În octombrie anul trecut, DNA a anunţat că s-a înţeles cu fostul ministru liberal Relu Fenechiu şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu acesta într-un al doilea dosar penal. Fenechiu era deja în puşcărie, fiind condamnat la 5 ani de detenţie în cazul Transformatorul.
În urma denunţurilor patroanei de la Siveco, Irina Socol şi a celui de la Romsys, Horaţiu Berdilă, fostul demnitar a fost acuzat că a primit mită 900.000 de euro ca să îi ajute pe aceştia să încheie contracte IT cu statul. Dosarul a fost instrumentat de procuroarele Cerasela Răileanu şi Laura Bucică de la DNA Ploieşti.
Pus în faţa probelor, Fenechiu a făcut un calcul şi a considerat că îi este mai profitabil să cadă la înţelegere cu procurorii şi să recunoască acuzaţiile. Prin urmare, fostul ministru a mărturisit că a primit şpaga de 900.000 de euro şi a fost de acord să primească o condamnare de 3 ani şi 10 luni de detenţie.
Până aici, toate bune şi frumoase. Procuroarele au reuşit să evite un proces lung şi costisitor şi să economisească nişte bani reprezentând costurile anchetei şi procesului. Înţelegerea a fost admisă de judecători şi sentinţa a rămas defintivă. Acum, Fiscul trebuie să recupereze banii de la Fenechiu.
“Deal-ul” procuroarelor cu Fenechiu, o afacere bună?
Pedeapsa de 3 ani şi 10 luni de detenţie pe care Fenechiu a fost de acord să o execute s-a contopit însă cu prima pedeapsă de 5 ani de închisoare din dosarul Transformatorul.
E adevărat că Fenechiu s-a ales cu un spor de pedeapsă de 6 luni, însă chiar şi aşa, are toate şansele ca la sfârşitul anului să îşi petreacă Crăciunul acasă.
În plus, pentru recuperarea şpăgii de 900.000 de euro recunoscute de Fenechiu, DNA Ploieşti i-a pus sechestru pe aceleaşi bunuri indisponibilizate deja din 2011 în dosarul Transformatorul.
Executarea terenurilor şi vilelor din Iaşi ale lui Fenechiu este îngreunată de procesul de partaj cu nevasta, iar BMW-ul fostului ministru este de negăsit. Poliţia Rutieră a comunicat că “nu l-a identificat în trafic”?!
Aşadar, în loc să se concentreze pe recuperare, să îi ceară lui Fenechiu să pună banii pe masă sau măcar să nu se mai opună în instanţe executării şi să spună unde e BMW-ul, tot cea au obţinut procuroarele DNA a fost un spor de 6 luni de pedeapsă şi speranţa că Fiscul ar putea să recupereze de la el ceea ce executorii judecătoreşti nu au reuşit în 3 ani în primul dosar, Transformatorul.
În alte cazuri în schimb, procurorii au negociat mai bine recuperarea banilor. De exemplu, pe fostul şef PDL al CNAS, Lucian Duţă, procurorii nu l-au arestat pentru presupusa mită de 8,6 milioane de euro, însă l-au plasat sub control judiciar pe cauţiune de 1 milion de euro.
În cazul lui Alexandru Mărginean – fiul decanului de la Zootehnie, acuzat de fraudă cu fonduri europene de 370.000 de euro – judecătorii au aplicat o pedeapsă de 2 ani cu suspendare pentru că inculpatul a fost de acord să pună toţi banii într-un cont indisponibilizat de procurori. Dacă sentinţa de condamnare rămâne definitivă, statul va putea foarte uşor să recupereze banii din contul pus sub sechestru.
Vezi mai jos pe larg toată povestea.
Păcăliţi de Fenechiu?
Pedeapsa de 3 ani şi 10 luni de închisoare pe care Fenechiu a fost de acord să o execute s-a contopit cu cea de 5 ani primită în 2014 în dosarul Trasnformatorul.
În martie 2017, Tribunalul din Vaslui i-a mai aplicat fostului ministru un spor de 6 luni de detenţie, în total 5 ani şi 6 luni, din care a executat deja 3 ani şi 2 luni.
El ar putea fi eliberat condiţionat pentru bună purtare în momentul în care execută 2/3 din pedeapsă, adică 4 ani. Ceea ce înseamnă că, până la sfârşitul anului, ar putea fi liber.
Banii, greu de recuperat
În momentul în care procuroarele de la DNA Ploieşti, Cerasela Răileanu şi Laura Bucică, s-au înţeles cu Fenechiu şi au încheiat acordul de recunoaştere a vinovăţiei, nu i-au cerut să pună şi banii pe masă.
Procuroarele s-au mulţumit să îi pună sechestru pe bunurile pe care le avea pe nume. E vorba de terenurile şi vilele din Iaşi şi un BMW din 2009:
- cotă de 1/2 din teren în suprafaţă de 1567 mp situat în municipiul Iaşi, Aleea Teilor nr. 6 (….) şi cotă de 1/2 din imobil tip locuinţă familială, suprafaţă totală 343 mp, amplasată în municipiul Iaşi, Aleea Teilor, nr. 6 (…), valoarea declarată a investiţiei a fost 816.755, 11 lei fără TVA (potrivit procesului verbal de recepţie a lucrării din 2010 – n.r.)
- cotă de 1/1 din teren în suprafaţă de 1101 mp situat în municipiul Iaşi, zona Bucium, Aleea Teilor nr. 1 (…) pe care se află C1, C2, C3 (…)
Terenul a fost achiziţionat de Fenechiu Relu de la Fenechiu Lucian (fratele mai mic –n.r.), reprezentant al S.C.”FENE GRUP” S.A. cu suma de 57.000 Euro, echivalentul a 204.584 lei, calculaţi la cursul valutar anunţat de B.N.R., valabil la data de 7 iulie 2006, teren pe care figurează următoarele construcţii:
– cotă de 1/1 din locuinţă (D+P+M) cu suprafaţă construită = 160,95 mp, formată din:
– demisol cu suprafaţă utilă = 28,05 mp. compus din 3 încăperi
– parter cu suprafaţă utilă = 131,25 mp. compus din 9 încăperi
– mansardă cu suprafaţă utilă = 77,95 mp. compusă din 7 încăperi
– terasă de 11,10 mp.
– cotă de 1/1 din garaj construit în 2011, din zidărie din cărămidă roşie, acoperită cu tablă tip Lindab. Suprafaţa construită din acte: 32,18 mp.
– cotă de 1/1 din foişor construit în 2011, structură din lemn + placă beton placate cu pavele, acoperită cu tablă tip Lindab. Suprafaţa construită din acte: 14.28 mp.
- cota de 1/1 din teren în suprafaţă de 2.000 mp situat în Iaşi, str. Fundac Socola, nr. 9 (…) şi cotă de 1/1 din “Construcţii şi spaţii pentru loisir şi hobby, împrejmuire teren proprietate, valoarea menţionată fiind de 75.000 lei (fără TVA), conform proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor din 14.05.2010
- Cota de 1/1 din autoturism marca BMW X6-PV (…), capacitate cilindrică 4395, achiziţionat la data de 7 aprilie 2009 de la Trado Motors S.R.L. cu suma de 223.352 lei, adică aproape 50.000 de euro”, arată judecătorii în sentinţa de confirmare a acordului de recunoaştere a vinovăţiei. Vezi aici decizia Tribunalului Bucureşti.
Aceleaşi bunuri, sechestrate şi în dosarul Transformatorul
Problema e că aceleaşi bunuri erau puse sub sechestru tot de DNA încă din 2011 în dosarul Transformatorul.
Terenurile şi vilele sunt grevate de litigii
După sentinţa definitivă de condamnare din 2014, compania de stat prejudiciată de Fenechiu cu peste 1,5 milioane de euro, Electrica Moldova, se luptă în zadar să îi execute bunurile fostului ministru ca să îşi recupereze paguba.
După ce a fost păgubită de Fenechiu, Electrica Moldova a intrat în insolvenţă şi administrator judiciar a fost desemnată compania Sierra Quadrant. Administratorul judiciar l-a angajat pe executorul judecătoresc din Iaşi, Dragoş Iovu, să execute sentinţa şi să recupereze banii de la Fenechiu.
Anul trecut, în aprilie, nu se recuperase niciun ban. Vezi aici.
Executorul judecătoresc a comunicat atunci României Curate că Relu Fenechiu nu achitat de bună voie niciun leu, iar executarea s-a împotmolit din pricina procesului de partaj deschis în instanţă de soţii Relu şi Daniela Fenechiu.
“Debitorul Fenechiu Relu a fost identificat ca fiind proprietar a 3 imobile asupra cărora am notat urmărirea silită imobiliară:
* Imobil situat în Iaşi, Aleea Teilor nr. 1, judeţ Iaşi, constând în imobil în suprafaţă de 1101,3 m.p. pe care se află edificate construcţiile C1, C2, C3 – natură juridică bun propriu;
* Imobil situat în Iaşi, strada Fundac Socola nr. 9, judeţ Iaşi, constând în teren intravilan în suprafaţă de 2000 m.p. – natură juridică bun propriu;
* Imobil situat în Iaşi, Aleea Teilor nr. 6, judeţul Iaşi, constând în teren intravilan în suprafaţă de 1567 m.p. – natură juridică bun comun împreună cu numita Fenechiu Mariana Daniela.
Asupra acestui imobil, deoarece este proprietatea comună a debitorului Fenechiu Relu şi a numitei Fenechiu Mariana Daniela, nu putem continua urmărirea silită imobiliară până la soluţionarea unei cererei de partaj (…)
La data de 22 aprilie 2015 prin încheierea Judecătoriei Iaşi, pronunţată în dosar nr. 44420/245/2014, s-a dispus suspendarea urmăririi silite imobiliare în dosar de executare nr. 2520/2014 până la soluţionarea definitivă a cererii având ca obiect partajul bunurilor comune a debitorului Fenechiu Relu şi a numitei Fenechiu Mariana Daniela”, a comunicat anul trecut executorul Iovu.
BMW-ul lui Fenechiu “nu a fost identificat în trafic de lucrătorii Poliţiei Rutiere” !?!
Dacă imobilele lui Fenechiu sunt greu de executat întrucât sunt grevate de litigiile cu nevasta, BMW-ul este de negăsit.
„Conform răspunsului primit de la Primăria Municipiului Iaşi şi a Serviciului de Înmatriculări Iaşi:
debitorul Fenechiu Relu figurează în evidenţe cu un bun mobil – autoturism marca BMW X6, an fabricaţie 2009, asupra căruia am înfiinţat sechestru;
procesul verbal de sechestru a fost comunicat Primăriei Iaşi şi Poliţiei Rutiere Iaşi, însă până la data prezentei bunul nu a fost identificat în trafic de către lucrătorii Poliţiei Rutiere”, a arătat executorul judecătoresc Dragoş Iovu într-un răspuns pentru România Curată din aprilie anul trecut.
Executarea lui Fenechiu, anulată ca urmare a unei decizii a CCR
La sfârşitul lui martie acest an, România Curată l-a întrebat din nou pe executorul ieşean Dragoş Iovu care este stadiul executarii sentinţei din dosarul Transformatorul şi a recuperării pagubei de 1,5 milioane de euro.
„Dosarul de executare silită nr. 2520/2014 aflat pe rolul Biroului nostru a fost închis (..) ca urmare a admiterii contestaţiei la executare formulată de contestatoarea Fenechiu Mariana Daniela prin Decizia nr. 251/22.02.2017 pronunţată de Tribunalul Iaşi în dosar nr. 44420/245/2014”, a comunicat executorul Dragoş Iovu României Curate pe 31 martie 2017.
Dosarul de executare a fost închis ca urmare a unei decizii a CCR din decembrie 2015 care a stabilit că executarea nu poate fi declanşată direct de executor, ci trebuie în prealabil să fie încuviinţată de un judecător.
Aşa că firma de stat păgubită de Fenechiu cu 1,5 milioane de euro în dosarul Transformatorul, Electrica Moldova, prin administratorul judiciar Sierra Quadrant şi executorii judecătoreşti angajaţi, trebuie să ia procesul de recuperare de la capăt, de această data cu încuviinţarea unui judecător.
Între timp însă, nu s-a încheiat procesul de partaj dintre Fenechiu şi soţia lui, Daniela, ceea ce va ţine în loc procesul de executare. Ultimul termen de judecată a fost pe 6 aprilie 2017. Vezi aici.
De ce i-a pus DNA sechestru lui Fenechiu pe aceleaşi bunuri
Surse judiciare au explicat României Curate că, în momentul înţelegerii cu Fenechiu, procuroarele de la DNA Ploieşti Cerasela Răileanu şi Laura Bucică nu ar fi putut să îi ceară acestuia să pună banii pe masă. E vorba de cei 900.000 de euro pe care a recunoscut că i-a primit şpagă. Ar fi fost “înţelegere neloială”, au explicat sursele.
“Prin ordonanțele procurorilor din datele de 06.10.2016 și 10.10.2016, emise în dosarul 199/P/2016, pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse s-a procedat la aplicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatului Fenechiu Relu, întrucât suma ce constituie obiect al infracţiunilor de corupţie și spălare a banilor cercetate în cauză, în cuantum total de 901.526,38 euro nu a fost recuperată și este supusă confiscării speciale, iar luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie, în cazul infracțiunii de trafic de influență, potrivit disp. art. 20 din Legea nr. 78/2000, iar în cazul infracțiunii de spălare a banilor, potrivit disp. art. 32 din Legea nr. 656/2002.
Bunurile asupra cărora s-a dispus măsura asiguratorie au fost identificate ca aparținând inculpatului, în urma verificărilor efectuate la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași și la Direcția Generală Economică a Finanțelor Publice Iași.
Cu privire la încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției și pedeapsa aplicată inculpatului Fenechiu Relu, menționăm că acordul a fost inițiat de inculpat, în baza dispozițiilor art. 108 alin.4 C.p.p. iar pedeapsa aplicată acestuia a fost aceea de închisoare în regim de detenție și se încadrează în limitele prevăzute de lege pentru infracțiunile comise, fiind îndeplinite condițiile prev. de art. 480 C.p.p.
La contopirea prezentei pedepse cu cea anterioară, în aplicarea dispozițiilor legii penale mai favorabile – Codul penal din 1969, instanța de judecată poate aplica un spor”, a răspuns DNA unei solicitări a României Curate.
În plus, nu ar fi o problemă că aceleaşi bunuri sunt grevate de mai multe sechestre, aşa cum a stabilit Înalta Curte în alte cazuri.
Deja sunt 2,5 milioane de euro de recuperat de la Fenechiu
Rezultatul este însă că acum Fiscul şi executorii angajaţi de Electrica Moldova se vor lupta în instanţă cu Fenechiu pentru recuperarea prejudiciilor din cele doua dosare.
Deja este vorba de 2,5 milioane de euro care trebuie recuperate de la fostul ministru.
Nu mai vorbim de faptul că Fenechiu este acuzat şi într-un al treilea dosar penal că ar fi primit o şpagă de 4,3 milioane de euro tot ca să aranjeze câştigarea unor licitaţii în domeniul IT. Vezi aici.
Procurorii au negociat altfel în alte cazuri
Totuşi în alte cazuri, procurorii DNA au negociat altfel recuperarea banilor de la inculpaţi.
În cel mai recent caz al DNA, procuroarea Mihaela Iorga Moraru l-a acuzat pe fostul şef PDL al CNAS, Lucian Duţă, de o şpagă uriaşă de 8,6 milioane de euro. Procuroarea nu l-a arestat pe Duţă, însă l-a plasat sub control judiciar sub cauţiune. Ca să nu stea în arest, Duţă trebuie să achite o cauţiune de 1 milion de euro în termen de 10 zile.
În cazul lui Alexandru Mărginean, fiul decanului de la Facultatea de Zootehnie de la Agronomie, procurorii au negociat şi mai bine.
Mărginean este acuzat de fals în legătură cu obţinerea a 370.000 de euro din fonduri europene. El a fost însă de acord în timpul anchetei să pună banii într-un cont indisponibilizat de procurori. Când a venit sentinţa, a primit cu suspendare. Judecătorul Marius Draguţ de la Tribunalul Bucureşti a ţinut cont şi a considerat că este mai importantă recuperarea banilor decât condamnarea la închisoare cu executare a inculpaţilor. Vezi aici