Constantin-Alexandru Manda

Cum este finanțată o școală? (ghidul Școli Curate)

Subiectul bugetului este la modă zilele acestea, așa că echipa Școli curate și-a propus să dea ceața deoparte de pe un subiect arzător: de unde provin banii unei școli?

Începând cu anul 2011, de când este în vigoare noua Lege a educației, finanțarea de bază școlilor se face în funcție de numărul de elevi (per capita), pe principiul “finanțarea urmează elevul”, ceea ce, cel puțin la nivel teoretic, promovează competitivitatea în rândul școlilor și ar trebui să le forțeze pe acestea să devină atractive pentru elevi. Totodată, o școală primește bani și de la autoritățile locale, finanțarea complementară, care se face în bază unui deviz de cheltuieli întocmit de director. Din comoditate sau dorința de a nu supăra, există directori care nu solicită bani de la Primărie, deși școala are nevoie, iar aici este rolul comunității educaționale, elevi, părinți și profesori, să influențeze situația.

Mai există și un alt treilea mijloc de finanțare din partea statului, finanțarea suplimentară, care trebuie acordată “pentru premierea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu rezultate deosebite în domeniul incluziunii sau în domeniul performanțelor școlare.”, conform legii educației. Școlile mai pot avea bani și din venituri proprii, cum ar fi: activități comerciale, donații, sponsorizări etc.

Finanțarea de bază se acordă pentru salarii și cheltuieli cu bunuri și servicii ale școlii.
În privința celei din urmă, diferențierea între finanțarea școlilor se face doar pe baza unor coeficienți ce țin de zona de temperatura (pentru asigurarea plății cheltuielilor cu încălzirea) și nivelul de studii (preșcolar; primar și gimnazial; liceal). Nu există în acest moment o finanțare diferențiată în funcție de profilul și specializarea elevului, ceea ce înseamnă că Ministerul Educației finanțează cu aceeași sumă un elev de la profilul real sau uman cu un elev de la vocațional (sportiv/arte) sau tehnologic, chiar dacă nevoile sunt diferite.

Dacă te-ai întrebat vreodată cât valorează un elev pentru statul român, răspunsul este 355 de lei. Atât este valoarea coeficientului “1” al sumei pe care o școală o primește pentru fiecare elev, pentru a-și asigura cheltuielile de întreținere. În funcție de zona de temperatură și nivelul de studiu, suma poate crește până la 466 de lei. Din decembrie 2017, finanțarea de bază a școlilor este împărțită în două ca mod de alocare a banilor – sumele destinate cheltuielilor cu bunuri și servicii vin pe traseul: minister –  Consiliul Local – școală, iar cele destinate salariilor vin direct la minister, prin intermediul inspectoratelor școlare județene.

Finanțarea complementară, acordată de autoritățile locale, poate acoperi cheltuieli precum: investiții, reparații, consolidări, subvenții pentru internate și cantine, burse școlare, gestionarea situațiilor de urgență (avize ISU), concursuri școlare/activități educative extrașcolare, precum și alte cheltuieli cu bunuri și servicii (suplimentare la finanțarea de bază). De asemenea, Primăria este obligată să asigure și fondurile destinate asigurării pazei unității de învățământ, având în vedere faptul că este proprietarul clădirii (conform legii nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în școli și a legii nr. 333/2003). Din păcate, pentru mulți primari finanțarea educației nu constituie o prioritate, din moment ce nu aduce beneficii politice pe termen scurt.

Acest material a fost extras din Ghidul monitorilor pentru buna guvernare a școlilor și liceelor, disponibil integral aici (pdf).

Societatea Academică din România, prin proiectul Școli curate, promovează implicarea directă a elevilor și părinților, la firul ierbii, pentru îmbunătățirea calității educației. Așa că te invităm să rămâi conectat cu noi pentru episodul următor, în care vom afla ce putem face împreună pentru a crește finanțările pe care le primesc școlile noastre.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *