Călin Dejeu

Încălcarea legii și a unei decizii judecătorești definitive este „de utilitate publică”

Din ciclul ”trei în unu”: guvernul a adoptat în 21 decembrie­­ o hotărâre de guvern care încalcă o decizie judecătorească definitivă, o lege (de fapt mai multe) și care denotă disprețul față de solicitarea a peste 30.000 de români. Aflăm de pe site-ul guvernului că a adoptat:

”HOTĂRÂRE privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al ”Liniei Electrice Aeriene (LEA) 110 kv dublu circuit CHE Bumbești-borna 35 bis Tg.Jiu Nord-Parângu circuitul 2” pentru racordarea la Sistemul Electroenergetic Național a Centralei Hidroelectrice Bumbești, obiectiv din cadrul lucrării de utilitate publică și interes”

Nu eu am trunchiat titlul. Pare că nici tastatura nu a putut suporta o asemenea aberație, noaptea minții: distrugerea unui parc național este de interes național!

Pe site-ul Ministerului Energiei găsim alt titlu:

”HOTĂRÂRE privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de racordare la Sistemul Electroenergetic Naţional a Centralei Hidroelectrice Bumbești situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică și interes național ”Amenajarea Hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești ”

Dar este vorba de același abuz. Oamenilor li se ia cu forța pământul pentru a face loc unei componente a unui proiect mostruos, strict ilegal, proiect declarat ilegal prin Hotărârea 5378/2017 a Curții de Apel București. Mai multe despre această decizie definitivă aici.

Și probabil că nici nu vor protesta. Oltenii nu mai sunt cei de pe vremea lui Tudor Vladimirescu, par să accepte orice abuz din partea politrucilor, chiar și crima/ofensa supremă, secarea Jiului, râul emblematic al Olteniei. Oltul și Dunărea doar delimitează Oltenia, Jiul este centrul, esența acestei provincii istorice.

Luna aceasta un șofer a intrat ”în forță” în curtea Hidroelectrica. Am sperat că e un ”ecoterorist”, că s-au trezit oltenii. Dar a fost un simplu accident.

În Motivarea Hotărârii scrie că depăgubirile vor fi ”în valoare totală de 660 lei pentru terenurile ce vor fi expropriate, situate pe teritoriul administrativ al Orașului Bumbești Jiu, județul Gorj și care sunt amplasate în intravilan (166 mp teren arabil) și extravilan (456 mp teren arabil, 62 mp teren pășune/fâneață).”

Valoare totală de 660 de lei??

Acest proiect de racordare la SEN a așa-zisei hidrocentrale Bumbești este de fapt o parte a proiectului hidroenergetic ilegal de secare a Jiului în Parcul Național Defileul Jiului. Și acestă împărțire a unui proiect în mai multe părți, pentru a face o evaluare de mediu separată pentru fiecare parte, ca să pară mai mic impactul, este ilegală. I se spune ”salami slicing”. Dar oricum, proiectul de racordare, fiind o parte a unui proiect ilegal, este tot ilegal și reprezintă un demers de continuare a proiectului hidroenergetic din Defileul Jiului, deci o încălcare a deciziei definitive a Curții de Apel București.

Au avut tupeul să scrie în Nota de Fundamentare și că sabotarea totală a turismului în acestă zonă spectaculoasă are ca funcțiune principală ”dezvoltarea economică a localităţilor din zonă”.

Mai multe date despre impactul economic real al acestui proiect ilegal, atât pentru localitățile hunedorene cât și cele gorjene din proximitate, au fost trimise de sute de cetățeni către Ministerul Fondurilor Europene, într-o propunere pentru finanțarea comunitară a demolării lucrărilor ilegale ale Hidroelectricii.

Din NF mai rezultă și că nu există avizul principalei autorități în cauză, Administrația Parcului Național Defileul Jiului. Nu scrie niciun cuvânt despre faptul că proiectul hidroenergetic este declarat ilegal prin decizie judecătorească definitivă.

La ”Conformitatea proiectului de act normativ cu legislaţia comunitară în cazul proiectelor ce transpun prevederi comunitare” au menționat că ”Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect”, deși este de notorietate mondială că proiectul hidroenergetic din care proiectul de racordare face parte încalcă o serie de directive UE.

Se laudă cu transparența, dar pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, unde trebuie să fie menționate toate propunerile de HG, nu s-a postat nimic.

Chiar și strict partea de racordare la SEN are impact negativ semnificativ asupra mediului, pentru că mutilează peisajul, antropizează încă pitoreasca zonă submontană a cursului Jiului.

Proiectul de racordare în sine este strict ilegal pentru că încalcă legea ariilor naturale protejate (OUG 57/2007). Este evident ca acolo, pe traseul liniei din proximitatea șantierului ilegal al hidrocentralei, în parcul național, este teren în circuitul agricol sau silvic (probabil agricol).

Iar OUG 57/2007 prevede la art. 27, alin. (1), că:

”Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate de interes național/internațional, cu excepția celor aflate în zonele de dezvoltare durabilă, se poate face numai pentru obiective care vizează asigurarea securității naționale, asigurarea securității, sănătății oamenilor și animalelor sau pentru obiectivele destinate cercetării științifice și bunei administrări a ariei naturale protejate.”

Nu se poate invoca zona de dezvoltare durabilă, pentru că tot OUG 75/2007 prevede, la art. 22:

”(1) Zonarea internă a parcurilor naționale și naturale se face prin planul de management, care este aprobat de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului și pădurilor, prin definirea și delimitarea, după caz, a zonelor de protecție strictă, a zonelor de protecție integrală, a zonelortampon și a zonelor de dezvoltare durabilă a activităților umane.”

Atâta vreme cât nu există plan de management aprobat de Ministerul Mediului nu există zona de dezvoltare durabilă. Am mai avut o ”polemică” pe această temă cu autoritățile denaturate în cazul Râului Alb, iar Curtea de Apel Alba Iulia ne-a dat desigur dreptate. Atâta vreme cât nu există plan de management aprobat nu există zonă de dezvoltare durabilă.

Promovând în continuare proiectul ilegal de secare a Jiului, printr-o HG ilegală, Guvernul României amenință securitatea națională a României, deoarece din 16.01.2016 distrugerea apelor, a fondului piscicol și forestier, reprezintă amenințări la adresa securității naționale.

Se va autosesiza vreo ”instituție de forță”?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Încălcarea legii și a unei decizii judecătorești definitive este „de utilitate publică”

  1. Banu&Băneasa, Moldovania, Siretenia, Muresenia si Dunarenia

    Oltenia nu e Provincie istorica românească. Asta, cu provinciile, e de data e recentă, iar denumirea inventata e cu referire la Olt – inventata de unii care nu un au simțul normal al limbi, cel puțin! Bania, Banatul si teritoriile acestora nu erau clar delimitate de rîuri, de ce ar fi fost?
    Nu stiu, ce a spun, cei care au creat Parcul National sa ne răspundă, ori cei care au autorizat construcția pe teritoriul Parcului. Daca regimul comunist înființa zeci de Parcuri fara sens cu siguranță ca azi nu existau multe mari lucrări hidrotehnice de certa valoare – daca nu exista Prietinia romanoiugoslava si eram împotriva lui Tito alaturi de sov, nici Porțile de fier nu apăreau vreodată.

    Reply
  2. Ghe.

    Nu se va sesiza, din nefericire, nicio instituție de forță, nici măcar pentru faptul că mulți sunt legați într-o altă instituție de utilitate publică (declarată astfel pe vremea lui Năstase). Ori tocmai de aceea.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *