Mihaela Parghel

Erwin Albu a ajuns cu mesajul împotriva despăduririlor şi la Strasbourg. A fost evacuat de la Parlamentul European pentru că avea steguleţe româneşti

Erwin Albu, activistul braşovean care săptămâna trecută a adus mesajul împotriva tăierilor abuzive de păduri din România la sediul instituţiilor europene de la Luxemburg, a ajuns în acest week-end la sediul de la Strasbourg al Parlamentului European. Aici a reuşit să strecoare câteva steguleţe româneşti în interiorul instituţiei şi i-a pus în mare încurcătură pe agenţii de pază, care nu au ştiut dacă este sau nu cazul să îi permită intrarea, în curtea interioară a Parlamentului, cu stegulete româneşti şi cu tricoul cu mesajul „Save the Romanian forests”. În cele din urmă, au decis să îi arate pe unde este ieşirea, deşi acest lucru poate fi echivalent cu îngrădirea dreptului la liberă exprimare.

11238231_1028352377188351_4809304409439772976_n

În ziua când românii au protestat la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov, Sibiu sau Timişoara, activistul Erwin Albu a ajuns la sediul de la Strasbourg al Parlamentului European, pentru a purta şi aici, la fel ca săptămâna trecută la Luxemburg, mesajul împotriva defrişărilor din România. Mesajul afişat pe tricoul lui Erwin a creat şi aici probleme. Dacă la Luxemburg agenţii au decis din prima să îi interzică accesul în sediul PE, la Strasbourg activistul braşovean a reuşit să intre în curtea interioară a Parlamentului European, ducând cu el şi câteva steguleţe româneşti. Totul a părut în regulă până când agenţii au decis că, totuşi, vestimentaţia şi accesoriile lui Erwin Albu sunt „un protest”, care trebuie oprit.

Se pare că de această dată, ceea ce a atras atenţia, în primul au fost steguleţele româneşti, care i-au pus în încurcătură pe agenţii îndrumători de la PE. Aceştia nu au ştiut exact dacă este sau nu cazul să permită accesul cu ele, în curtea interioară a Parlamentului.

13279_1028349793855276_7619824983927111337_n 11245490_1028349243855331_8710739222953487530_n

„Spre deosebire de Parlamentul European din Luxemburg, unde am fost sâmbăta trecută, aici în Franța am reușit să mă strecor pe lângă paznicii francezi foarte boemi de la bariera de la intrare. Până s-au sesizat că am ajuns în curtea interioară, eu vorbeam cu vizitatorii și făceam poze. La un moment dat, un agent îndrumător îmi observă stegulețele românești. Drept urmare am fost invitat să plec, deoarece nu ar fi voie cu…steguleț (!?). E drept, agentul respectiv nu știa o boabă de engleză, deci nici să citească mesajul de pe tricou”, a dezvăluit Erwin.

„L-am întrebat pe engleză pe un agent, apoi pe germană, de ce n-ar fi voie cu stegulețele împricinate. A dat neputincios din umeri și m-a îndrumat spre superiorii lui de la poarta principală. Acolo găsesc un agent vorbitor de germană care îmi explică frumos că habar n-are și nu înțelege de ce n-aș avea voie cu stegulețe și că pot să mă duc liniștit înapoi. Ceea ce am şi făcut. Foarte curând am observat cum se adună deja mai mulți agenți și unul mi-a explicat pe germană că n-am voie să protestez și că trebuie să îl urmez. Îl suspectez că știa să citească ce scria pe tricou și pe cartonul A2 înfoliat. (…). Am reuşit să pornesc camera pe modul de filmare şi am putut să filmez cum se scărpinau în cap agenţii ce să facă şi cum să facă cu mine. Am intervenit molcom că nu protestez în sensul lor, ci doar îmi exercit drepturile de cetățean și că exprim ceva ce mă doare”, a mai spus Erwin Albu.

