Constantin-Alexandru Manda

Ce pot face elevii și părinții pentru o mai bună finanțare a școlilor

Săptămâna trecută am vorbit despre cum sunt finanțate școlile, adică de unde vin banii. Cu toții, cei care am trecut prin sistemul public de educație, știm că atunci când vine vorba de câți bani primește școală este mereu loc de mai bine.

Pot face elevii și părinții ceva pentru ca statul să finanțeze educația în mod corespunzător? Răspunsul este clar da! Iar acest lucru se poate face în special la nivel local, în cadrul comunității. Încurajăm elevii și părinții să se implice cât mai mult în viața școlii, iar dacă directorul, spre exemplu, refuză să ceară administrației locale fonduri pentru reabilitarea unității de învățământ, asigurarea pazei sau materiale consumabile pentru procesul didactic, să ia chiar ei atitudine, solicitând directorului și Consiliului de Administrație să se adreseze Primarului și Consiliului Local, iar dacă răspunsul este negativ, adresându-se chiar ei direct decidenților locali.

Dacă ești elev sau părinte, înseamnă că cel mai probabil acum te gândești când a fost ultima oară când tu ai fost cel care a scos bani din buzunar pentru acoperirea acestor cheltuieli, prin bine-cunoscutul fond al clasei sau al școlii. Acest fenomen nu este străin nimănui care a trecut prin sistemul românesc de educație și continuă tocmai pentru că este întreținut. Ce poți face? În cazul în care îți sunt ceruți bani pentru vreuna din cheltuielile de mai sus, refuză să cotizezi și solicită în scris directorului ca bunurile sau serviciile respective să fie achiziționate din bugetul școlii, iar în cazul în care școala nu are bani să se adreseze administrației locale pentru suplimentarea bugetului. În același timp, ne poți da și nouă de veste și vom încerca să te sprijinim.

Elevii și părinții pot fi cei care fac diferența și în privința burselor școlare, pe care fiecare autoritate locală este obligată să le acorde acelor elevi care îndeplinesc criteriile prevăzute prin ordin de ministru (OMECTS nr. 5576/2011). Sursa? Finanțarea complementară din bugetul local. În cazul în care în localitatea în care înveți nu este respectat acest drept, noi, prin platforma România Curată, am fi bucuroși să te sprijinim într-un demers pentru restabilirea normalității. Tot ce trebuie să faci este să ne dai de veste pe adresa de e-mail contact@romaniacurata.ro.

Acest material a fost extras din Ghidul monitorilor pentru buna guvernare a școlilor și liceelor, disponibil integral aici (pdf).

Societatea Academică din România, prin proiectul Școli curate, promovează implicarea directă a elevilor și părinților, la firul ierbii, pentru îmbunătățirea calității educației. Te invităm să rămâi alături de noi. În episodul următorul vom afla ce instrumente putem folosi pentru a aduce buna guvernare și transparența în școlile noastre.
Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *