorel care la sfarsitul anilor ’90 a profesat ca asistent sub G. Predoi la Anatomie?

  Reply
 4. Ricu

  Rușine amândurora, s au pretins oameni ai mediului academic dar si au bătut joc de generații de studenți pe care i au constrâns la asa ceva. Peste 90 % din studenți chiar si dintre cei care învățau foarte bine, aceste doua mizerii i au determinat la asemenea practici. Problema insa e mai gravă pentru ca majoritatea cadrelor didactice din FMV București se comporta cam asa in frunte cu decanul sau Gabriel predoi. De altfel denunțul de el a si fost facut, indirect prin studenți, pentru ca Savu reprezenta un ghimpe pentru continuarea practicilor sale necurate. Acesta din urma s a acoperit a stat linistit pana l a terminat pe Savu si fi su pentru a si putea continua activitatea ilicită. Sunt multe de spus si e greu sa l prindă cineva pe Prof unic Dr Gabriel predoi. Imposibil de-altfel.

  Reply
  • Marius Diaconescu

   Oricine cunoaște detalii despre astfel de practici în universitătile din România trebuie să le aducă la cunoștința organelor judiciare. Fără pedeapsă penală, șpaga nu va dispărea din mediul academic. Daca stiti ceva concret, cu nume si prenume, depuneti o plangere la Parchet. Nu riscati nimic, pentru că Parchetul este obligat să vă protejeze identitatea. Cea mai eficientă metodă de a-i prinde este flagrantul, dar asta este treaba procurorilor și a poliției. Dar pentru ca ei să poată organiza flagrantul, cineva trebuie să le sesizeze șpaga și șpăgarul.

   Reply
  • Ricu

   Domnul rector, fost ministru al invatamantului sa aratat foarte ferm in decizia de a-i da afara de la facultatea de medicina veterinara, insa pana acum nici un semn, nici o intentie in acest sens.
   Oare e chiar atat de greu de realizat acest pas?
   Sau domnul rector asteapta sa „uite” presa, sa se aseze putina liniste si sa-i lase in continuare pe cei doi derbedei sa si faca de cap. Cum sa-i dea afara cand caracatita din cadrul Universitatii e ca o ciuma? Se au la mana unii pe altii. Rusine!!!

   Reply
   • Ricu

    Nici pana in ziua de azi cunducerea Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara nu au binevoit sa desfaca contractele de munca al celor doi nesimtiti, tata si fiu, care au adus prejudicii grave invatamantului universitar din Romania. Ovidiu Savu, fiul, si a dat demisia insa rectorul Universitatii nu a luat nici o masura. ce o fi asteptand? Daca nici in asemenea situatii nu te delimitezi de asa elemente nici nu e greu sa ne dam seama cat de putreda si corupta este intreaga societate romaneasca Inca o data si de mii si zeci de mii de ori RUSINE!!!

    Reply
    • noname

     D-l Cimpeanu a ajuns prof. univ. si rector magnificus prin sforariiile lui taticu’ = octogenar bolsevic si profesor de biochimie la aceeasi universitate… De altfel si in cazul d-lui rector, treburile se fac in familie: si sotia si taticu sunt piloni de baza la USAMV Bucuresti… Pestele de la cap se impute !!!

     Reply
 5. mai vrem

  actualul decan mai vrea mandate (este posibil, conform noii legislatii in domeniu), iar spagarul prins acum era un contracanditat serios si ambitios.
  dar ar fi dragut de vazut ce pune la cale si decanul, cu sotia (se prezinta prima doamna decan) si fetita (care nu mai e fata lui, ca acum e fata lu’ barba-su – de-asta si-a schimbat numele).

  Reply
 6. sorana

  Cazul dezvaluie si coruptia din adminsitratia publica: in ce tara europeana un individ dat afara sau retrogradat in urma unor scandaluri revine nestingherit in alte si alte functii?!

  Reply
 7. joni

  Cum poate lucra la doua institutii de stat cu norma intreaga in acelasi timp? Care este functia de baza si care este programul a cate 8 ore pe zi la fiecare din locurile de munca …????

  Reply
 8. Nia

  Tavalugul a pornit in intreaga societate.suntem condusi si invatati de niste cleptomani.cine ar trebui sa ne salveze de acesti farsori?

  Reply
 9. Davidescu velicica elena

  Rusine! Se descalifica ca profesor,iar speranta ca generatia viitoare va fi mai cinstita este nula atata timp cat parintii isi scolesc copii. Rusine ,rusine pentru facultate!
  Am fost cadru didactic acum pensionar dar in generatia mea profesorii erau profesori cu P mare.

  Reply
 10. piedone

  Este doar varful icebergului la Fac. Med. Vet. !!! Ar fi bine sa sa faca investigatii aprofundate in zona !!! De 25 de ani facultatea este sub influenta clanurilor de familie (mama, tata, fiu, fiica, nasi etc). Si promovari pe baza de impostura si plagiat cat cuprinde….In plus, personaje din conducerea actuala a facultatii au fost retrogradati in anii „90 datorita hartuirii sexuale la care supuneau studentele …..!!! RUSINE !!!!
  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1219023-clanurile-academice-medicina-veterinara.htm

  Reply
 11. DHC plagiat

  La ANSVSA este vice-presedinte Alexe Petru, urmarit penal de DNA si reclamat pentru plagiat de academicianul Banu Constantin, multiplu DHC la universitatile la care a dat acreditari!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *