Mihaela Parghel

Liber la arestarea deputaților Ioan Adam și Ion Diniță, implicați în Dosarul Retrocedărilor, respectiv Dosarul Căncescu

Deputatii de Brasov, Ion Dinita si Ioan Adam, pot fi cercetați în stare de arest pentru fapte de corupție. După mai multe amânări consecutive și dispariții „de la fața locului”, în perioada campaniei electorale, deputații au dezbătut ieri solicitările Direcției Națiionale Anticorupție (DNA) privind încuviințarea arestării preventive a deputaților Ioan Adam (PSD) și Ion Diniță (PC). In cazul ambilor aleși, implicați în cazuri de corupție, parlamentarii au votat pentru ridicarea imunității.

Liber la arestarea preventivă a lui Diniță

După ce, în ultimele două ședințe, deputații s-au făcut că au alte lucruri mai importante decât să participe la luarea acestei decizii, Camera Deputaților a avizat în ședința de ieri, cu 275 de voturi pentru și 55 împotrivă, arestarea preventivă a deputatului PC. Acesta este cercetat pentru dare de mită şi instigare la abuz în serviciu în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, care deja a fost arestat preventiv. În acest caz, , Consiliul Județean Brașov ar fi fost prejudiciat cu peste 7,6 milioane de euro, în urma plăților nelegale făcute de presedintele CJ către firma parlamentarului,

În documentele din dosar, anchetatorii subliniază că SC Gotic SA era una dintre firmele „de casă” ale CJ Brașov, „calitate” rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire – cu modificarea ulterioară a prețului -precum și din conținutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanței în cauză.

Anchetatorii precizează că, din cercetările făcute până la acest moment rezultă ca președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, a oferit firmei lui Diniță două contracte. Primul, încheiat în 2006, a vizat lucrări de reabilitarea DJ 131C (Racoș-Rupea), iar al doilea, din 2007, viza reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racoș-Șercaia.

Adam a încercat să își înduplece colegii din Comisia Juridică vorbindu-le despre prestația sa la bară

În cazul lui Ioan Adam, pentru început, Comisia Juridică din Camera Deputațior, care are rol consultativ, a dat aviz favorabil cererii DNA de arestare. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al colegilor de comisie, din care şi Ioan Adam face parte, avocatul brașovean ar putea fi cercetat în stare de arest preventiv pentru acuzaţiile ce i se aduc în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri – același în care mai este cercetat și Victor Hrebeniuc și fiul său, Andrei. Comisia a luat această decizie cu 15 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi trei abţineri. La ședința de ieri a comisiei, Adam a venit însoțit de doi avocați și a încercat să-și convingă colegii de faptul că nu este niciun pericol să îl lase în libertate.
„Sunt magistrat din 2004, avocat, iar din 2002 sunt profesor plin la Universitatea Transilvania din Brașov. Mi-am dedicat viața studiului și activității la bară. Sunt autorul multor lucrări, inclusiv a unor tratate sau monografii în problema proprietății. Nu cred că pot reprezenta o «stare de pericol», care să justifice reținerea mea”, a fost discursul cu care Adam a încercat să își convingă colegii din Comisie să dea un aviz negativ.

Deputatul Ioan Adam nu a dorit să comenteze decizia comisiei, spunând: „Nu vreau să discut până nu se încheie procedura”. Tot ieri însă, procedura ce ține de Parlament a fost încheiată, după ce Camera Deputaților a supus la vot cererea DNA de încuviințare a arestării lui Ioan Adam. În urma votului secret cu bile, cu 248 de voturi „pentru” și 63 împotrivă, deputații au dat „undă verde” arestării preventive a deputatului social-democrat.

Reamintim ca DNA a solicitat încă de acum o lună încuviinţarea arestării preventive a lui Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc în Dosarul Retrocedărilor. Între timp, Hrebenciuc a fost arestat preventiv, după ce a demisionat din Parlament. În cazul lui Adam, deputatii au întins procedura cât mai mult, social-democrati lipsind în bloc de la ședintele Comisiei Juridice.

Procurorii susţin că, începând cu data de 24 iunie 2013, împreună cu inculpaţii Gheorghe Sturdza Paltin, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Dan Costin Bengescu, Andrei Hrebenciuc a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior şi alte persoane), care urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit printr-o hotărâre judecătorească a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Liber la arestarea deputaților Ioan Adam și Ion Diniță, implicați în Dosarul Retrocedărilor, respectiv Dosarul Căncescu

 1. Ioan Piticar

  O alta banda de inalta criminalitate organizata sub scutul partidelor, este pe cale de a fi destructurata.
  In China pedeapsa pentru coruptie este Impuscarea, cu detentia pe viata -ca termen de incercare pe perioada limitata.

  In RO pedeapsa 3-4-5 ani!
  NO COMMENT!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *