Liga studenților se opune realegerii a doi decani de la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași, contestați din cauza relațiilor cu SRI, respectiv a prelevării amprentelor palmare

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) condamnă depunerea unei noi candidaturi la funcţia de decan a profesorilor care în mod repetat au încălcat demnitatea studenţilor, morala academică şi legislaţia educaţională din România şi solicită Consiliilor Facultăţilor din Universitate să nu propună pentru funcţia de decan candidaţi care nu au dat dovadă de integritate morală şi academică şi care sunt exponenţii unor grupuri de interese.

În cursul acestei săptămâni Consiliile Facultăţilor urmează să facă câte două propuneri pentru funcţia de decan, urmând ca unul dintre cei doi candidaţi propuşi să fie ales de către noul rector şi noua echipă de prorectori. Din nefericire, la majoritatea facultăţilor candidaturile nu au fost publicate pe site-urile acestora şi se fac demersuri pentru eliminarea studenţilor din procesul electoral, aceştia având o pondere de 25% din umărul de voturi.

Prof. George-Cătălin Lefter, aflat la primul mandat ca decan al Facultăţii de Matematică, a instituit teroarea între studenţi, ameninţând cu intervenţia Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi a Poliţiei în situaţia în care studenţii îşi exercită drepturile legale şi afirmând de mai multe ori că este colaborator al serviciilor secrete, calitate prin care ar avea acces la informaţii din viaţa privată a studenţilor precum şi la convorbirile lor telefonice. De asemenea, acesta a intervenit în alegerile studenţeşti, interzicându-le candidaţilor să fie membri ai vreunei organizaţii studenţeşti şi a ameninţat studenţii care au îndrăznit să-i conteste metodele cu exmatricularea, neintrarea în examenul de licenţă sau cu publicarea unor informaţii din viaţa privată. Amintim faptul că mai multe cadre didactice din cadrul Facultăţii de Matematică au semnat la începutul anului o scrisoare prin care au cerut demisia prof. Cătălin Lefter şi a prodecanului prof. Marius Durea.

Prof. Dinu Airinei, care candidează pentru al treilea mandat de decan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), a făcut presiuni asupra comunităţii academice la începutul anului universitar 2014-2015 în vederea introducerii unui sistem abuziv prin care studenţii să fie obligaţi retroactiv să plătească taxe pentru restanţele din anii anteriori, determinând foarte mulţi studenţi să abandoneze cursurile universitare. Acest lucru a fost posibil prin aplicarea unei hotărâri a Senatului înaintea termenului legal în care hotărârea putea fi pusă în practică. De asemenea, în cadrul Facultăţii funcţionează o biblioteca proprie care colectează amprentele palmare ale utilizatorilor, prelevarea datelor biometrice fiind interzisă de legislaţia românească în domeniu.

„Decanii nu trebuie să fie doar buni manageri, ci şi persoane cu o înaltă ţinută morală, care înţeleg că actul educaţional din universitate trebuie să fie centrat pe nevoile studenţilor. Managementul financiar nu înseamnă «împărţirea sărăciei» şi exploatarea prin taxe a studenţilor, cum s-a făcut la unele facultăţi, ci dezvoltarea unei capacităţi de atragere a finanţărilor din fonduri europene sau private, dar şi a tinerilor, astfel încât facultatea şi universitatea în ansamblu să poată prospera. Studenţii trebuie să beneficieze de un cadru liber de dezvoltare educaţională, fără să se lovească de atitudinea primitivă a unor decani care se consideră stăpâni pe propria moşie. Astfel, candidaturile celor doi profesori sunt cu atât mai neavenite, cu cât mai mulţi studenţi sunt determinaţi să depună plângeri penale la organele competente pentru faptele comise de aceştia.” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Presa a relatat în urmă cu câteva luni despre protestul unui grup de profesori și studenți față de abuzurile decanului Facultății de Matematică, prof. univ. dr. George-Cătălin Lefter. Detalii despre acest conflict mai pot fi citite aici.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Liga studenților se opune realegerii a doi decani de la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași, contestați din cauza relațiilor cu SRI, respectiv a prelevării amprentelor palmare

 1. Student Matematică

  Bună ziua!
  Vă rog cu mult respect să revizuiți acest articol, deoarece conține o sumedenie de idei subiective, care pot conduce la formarea unei păreri prejudicioase asupra persoanelor menționate în acest articol, anume domnii profesori de la Facultatea de Matematică. Cu toată stima pentru acest site și pentru mișcarea de curățire a universităților, vă spun că s-au strecurat niște greșeli jignitoare care aduc un renume prost Facultății de Matematică din cadrul Universității „A. I. Cuza”, Iași.

  Autorul articolului și-a creat o părere subiectivă, în ceea ce privește conflictul ce a avut loc, într-adevăr între Universitate și această ligă. Dumneavostră ați primit informații numai dintr-o tabără, ceea ce nu poate duce la o concluzie imparțială. Dacă ați fi discutat și cu domnii profesori, nu doar cu studentul/stundeții care au organizat această mascaradă, ați fi înțeles că Facultatea de Matematică are în vedere, în primul rând, consultarea și sfătuirea studenților în problemele lor. Într-adevăr, din videoclipurile ce au apărut pe internet, reiese un caracter impulsiv și agitat al domnilor profesori, dar nu mi se pare corect modul în care sunt prezentate acestea aici, fiind analizat doar un singur caz, unul în care au fost prinși „pe picior greșit”. Vă asigur, și mulți alți studenți pot să o facă, că din contră, domnii profesori caută mai de grabă să ajute orice stundent decât să îi îndemne la ceva rău. Mai mult, nu au existat amenințări de niciun fel la adresa niciunui student, ci mai repede, din faptul că după ce un student nu a reușit să promoveze un examen la unul dintre acești doi profesori s-a înfăptuit acest videoclip, ceea ce conduce la o oarecare răzbunare.

  În fine, rugămintea mea, cu tot respectul cuvenit site-ului(motiv pentru care m-am și hotărât să postez acest comentariu găsind articolul acesta) este să se revizuiască paragraful 3, sau chiar să se omită, deoarece aduce un aspect negativ facultății noastre. Matematica este cea mai veche știință și fără o perpetuare a ei lumea nu ar putea evolua. Dar această perpetuare vine exact cu ajutorul acestei facultăți, unde puțin mai pășesc și rămân. O Românie curată, înseamnă în primul rând imparțialitate și descoperirea adevărului, apoi îndepărtarea a ceea ce e de-a dreptul rău. Măcar din respect pentru Domnia Sa, domnul Solomon Marcus, nu denigrați ceea ce el a iubit și a îngrijit toată viața sa. Vă urez mult succes în campaniile dumneavostră!

  Numai bine!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *