Mihai Goțiu

Domnule Ponta, vă rog NU demisionați!

Dacă Victor Ponta ar demisiona ar fi pentru prima dată când și-ar respecta o promisiune. O promisiune făcută și după pierderea alegerilor prezidențiale și în urmă cu doar vreo trei luni, când spunea ”că dacă se face un dosar în care față de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcția de prim-ministru”. Vi-l puteți imagina pe Ponta ținându-și cuvântul? Pentru mine e peste poate…

Dincolo însă de acest lucru, mi-aș dori că, dacă tot e să plece de la Victoria, Victor Ponta să plece în primul rând pentru ceea ce a făcut în calitate de premier și pentru ceea ce a făcut Guvernul condus de el. Iar la acest capitol, dincolo de incompatibilitatea invocată astăzi (care e în relație cu funcția de prim-ministru), lista e mult mai lungă, iar ordinea e aleatorie: educația și cercetarea puse la pământ prin măsuri discreționare, sprijinirea proiectelor miniere distructive (de la Roșia Montană la Certej și Rovina) și a fracking-ului, favorizarea OMV-Petrom (prin amânarea schimbării redevențelor), ignorarea (până la ieșirea oamenilor în stradă) a tăierilor ilegale și a defrișărilor masive de păduri, atacurile repetate ale partidului pe care îl conduce la adresa legislației penale, responsabilitatea pentru haosul creat de ordonanța migrației dublat de haosul instituțional cauzat de întârzierea (în ciuda deciziilor unor instanțe de judecată) organizării de alegeri anticipate în zecile de localități și județe rămase în ultimii ani fără conducere.

Asta nu însemnă că nu-mi doresc ca Victor Ponta să răspundă penal pentru faptele săvârșite în ultimii ani (și din acest punct de vedere lista e mult mai lungă decât acuzațiile aduse astăzi de către procurorii DNA), ci doar o prioritizare a activării răspunderilor – mai întâi cea politică și apoi cea penală.

În plus, impresia mea e că iritarea publică nu e încă suficient de mare. Faptul că premierul e urmărit penal nu e o surpriză. Era un lucru de așteptat și singura întrebare care se punea privea doar care va fi primul dosar cu care se va începe în cazul lui. Dar și răspunsul la această întrebare era previzibil în mare parte: încăpățânarea dusă la extrem cu care a fost apărat Șova în Senat l-a anticipat. Simpla punere sub urmărire penală nu e capabilă să mobilizeze energia civică mai mult decât era oricum. Rămânea în scaunul de premier în ciuda dosarului penal, da, ar mai putea schimba situația.

Așadar, domnule Victor Ponta, vă rog eu frumos, nu vă dați demisia! Nu încă! Chiar dacă s-au anunțat deja proteste la București, Cluj sau Timișoara, încă nu ați enervat suficient de multă lume. Mai trageți de timp măcar câteva zile. Poate chiar câteva săptămâni. Să avem bucuria că nu plecați de la Victoria din cauza acuzațiilor DNA, ci din cauza oamenilor, înfuriați, ieșiți în stradă. Lăsați-le un pic de timp (nu mult) să-și amintească de toate mizeriile pe care le-ați făcut!

P.S.: ar mai fi câteva motive pentru care aș prefera să mai trageți de timp: pe de o parte pentru a ne putea obișnui măcar cu ideea unui Gabriel Oprea premier interimar; pe de altă parte, pentru că am convingerea că în situația asta vă veți abține de la alte mizerii executive.

***

Citește și:

MOBILIZARE/ ASTĂZI: ”Ponta, demisia!” Miting la Palatul Victoria

Premierul Victor Ponta este urmărit penal! Procurorii cer Camerei Deputaților aviz pentru anchetarea premierului! Iohannis cere demisia lui Ponta!

guvernul-tradarii rosia montana


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Domnule Ponta, vă rog NU demisionați!

 1. cautatori de nod in papura

  La Rovina nu sunt nici situri arheologice si nici exploatarea nu se face prin cianurare

  Reply
  • imblanzitorul de broaste

   deci poate orice roman cinstit sa inceapa acolo o afacere, de extragere/purificare a aurului si altor metale rare. asta incercai sa spui nu???

   Reply
  • e

   Cine a aprobat exploatarea aurului la Rovina?

   Aurul este bogatie a subsolului si apartine poporului roman.
   Ce se petrece cu bogatiile naturale ale Romaniei se numeste banditism.

   Reply
 2. Andrei

  Pe cine sa enerveze Ponta? De unde le mai scot si ăștia. Daca Pantă menține ritmul actual sigur câștiga alegerile din 2016.

  Reply
 3. Ionel LUPU

  Daca PONTA demisiona din luna noiembrie 2014, NU ajungea la situatia in care se afla acum !!!!!!!!! Ponta este un LAS, un om de NIMIC, un om fara CARACTER, un MINCINOS, un SFIDATOR, o RUSINE a Romaniei !!!!!!!!! I. L.

  Reply
 4. Mihail Lungu

  „P.S.: ar mai fi câteva motive pentru care aș prefera să mai trageți de timp: pe de o parte [ ], pe de altă parte, pentru că am convingerea că în situația asta vă veți abține de la alte mizerii executive.”
  Găsesc această afirmaţie de un optimism cu totul nejustificat…

  Reply
 5. Ioan Petrescu

  S-a reluat acelasi circ de doi bani la nivel national,cuplul Basescu – Ponta(care s-a inteles perfect pentru alegeri si dupa,scapand de toti adversarii incomozi) este acum inlocuit de cuplul Johannis – Ponta,care v-a mentine artificial starea de dezbinare nationala ,atat de necesara pentru interesele mafiei de la putere care s-a regrupat;in plus acest scandal „bine condus si regizat” va reusi sa acopere cu succes debandada si haosul creat de regimul Basescu,si sa puna in umbra pentru o perioada de timp imaginea execrabila a ‘NOULUI PNL” care spera sa ajunga cat mai repede la putere!In plus ,faptul ca DNA a ajuns si la primul ministru si ca vezi doamne exista pericolul unei crize majore,ar putea fi un semnal un ca in Romania nu se pot realiza multe lucruri,care ar fi normal sa se realizeze la initiativa noastra si nu „impinsi „de afara(o scuza penibila de a mai incerca inca odata sa-i pacalim) Evident taberele pro si contra isi vor amplifica la maximum vocile(propaganda,mass media partizana,ONG-URI care de care mai revolutionare,demonstratii in strada ale unor naivi incitati) pana se va obtine rezultatul dorit! Circ dezgustator cu doi actori in fata – un imberb smecheras (care a rostit totusi doua mari adevaruri in -la alegeri in 2012 – ei au furat mai mult ca noi – si acum -ma va schimba poate DNA ) si un alt actor cu pretentie de presedinte ,aruncat in fata ,atat in PNL cat si si la Cotroceni (si santajabil) si o regie foarte bine pusa la punct din spate. Daca toate acestea vor avea ca rezultat o transformare in folosul tarii se va vedea(personal ma indoiesc) daca nu ,vom asista mai departe la acelasi spectacol jalnic,grotesc ,ineficient,energii risipite fara folos !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *