Mihai Goțiu

VIDEO: Studenți amenințați de profesori cu Poliția și SRI, la Iași! Ce l-a enervat pe decanul care a fost înregistrat

Studenții Ligii Studenților din Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași au făcut publică, pe canalul Youtube, în această săptămână înregistrarea unei discuții la care au participat decanul Facultății de Matematică a Universității, Cătălin George Lefter, și prodecanul Marin Durea. În cadrul convorbirii, purtate într-un sediu al facultății, deranjat de faptul că era înregistrat de liderul Ligii, Silvian-Emanuel Man, decanul îi solicită să părăsească sala, în caz contrar amenințându-l că va suna la Poliție și la SRI.

Ce mai spune Cătălin George Lefter (transcriptul integral al înregistrării, mai jos):

”Nu aveţi nici cea mai vagă idee ce înseamnă mişcări de masă, cum apar formele de manipulare. Nu aţi trecut încă prin aşa ceva. Eu am trecut. Noi am trecut când a fost Revoluţia de la ’89 când mase de tineri au crezul că schimbă lumea. Nu au schimbat nimica. Eventual, şi-au tras un glonte în cap. Dar la o chestie d’asta de stradă. Da? Deci, nu! Manifestările de stradă sunt extreme.”.

”De aceea, reprezentanţii dumneavoastră trebuie să fie agreaţi. Deci nu ne plasăm pe un palier de egalitate în orice problemă. Da? Suntem egali în problemele umane, dar nu în problemele de decizie. În problemele de decizie, aveţi reprezentanţi care trebuie să fie agreaţi. Deci, nu. Aceasta este rugămintea… Nu alunecaţi în … cum să zic?… În ligi d’ăstea, în asociaţii care se erijează în luptători pentru … ce? Durea-m-ar!”.

Contactat de România Curată, Silvian Emanuel Man a spus că înregistrarea a fost făcută în ianuarie 2015, a fost postată atunci pe Youtube, dar fără a fi făcută publică (unlisted) până în această săptămână. ”A făcut-o publică un coleg din cauza presiunilor la care suntem supuși. Se folosește de diferiți studenți interpuși să-mi transmită mesaje că ”îmi va face felul” și altele asemenea. Dacă a văzut (colegul – n.a.) că Ministerul nu face nimic, că Universitatea nu face nimic… a decis să o facă publică”. Silvian Man a mai adăugat că, inițial, au dorit să păstreze înregistrarea pentru a o face publică în cazul în care ar fi fost exmatriculat (liderul Ligii Studenților a fost pus în discuție în Comisia de Etică a Universității pe motiv că ar fi adunat semnături pe diferite memorii). Conform lui Silvian Man, în ianuarie 2015, rectoratul Universității le-a solicitat facultăților să verifice cine sunt studenții care au semnat memoriile inițiate de Liga Studenților privitoare la reducerea tarifelor de cazare în cămine. Studentul spune că întâlniri între cei care au semnat și decani au avut loc la mai multe facultăți, el participând la cea de la Litere și de la Matematică (cea pe care a înregistrat-o cu telefonul).

Silvian Man acuză că la alegerile studențești s-au făcut presiuni asupra candidaților din partea Ligii, reușind să-i determine să nu participe și reușind, cu excepția unui caz, în care nu se știa că e membru al Ligii. Liga Studenților a avut mai multe procese cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Într-unul din acestea, Universitatea a solicitat (pierzând procesul) ca liga să nu folosească numele în denumire (adică să nu spună că… sunt studenți la Universitatea Alexandru Ioan Cuza). De asemenea, în urma unei plângeri în justiție făcută de Ligă, alegerile de la Universitate au fost amânate în acest an.

Apelat de România Curată, decanul Facultății de Matematică, Cătălin George Lefter, a spus că nu-și amintește ce a spus exact la acea întâlnire și că nimeni nu i-a atras atenția că înregistrarea a devenit publică (înregistrarea a devenit publică miercuri, 11 mai, convorbirea cu decanul a avut loc vineri, 13 mai, dimineața). La fel ca și în cazul înregistrării, Cătălin Lefter a susținut că Silvian Man nu ar fi avut dreptul să participe la acea întâlnire și nici să înregistreze discuția. ”Facultatea de Matematică e un spațiu instituțional, nu public”, a afirmat decanul. Acesta a recunoscut că i-a chemat, în urma unei adrese a Rectoratului, pe studenții facultății ale căror nume apăreau pe memorii, să verifice dacă aceștia le-au semnat într-adevăr sau nu. Conform decanului ar fi fost studenți care ar fi spus că n-au semnat. ”Eu le-am spus să depună plângere penală și să facă expertiză olografică dacă semnăturile sunt reale sau nu”, a arătat Silvian Man. ”Eu doar i-am întrebat dacă au semnat și dacă știu exact ce semnează și le-am adus la cunoștință…”, a declarat Cătălin Lefter, apreciind că acest lucru nu reprezintă ”presiuni la adresa studenților”. În momentul în care discuția a ajuns la amenințarea cu solicitarea intervenției Poliției și a SRI-ului pe motiv că întâlnirea (și spațiul Facultății de Matematică) nu ar fi public (publică), decanul s-a enervat: ”Treaba d-voastră. Scrieți ce vreți”, a mai spus, apoi a închis.

Silvian Man a mai adăugat că speră că noul rector, Tudorel Toader, va rezolva aceste probleme. Momentan, acesta nu a ocupat funcția pe care a câștigat-o la alegerile din această primîăvară, solicitându-și suspendarea până pe 13 iulie (detalii aici).

***

Ascultați înregistrarea convorbirii și/sau citiți transcriptul acesteia, de mai jos, apoi răspundeți și d-voastră la întrebările:

 • Considerați că interogarea/verificarea studenților care au semnat un memoriu reprezintă sau nu o presiune?
 • E obligatoriu ca reprezentanții studenților să fie agreați de facultatea/universitate?
 • Spațiul unei facultăți este/nu este public? Studenții unei universități pot participa la acțiunile care au loc în spațiile altor facultăți, decât a celor la care sunt studenți?
 • Poliția și SRI-ul sunt instituțiile cele mai abilitate să rezolve divergențele dintre studenți și cadre didactice/ facultăți/ universități?

***

***

Marius Durea: Voi sunteţi trecuţi de 18 ani, sunteţi majori, semnătura contează! Semnezi ceva, are greutate. În ce alte revendicări doriţi să fiţi reprezentaţi? De ce nu vă simţiţi reprezentaţi de cei aleşi în mod de… voi, tot de voi! De studenţii facultăţii, aleşi în Consiliul Facultăţii şi în Senatul Universităţii şi simţiţi nevoia unei alte delegări. A unei ligi care nu este aleasă şi nu este agreată.

Cătălin George Lefter: Ştiţi ce s-a întâmplat când a fost această asociaţie, ce-o fi ea, ligă … este … s-a implicat în nu ştiu ce manifestaţie care a avut un caracter cam violent, extrem de violent. Sper că dumneavoastră nu aţi fost prezenţi acolo. […]

Acuma’ haideţi să vedem ce este cu această ligă. Că ne-am documentat şi noi să vedem: dom’le ce este cu chestia asta? Noi bănuim că aţi semnat undeva … pe o foaie în cămin: haide, bă, dă şi tu că eşti de-al nostru! Cum umblă pe străzi ăia de la ajutor pentru nu ştiu ce şi aşa mai departe, iar foaia respectivă este ataşată unui document. Problema este că în viaţă se întâmplă să pierzi. Să pierzi casa dacă semnezi pe ce nu trebuie. Aşa… şi acuma’ ne-am uitat să vedem. Dom’le, îs copii până la urmă … încă nu s-au … în meandrele … Nu aveţi nici cea mai vagă idee ce înseamnă mişcări de masă, cum apar formele de manipulare. Nu aţi trecut încă prin aşa ceva. Eu am trecut. Noi am trecut când a fost Revoluţia de la ’89 când mase de tineri au crezul că schimbă lumea. Nu au schimbat nimica. Eventual, şi-au tras un glonte în cap. Dar la o chestie d’asta de stradă. Da? Deci, nu! Manifestările de stradă sunt extreme. Iar ceea ce s-a întâmplat la rectorat, n-aţi fost, a fost foarte violent! Au venit studenţi, au început să ţipe, să arunce cu hârtie igienică…

În paralel, onorabila ligă, a avut … că dă în judecată Universitatea. Că are şi ea o cauză: că vi s-au mărit taxele la cămin. Chestia asta cu taxele la cămin, nu vă supăraţi! Vi s-au mărit oleacă! (până în toamna anului 2015, s-au majorat anual cu 10-15%, iar Universitatea are cele mai mari tarife de cazare din ţară – n.n.) Acuma să revenim la această ligă ca să înţelegeţi pentru cine aţi semnat. Ne-am documentat…

Marius Durea: Nu ne-am documentat!

Cătălin George Lefter: Nu, mai bine: am dat un search pe google. Hai să vedem cine este… cum îl numeşti pe şeful ligii? Domnul Silvian-Emanuel Man. V-aţi uitat să vedeţi cine vă reprezintă? Este foarte interesant! Totuşi, aţi semnat o hârtie prin care … venită din partea lui. Deci asta vă spun: aveţi grijă ce semnaţi! deci … nu orice hârtie semnaţi … Domnul Silvian-Emanuel Man este cu simpatii legionare explicite. Nu că ar fi legionarismul … noi nu suntem comunişti ca să criticăm ce a fost înainte dar, în fine, mesajele subliminale… Este tipul de delimitare haideţi s-o … uitaţi-vă ca să nu am venit cu foaia să vă citesc să analizăm tocmai o literă din text. În primul rând ăăă începe aşa ăăă: Că pare că semitismul, antisemitismul că … Ah! Pe prima lui. Pe blogul lui, scuzaţi … cum se cheamă postarea?… ăăă naţion ăăă… stai! Ceva cu naţio… Deci în titlu apare aşa: Într-un titlu de textuleţ acolo, ceva care face apel la naţionalism şi la castrarea ţiganilor. Dacă acest individ poate să … Dacă vă simţiţi reprezentaţi de un astfel de individ … ăăă … Eu sper că nu, dar zic aşa… Deci discursuri d’ăstea în care aduci forme şocante de antisemitism cu nu ştiu ce cu ăăă forme şocante dar, chipurile, se delimitează de aceste forme extremiste ale extremei drepte de la noi din ţară …Ca să-şi păstreze o identitate. Dar ce-şi câştigă? O identitate adunându-şi o formă care acţionează doar pentru el? Deci, nota bene: din punctul meu de vedere acest individ intră în zona patologicului. Nu are ceva în minte, nici măcar nu este foarte coerent. Ci jonglează cu anumite mecanisme de discurs ca, chipurile, să dea impresia de anvergură culturală de discurs convingător şi aşa mai departe. Fiţi foarte atenţi cu cine vă asociaţi! Nu mai semnaţi ăăă … m-au întrebat la rectorat dacă sunt studenţi la matematică. Habar n-am, eu nu sunt. Eu nu mă bag în viaţa voastră. Puteţi să vă asociaţi cu cine vreţi…Ieşiţi în oraş cu cine vreţi. Până la … lupta devine instituţională. Dacă cineva îşi asumă semnătura aceea după toată povestea asta? […]

De aceea, reprezentanţii dumneavoastră trebuie să fie agreaţi. Deci nu ne plasăm pe un palier de egalitate în orice problemă. Da? Suntem egali în problemele umane, dar nu în problemele de decizie. În problemele de decizie, aveţi reprezentanţi care trebuie să fie agreaţi. Deci, nu. Aceasta este rugămintea… Nu alunecaţi în … cum să zic?… În ligi d’ăstea, în asociaţii care se erijează în luptători pentru … ce? Durea-m-ar! Şi se agaţă de, culmea, de o problemă, în esenţă, minoră. Minoră! Inclusiv plata unui examen (în toamna lui 2014 au fost impuse taxe abuzive pentru restanţe la câteva facultăţi)! Deci atâta timp cât eşti student, iar dacă vii cu revendicări, subiectul este de cu totul şi cu totul altă natură. Când veniţi personal cu o problemă, „am o problemă”, „am nevoie de ceva” de exemplu se … Dar dacă se ajunge la noi pe poziţii de luptă, să nu vă închipuiţi… […]

Cătălin George Lefter: (către un student): Recomandarea mea călduroasă este să renunţi la activitatea asta! Deci nu îţi foloseşte cu nimic! Alocă-ţi timp tot studiului matematicii şi nu facem politică, mai ales că reprezentantul ligii respective este evident educat politic şi politică într-un mod de extremă.  Nota bene: Vorbim de extremism, vorbim despre antisemitism, vorbim despre rasism, vorbim despre chestii care sunt blamate, nu blamate, sunt condamnate PENAL în toată lumea. […]

Cătălin George Lefter: O singură semnătură vă poate distruge viaţa. Cel mai bun exemplu este când semnaţi la Starea Civilă (râsete). Vă mulţumesc…

Silvian-Emanuel Man: Şi eu vă mulţumesc pentru acuzele aduse! Mă numesc Silvian-Emanuel Man şi sunt preşedintele Ligii Studenţilor.

Cătălin George Lefter: O, vai! Domnul Man! […]

Cătălin George Lefter: Deci, prin urmare, aveţi un prieten în plus!

Silvian-Emanuel Man: Ce aveţi?

Cătălin George Lefter: Un prieten în plus!

Silvian-Emanuel Man: Eu am un prieten în plus?

Cătălin George Lefter: Facultatea de Matematică!

Silvian-Emanuel Man: Da?

Cătălin George Lefter: Da! Pentru că vă permiteţi să veniţi cu un discurs agresiv, să manipulaţi studenţi!

Cătălin George Lefter: Poftim? Poftim?! (cu telefonul în mână – n.n.)

Silvian-Emanuel Man: Sunaţi la poliţie?

Cătălin George Lefter: Evident. Evident. Aţi cerut acordul … deci în momentul de faţă aţi depăşit orice limită! Şi dacă vă închipuiţi că a participa aici, a vă recomanda… Aici sunt studenţii Facultăţii de Matematică. Aveam ceva de discutat cu studenţii Facultăţii de Matematică!

Silvian-Emanuel Man: Uitaţi, dumneavoastră i-aţi dezinformat şi aţi spus că noi am dat Universitatea în judecată pentru că au crescut taxele de cazare.

Cătălin George Lefter: Păi aşa este!

Silvian-Emanuel Man: Nu, nu. Noi am dat Universitatea în judecată pe o speţă de contencios administrativ în baza legii 554/2004 pentru că Universitatea a adoptat un regulament în afara termenului legal prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale.

Cătălin George Lefter: Şi care-i problema?

Silvian-Emanuel Man: Asta înseamnă că a fost adoptat prin viciu de procedură.

Cătălin George Lefter: Serios?

Marius Durea: Şi ceea ce faceţi dumneavoastră aici nu este un viciu de procedură cu semnăturile adunate?

Silvian-Emanuel Man: Nu, nu este viciu.

Marius Durea: Nu? Nu vi se pare viciu de procedură?

Silvian-Emanuel Man: Ce lege am încălcat?

Cătălin George Lefter: Cum adică dom’le? Domnu … da’ privirea asta fixă de om convins … Da’ cum vă permiteţi? Dumneavoastră credeţi că noi suntem aicia la mahala? Ia, ieşiţi afară! Hai! Decanul Fac. de Matematică vă invită afară imediat!

Silvian-Emanuel Man: Dar de ce să ies afară?

Cătălin George Lefter: Pentru că noi suntem prezenţi într-o sală a Facultăţii de Matematică şi NU AVEŢI DREPTUL să fiţi aici! NU AVEŢI DREPTUL să fiţi la o şedinţă la care nu aţi fost chemat! Este abuz!

Silvian-Emanuel Man: Dar este spaţiu public Universitatea.

Cătălin George Lefter: Nu este spaţiu public!

Silvian-Emanuel Man: Nu este spaţiu public?

Cătălin George Lefter: Nu!

Silvian-Emanuel Man: Cum să nu fie spaţiu public?

Cătălin George Lefter: Nu este spaţiu public!

Silvian-Emanuel Man: Este spaţiu privat?

Cătălin George Lefter: Este spaţiul facultăţii. Privat, este spaţiu al unei instituţii. […]

Cătălin George Lefter: Dreptul la imagine… eu nu m-am dus în presă să… pe când, dumneavoastră ieşiţi cu înregistrarea şi vă duceţi la presă! Vă duceţi.. nu, nu nu! Nu umblaţi cu prostii, că nu… Uitaţi-vă bine la mine!

Silvian-Emanuel Man: Da, mă uit.

Cătălin George Lefter: Da? Vă uitaţi bine, da? Foarte bine! Lăsaţi telefonul aici!

Silvian-Emanuel Man: Aici să-l las, să-l las aici?

Cătălin George Lefter: Vă chem poliţia … atunci dau telefon la SRI! Dacă nu vă …

Silvian-Emanuel Man: La SRI sunaţi?

Cătălin George Lefter: Da, la SRI sun!

Silvian-Emanuel Man: Şi ce le spuneţi celor de la SRI?

Cătălin George Lefter: Spun că am fost înregistrat fără niciun cere acordul şi solicit … ca să vină … Cer asistenţă a instituţiei publice, care îmi asigură siguranţa … La poliţie şi la SRI!

Marius Durea: Domnul Man, n-aveaţi dreptul să fiţi aici, n-aveaţi dreptul să culegeţi semnături de la studenţi!

Silvian-Emanuel Man: De ce n-aveam dreptul?

Marius Durea: Mă lăsaţi să vorbesc, dacă nu…

Cătălin George Lefter: Nu vă jucaţi! Nu vă jucaţi cu prostiile astea! Deci aţi înregistrat fără să cereţi acordul şi prin urmare, solicit asistenţa poliţiei, nu s-a mai întâmplat în Facultatea de Matematică aşa ceva, şi a structurilor de siguranţă. […]

Cătălin George Lefter: Ce vorbiţi? Sunteţi partenerul meu la ceva? La nimic!

Silvian-Emanuel Man: Suntem parteneri educaţionali. Dumneavoastră ca profesor, eu ca student…

Cătălin George Lefter: Ce vorbiţi, dom’le? Sunteţi student al Facultăţii de Matematică?

Silvian-Emanuel Man: Sunt sunt al Universităţii.

Cătălin George Lefter: Şi de dacă? Duceţi-vă la istorie sau unde sunteţi…

Silvian-Emanuel Man: Este o problemă a Universităţii ceea ce se discută aici.

Cătălin George Lefter: Este o problemă a facultăţii ceea ce se discută aici!

Silvian-Emanuel Man: Şi facultatea nu este o parte din Universitate?

Cătălin George Lefter: Stimabile, cred că nu înţelegeţi lucrurile! Da? Deci de aici chem poliţia şi discutăm lucrurile dacă este normal. De aicia nu ieşiţi!

Silvian-Emanuel Man: Acum nu mai am voie să ies de aici? Acum mă sechestraţi.

Cătălin George Lefter: Nu! Aţi avut ocazia… Nu, ieşiţi! Dar în momentul ăsta eu am contactat poliţia şi SRI-ul. Fără drept de apel! Ok?

Silvian-Emanuel Man: Dar este normal să spuneţi despre mine că sunt antisemit şi că fac apologia rasismului?

Cătălin George Lefter: În această universitate este dreptul la opinie. Pot să spun ce părere am. Da? N-am ieşit în piaţa publică să vă denigrez acolo, ci aici, cu aceşti copii!


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “VIDEO: Studenți amenințați de profesori cu Poliția și SRI, la Iași! Ce l-a enervat pe decanul care a fost înregistrat

 1. flesh

  Citind discuția asta, îmi revin amintiri neplăcute de când eram student. Universități capturate într-un stat capturat…

  Reply
 2. Mircea Gheorghiu

  Am sentimentul ca de acum incolo din Iasi va incepe revolta. Am si informatii. Am si certitudini.
  Putini din acest popor stiu ca in Moldova orice post trebuie sa apartina unui aderent la partide.
  Adica exact ca in 1989 cand nu se mai putea gasi de lucru decat daca te inrolai la armata comunistilor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *