Andrei Astefanesei

Furnizori Schweighofer, cercetați de DNA. Percheziții la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud. Cum spun procurorii că funcționa sistemul

Procurorii anticorupție au descins azi dimineață la Bistrița, acolo unde investighează defrișări ilegale de păduri din ultimii cinci ani. Anchetatorii fac cercetări cu privire la multiple fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2009-2014. În acest dosar, au loc percheziţii la 13 adrese din judeţul Bistriţa-Năsăud, din care una este sediul unei instituţii publice – Direcția Silvică Bistrița-Năsăud, restul fiind sediile unor societăţi comerciale şi locuinţele unor persoane. Conform procurorilor, Schweighofer cumpăra direct lemn de la Bistrița, dar și prin intermediari. 

Printre cei vizați se află directorul general Direcției Silvice Bistrița, Gheorghe Ivan, directoarea economică Adriana Lombrea, dar şi anagajaţi cu atribuţii în derularea achiziţiilor, încheierea şi monitorizarea derulării contractelor.

Conform unor documente ale procurorilor, membrii Consiliului de Administraţie al RNP Romsilva, au permis alocarea pentru Direcția Silvică (DS) Bistriţa – Năsăud, în cursul anului 2013, a cotei suplimentare de material lemnos din cota DS Mureş şi DS Suceava, cunoscând că exploatarea nu se va face prin S.E.I.R.U. Bistriţa, ci  prin intermediul firmelor lui Larionesi Traian şi a lui Iugan coordonatorul S.C. Silvania International Prod SRL Lunca Ilvei. „Ivan Gheorghe – directorul general al Direcţiei Silvice Bistriţa Năsăud, susţine interesele firmelor controlate de Larionesi Traian, primind în schimb foloase necuvenite prin intermediul contractelor încheiate cu firma SC Prosperity SRL“, susțin procurorii.

Lemnul de la alte direcții silvice, dat Bistriței

Între 2009 și 2014, Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud a fost singura direcţie silvică din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva care a beneficiat de suplimentarea cotei de tăiere de la alte direcţii silvice din ţară, în baza unor hotărâri luate în cadrul Consiliilor de Administraţie al Regiei Naţională a Pădurilor Romsilva coordonate succesiv de Munteanu Florian, Solovăstru Valerian şi Crăciunescu Adam.

„În perioada 2009 – 2012, Romsilva a alocat Direcției Silvice Bistrița – Năsăud spre recoltare și valorificare, masă lemnoasă atât din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de către această entitate, cât și din cel administrat de alte direcții silvice – Direcția Silvică Maramureș, Direcția Silvică Mureș, Direcția Silvică Neamț, Direcția Silvică Suceava.

Solicitările de suplimentare a masei lemnoase, pe raza altor judeţe transmise de către Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva (în perioada 2009  – 2012), au fost motivate de Ivan Gheorghe invocându-se resursele limitate de fond  forestier aflat în administrarea Direcţiei Silvice  Bistriţa – Năsăud (insuficiente pentru realizarea indicatorilor avuţi în vedere la întocmirea bugetelor anuale de venituri şi  cheltuieli), funcţionarea în cadrul direcţiei judeţene a unui sector de exploatare specializat şi existenţa de personal calificat (disponibil să execute lucrări de  exploatare a masei lemnoase)“, susțin procurorii anticorupție.

Din volumul total de masă lemnoasă de 257.500 mc ce a fost alocat Direcţiei Silvice Bistriţa Năsăud de la alte direcţii silvice, în perioada 2009 – 2012, un volum de 169.000 mc. (reprezentând 65,63% a fost alocat de la Direcţia Silvică Suceava, restul provenind de la direcţiile silvice Mureş (16,5%, Neamţ  (13,2) şi Maramureş (4,66%).

Deşi raţiunea alocării unor cantităţi suplimentare de masă lemnoasă a fost acea a exploatării prin unitatea proprie – SEIRU Bistriţa,  din verificările efectuate a rezultat că în perioada 2009 – 2012, din volumul total de masă lemnoasă recolatat – circa 310.389 mc, numai un volum de circa 25.573 mc  a reprezentat masă lemnoasă valorificată pe picior. Cea mai mare parte a masei lemnoase recolatate a fost exploatată prin intermediul agenţilor economici cu care Direcţia Silvică a încheiat contracte de exploatare forestieră, iar cantitatea de 105.245 mc a fost recoltată în regie proprie prin SEIRU Bistriţa.

Cine profita de lemnul tăiat prin Direcția Silvică Bistrița

„S-a stabilit de asemenea că în ceea ce priveşte veniturile realizate ponderea cea mai mare, circa 63,89% din cifra de afaceri realizată de Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud în perioada 2009 – 2012 a fost obţinută din activitatea de comercializare a masei lemnoase. Principalii agenţi economici care au achiziţionat masă lemnoasă de la Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud în perioada 2009 – 2012, au fost: S.C. Austroforest Internaţional SRL (6.432.725,40 RON), S.C. Frasinul SRL (6.215.565,23 RON), S.C. Silvania Internaţional SRL (5.169.196,39 RON), Holzindustrie Schweighofer SRL (2.853.516,55 RON), GVC Computers SRL, petronevax SRL, Mondladani SRL, Narilserv SRL, Sohurotrans SRL, Kronospan Sebeş SRL, Ecoforex SRL, Unicflor Mark SRL, Pireas SRL.

Conform procurorilor, directorul general Gheorghe Ivan a decis ca Direcţia Silvică Bistriţa Năsăud să exploateze material lemnos prin intermediul unor firme, deși exista posibilitatea ca D.S. Bistriţa – Năsăud să exploateze materialul lemnos alocat de către R.N.P. Romsilva pe raza celorlalte judeţe în regie proprie.

După ce materialul lemnos era exploatat în numele D.S. Bistriţa – Năsăud, această instituţie vindea buştenii rezultaţi către firmele Frasinul SRL şi Austroforest International SRL, dar sub preţul pieţei, înregistrându-se pierderi la nivelul RNP Romsilva. Astfel, în cursul anului 2013, S.C. Frasinul SRL şi Austroforest International SRL au achiziţionat de la D.S. Bistriţa – Năsăud aproximativ 30.000 de mc de material lemnos fasonat (în special lemn rotund pentru cherestea clasele de calitate A şi B, la diametre situate între 25 –  50 cm), la un preţ mediu de 250 lei/mc. „Profitul nerealizat în anul 2013 la bugetul RNP Romsilva, ca urmare a acţiunilor oneroase derulate de Ivan Gheorghe şi Larionesi  Traian, este de circa 3.000.000 lei“ explică surse din rândul anchetatorilor.

Schweighofer cumpăra lemnul de la firmele profitoare cu care era în contact direct

Procurorii au date din care rezultă că „S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL achiziţionează material lemnos de la S.C. Frasinul SRL Anieş pe fondul  înţelegerilor directe dintre Larionesi Traian şi Karl Schmidt, director în cadrul firmei cu capital austriac“.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Furnizori Schweighofer, cercetați de DNA. Percheziții la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud. Cum spun procurorii că funcționa sistemul

 1. esimov

  Zi de zi vad mai multe camioane de la Frasinul transportand lemne. Eram foarte sigur ca si Frasinul este complice in javul de paduri. De mai multe ori am cerut verificarea legalitatii transportului. De fiecare data sa constatat ca transportul este legal. Sper ca intr-o zi camioanele lor vor ajunge pe butuci iar cei implicati vor ajunge la racoare.

  Reply
  • gabriel

   Mînâriile or fi într cel care marcâ , adicâ pâdurarul care are în gestiune suprafața de pâdure inginerul ori tehnicianul care întocmește un act dupâ marcare unde se aratâ cantitatea marcatâ și beneficiarul care poate fi o firmâ ce se ocupâ cu jaful , bine nu o sâ credem câ pâdurarul sau șoferul care transportâ sînt vinovații principali , vinovat primul este ministrul care a luat banul pentru campania electoralâ , dupâ aceia directorul Romsilva și la urmâ excrocul care dâ șpaga , adicâ austriacul , bine , dacâ ar fi dupâ gîndirea lui ȚEPEȘ primii ar intra în țeapâ romanașii lui , luați ierarhic nu toți odatâ . Sâ nu uitâm SRI care trebuia sâ aibâ colaboratorii cei doi , pâdurarul și șoferul , dacâ aș fi sef sri normal câ i-aș întreba ; bâi da voi pe ce luați salariu ? Acum no- ți crede câ sri- ul doarme în papuci . ei doar yrbuie sâ primeascâ ordinul: scoateți înregistrârile . în rest este floare la ureche . dacâ nu înțelegi domnul SIMI unde sînt ilegalitâțile mai întrabâ odatâ și oi primi dumitale chiar aici mai multe date . adevârul este câ furtișagul este în floare iar puterea judecâtoreascâ încâ mai primește ordine de la cea politicâ , ce poate sâ facâ poliția ori sri cînd șefii lor sînt numiți și înscâunați de câtre politic , în domeniul acesta oamenii executâ ; Potrivit ordinelor date ” . sâ ne scuze oamenii împricinați . PS : ilegalitâțile sînt încâ în derulare , actul vorbește .

   Reply
  • florin

   De vanzarea de bustean sub pretul pietei de catre o companie de stat ce zici? Mai citeste o data articolul, daca l-ai citit, si vezi ca scrie si prejudiciul.

   Reply
   • ion@

    TARE ! AI GASIT EXEMPLUL CEL MAI CLAR ! S-A LEGALIZAT HOTIA INROMANIA.
    SOMN USOR FRATI ROMANI.

    Reply
 2. Costin

  Nu inteleg care chestia cu micii producători? Daca se respecta legea la sânge salvam pădurea? Eu vreau sa inceteze tăierile si punct. Nu ma interesează daca x metrii cubi au fost exploatați legal de o companie mare sau o suta mai mici.

  Reply
  • anca

   Corrrrect! Totusi, diferenta ar fi ca banii si lemnul de la cele 100 de firme mici ar ramane o parte mare in Romania. Asa… ramanem si fara paduri si fara bani.

   Reply
 3. ana

  Singura speranta este in DNA. Eu nu cred ca Presedintele Iohanis incurajeaza distrugerea acestei tari, ci doar ca nu a stiut adevarul. Cei mai periculosi factori decidenti in tara asta sunt cei care sub masca respectarii acordurilor internationale(libera circulatie a marfurilor)si a apararii interesului national au furat sau „vandut” cele mai de pret resurse naturale ale acestei tari.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *