Gălăţenii au ieşit în stradă pentru a le arăta administratorilor oraşului că “aşa nu se mai poate” şi că a venit vremea să se ţină cont şi de doleanţele lor. Grupul de inițiativă ”Galațiul nu te mai vrea” a organizat sâmbătă, 7 martie, un protest “față de incompetența autorităților locale în rezolvarea/administrarea problemelor orașului” în faţa Prefecturii, întrucât nu le-a fost aprobată solicitarea de a se aduna în faţa Primăriei. La protest au participat în jur de 40-50 de cetăţeni care s-au mobilizat pe reţelele sociale pentru acest “exerciţiu al civismului”. ”Toate partidele – aceeași mizerie”, ”Vă rugăm să nu scuzați, nu producem cât furați”, ”Stop mafiei politice și corupției din Galați” sau ”Pierdut încrederea în clasa politică. O declar nulă”, acestea sunt mesajele care au putut fi citite pe bannerele protestatarilor.
Cei prezenţi spun că nemulţumirile lor nu sunt îndreptate doar împotriva actualului primar, Marius Stan, care a trecut anul trecut de la PNL la UNPR, ci a tuturor politicienilor oneroşi care s-au perindat prin administrația locală în ultimii 25 de ani. “Mesajul principal transmis de cei prezenți a fost că oamenii de bună credință nu se pot asocia cu entități politice care se identifică cu corupția și în cadrul cărora ar deveni colegi cu cercetați penali, infractori dovediți, foști și actuali pușcăriași”, spun organizatorii protestului.
Se delimitează de politicienii compromişi
Iniţiatorul protestului de la Galaţi este un tânăr activist de mediu, Ciprian Ciocan, membru al Asociaţiei „Institutul Verde”, cel care, alături de câţiva prieteni, a înfiinţat pe Facebook comunitatea “Galaţiul nu te mai vrea” cu peste 5.000 de membri în numai câteva luni. Comunitatea “Galațiul nu te mai vrea” se autodefineşte ca “un grup de acțiune locală care militează pentru revitalizarea societății civile din oraș.” Cu toate că, în primă instanță, grupul a fost constituit pentru a sublinia ineficienţa primarului Marius Stan în administrarea problemelor orașului, pagina şi-a extins aria de acţiune şi vizează “derapajele și ineficiența tuturor actorilor politici locali trecuți și prezenți”, după cum precizează iniţiatorii. Aşadar, tinerii spun că vor să rămână apolitici, mai ales că în Galaţi lumea se întreabă ce formaţiune politică se află în spatele acestui demers. “În Galaţi, acum partidele se acuză unele pe altele că am fi ai unora sau ai altora. Nu le vine să creadă că există oameni care se solidarizează în mod voluntar, fără susţinere politică, împotriva lor”, adaugă Ciprian Ciocan.
“Agenda publică a Galațiului trebuie să țină cont de nevoile gălățenilor”
Iniţiatorii protestului din centrul Galaţiului spun că vor să treacă de la nemulţumirea de tip declarativ la acţiuni concrete, de stradă, pentru a genera schimbările dorite în oraşul de pe malul Dunării. ”Este inadmisibilă lipsa de reacție a oamenilor în fața umilințelor la care ne supun politicienii locali. Reprezentanții administrației locale nu și-au îndeplinit în această perioadă atribuțiile și proiectele pentru care au fost votați. Noi nu am solicitat în nici un moment demisia celor care ne conduc, ci ne dorim ca aceștia să-și facă treaba. Prin această acțiune se pune presiune publică pe primar, parlamentari gălățeni, consilieri locali și județeni spre a ne fi luate în considerare doleanțele. Agenda publică a Galațiului trebuie să țină cont de nevoile gălățenilor, nu de cele ale politicienilor. Ne bucurăm să vedem că spiritul civic al locuitorilor orașului nostru nu a murit și că dovedesc solidaritate în astfel de momente. Este și mai îmbucurător că prin acest protest gălățenii au arătat că se pot mobiliza împotriva politicienilor și a practicilor care au cangrenat societatea românească: mita, nepotismul, minciuna sau frauda”, a declarat Ciprian Ciocan.
Primăria nu are nicio reacţie
Tinerii reuniţi în comunitatea virtuală spun că populaţia din judeţul Galaţi a scăzut dramatic, de la 326.000 locuitori la recensământul din 1992, la numai 250.000 acum, iar decidenţii nu fac nimic. “Principala resursă a oraşului este resursa umană, ea nu este utilizată. Nu există niciun fel de strategie pe termen mediu şi lung pentru tinerii şi copiii noştri care nu au decât planul să plece în afară”, a adăugat Ciprian Ciocan. Iniţiatorii comunităţi ”Galațiul nu te mai vrea” vor să înfiinţeze un ONG care să militeze pentru “reanimarea societății civile din Galați” și care “să promoveze principiile democrației participative, civismul și colaborarea directă a autorităților cu cetățenii”.
“Vrem să-i atragem pe oamenii care îşi dau seama că neimplicarea îi costă. Capul pus în pământ nu reprezintă o soluţie la problemele comunităţii, nu ajută în niciun fel la bunul mers şi la schimbarea de direcţie a oraşului”, concluzionează Ciocan. Noua societate civilă a Galaţiului anunţă că va organiza lunar acţiuni menite să atragă atenţia opiniei publice asupra problemelor reale ale oraşului. Deocamdată, edilii oraşului nu au avut nicio reacţie faţă de această primă luare de poziţie a celor care s-au reunit în comunitatea “Galaţiul nu te mai vrea!”
Topul problemelor din oraşul Galaţi (priorităţile celor care s-au alăturat comunităţii “Galaţiul nu te mai vrea”, în urma unui vot derulat pe internet):
Conectarea orașului la axele rutiere europene (autostrăzi/drumuri expres)
Îmbunătățirea infrastructurii rutiere/Consolidarea falezei
Adunarea celor 16.000 de maidanezi de pe străzi
Reînființarea cinematografelor sau construirea unui Cinema City
Construirea de parcări (supraetajate)/ Asfaltarea trotuarelor
Investiții în Transurb (societatea de transport) și eliminarea dubițelor
Iniţierea unui plan de dezvoltare durabilă a orașului pe termen mediu și lung
Reamenajarea parcurilor actuale și înființarea unora noi (spații verzi)
Schimbarea sistemului de canalizare (cauza surpărilor)
Înlocuirea imediată a copacilor tăiați cu puieți
Contorizarea individuală a consumului de apă rece (apartamente)
Între alte solicitări pe care le au de la municipalitate, gălăţenii au mai propus transmiterea live TV/livestream a ședințelor Consiliului Local, consultarea societății civile cu privire la deciziile de interes public, dar şi interzicerea alocării de fonduri publice pentru construirea de noi biserici.
Primarele, daca n’are nicio idee de imbunatatire a vietii urbei, daca tot pierde investii gen Yazaki, ce se gandi el, ca tot mai e un an din insignifiantul sau mandat?: sa ne imprumute de niste multi euro, cca. 100 milioane, ca sa ne scoata ochii anul viitor cu “realizarili mareti”….Adica, amanetandu-ne viitorul dupre ce ne’a distrus orasul cu prostia lui de garaje demolate, acus sa ne faca si datori vanduti pentru a’i mai pacali pe gugustiuci…
Aloo, don’ primare, ai gresit Tara, asta nu e Somalia…!!!