Cristian Ghingheș

Nu cumva şi ministrul Dunca de la Tineret şi Sport merită remaniat?

De când PSD şi ALDE au preluat guvernarea, deci în mai puţin de un an de zile, vreo 20 de miniştri au fost schimbaţi. Totuşi, câteva ministere au rămas intacte, unul dintre ele fiind cel de la Tineret şi Sport, condus de braşoveanul Mihai Alexandru Dunca. Nu numai că mă întreb ce îl recomandă pentru a conduce aceste două domenii, dar şi mai curios mă face această stabilitate în fruntea ministerului în timp ce activitatea sa lasă de dorit.

Marius Dunca (stânga) şi Gabriel Petrea (dreapta) la Congresul TSD din octombrie 2013, Braşov

Uitându-ne la biografia ministrului Dunca, vom observa că parcursul profesional şi funcţiile pe care le-a deţinut în ultimii ani nu au nicio legătură cu specializarea sa de bază, aceea de inginer mecanic la Universitatea „Transilvania“ din Braşov. Nici funcţiile naţionale ocupate în ultimii ani nu se leagă între ele: când la Protecţia Consumatorului (ANPC), când la Centrul Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO).

Consultându-i CV-ul încă de când a fost propus ca ministru al Tineretului şi Sportului, mă tot întreb care au fost motivele, în afară de cele evident politice, pentru care braşoveanul ocupă această poziţie în Guvern. Voci din societatea civilă ce activează în domeniile sport şi tineret, dar şi din TSD au fost surprinse de această numire, mulţi aşteptându-se ca Ministerul Tineretului şi Sportului să ajungă pe mâna lui Gabriel Petrea, preşedinte al Tineretului Social Democrat şi totodată persoană cu destulă experienţă în zona politicilor de tineret. Şi eu cred că Petrea era mult mai avizat să conducă acest minister.

Lăsând trecutul în urmă, acum trebuie să ne uităm la activitatea ministrului Dunca. Suntem mulţumiţi de ea? Zecile de apariţii în care laudă diverşi sportivi merituoşi sunt suficiente? Dar măsurile din sfântul Program de guvernare de la capitolul sport şi tineret – au fost ele îndeplinite sau măcar atacate de domnul Dunca? Evident că nu.

Nici măcar iniţiativele lăsate cumva „la cheie“ de tehnocraţi nu au fost concretizate, iar acum mă refer la Legea Tineretului (menită să completeze şi să actualizeze Legea Tinerilor nr. 350/2006) şi la adoptarea unui plan de acţiune concret, cu bugete şi termene limită, în vederea aplicării Strategiei Naţionale în domeniul politicii de tineret 2015-2020.

De descentralizarea din sport şi tineret nici nu mai vorbesc!

Este o temă care, din păcate, se pare că interesează mult prea puţin actuala guvernare, în timp ce multe dintre taberele, sălile de sport, stadioanele şi toate celelalte funcţiuni care se află în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin DJST-uri, zac în paragină sau în diverse stadii de degradare. Şi mai trist este faptul că există autorităţi locale (vezi Primarul municipiului Iaşi) care vor să le preia şi să facă ceva cu ele, să le modernizeze şi să le facă funcţionale, însă ministerul fie se opune, fie bate apa-n piuă.

În plus, ministru Dunca este criticat de către structurile reprezentative ale tinerilor din ţară pentru lipsa de implicare în elaborarea şi aprobarea unui Regulament pentru punerea în aplicare a Legii nr. 146/2002 privind fundaţiile pentru tineret. Conform Federaţiei Tinerilor din Constanţa, în lipsa unui asemenea regulament, nicio fundaţie pentru tineret din România nu poate funcţiona legal. Oricum, despre fundaţiile pentru tineret voi vorbi altă dată deoarece acolo trebuie (re)deschisă o întreagă cutie a pandorei.

Aşadar, domnule Tudose, ce facem cu acest minister latent?

 

Cristian Ghingheș este consilier local independent la primăria Baciu, activist civic și autorul blogului Kristofer.ro

Articolul de față a fost preluat de pe blogurile Adevarul.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mă abonez acum la newsletter-ul România Curată!
Împreună schimbăm România!
CLOSE X
Mă abonez acum la newsletter-ul România Curată!
Împreună schimbăm România!