1510649_1028348707188718_2514830662193446465_n 11263100_1028350287188560_1649342202015414456_n

Erwin Albu, cunoscut activist civic din Braşov, a plecat la sfârşitul lui aprilie într-o călătorie pe bicicletă prin Europa, spre oraşele ce găzduiesc principalele instituţii europene. La aceste instituţii, el vrea să ducă personal mesajul împotriva tăierilor abuzive de păduri din România.

După propria declaraţie, Erwin va ajunge, peste o săptămână, în apropierea oraşului german Nurnberg, unde va avea loc întâlnirea anuală a saşilor, la care şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Apoi, pentru Erwin Albu urmează vizita în Austria, la sediul central al companiei Schweighofer, unde vrea să ducă acelaşi mesaj.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Erwin Albu a ajuns cu mesajul împotriva despăduririlor şi la Strasbourg. A fost evacuat de la Parlamentul European pentru că avea steguleţe româneşti

 1. George

  DRAGA ERWIN ITI UREZ MULT SUCCES IN DEMERSURILE TALE SI SA STI CA SANTEM AATURI DE TINE IN TOT CCE ACE INTREPRINZI CU BUNA INTENTIE PENTRU ROMANIA !!!

  Reply
 2. Liber Cugetator

  Mesajul poate fi expus in spatiul de langa steaguri. Ar fi bine de contactat cativa deputati ecologisti. Philippe Lamberts si Rebecca Harms, copresedintii grupului ecologist vorbesc engleza si sunt sigur sensibili la mesaj. la fel José Bové. Ulrike Lunacek este ecologista din Austria si mai mult ca sigur ca va lua pozitie (+33(0)3 88 1 75395 asistent JACOBSEN Everhardus Jan Gerhardus). Toate contactele se gasesc pe site-ul europarl.europa.eu

  http://www.europarl.europa.eu/meps/fr/97017/ULRIKE_LUNACEK_home.html

  http://www.europarl.europa.eu/meps/fr/96744/JOSE_BOVE_home.html

  Reply
 3. Liber Cugetator

  Ca paznicii de la Parlamentul european de la Strasbourg stiu sa nu, ce au de facut in astfel de cazuri, este prea putin importanta. Importanta este actiunea concreta. Inainte de intrarea in cladirea Louise Weiss, in stanga cumva fata de steagurile de pe esplanada, exista un spatiu dedicat manifestatiilor si actiunilor de protest sau de sensibilizare.

  Ar fi bine de contactat cativa deputati ecologisti europeni. Ma gandeam la cei doi copresedinti ai grupului ecologist, Rebecca Harms si Philippe Lamberts, la francezul José Bové, cu o lunga experienta in ctiuni concrete de protest, si la austriaca Ulrike Lunacek, care poate fi cu siguranta sensibilizata la nemerniciile facute de firma austriaca care jefuieste padurile din România.

  Ma întreb ce fac europarlamentarii români, mai ales cei teoretic „de bine”, dintre care ar putea sa faca parte, în principiu, Monica Macovei. Ei ar putea, cel mai bine, cu cea mai mare eficacitate, sa-si sensibilizeze colegii din alte tari europene, la dezastrul padurilor din România…

  Alo! Stimati eurodeputati, doamnelor si domnilor! Ne trezim? Facem ceva CU ADEVARAT UTIL pentru tara?!?

  Reply
 4. Balica Adriana

  Se pare ca suntem mai scolati decat ei deoarece in institutii de talie internationala avem intotdeauna, si absolut in integlalitate angajati care stiu sa dea relatii in cel putin 3-4 limbi de circulatie internationala….Ha! Ha! Si totusi se fac discriminari chiar daca ei nu le recunosc, si ne penalizeaza ca noi nu respectam drepturile omului.Rusine lor ! Am o mare indignare si profund sentiment de batjocura deoarece atunci cand se aude de Romania isi schimba institutiile Europene atitudinea.Aceste filme cu camera ascunsa dovedesc incompetenta lor, atitudinea de discriminare si dezvolta durerea si luarea de decizii urgente. Hai,Romania!!!

  Reply
 5. Elidor

  Este laudabil tot ce ai facut, draga Erwin. Pacat ca majoritatea iti admira fapta, dar nu sunt si ei un bun exemplu, ca tine !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *