Mihai Goțiu

Domnule Emil Boc, n-ați înțeles mare lucru din Cluj! Zidurile nu unesc o comunitate, ci o dezbină. Jos gardul, parcul e al nostru!

Am fost, am văzut, m-am minunat și m-am întristat. Da, gardurile sunt acolo și peste câteva zile vor bloca accesul clujenilor la două treimi din Parcul Central. Plus străzile și trotuarele din preajmă. Pentru festivalul Untold. Din păcate, am spus-o și anul trecut, când cu îngrădirea Pieței Unirii pentru concertul lui Billy Idol, domnul primar Emil Boc n-a înțeles și nu înțelege mare lucru din orașul în fruntea căruia se află. În primul rând n-a înțeles că dacă Clujul are, la ora actuală, una dintre cele mai active vieți civice din România, acest lucru s-a construit în jurul bătăliei pentru spațiul public, acaparat politic la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000 de administrația Funar. Dacă d-nul Funar a fost expert în mutilatul spațiului public, d-nul Boc se dovedește expert în privatizarea lui.

Explicațiile cum că suprafața asta uriașă ar fi necesară din motive de securitate, sfidează inteligența. Păi de ce s-a construit lângă parc stadion cu 35.000 de locuri și sală a sporturilor de 6.000 de locuri dacă securitatea participanților la evenimentele de aici ar necesita o suprafață de 3-4 ori mai mare? Dacă ăsta ar fi fost motivul, atunci nu aveau decât să organizeze festivalul la marginea orașului. Că nu e absolut nicio necesitate ca el să fie organizat în centru! Să fim serioși și să nu facem din megalomania unora și din dorința de profit a altora (că tarabe și chioșcuri comerciale se vor instala în spațiul acaparat) o necesitate!

Să ne înțelegem, Untold este un eveniment eminamente privat. Asta chiar dacă, fără a fi dezbătut public în mod serios, e finanțat masiv din bani publici. Să nu confundăm merele cu dovlecii. Nu știu cine i-a băgat în cap domnului Boc că orașul ar avea nu știu ce de câștigat de pe urma unui asemenea mega-festival. Că eveniment cultural nu e, ci doar zbânțuială, distracție, discotecă. Iar cei care vor veni la festival din alte părți m-aș mira să vrea să se întoarcă în orașul ăsta întors cu mațele pe dos, cum îl vor vedea acum (cum s-au ”potrivit” mega-lucrările de infrastructură pe străzi cu anul de capitală europeană a tineretului e altă poveste). Nu produce niscaiva locuri de muncă pe aici, iar pe studenții și pe tinerii clujeni îi prinde, în marea lor parte, plecați în vacanțe și concedii. Ba, mai mult, pentru 90-95% (dacă nu mai mulți) dintre clujeni, timp de câteva zile caniculare, le interzice accesul în cel mai mare parc al orașului. Mai grav, împărțindu-i în cei de după gard și cei de dincoace de gard. Într-un oraș care se visează Capitală Culturală Europeană, m-aș fi așteptat să existe vreun consilier prin preajma domnului Boc, care să-l scuture bine de mânecă și să-i explice că rolul culturii e să dărâme zidurile și gardurile dintre oameni, nu să le ridice!

De dimineață, într-o conferință de presă, Emil Boc și-a cerut scuze. “Îmi cer scuze clujenilor pentru restricții. Subliniez încă o dată caracterul ultra-temporar al acestor măsuri. Înțeleg criticile, dar sper să ne înțeleagă, pentru că beneficiile pentru oraș, pentru comunitate, sunt enorme”, a spus primarul. Domnule primar, nu știu ce critici ați ”înțeles”, dar nu e absolut niciun beneficiu pentru comunitate să o divizi, să o împarți. Dimpotrivă, deserviciile sunt enorme și nici măcar nu pot fi cuantificate economic. Iar efectele privatizării spațiului public nu se întind doar pe câteva zile.

Dar, până la urmă, fiecare primar ar dreptul să intre în istoria locală și națională după cum dorește. Dacă Funar va rămâne celebru pentru statui hidoase și bănci tricolore, Apostu pentru șpaga în pepeni, și Emil Boc va rămâne ca primarul gardurilor pe spațiul public.

***

Citește și: Portofoliul de proiecte prioritare al Municipiului Cluj-Napoca pentru perioada 2014-2023

***

Vă închidem parcul, vă închidem drumurile, vă oprim tramvaiul. Vă-nvăţăm să priviţi spaţiul public de după gard. (mesaj pe Facebook)

Vă închidem parcul, vă închidem drumurile, vă oprim tramvaiul.
Vă-nvăţăm să priviţi spaţiul public de după gard. (mesaj pe Facebook)

primarie tundold 2 primarie tundold

***

Citește aici și o istorie a bătăliei pentru spațiul public în Cluj: Jos gardul, piața e a noastră! Protest la concertul lui Billy Idol. 20 de ani de război pentru spațiul public

***

Parcul Central fără gard:

parcul central fara gard 2 parcul central fara gard 3 parcul central fara gardParcul Central cu gard:

gardul 1 gardul 4 gardul 2 gardul 3Și nu doar Parcul Central… Scuarul dintre stadion și sala sporturilor

gardul 5 gardul 6Dar știți ce… dacă lor le convine să vândă doar de după gard, Ursus poate să mă uite de client ;)

gardul ursus 1 gardul ursus 2


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

135 thoughts on “Domnule Emil Boc, n-ați înțeles mare lucru din Cluj! Zidurile nu unesc o comunitate, ci o dezbină. Jos gardul, parcul e al nostru!

 1. da

  (…)
  Fotografiile puse de tine sunt tot de la evenimente organizate la fel dar evenimente publice nu private,acelea nu te-au deranjat ca nu ai avut de platit pentru a t bucura de ele.
  Consider ca eti ipsit de bunul simt,cel moral,si de orice logica,iar indignarea care o ai e mare,asa ca du-te si scrie altceva mult mai folositor decat prostii de jurnalism fara noima,multumesc!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ da: eu am plătit pt. acele evenimente publice – atât la bugetul local, cât și la bugetul central (se poate verifica la ANAF ;) ) ; tocmai pt. că au fost evenimente finanțate public și într-un spațiu public, consider că ar fi anormal să fiu pus la plată de două ori; dar asta e, de-asta există fraieri pe lumea asta, să plătească de două ori pentru același lucru, ba să mai fie și mândri de asta

   Reply
   • Vlad

    Stimate domn, Mihai Gotiu, Cluj-Napoca, Capitala Europeana a Tineretului 2015, are onoarea de a gazdui unul dintre cele mai mari festivaluri din europa, pe scenele careia vor urca artisti deosebiti, cunoscuti in intreaga lume. Frustrarea dumneavoastra nu este justificata. Sunt convins ca veti gasi locuri frumoase de vizitat si pe unde sa va plimbati atat in cluj cat prin imprejurimile acestuia care sa nu fie „ingradite”, si pentru care de-asemenea ati contribui la bugetul local si central, dar care probabil nu ati avut timp sa le vizitati. acesta ar putea fi un moment prielnic. in fond sunt doar 4 zile din cele 365. O vara deosebita! ^_^

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Vlad: Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului 2015 are oroarea (nu onoarea) de a găzdui un gard segregator în mijlocul orașului – n-are sens să vă mințiți singur: dacă nu vă deranjează segregarea și ocuparea spațiului public 4 zile dintr-un an, nu vă deranjează nici în restul anului; din păcate, dacă ați studia un pic istoria genului de muzică pe care se bazează Untold v-ar surprinde să aflați că succesul de la început s-a datorat taman datorită mesajului anti-segregare (că erau cluburile în care puteai intra indeiferent de culoarea pielii) – măcar asta ar trebui să vă dea de gândit

     Reply
     • Sandu

      Daca intrarea este pe bani, cum sa nu fie garduri?! Vorbiti ca sa va aflati in treaba… Plus ca este vorba de un festival care se termina in 4 zile. Nu va ingradi nimeni parcul dumneavoastra mult iubit astfel incat sa nu va puteti bucura de el o vara intreaga.

     • Mihai Gotiu

      @ Sandu: 1) de ce să fie intrare pe bani în Parcul Central? 2) d-voastră vă convine să vă scoată cineva din casă ”doar 4 zile”/an când are el chef? e chiar așa de greu de gândit și de acceptat că există oameni cărora nu le convine asta?

    • Stimate domnule Vlad Icsulescu

     Ni se rupe de festivalul asta urias de care vorbesti. Anu acesta clujul este capitala europeana de tineret. Ce legature e intre rahatul de untold si asta?
     untold este un festival privat care nu are nicio legatura cu clujl. Ba mai mult e un festival de mamaia( sau ibiza). daca te uiti pe lineup sunt numele celebre ale colaero dj si cantareti de pe vremea lui bunicu. Care e legatura cu cluj capitala europeana de tineret. Acest festival e o mizerie comerciala care nu ne reprezinta. Muta-l bine mersi la mamamai ca acolo puteti aduna toti unsurosii care merg la sa ceva.
     plus, strategic nu e ok vorbind sa faci un festival nereprezentativ pentru cluj ca varf de lance cand clujul e capitala europeana timp de un an intreg. Nu dezvolti evenimente pe verticala cite diversifici pe orizontala pe o perioada lunga. Au facut rahatul praf cu clujul capita. Si nu nu are nimeni chef sa astepte 4 zile, acum, inca 5-6 la Tiff cand inchid piata, inca altele la billy idol. Vrei sa-ti asculti ratatii du-i in afara clujului. Si inca un lucru. pe langa 2500 de mii de care vor un concert mai sunt cateva milioane care vor parcul piata locurile de joaca

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ Stimate domnule Vlad Icsulescu: da, e un festival de plajă, e o distracție și gardul ăla pe spațiul public are strict rațiuni comerciale – asta nu înseamnă că cei care participă la asemenea evenimente sunt ”unsurosi”; pur și simplu nu face banii pe care pretinde că-i face; cei care merg la festival au tot dreptul să o facă, problema e că se încalcă drepturile altora – nu festivalul în sine e problema, ci supra-dimensionarea lui în raport cu orașul

 2. Darius

  300.000 de participanti X min 100 EUR lasati in Cluj sub o forma sau alta, asta inseamna 30 000 000 EUR. Bani care intra in CJ sub o forma sau alta (cazari, mancare, restaurante etc). Intr-un Cluj care in ceillati ani era pustiu la inceput de August. De ce asta nu e o afacere buna pt CJ, eu nu inteleg…. Disconfortul e minor si doar cu rea vointa, neajunsurile acestui festival pot fi privite cu atata partinire ca in articolul dvs.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Darius: 1) 300.000 de participanți? pe bune? dacă vin 3-5.000 din alte părți (și nu pentru toate zilele) ar fi bine… 2) Clujul nu mai e demult pustiu la început de august 3) aprecierea gradului de disconfort creat e la aprecierea celui deranjat, cu atât mai mult cu cât e vorba de încălcarea unui principiu și al unui drept pe care dacă-l lași pe cineva să ți-l încalce o dată, ți-l va încălca mereu din acel moment;

   de te faci dacă, începând de mâine, oricine are chef se apucă să închidă Parcul Central și să facă afaceri aici? că dacă Primăria încearcă să-l oprească, va da în judecată Primăria pe motiv de discriminare – adică dacă l-ai lăsat pe X, pe mine de ce nu mă lași?

   Reply
   • Hunor

    Hai măcar să așteptăm finalul să vedem rezultatele. Într-adevăr închiderea spațiului public este foarte grav și acest aspect trebuie discutat intens, mediatizat și prevenit pe viitor dacă nu este un consens larg în acest sens. Acest aspect poate fi totuși ameliorat de beneficiile directe produse pe plan economic: veniturile la firmele Clujene (restaurante, hoteluri, prăvălii, etc). Iar beneficiile indirecte se vor vedea pe viitor dacă va fi și ediția a doua, poate în zona Valea Gârbăului pentru evenimente contra cost și în oraș pentru evenimentele publice. Bineînțeles beneficiile sunt mai bine explicate în comunicatul oficial: http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/07/27/comunicat-de-presa-untold-festival-19-55-27

    Iar faza asta cu 2-3 mii de turiști din alte orașe a fost chiar răutăcioasă … vor veni muuul mai mulți

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Hunor: tu vezi ce scrie acolo? trafic cumulat aproximativ 300.000; asta vine, în medie, 75.000/zi; Cluj Arena are 35.000 de locuri (plus 4-5.000, să zicem, pe o parte din gazon), Sala Sporturilor are 6.000 de locuri; ar mai fi vreo 5.000 de locuri între sală și stadion și deja vezi că, într-o zi deja îi numărăm pe aceeași ce două ori; estimarea cu 50.000 e mai realistă (dar e varianta optimistă) , dar și asta rămâne de văzut și rămâne de văzut dacă toți vor sta patru zile
     ca să se recupereze ăia 400.000 de euro (bani publici), la aproximativ 20% cât ar rămâne din taxe și impozite la nivel local, ar fi nevoie de un consum cumulat de vreo 2 milioane de euro – dacă toți cei 50.000 ar fi din afara Clujului (uită chestia aia cu 300.000 – trafic cumulat înseamnă că aceeași persoană e numărată de mai multe ori, la fiecare eveniment la care intră în parte), ar trebui ca fiecare să consume câte 200 de euro, adică 50 de euro/zi – ceea ce m-aș mira că-și vor permite cei care vin și stau la cort, pe lângă biletul de festival și transport; dacă vor fi doar 25.000 din afara Clujului (care e, oricum, o cifră astronomică) ar trebui să consume dublu…
     În Cluj sunt aproximativ 300 de hoteluri și pensiuni – când calculezi, trebuie însă să scazi gradul de ocupare din anii trecuți în aceeași perioadă (că beneficiu e doar ce aduci în plus, ba s-ar putea să și fi pierdut unii clienți care s-ar putea să nu vrea să vină în Cluj într-o asemenea perioadă cu festivalul)
     în fine, n-am treabă în sine cu festivalul și sunt de acord că există beneficii, dar în niciun caz cele pompate în presă; indiferent de beneficiile economice, ocuparea unui spațiu public central nu se cuantifică economic; nu te apuci să faci un asemenea festival în oraș când știi că nu ai infrastructura necesară pentru asta; tocmai megalomania lui e perdantă, prin problemele colaterale pe care le generează

     Reply
     • tiberiu socaciu

      singurul beneficiu este overload-ul la centrul de transfuzii. printre antibeneficii va fi si parcarea mea ocupata de o masina a unui alogen. sa imi spuneti mie ce castig eu, un aborigen, din tot acest balci. sunt curios daca voi plati mai putine taxe, daca din banii stransi la bugetul comunei cluj se vor repara toate stricaciunile produse de maimute (chiar si la gardul pe care il vor devaliza) sau de masinile lor (vor parca aiurea, vor „sterge” masinile vecine, apoi o vor sterge englezeste). brrr! as impusca pe toti cei care fac serbari campenesti in cluj, singurul oras care nu a avut asa ceva (nici macar „zilele orasului”) pana mai deunazi. dar, daca aduci ca burgmester un cosas de pe munte, asta e: va aduce cu el si obiceiurile lui de pe gaina…

      t.s.

      t.s.

     • Mihai Gotiu

      @ tiberiu socaciu: nu am vreo problemă nici cu festivalurile electro, nici cu serbările câmpenești – e loc pentru toate în orașul ăsta atâta timp cât ne raportăm la proporțiile orașului

   • Dan

    Serios…5000 de participanti din alte parti?:))) se vede ca esti total pe langa subiect. In cluj nu se mai gasesc locuri libere la nicio pensiune sau hotel de o saptamana…deja se cauta garsoniere…vor fi undeva la 50 000 de turisti. Mai pune mana si citeste, documenteaza…

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Dan: 1. câte hoteluri și pensiuni sunt în Cluj? 2. care e capacitatea lor de cazare? 3. care a fost gradul lor de ocupare anii trecuți în aceeași perioadă?

     Reply
     • Dan

      Mai pune si caminele universitatilor puse la dispozitie, campusul de 6000 locuri pt corturi, cei cazati pe la prieteni neamuri si poate nu iti mai da cu virgula.

     • Mihai Gotiu

      @ Dan: te referi la căminele alea în care studenții nu pot sta peste vară, dar pot fi închiriate turiștilor?

     • nascutsicrescutaici

      Terminati va rog cu festival de talie internationala. E atat de chici incat forza zu e un eveniment de calitate.
      Artistii nu sunt suficienti pt un festival reusit, detaliile si atmosfera fac diferenta.
      Cat despre capitala 2015, festivalul nu are nicio legatura cu un titlu pe care ar trebui sa il evidentiem prin actiuni mai diverse decat mici si bere.
      Nu are rost sa evidentiem ca presedintele federatiei share e fost angajat si sageata a directorului untold nu ? nu are rost sa va mai spun ca acestia sunt niste indivizi specializati in supt bani publici ( vedeti exemplul vanzarii abonamentelor gratuite ratuc catre studenti sau bazele lor de date catre partide etc)
      DAca astia sunt elita tineretului pe care o scoatem in fata, faceti va bagajele linistiti stimati prieteni

  • Mihai Gotiu

   @ Dan: așteaptă peste 250.000 de persoane? or mai scăzut de la comunicatul oficial cu 300.000 :))) Stadionul are 35.000 de locuri, sala sporturilor 6.000… restul de 200.000 vin să se plimbe prin Cluj?

   Reply
   • Dan

    Acolo sunr inclusi si clujenii din oras si judet…judetul are 700 000 locuitori. Acestia nu au nevoie de cazare.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Dan: tot nu mi-ai spus la ce concerte vor participa ăia 150.000-250.000-300.000 de oameni, când stadionul are 35.000 de locuri, iar sala sporturilor 6.000

     Reply
     • Dan

      Nu stiu cifrele astea exacte dar daca vor fi 250000 de oameni eu cred ca vor fi pe toata durata festivalulu, multi dintre ei si-au cumparat bilete si de 1 zi. Cand te gandesti ca sunt 6 locatii(Parc)nu mai pare asa imposibil?!

     • Mihai Gotiu

      @ Dan: cifra respectivă e, pur și simplu, o șmecherie publicitară a organizatorilor – ei zic ”trafic cumulat” – asta înseamnă 1) fie că adună publicul din fiecare zi în parte, 2) fie adună publicul pe fiecare eveniment în parte; în primul caz ar trebui să fie o medie cam de 75.000 de participanți/zi – care, în continuare, e aproape dublă față de capacitatea stadionului și sălii sporturilor; în al doilea caz, cu persoane care merg timp de patru zile, în fiecare zi, la 2-3 evenimente, traficul ăla ”cumulat” se poate obține și cu 20-30.000 de participanți reali, ceea ce nu mai justifică nici banii, nici desfășurarea de forțe, nici beneficiile promise (teoretic, pe stadion și la sala sporturilor există sisteme de numărare cu turnicheți, dar fiind vorba de concerte de la care poți ieși și intra mai târziu – mergi la un concert pe stadion, apoi la unul afară, apoi intri mai târziu la altul de pe stadion – nu poți afla de câte ori a numărat aceeași persoană

     • Sebastian

      @Mihai Gotiu:
      Stadionul Cluj Arena are aprox. 30000 de locuri (tribunele + peluzele), la care se adauga lejer 20000 de locuri jos pe terenul de joc.
      Sala polivalenta are aprox. 7200 de locuri, la care se adauga 4000-5000 de locuri pe terenul de joc.
      Estimarile de 300000 de oameni se refera la 4 zile, deci cam 75000 de oameni pe zi, din care dupa cum am spus mai sus doar in acele doua „zone” incap ~60000 de oameni.
      Luati in calcul faptul ca in total sunt 8 scene, deci e usor sa se ajunga la cei 75000 estimati.

     • Mihai Gotiu

      @ Sebastian: cu o f.f. mare generozitate :) , dacă intră 20.000 de oameni pe gazon sper că au trecut la costuri și refacerea gazonului – altfel, scoateți din calcul o parte din gazon (scena) și o peluză (cea din spatele scenei)

     • Paul

      :))) stadionul are 35000 locuri pe scaune, pe langa acestea pe pista si pe gazon va fi plin de lume :)))mai poti pune pana pe la vreo 50000 linistit. Vezi cati au fost anul trecut la ZU, si a fost jumate plin pentru ca ploua.

 3. Diana

  Nu draga, tu nu ai inteles mare lucru din Cluj. Gardul ala, cat de inestetic o fi, e pus acolo ca sa se evite o aglomeratie dusa la extrem. Gandeste iniante sa vorbesti. Cum ar fi sa apara acolo toti cocalarii din imprejurimi sa isi afiseze fetele de golani si sa fure tot ce prind? La evenimentul asta s-a muncit si ar fi pacat sa dam dovada, ca si comunitate, de o proasta organizare si sa lasam toti vagabonzii in perimetrul ala. Aici intra si securitatea artistilor. Plus ca indiferent ca era gard sau nu, cetatenii Clujului care nu sunt interesati de festivalul asta, nu ies la plimbarica in parc in acea perioada pt ca stiu ca se vor lovi la tot pasul de tinerei si turisti. Asa ca nu stiu al cui avocat esti tu, sau care e problema ta de fapt, fiindca argumentele tale nu au nicio baza, dar fii om si binevioieste sa nu te mai bagi in seama cu asemenea articole nedigerate.

  Reply
  • Eniko

   O intrebare: ce sa faca cei care stau in centru si in jurul Parcului si nu sunt interesati de festival?? Unde sa plece in timpul manifestarii pentru ca nici liniste, nici locuri de parcare n-o sa aiba? Hai sa avem un pic de respect si pentru cei care stau in centru sau in zona parcului, pentru ei toata vara este un cosmar, in loc sa aiba un pic de liniste in weekenduri, trebuie sa asculte la tot feluri de muzica cu intensitate sonora la maxim.

   Reply
   • kathryn

    o foarte buna intrebare Eniko. Adica cei care stau in zona parcului nu platesc taxe? Sau e vorba de cetateni de mana a doua? Pentru ca impozite tot platim, dar liniste nu avem. Avem scandal, ca nu Jazz in the park e problema, ci dragutii care raman in parc pana dimineata si urla ca descreieratii. Si parca presimt ca in acest weekend va fi la fel. Daca Primaria si organizatorii ne chinuie, ori suportam ori pe banii nostri plecam altundeva. Nu e foarte corect. Adica altii se joaca pe spatiu public pe nervii mei, dar sa nu vina nimeni sa imi spuna ca zgomotul, vacarmul si nesimtirea se termina unde incepe spatiul meu privat.

    Reply
 4. Darius

  In logica dvs, nu ar trebui sa se faca spectacole de anvergura in Cluj, ca s-ar putea sa-i deranjeze pe unii „aparatori” ai drepturilor cetatenesti :). Adevarul e ca in Zalau, de ex, se poate sa fie mai liniste in aceasta perioada. Sa speram ca ajungem cu totii la nivelul de trai din orasele mai mici? Cate un evenim pe trimestru la nivelul la care sa incapa in „incinta” ?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Darius: să se facă dacă ai unde; de ce să faci concerte la Cluj la care să te lauzi că aduci 300.000 de oameni (trafic cumulat – mișto comunicat, au ajuns și oamenii niște mașini), când capacitatea stadionului e de 35.000 de locuri? aaa… că ți-ai pus în gând să intri și la mine în grădină și să scoți un leu din asta… păi atunci ai nevoie de acordul meu ÎNAINTE

   Reply
  • anabela

   Domnule Darius, nu credeti ca sunteti putin ipocrit? Sa intelegem ca toti cei care detin imobile in zona centrala sunt in plus si opinia lor nu conteaza. Hai sa punem in prim plan nebunia boxelor, betia de dupa chef si gradina de prezervative ramasa mostenire locuitorilor dupa acest festival nemaipomenit, de talie mondiala. Parca suna mai real, ce spuneti? La fel cum fumatorilor nu le pasa de nefumatori asemeni sunteti si dvs. Cand organizezi un eveniment de asemenea proportii probabil ca ar trebui sa iei in calcul si alti factori precum locuitorii orasului deoarece datorita lor a inflorit acest oras, datorita lor se mentine economia si datorita lor cladirile nu se darapana. Haideti sa avem putin respect, intelgere, empatie si sa ne amintim de cei 7 ani de acasa, de acord? Aveti chef sa va zbenguiti, mergeti in padure, doriti sa fumati, plecati in aer liber, vreti activitate sexuala, mergeti intr-o incapere izolata, dar pe bune acum, civilizati-va odata pentru totdeauna, pentru ca in ultima perioada anormalul a devenit normal si normalul anormal. Si mai lasati criticile ieftine de comunism si altele, caci acestea nu denota decat lipsa dvs. de educatie! Sa traitit bine inselati de un sistem corupt!

   Reply
 5. Naş

  Intr-un fel mi se pare normal restrictionarea unot zone de langa stadion sala si alte scene deoarece stim cu totii cum e cu minoritatile (rromi) la.astfel de festivale.. spre exemplu nu prea as putea sa stau 24/24 cu mana pe portofel si telefon datorita acestora. Cine are bani plateste si intra si sigur nu vine acolo pentru a fura. Cine nu isi gaseste alte activitati inafara acestor locuri inchise si sa fim seriosi nu poate fi o problema extraordinar de mare inchiderea unor zone 4 zile doar ca unora le.place sa exegereze tot timpul .

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Diana & Naș: v-am aprobat comentariile pt. că măcar voi sunteți sinceri, n-o tot dați înainte cu așa-zisele ”beneficii pt. oraș”

   Reply
 6. Cosmin

  Ok, si oare cum/unde poti face campingul? Bine ca e ok sa avem festival care bate la headline-uri Tomorrowland-ul da un gard e strigator la cer.
  Hai sa nu mai tinem maratoane/concursuri de ciclism/olimpiade ca blocam spatiul public.
  Mai bine un articol pe un site romanesc decat articole in presa straina ca turistlor li s.au furat chestii din camping ca nu era ingradit.
  In cativa ani o sa poti vota primar, razbuna.te pe Boc, pana atunci ai demnitatea si deontologia necesara sa scrii articole de jurnalist nu de propaganda ieftina.
  Asa cum trebuie sa dispara o generatie de politicieni pt a avea cu adevarat democratie asa tre sa dispara si o generatie de jurnalisti pt a avea media cu adevarat…

  Reply
 7. sorin

  D-le Gotiu, mai intai de toate as vrea sa va intreb care sunt criteriile prin care dvs delimitati ce e cultura si ce nu e? Credeam ca pana la urma oamenii si publicul sunt cei care decid? Sau e vre-o autoritate suprema care ar trebui sa ne zica ce e cultura si ce e zbant? Cu tot respectul, cred ca e putin rautaciosa aceasta apreciere. A-ti facut dvs o divizare cultura si non-cultura, si a-ti decis ca acesta nu ar fi cultura… cam abuziv…
  Plus nu inteleg de ce va asteptati ca doar cei din afara Clujului sa chetluie bani la acest festival? Daca sunt Clujean si merg acolo, voi merge cu merindele si berea de-acasa?
  Cu toate ca apreciez demersul dvs, argumentele sunt mai degraba impulsive decat obiective. Pe alocuri va permiteti aroganta sa ne indicati ce e cultura si ce nu e… Or acest lucru nu poate sa inspire incredere in argumente deoarece este o parere strict personala.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ sorin: desigur, în sens larg, cultură înseamnă și rock, și manele, și disco etc.; eu mă refer în sens restrâns, mai exact la acea cultură care pune în discuție idei, motivează, produce schimbare;
   altfel, da, orice exprimare artistică face parte din cultura unei comunități și nu e nimic peiorativ în exprimarea asta; citește mai sus însă comentariile semnate Naș sau Diana ca să înțelegi de ce nu consider îngrădirea unui spațiu public pentru un eveniment privat ca fiind un act cultural

   Reply
  • cristi

   Ai dreptate, dar cand vorbim despre cultura se presupunem ca scriem corect, macar.
   „A-ti facut”? Pe bune???
   La modul obiectiv, d-l Gotiu are dreptate si il felicit pt curaj. Pai dragi domni, e spatiu public si clujenilor ni se incalca un drept. De acord sa nu poti intra la concerte in arena sau polivalenta…dar parcul de langa ce treaba are? Serios, domnul Boc? Beneficii enorme pentru cine? Ursus, probabil. In rest, zgomot, agitatie…si ma opresc aici.
   PS: Nu am nimic cu festivalul sau cu artistii, dar nu justifica incalcarea drepturilor clujenilor. Nu mai vorbesc de parcari, nivelul de zgomot, mizeria de dupa…
   Cum a zis domnul Gotiu, odata ce accepti sa ti se incalce un drept, iti va fi incalcat mereu. Artistii si turistii vin si pleaca, se bucura de frumusetea proverbiala a romancelor…iar clujul creeaza inca un precedent…drumul spre noi abuzuri. Ca doar nu e greu sa vii cu scuze la microfon, oricum nu schimbi nimic, viata merge mai departe…

   Reply
 8. Milutzu

  Cred ca incercam sa facem estimari intr-un context in care sunt prea multe variabile, ma rog, asta-mi spune nasul meu de fizician ratat. Gandesc ca am fi mai precisi cand asemenea evenimente vor deveni o obisnuinta in Romania si, mai ales, cand „experimentele” din categoria celui cu garduri vor trece de probele constiintei cetatenesti (gardul separa atat comportamentele pozitive, cat si pe cele negative, ne gandim putin la multiplele semnificatii ale zidului din The Wall/Pink Floyd?). Ce vreau sa spun? Cu cat o societate este mai uniforma (sa presupunem ca ma refer la comportamentele positive), cu atat previziunile sunt mai precise si judecatile de valoare isi pierd din conotatia negativa. Da, o atitudine de „punere la zid” a gardului este extraordinara, cum sunt extraordinare orice eforturi de a aduce constiintei publice actiunile cu potentialul de a deveni extreme, Dl. Gotiu are un fler deosebit in a le mirosi, in acest caz insa, in opinia mea, reactia este disproportionata cu actiunea, cat timp masura de amplasare a gardurilor este temporara.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Milutzu: citiți comentariile de mai sus, ”semnate” Diana, Naș, Cosmin și o să înțelegeți de ce nu consider că e o exagerare (cu atât mai mult cu cât nu e pentru prima dată și în condițiile în care orice acțiune temporară/periodică dacă nu e sancționată va risca să se permanentizeze)

   P.S.: de dimineață tocmai am revăzut ”The Wall” :)

   Reply
   • syr

    Apropo de pink floyd, pentru concertul lui waters multi, da’ foarte multi bucuresteni necumparatori de bilete, dar platitori de taxe, au suportat trafic deviat, inchideri de perimetre, scandal in centru, etc. Un cuvant de repros n-am auzit din partea lor…

    Reply
 9. Laura

  Suntem atat de buni sa aducem acuze, sa aruncam imediat cu pietre in oamenii care fac ceva pentru Cluj(si aici nu ma refer la D-l Boc) ci la toata echipa de organizatori care este in spate si care au avut initiativa sa faca ceva. Ca s-a facut din bani publici, asa o fi dar macar se intampla ceva intr-un oras care pana nu demul era mort….Cred ca am putea sa ne bucuram ca vin oameni din tara, de peste hotare, care probabil daca nu ar fi fost festivalul, nici macar nu ar fi stiut unde sau ce este Clujul…Asa ca fiti un pic mai realisti si nu mai carcotiti pe ici pe colo…de ce nu faceti voi ceva pentru orasul asta si pentru locuitorii lui? ca de povesti sunteti buni cu totii…. bucurati-va de viata! Enjoy!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Laura: chiar așa? până la Untold n-a făcut nimeni nimic pentru orașul ăsta? până la Untold n-au auzit nimeni de Cluj? chiar credeți ce scrieți?
   în avântul ăsta pioneresc (nimic rău în asta) chiar nu sesizați doza de megalomanie și faptul că festivalul ăsta n-are nimic deosebit în el? sunt sute de festivaluri de acest gen în întreaga lume, cu diferența că pe unde mai sunt se fac, în primul rând, pentru locuitorii acelor comunități (nu pentru ”mândria” locală), și, în al doilea rând, respectând proporțiile orașelor în care se organizează

   Reply
   • Cara

    „Nu are nimic deosebit”
    Dumneavoastra ganditi cand scrieti asa ceva sau doar tastati de dragul de a da un raspuns? Avand in vedere ca vin artisti mari, cum ar fi Acivii, David Guetta sau Armin van Buuren pentru prima data in Romania, acest festival este in totalitate deosebit. Da, aveti dreptate ca se organizeaza si peste hotare astfel de festivaluri, doar ca la noi este PRIMUL de acest gen. In al doilea rand, acele festivaluri au o taxa de participare exact ca acesta, chiar daca sunt ” finanțate masiv din bani publici” deci nu inteleg de ce sunteti total impotriva Untold.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Cara: primul făcut prost; dacă sunteți fană a acestui gen muzical, măcar atât să fi știut că a pornit din niște cluburi americane care au renunțat la politica de segregare – adică exact ce se face la Cluj cu gardul pe spațiu public

     Reply
 10. Iosif

  Pe cand eram copil,aveam sperante ca orasul va deveni un oras istoric. Vom fi ca prin strainatate in orasele culturale. Centrul inchis,turisti,cafenele,muzee,parcuri,evenimente culturale………

  S-au dus toate sperantele,dupa Funar Gyuri,vine altu si mai talentat. Ne indreptam catre un fel de Bucuresti, fite de 3 lei,cluburi peste cluburi,preturi exorbitant de mari pentru ceea ce ofera orasul(cand te plimbi prin alte orase iti dai seama despre CJ ca e nejustificat de scump ca oras ) si desigur „evenimente” genul UNTOLD.

  Acuma ce sa declar,nu am eu ceva special cu acest UNTOLD, cu Guetta si altii, inca sunt tanar,am doar 30 de ani,dar prefer totusi sa il tina altundeva. Se puteau gasi solutii,se putea dar mafia locala desigur nu doreste asta. Lasa-ma cu dumele despre turisti,clujul mai mult pierde decat castiga din aceste treburi. Orasul intradevar a aparut pe harta multora,dar nu in felul in care doream.

  In ultimii 5-10 ani am devenit cunoscuti ca un oras de tranzit, atat si nimic mai mult. E bine sa vii in Cluj sa bagi la shoturi de tatra tea si absinth dupa care sa mergi in club NOA la agatat. E bine sa stati cu prietenii studenti la o bere sau la o cafea in timp ce doar va mintiti ca invatati cat timp stati aici pe banii parintilor si e bine sa vii sa asculti bassu la maxim la cate un festival unde vin tot felul de DJ.
  Altfel Sibiu ne-a luat cascavalul, eu sincer mai mult asta doream,sa mergem dupa reteta Sibiu dar sa mai si imbunatatim. In loc de asta am mers dupa reteta Bucuresti,pai ce sa zic,fiecare cu ce poate. Sper ca va place ce a devenit acest oras, mie sigur nu.

  Reply
   • Nicu

    Iosif, imi pare sincer rau.. dar dupa cum ai scris, parca ai vreo 50 de ani. Mai bine nu mentionai varsta. Ai limbaj acela de lemn cu „mafia locala”, „clujul mai mult pierde”, „Sibiu ne-a luat cascavalul”.. Ai acel simt al posesiei fata de ceva care nici nu-ti apartine. Trist. Gotiu te mai si incurajeaza. Sunteti doi acum, puteti sa luptati pana la capat in ceva ce nici macar nu implica asta.. :)

    Reply
    • Iosif

     Nicu, dupa limbaj pari ca o persoana ce nu a prea calatorit prin lume,ai vazut multe dar mai mult navigand pe net de cat iesind pe afara.

     Pe moment am fost in 10 tari, una din ele fiind China. Am vazut cum e lumea pe alte meleaguri si cum e la noi.

     Sunt mult mai multi d’astia cu „limbajul de lemn” pe care il am si eu, cu posesie si cu d’alea cand de fapt e vorba doar de potential distrus si prezervarea istoriei si a culturii atat romane cat si maghiare,dar deh……bosorogi imputiti nu ai ce sa ii faci,las ca e bine cu Avicii,doar batranii ar dori opera sau un concert Andre Rieu live in loc de Guetta.

     Evenimente culturale,mai multe muzee ce apartine mai mult de un oras istoric,dar desigur s-ar putea sa gresesc asa cum gandesc foarte multi tineri de 50 de ani.

     Din pacate ciurda de oameni de la noi gandeste foarte aproape de cum gandesti tu,prin strainatate gandesc foarte multi ca si mine,asta e,diferente de opinie, ce sa ii faci.

     Reply
     • Nicu

      Gresesti din start, Iosif. Si continui cu replici de genul „cei din strainatate gandesc ca mine”. Gresesti si nu accepti asta. Mai jos am explicat in detaliu de ce nu sunt de acord cu ceea ce scrie in articol. Legat de cate tari ai bifat tu prin strainatate, stai linistit, mai ai de recuperat si nu esti singurul care ai fost in China… Legat de tara asta, imi pare rau, dar faptele castiga in fara vorbelor. Uite, iti dau un exemplu: stiai ca The Rolling Stones au avut 5 concerte in China, in cadrul unor festivaluri grandioase, in ultimii 10 ani. (iti zic de Rolling Stones, care e o trupa legendara). La ei sunt sute de mii de oameni, spre un milion, in public. Stii ce au facut organizatorii de fiecare data? Au blocat jumatate din orasele in care au avut loc acele festivaluri. Pentru 3 zile le-au blocat, adica ai platit, ai intrat. N-ai platit, n-ai intrat. Nu s-a plans nimeni, au fost aproape un milion de oameni, chiar daca a fost inghetat jumatate din oras. Deci, nu au facut delimitari de astea cu alei, cu garduri, ca sa te mai poti plimba tu, om care nu vrei sa participi. La fel s-a intamplat in China, la David Guetta, in 2014. Acces interzis pe o distanta de nu stiu cati km de scena, daca n-ai bilet. Au fost 600.000 de oameni. (!!!) Sa nu-ti mai zic de Germania cu Oktoberfest sau de Tomorrowland din Belgia sau de zeci si sute de astfel de evenimente. Si tu-mi vorbesti de Cultura? Pai, du-te organizeaza tu ceva la Muzeul de Istorie, care sa aduca turisti in Cluj, sa aduca multi bani la bugetul local si multa-multa vizibilitate pentru oras la nivel mondial. Orice ai zice, imi aduci aminte de un nene care mi-a spus ofticat acum cateva saptamani intr-o parcare din Marasti… „sa nu va lasati masina aici, ca astea-s parcarile noastre, ale locatarilor”. Voiam sa iau si eu un pepene, da’ mi s-a taiat pofta. Daca tu, din 365 de zile nu poti sa rabzi 3 zile in care orasul tau e pus pe harta mondiala a evenimentelor culturale majore, atunci iti recomand Suncuiusul sau Vadu Crisului in weekendul care vine.

    • Iosif

     Nicule, trebuie sa te mai maturizezi un pic,sa observi lumea din jur. Imi pare rau ca nu pot purta o conversatie serioasa cu tine. Cu cat mai mult scrii,cu atat mai mult demonstrezi tuturor ca bagajul tau de cunostinte in legatura cu acest subiect vine din google si nu de altundeva.

     Am eu de recuperat fata de multi altii,dar nu fata de tine. Tot nu te-ai prins care e diferenta intre un oras oarecare si un oras istoric? Nu se fac asemenea proiecte de’am prasca de modernizare cum se fac la noi si nu se fac evenimente genul UNTOLD in orase unde nu permite infrastructura. Ai gasit si tu sa dai exemple din China, pai Shanghai are marimea clujului? In shanghai strazile sunt asa de inguste si cladirile asa vechi si darapanate?

     Sau Oktoberfest care se desfasoara in un oras care este de cel putin 2 ori mai mare decat clujul,unde s-au facut modernizari de infrastructura de zeci de ani si unde autoritatile locale nu isi bat joc de istoria orasului.

     Se vede ca nu esti de aici, ori esti prea tanar si inca nu ai dezvoltat anumite simturi,printre ele fiind un simt al responsabilitatii fata de comunitate ori esti venit din alt oras/sat si nu esti capabil sa observi anumite treburi.

     Acest UNTOLD nu aduce turisti,aduce o gloata de betivi care vor consuma doar ce li se ofera de catre cei care au organizat acest eveniment,. Acesti „turisti” de care spui tu,nu vor vizita opera maghiara,nu se vor duce in cheile turzii la camping si nu vor merge sa viziteze cimitirul central(Hajongard) sa vada cea mai veche piatra de mormant si sigur nu vor merge sa viziteze gradina botanica.

     Majoritatea vin sa asculte Guetta,sa se imbete si sa mearga acasa. Foarte bine,bravo lor, sa bage pana nu mai pot,dar nu in Parcul Central. Sunt foarte multe alte locatii unde nu ar incurca oamenii obisnuiti ai clujului cu asemenea evenimente. Chiar nu imi pasa ca ii death metal sau punk sau electro house, insa imi pasa daca deranjeaza cetatenii orasului.

     Cat despre vizibilitate,asta spuneau si prin Bucuresti cand se organizau mari evenimente, si de fiecare data s-a gresit.Nu asta pune orasul pe harta. Si sigur nu aduce bani la bugetul local,aduce bani celor care au organizat evenimentul si celor care sunt dupa acele garduri. Nu va beneficia Gyuri de la non-stopul din Gheorgheni din cauza ca a venit Hans din Frankfurt la UNTOLD iar orasul pe termen lung mai mult va pierde cu acest eveniment. Pe termen scurt doar pare ca se castiga ceva.

     Aici nu este vorba doar de acel gard,este vorba de mult mai multe lucruri la care acel gardulet le pune capac. Din cate vad nu sunt singurul care gandeste asa. Dupa cum scriam Nicu, diferente de opinie,asta e.

     Reply
  • Dan

   O sa comentez doar o parte: ”E bine sa stati cu prietenii studenti la o bere sau la o cafea in timp ce doar va mintiti ca invatati cat timp stati aici pe banii parintilor…”.
   La ideea asta as vrea sa te contrazic daca imi permiti. Clujul nu ar fi fost orasul care ii astazi, ma refer la dezvoltarea lui daca nu erau studentii. Studentii care pompeaza banii prin parintii lor in acest oras. Un cluj fara centru universitar ar fi un oras „fantoma”, cei aprox. 100000 de studenti care stau 9 luni de zile in oras, aduc bani pentru acest oras. Sa nu mai vorbim de miile de studenti care lucreaza in Cluj, mai ales in domeniul IT. Nu poti sa gazduiesti atata lume, mai ales tanara cand nu le poti oferi terase,baruri, restaurante, festivaluri,etc.
   Deaia Sibiul e asa, ca are un centru universitar slab, comparativ cu Cluj.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Dan: cu mențiunea că nu mai sunt 100.000 de studenți în Cluj și că o parte oricum sunt clujeni, festivalul ăsta nu li se adresează lor – uită-te în calendar, dacă vin la concert vor avea cam același statut cu orice turist

    Reply
   • Iosif

    Dan…..orasul ar fi fost altul daca am fi avut oameni capabili la conducere si cetateni ceva mai deschisi la minte. Am dat-o in bara rau de tot cu Funar, Boc si puscariasul alalalt Apostu lu peste.

    Clujenii,lasand la o parte glota de distrusi care veneau cu „afara cu bozgorii din tara” si care huiduiau cand le ziceai ca statuia Iancului e o hidosenie,sau alti distrusi care se imbracau cu steagul Ungariei mari in centru….. Clujenii in general doreau un oras multicultural si istoric. Avem de ce sa ne mandrim in acest oras, avem cultura,avem istorie,si avem o directie in care sa dezvoltam orasul,nu avem nevoie neaparat de NOA sau After Eight sau altele,putem trai si fara ele,dar nu putem trai fara o plimbare linistita prin parc,fara gradina botanica si fara multe alte lucruri.

    Nu e sigur ca ar fi fost oras fantoma,dar iti dau dreptate fara ei orasul ar fi fost ceva mai pustiu. Dar stii cum e, sunt avantaje dar si o groaza de dezavantaje. Studentii mai ales cei de bani gata,nu discut aici despre cei care vin,invata,se mai angajeaza pe undeva,poate se casatoresc,se muta inapoi acasa,raman aici. Vorbesc de aia,fiul primarului din nu mai stiu ce sat sau fica milionarului lui peste care vin aici cu jaguar ultimul model,bmw seria 7 si tot asa.

    Astia au facut orasul foarte scump pentru noi restul,au pornit un trend,clubbing,smenozeli,fite, jur ca pe zi ce trece tot mai mult semanam cu Bucuresti si nu la capitolele frumoase. Mult mai bine ii era orasului si locuitorilor din oras daca banii veneau din turism,muzee,opere,arta…….asa cum se face in foarte multe orase din afara. Decat sa vina banii din cluburi si fite. Chiriile au urcat enorm de mult,preturile la mai tot au sarit peste orice limita si de multe ori aceste preturi nu sunt justificabile.

    E bine daca ai de la 15 ani pana pe la 30 de ani, dar cand ai copii ce faci? Nu poti merge cu nevasta si copilul in club nu? Parcuri si locuri special amenajate si pentru altfel de oameni decat tineri nu prea ofera orasul.

    Ai parcul central,in afara de asta in toata zona centrala abia ai cateva locuri. Ca sa bei shoturi de tatra iti pot spune doar din cap cel putin 20 de locuri pe 1 km2, dar locuri pentru cei cu familii,cei mai in varsta cate imi poti recomanda? Mai sunt si aia prin oras. Infrastructura,modernizarea orasului se face doar cu tineri in minte(tineri petrecareti), si asta da cap in cap cu ce e orasul in sine. Mallurile,starbucks,pizza hut oare ce demografic au in minte? Sigur nu aia care sunt +30.

    De ce aia din afara prin Franta,Italia,Spania,Germania si alte tari pot si noi nu putem intelege aceste lucruri? Aia au grija de cladirile vechi,aia modernizeaza fara sa faca santier un oras intreg si daca se fac evenimente speciale,locatarii sunt desbagubiti din zona,dar si zona in sine e in asa fel amenajata incat sa deranjeze cat mai putin posibil locatarii,ca e in centru sau la periferie.

    Ei au reusit sa echilibreze, sa fie si capra si varza dar si lupul sa fie satul, noi satisfacem doar nevoia petrecaretilor pe moment si nici aia nu o facem bine. „Cluburile” de la noi sunt o posirca daca le combini cu ce ofera marile cluburi din strainatate.

    Reply
 11. Tudor

  buna ziua, oare alte orase ce fac cand un eveniment privat se desfasoara in spatiu public ? (saptamana trecuta am fost la un concert in bucuresti, piata constitutiei … oarecum aceeasi situatie dar pe durata mai scurta; acum vreo 3 ani s-a desfasurat olimpiada in londra … aceeasi situtatie dar pe perioada mai lunga) … ma-ntreb daca problema e defapt separarea unui spatiu public sau defapt lipsa de alternativa ? :)

  Reply
 12. Nicu

  Salutare tuturor si mai putin autorului. Nu stiu ce s-a intamplat cu tara asta in ultimul an, dar e un aer de acela exasperant de „sa ne luam inapoi tara, parcurile, lacurile, muntii, salamul si shaorma” sau „tara e a noastra, fabricile si uzinele sunt ale noastre, jos mainile de pe ele, jos gardul, parcul e al nostru”. Hai sa bem o cafea, ca tot e marti dimineata si sa contemplam putin. Ai pus tu un copacel in parcul ala, ai fost vreodata sa tai iarba sau sa repari o bancuta? Nu, vei zice ca asta face primaria din banii tai. Ei bine, tot din banii tai, o primarie iti organizeaza evenimente, unele supermisto, altele mai putin, altele de nisa, altele superdedicate tuturor fiintelor umane cu varsta intre 0 si 100 de ani. Uite… Eu nu merg la Untold din motive obiective, dar sa imi fie rusine daca as critica in vreun fel festivalul acesta cu tot cu organizarea lui si cu gardurile lui. Ne-am transformat dupa porcaria aia de comunism in niste mofturosi din calea afara.. Ca niste gravide aproape de data nasterii, ca niste bebelusi cu colici, ca niste fitoase de pe centru, ca niste babe care stau la geam, la parter si intreaba pe toata lumea care intra in scara „la cine veniti? pe cine cautati?”. Reveniti-va, dragi oameni care locuiti in orasul asta frumos. Veti vedea rezultatele pozitive ale acestor manisfestari (cu tot cu gardurile lor) in curand, in timp, si va veti da seama ca mai bine mergeati la o bere sau la o plimbare in parc zilele acestea, decat sa criticati tot ce misca in orasul asta. Tot ce misca! Nu fiti mofturosi si nesimtiti. Nu e normal sa critici lucrurile acestea, pentru ca asta ridica un semn de intrebare despre persoana ta, ce fel de om esti. Clujul arata dezastruos in urma cu multi ani cand eu am ajuns aici, acum e la milioane de ani distanta si e bine! A fost nevoie de blocaje, si inca este nevoie de blocaje, santiere, pentru a-l pune pe picioare. Si care-i problema? Tu poti sa-ti zugravesti casa fara sa faci mizerie? Clujul era mort acum cativa ani, nu vreau sa-mi aduc aminte de festivalul berii de la Sala Sporturilor, o porcarie ca la sat. Acum are evenimente, zone restrictionate, artisti extraordinar de mari, lume foarte fericita, lume buna, lume frumoasa. Si care-i problema? Nu-ti plac lucrurile astea? Pacat, inseamna ca ai ramas in urma, inseamna ca n-ai fost dincolo de granite, dincolo de Romania, si preferi sa-ti satisfaci orgoliul comunistoid cu „jos gardurile, parcul e al nostru”. Sincer, parcul ala nu cred ca te cunoaste, pun pariu ca nu te-ai plimbat prea mult prin el, habar n-ai ce bucuros e sa stie ca e o oaza de bucurie si distractie pentru zeci de mii de oameni. Habar n-ai ce scrii.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Nicu: orașul ăsta s-a schimbat în ultimii ani pentru că au luptat unii să se schimbe, nu de la sine; iar aici ai un rezumat al acestei lupte:
   http://www.romaniacurata.ro/jos-gardul-piata-e-a-noastra-protest-la-concertul-lui-billy-idol-20-de-ani-de-razboi-pentru-spatiul-public/
   unii, care au trăit pe viu lupta asta și s-au implicat, au înțeles de ce acapararea spațiului public duce la extremisme: dacă citește unele comentarii de mai sus o să înțelegi și care e problema cu gardul;
   Clujul s-a schimbat tocmai datorită faptului că a avut niște oameni activi care au luptat ca orașul să fie al tuturor, nu doar al unora; cu groază observ însă (mai ales din partea unor tineri care refuză să arunce privirea puțin îndărăt) că ne întoarcem la aceleași extremisme: dacă pe vremea lui Funar erau de natură etnică, acum sunt de natură economică – efectele sunt, însă, aceleași

   Reply
   • Nicu

    Din nou raman profund mirat de termeni precum „lupta pt schimbare”, „extremisme” sau „au trait pe viu nu stiu ce…”, pe care-i folosesti cu atata patos. Mihai, inteleg ca e greu sa intelegi cand nu vrei, de aia iti sugerez sa dai putin jos ochelarii de cal, pentru cateva momente si fa o analiza obiectiva a lucrurilor, asa cum se invata la jurnalistica. Verifica din 3 surse si apoi scrie. Iti garantez eu ca acei „oameni activi care au luptat ca orasul sa fie al tuturor”, asa cum zici tu, se numara printre zecile de mii care de joi se vor BUCURA, asta e cuvantul, BUCURA de acest festival grandios. Iti garantez ca si-au luat bilet din timp si abia asteapta sa faca parte din multimea de tineri care vad lumea diferit de cum o vezi tu. Iti garantez ca majoritatea se vor afla de joi intre gardurile celor de la Untold si nu inafara lor. Imi pare rau, dar imi aduci aminte de Titu Maiorescu si Mihai Eminescu, cu ale lor forme fara fond.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Nicu: 1) habar nu ai câți nu vor fi acolo tocmai din cauza gardului 2) da, foarte mulți vor fi și vor fi pur și simplu ca să se distreze, nu pt. că un ”incredibil, fantastic, extraordinar, nemaiîntâlnit eveniment cultural are loc” la Cluj ;) din fericire au simțul proporțiilor pentru a nu confunda distracția cu megalomania

     Reply
   • syr

    Cred, totusi, ca e furtuna intr-un pahar cu apa…nu e vorba de acapararea spatiului public, nu l-a luat nimeni sa-l duca acasa…deranjant a fost (imediat vom vorbi la trecut de festival) ca nu era semnalizat cum trebuie, scuzele pentru inconvenient puteau sa fie mentionate pe gardurile alea care v-au scandalizat, un turist neinformat despre Untold ramane cu imaginea gardurilor si a wc-urilor ecologice de inchiriat…
    In rest, segregarea economica nu e doar succesul domnului Boc, ca primar (despre premieratul lui se va mai scrie mult, sper eu, inclusiv rechizitorii), ci a intregii de- si reconstructii postcomuniste…asta da, merita lupta si abnegatie, nu untold!

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ syr: dreptul la mediu sănătos, care înseamnă, mai exact, dreptul la o viață sănătoasă, nu e ”furtună într-un pahar cu apă”; scopul legii spațiilor verzi tocmai ăsta e: de a apăra dreptul la un mediu sănătos; altfel, nu l-a luat nimeni să-l ducă acasă parcul, pe principiul ăsta însă de ce să faci doar Untold aici? din momentul ăsta, orice organizator de evenimente poate pretinde închiderea parcului și dacă nu i se aprobă poate da în judecată Primăria pe motiv de concurență neloială și discriminare (și ar avea toate șansele să câștige, că ce i-ai dat unuia ești obligat să dai tuturor) ;
     altfel, da, segregarea economică e o altă poveste, cel puțin la fel de importantă, și care se accentuează inclusiv prin pierderea folosinței publice a domeniului public și restricționarea accesului la el prin plata unei taxe

     Reply
 13. Vlad

  Uneori stau și mă gândesc.Oare uni chiar nu au altceva mai bun de făcut decât sa își bata capul cu prosti de genul „îngrădirea parcului central” ? Va dura câteva zile și va dispărea. Festivalul nu putea fi ținut în alta parte deoarece are tematica și centrul orașului Cluj-Napoca este perfect pentru un festival cu tematica de basm.

  Reply
  • Iosif

   Vlad, daca te rog ma lamuresti si pe mine cu aceasta tematica de basm? Nu am prea inteles. Adica inteleg ce inseamna cuvantul. Nu inteleg unde e legatura intre basm si Untold. Ma rog or sa observe unii dupa ce trec de faza cu party all night long, ca pe termen lung cat de daunatoare sunt aceste lucruri unui oras istoric ce pe zi ce trece incet dar sigur isi pierfe identitatea si potentialul.

   Reply
   • Florin S.

    Pai e simplu cu tematica:
    „Vor petrece trei zile si trei nopti” cum numai in basme si povesti se mai intampla – ma rog, in cazul de fata chiar 4, insa probabil de aici incepe legatura intre Untold si Ispirescu.
    Unii dintre sutele de mii de participanti sigur se vor „da de trei ori peste cap” dupa o bere sau ceva cu care sa-si potoleasca gatlejul insetat (basmul, din nou, bata-l vina!).
    Altii/altele, poate vor lua la „pupat broastele” (din lacul ce imprejmuieste Chiosul, ca e la indemana) pentru a le transforma in printese/printi (dupa gust) – cu aceasta ocazie, tin neaparat sa remarc ca o sa mai trebuiasca locuri de cazare in plus (sper ca organizatorii au anticipat acest lucru, mai ales ca nu te joci cu tematica de basm), ergo si mai multi bani la buget!
    Si bineinteles ca ne putem cu usurinta imagina cati se vor crede „Greuceanu” sau „Praslea” dupa un ciclu intens de basi/medii/inalte combinate cu tot felul de spirtoase :).

    Reply
 14. Bogdan Romanica

  Am citit cu mare interes articolul si reactiile provocate de el. Inteleg ambele perspective, dar eu ma regasesc in perspectiva domnului Mihai Gotiu. Nu vreau sa combat pe nimeni in acest comentariu ci doar sa-mi arat sustinerea perspectivei articolului.
  Majoritatea articolelor sunt sunt cu o gandire pe termen foarte scurt si consumerista. Inca nu am ajuns la nivelul de dezvoltare umana pentru a vedea dincolo de beneficiile unei mase de 50.000-100.000 de oameni care consuma si polueaza pentru cateva zile cat pentru un an.
  Intr-un Cluj care devine tot mai sufocant de noxele de la masini si zgomot.
  Ma intreb oare cati dintre cei care vin la Untold ar fi cheltuit suma de bani pe care o vor cheltui la festival in dezvoltarea si educatia lor.
  Cati ar fi investit timpul investit in festival in dezvoltarea comunitatii lor.
  Intr-o lume in care incalzirea globala ne afecteaza tot mai mult, poluarea aerului e tot mai accentuata, noi mergem mandrii inainte ca suntem in stare sa consumam un festival cu 300.000 de oameni.

  Reply
 15. sa

  Întotdeauna se găsește cineva să caute nod în papură, iar aceștia sunt, de obicei, jurnaliștii… care nu prea le place să vorbească de bine și să evidențieze lucrurile pozitive.

  Reply
 16. BDB

  Mihai Gotiu, daca taceai, filozof ramaneai. Asa ai dat dovada numai de gandire comunista, conservatoare , impotriva orasului nostru. Untold e un festival recunoscut acum international, iar toti strainii si romanii care vin din alte judete vor aduce venituri suplimentare Clujului.
  Da, sunt restricitii , dar sunt si variante compensatorii. Iar faptul ca orasul nostru e in proces de moredernizare e doar dovada ca folosim fondurile europene nerambursabile pe care orasul nostru le-a primit.
  Sunt doar 4 zile, nu un an. Nimeni nu o sa moara avand in vedere ca in Cluj exista alte 1000 de locuri in care se poate iesii.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ BDB: 1) ce fonduri europene sunt în festivalul ăsta? (și dacă ar fi, tot fonduri publice senumesc) 2) ”orașul nostru”? la care parte a gardului te referi? 3) segregarea nu e semn de modernizare, ci de întoarcere în timp, în cazul Clujului nici nu cu foarte mult, ci doar în urmă cu 10-15 ani; ar trebui să-ți dea de gândit modul în care se suprapun argumentele celor care susțin îngrădirea Parcului Central cu argumentele lui Funar în timp care punea ce statui vroia mușchiul lui în piețele orașului: ”orașul nostru”, ”cui nu-i convine n-are decât să plece de aici” (”să facă altceva” etc.)
   ”sunt doar 4 zile, nu un an” nu are nicio relevanță – dacă ești de acord cu segregarea timp de 4 zile dintr-un an, ești de acord cu ea tot timpul anului

   Reply
   • BDB

    @Mihai Gotiu: In privinta fondurilor europene nerambursabile ma refeream la faptul ca unele strazi din Cluj dupa cum putem vedea cu toti sunt in santier si vor ajunge sa arate bine precum strada Memorandumului. Ei bine aceste renovari se fac pe banii strainilor, nu ai primariei.
    Si terminati cu ideea de parc incojurat de garduri. Am fost si eu si am vazut. Jumatate de parc nu e inconjurat. Puteti merge sa va manifestati indignarea acolo. Nu a fost inconjurat de garduri tot orasul sau un cartier. S-au pus aceste garduri pe o treime de parc pentru securitate. Nu vad de ce trebuie sa faceti asa mare caz. Dar bineinteles, niciodata nu o sa puteti fi toti multumiti, iar daca nu e gratis, nu va mai place. Pot observa ca la acest articol cele mai multe comentarii sunt impotriva dumneavoastra, ceea ce nu poate fi decat un semnal de alarma ca nu constientizati in ce lume traim. Vad ca sunteti si frustrat, si va mai scriu doar un citat „odata ce nu te mai multumeste viata ta, incepi sa reprosezi viata altora.”

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ BDB: 1) s-au îngrădit mai bine de două treimi din parc, dar și dacă s-ar fi blocat doar o zecime, tot ar fi fost ilegal, la asta se adaugă blocarea/devierea transportului (Grigorescu e rupt de oraș cu ocazia asta și știu foarte bine, că locuiesc în Grigorescu) 2) fondurile europene nu sunt ”banii străinilor” ci banii noștri – oare toate multinaționalele care nu mai plătesc taxe vamale în Ro, care fac bani aici și plătesc taxe și impozite în alte țări UE (mă rog, care plătesc) nu sunt tot bani publici?
     2) altfel da, nu îmi place, ca pe bani publici să fie blocat un spațiu public pentru interese și afaceri private;
     3) cât de bine va arăta Memorandumului peste 2-3 ani mai discutăm, că am mari dubii că granitul ăla o să reziste foarte mult (sper să mă înșel), problema e, însă, de coordonare: dacă știai că vrei să asaltezi orașul cu un festival de genul ăsta, era greu să nu-l suprapui cu lucrările la străzi? sau măcar să eșalonezi în așa fel străzile ca să nu lucrezi la Moților, singura stradă pe care mai poți ajunge acum din Grigorescu în centru? aberația e că dacă vreau să ajung cu mașina în centru, trebuie să merg sau prin Zorilor sau prin Mihai Viteazul, că pe Moților o să fie moarte; dacă vreau să merg cu bicicleta sau pe jos la fel!

     Reply
 17. Alex

  D-le Mihai Gotiu, dumneavoastra chiar nu vedeti ca nimeni nu este de acord cu articolul acesta? Ar trebui sa va puneti niste semne de intrebare.
  Orice eveniment, fapta sau intamplare atrage dupa sine oameni pro si contra, uneori sunt mai multi de o parte decat de cealalta, in cazul dumneavoastra sunteti printre acei o mana de oameni care au tot timpul ceva de obiectat si asta e foarte bine pentru ca parerile trebuie sa fie tot timpul impartite, dar in cazul de fata chiar consider ca nu aveti altceva mai bun de facut.

  Multumesc.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Alex: la vreo 3-4 comentatori care postează sub diferite nick-name-uri (uitând că eu le văd IP-ul îan administrare, care e același), comparativ cu peste 1.000 care au dat deja share pe Facebook și 14.000 de vizualizări cât zice google analytics că are articolul până la ora asta eu zic că stau bine ;)
   asta îmi dă speranțe că, totuși, mai există speranțe pentru orașul ăsta :)

   Reply
 18. Anonim

  Domnule Mihai Gotiu. Este singurul articol pe care l-am citit de la dumneavoastra, poate imi fac o parere gresita, dar… Oricine scrie „public” o face pentru a informa populatia, cititorii, etc. Va copiez urmatorul rand din DEX:
  „INFORMÁ, informez, vb. I. Tranz. A da cuiva informații despre ceva sau despre cineva, a face cunoscut.”
  Prima conditie in a informa pe cineva pe care dumneavoastra ati reusit sa o incalcati inca din primele randuri este faptul ca pentru a informa, trebuie mai intai sa ffi informat. Ori articolul dumneavoastra arata ca un rezultat al unei frustrari rautacioase si usor nesimtite (nu vreau sa insult deloc), o parere facuta in 5 minute dupa ce ati vazut un gard intrun parc. Nu vreau sa iau cuvant cu cuvant si sa va contrazic, sa sap prin articolul dvs. si sa gasesc cat mai multe greseli nu neaparat subtile, ci lucruri care un om mai in cunostinta de cauza in legatura cu ce se intampla in scena activitatilor publice organizare in orasele moderne le considera banalitati. Vreau doar sa va anunt ca nu aveti dreptate si, desi darul dvs. de a scrie cuvinte foarte bune pe intelesul tuturor, in acest articol acestea sunt indreptate gresit si bazate pe o parere care pare, si repet, nu vreau sa insult, extrem de subiectiva ale unei minti inchise.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Anonim: 1) în primul rând porniți de la o confuzie: între articolele de informare (știri) și de opinie (dezbateri) ; dacă citeați cu mai multă atenție, nu era chiar așa greu să observați că articolul e în categoria ”editoriale” (adică articole de opinie) 2) din păcate opinia nu mi-am format-o în 5 minute, ci în peste 20 de ani de când urmăresc și scriu despre viața în spațiul public din Cluj, și nu doar din Cluj – întâmplarea face ca anul trecut să fi primit o bursă internațională de excelență în jurnalism la IWM Viena cu o temă legată de activitățile și ocuparea spațiului public, bursă câștigată printr-un concurs internațional (cu un juriu format din șefi ai unor ziare din Austria și Germania, dar și cu un laureat Pulitzer) tocmai datorită articolelor despre viața în spațiul public clujean – desigur, asta nu înseamnă că am, automat, dreptate, ci doar că nu m-am trezit să-mi dau cu părerea despre gardul ăla pur și simplu la nervi, ci pentru că am documentat și scris despre efectele unor asemenea intervenții în spațiul public mai bine de 20 de ani (apropo, în toamnă o să-mi apară și o carte, exact pe această temă)

   Reply
 19. Erika

  „You have an obsession” … :)
  … nimeni nu poate sa estimeze cati vor/vom fi la acest festival… De asemnea nici ce urmari va avea din pct de vedere economic si turistic …
  Gardul arata oribil, dar eu ca si participant il vad un element important ca si logistica … De altfel stau in centru, de fiecare data, orice eveniment se tine, este un chin sa intru in parcare … nu ma bucura cand se inchide str Napoca … dar este necesar pt. siguranta … asta este :)
  Daca stam sa ne suparam pentru estimari eronate, garduri puse in parc si nu numai … pai … am avea o viata prea stresata :)

  Reply
  • Erika

   aaa… si apropos … am fost voltuntar in Brasov la EYOWF 2015 … au fost tot felul de garduri… restrictii … fara probleme :)

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Erika: dacă au fost restricții pe spații publice și nu a reacționat nimeni, atunci asta e o problemă :)

    Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Erika: vom avea o viață stresată dacă gardul ăla nu deranjează prea multă lume (din fericire observ însă că nu sunt singurul), că acceptarea unui asemenea gard e o problemă de mentalitate (pe de o parte produce segregare, pe de altă parte nu suntem conștienți de valoarea bunurilor comune pe care le avem) – astea sunt probleme cu care ne vom confrunta pe tot timpul anului și mulți ani de acum înainte, nu doar pe perioada festivalului

   Reply
   • Erika

    Atunci .. Te imputernicesc si in numele meu, sa lupti pentru spatiile deschise tuturor locuitorilor … eu nu am nervi pt asa ceva :) (este un gest urat cum am mai zis… ai alta idee? cum ar fi putut organiza/gestiona multimea de oameni care o sa treaca pe acolo? )…
    http://www.booking.com/city/ro/cluj-napoca.ro.html?aid=318615;label=New_Romanian_RO_19114766905-y3b08TCOCtg4muerEQkZKAS75168955105:pl:ta:p1:p2:ac:ap1t1:neg;ws=&gclid=COHm7tjf_cYCFeTMtAod_ZkPlg
    sunt in jur de 187 unitati de cazare in Cluj … intr-advear nu e mult …. dar e suficient sa fie un oras plin :) + Campus (unde in continuare cei care si-au platit pe timpul vacantei locurile, au dreptul sa lacuiasca acolo!!!) + apartamente 2/3 camere 500/600 Euro (asta da „biznis”) + pensiuni imprejurime … – nu vreau sa imi calculezi cat inseamna asta :P (asta fac toata ziua :) )

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Erika: 1) organizând un astfel de festival acolo unde este spațiu pentru așa ceva (la marginea orașului), nu ocupând un spațiu public în interes comercial; 2) în mare parte, respectivele unități de cazare ar fi fost ocupate și fără festival 3) chiria pentru un apartament în Cluj de două camere e undeva pe la 200 de euro/lună, m-aș mira să dea cineva 5-600 de euro pentru 4 zile, chiar dacă stau 10 în apartamentul ăla (apropo, se plătește vreo taxă din chiriile astea?) ; din toate cheltuielile făcute în Cluj, cât la sută rămân la bugetul local? scăzând cheltuielile făcute de clujenii care oricum le-ar fi făcut, turiștii care oricum ar fi venit (adică scazi gradul de ocupare care a fost anul trecut), clujenii care pleacă din cauza festivalului din oraș (și cheltuiesc în altă parte), finanțarea publică etc. – cât se plătește chiria pentru stadion, sala sporturilor, ocuparea spațiului public timp de o săptămână?

     Reply
     • Erika

      Foarte bune argumentele … dar … asta este …
      Si da … am auzit pe cineva ca 10 persoane au dat 600 euro pe un ap de 3 camere … si de taxa .. „let’s be serious” … (daca e ONG … es sponzorizare :P )

     • Mihai Gotiu

      @ Erika: păi cu ”asta este” nu mă împac eu :) ; altfel, din câte am mai văzut și eu la festivaluri – cea mai mare parte a publicului are 1) bani de bilet 2) de pus undeva cortul 3) de ”ia-mă, nene” sau ”cu nașul” 4) de bere 5) de mâncat ”la mână” și tocmai ăsta e e rostul real al gardului: să le consume mai tot bugetul ăla de bere și papa la comercianții festivalului care, mai că aș paria (oricum o să verific) plătesc chiria organizatorului, nu Primăriei

   • Anonymous

    @Mihai Gotiu

    I feel you.

    Multi nu isi dau seama ce inseamna sa ingradesti un loc public pentru interese private. E ca si cum i-am lasa pe cei de la Goldcorp. sa ingradeasca Rosia Montana (la fel, nu pentru mult timp) iar apoi sa impacheteze si sa ne lase doar cu o mahmureala. (e o analogie, nu va impacientati)

    Nu intelegeti gresit, e foarte OK sa avem festivale internationale, pana la urma e pentru noi, sa socializam, sa dansam…
    Dar sa nu scapam din vedere modul in care se realizeaza un astfel de eveniment si sa nu ne lasam pacaliti de fatade.

    De aceea ma bucur ca exista oameni ca si Mihai Goțiu, luptatori pentru libera exprimare si egalitate. Sa nu uitam ca legea e pentru oameni, nu oamenii pentru lege.Daca ii lasam sa isi intinda mana, o vor face pana nu va mai fii unde (cum se spune: azi un deget, maine toate mana).

    Pe data viitoare,
    Anon

    Reply
 20. Anakin

  Mai Mihai mai, tu o tot dai in sus in jos, la dreapta si la stanga ca nu au cum sa vina 300 mii de oameni cum zicea cineva. Ar fi aproape cat toti locuitorii clujului. Bun, deci esti de acord ca nu vor veni atati. Atunci ce tot insisti ccu rahatul de numar de locuri de pe arena? Daca tu singur (din surse magice) stii ca nu vor veni decat „5-6000 din afara” ce **** te deranjeaza? Astia incap in arena…asa ca nu mai insista. Te doare gardul care iti „rupe” orasul ce nu-ti apartine in enclava 4 zile? Mare scofala. CUm zicea cineva pe aici…nu vad de unde iti izvoraste frustrarea. E drept…nu e drept…e civic sau nu… sunt 4 zile. Insistenta si incapatanarea nu duc la nimic bun, demonstreaza doar agatarea de o idee/crez (poate personala/personal) uneori fara o motivatie corecta. Daca filetul surubului e stricat tu continui sa insurubezi piulita doar pt faptul ca TU si numai TU crezi ca asa trebuie? Nimeni nu comenteaza nimic de gard…but you. So…period

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Anakin: 1) mă dor tâmpeniile publicitare pe care unii le înghit fără a gândi: că dacă vin prea mulți, nu au cum să încapă fizic la evenimente/ dacă vin mai puțini, beneficiile alea promise au fost o minciună 2) nu e nicio frustrare, ci determinare – au trecut mai bine de 20 de ani de când lupt pentru spațiul public al Clujului (prin 94, dacă nu ieșeam – nu doar eu, ci mulți alții – să salvăm parcul din spatele Teatrului Național, probabil că nu doar acel parc ar fi fost înlocuit cu statui, ci și în Parcul Central am fi avut acum cine știe ce minunății; Piața Unirii ar fi fost și acum o groapă; Piața Muzeului ar fi fost parcare etc.) ; dacă acum acceptăm ca timp de 4 zile Parcul Central să fie confiscat în scopuri comerciale, anul viitor vom accepta două săptămâni, peste 5 ani vom avea șase luni cu gard…

   Reply
 21. Vlad

  Gardul ii tine pe cei care nu o platit afara. Decat sa vina toata lumea pe acolo si sa fie o multime de oameni care nu o platit bilet sa aglomereze degeaba mai bine pune un gard si cei care o platit. Desi merg la untold, consider ca un eveniment de anvergura asta nu are ce cauta in ORAS, puteau sa-l faca pe un deal.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Vlad: 1) problema e că sunt câteva sute de mii de clujeni care plătesc în fiecare an pentru Parcul Central (bașca plătesc și pentru festival deși nu i-a întrebat careva dacă sunt de acord sau nu) și nimeni nu are dreptul să le interzică accesul în parc pentru a face el profit; nu e vorba de un disconfort, ci de încălcarea unui drept, că e pentru 4 zile sau pentru un an, tot un drept încălcat este 2) da, așa era normal, doar că pe deal organizatorilor le-a fost frică să nu iasă pe minus

   Reply
 22. razvan

  Citind articolul imi dau seama ca e scris de un „hater” ! Ca sa stii d-le jurnalist, gardurile se folosesc si in strainatate la festivaluri pt siguranta….

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ razvan: sa avem pardon, enumerați vă rog orașele unde ați văzut parcurile publice îngrădite și cu taxă de traversare

   Reply
  • cristi

   Cand nu ai argumente, recurgi la cuvantul ‘hater’. E noua moda, bravo

   Nu pricepeti ca e vorba de un abuz si o tot tineti cu ‘e doar 4 zile’ si alte asemenea.
   Am fost la concerte prin londra, da in jurul locatiei era acces pentru toata lumea. Numa zic…

   Reply
 23. dr_evil

  dar ce ziceti de batranii care locuiesc in centru? care trebuie sa ocoleasca pe nu stiu unde pe 40 grade ca sa mearga la piatza? de linistea lor ii pasa cuiva? oricum toti care sunt pro festival sunt viituri , nu locuiesc in cluj sau stau prin manastur cu chirie si vin in oras o data pe saptamana. nu ai cum sa nu fii deranjat cand iti apare un gard pe drumul tau normal, sau cand iti suna muzica sub geam 5 zile si 5 nopti, si mai si platesti pt asta.

  Reply
 24. sevar

  De fapt problema este dacă are voie primăria să îngrădească sau să limiteze accesul într-un spațiu public în afara unor cazuri de urgență sau pericol iminent? Și mai ales pentru o manifestare privată? Și dacă are voie un ciocoflender milionar să blocheze un cartier al Clujului o dată la două săptămâni și să spargă timpanele a cel puțin douăzeci de mii de clujeni, mare parte seniori, cu sprijinul larg al poliției și al jandarmeriei? Și dacă are voie același personaj să plaseze în mijlocul unei zone rezidențiale o monstruozitate zisă arenă sportivă cu ignorarea celor mai elementare măsuri de izolare și protecție a zonei de locuit? Uite că are! Sau chiar dacă n-are, o face nesancționat! Încă! Încă sper că până la urmă va veni și acea vreme în care toate aceste abuzuri se vor plăti. Să fim optimiști!

  Reply
 25. ion

  @Mihai
  pacat ca nici tu nu prea gandesti logic problema(sau nu vrei sa gandesti).ai tot repetat acelas argument,cu stadionul care are 35000 de locuri,dar ai cam omis suparafta stadionului,sincer stai cam prost cu ratiunea daca ai impresia ca lumea va veni la concerte sa le priveasca doar din tribune.deci stai linistit,pe stadion vor incapea probabil aproape 100.000,aceeasi situatie si la polivalenta.si eu am impresia ca presa umfla,dar numarul de turisti din afara clujului tot va fi undeva la jumatate in nici un caz 50.000.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ ion: adică scena va fi în aer? și va fi ocupată și peluza din spatele scenei? ați dat un telefon la Pompieri să aflați care e maximul care are voie să intre pe stadion?

   Reply
   • ion

    stiu ca la Scorpions unde au fost aproape 40.000 mai intrau,probabil ca vor sta oamenii ca niste sarmale,dar vor intra.scena nu va fi in aer,dar va fi amplasata in asa fel incat sa poata fi privita de aproape tot stadionul,si acum serios oricat ar fi de mare cat poate ocupa raportat la suprafata stadionului? nu am sunat la pompieri,dar nu prea cred ca in planurile de evacuare s-a luat in calcul optiunea de a limita numarul de persoane cu acces pe stadion.
    in rest frustrarea din articolul tau mi se pare pe de o parte justificata,festivalul putea fi organizat afara.in schimb unele argumente pe care le dai sunt hatereli intinse la mazim.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ ion: ar fi destul de nasol dacă în momentul proiectării nu s-a stabilit capacitatea maximă și mi se pare destul de puțin probabil să nu existe limitare; altfel, problemele cu festivalul ăsta sunt din două categorii: 1) nu avea ce să caute ÎN oraș (nu atâta timp cât intri pe spațiul public cu un eveniment comercial privat) 2) supralicitarea care i s-a făcut pentru a justifica/acoperi acapararea spațiului public, supralicitare care nu stă în picioare dacă o luăm la bani mărunți

     Reply
 26. Dsjdjf

  Gardurile acelea vor disparea odata cu inceperea festivalului…doar nu esti atat de prost sa crezi ca o sa se vanda bere peste gard. Au fost montate pentru a asigura securitatea cat timp sunt amenajate locatiile respective pentru ca nimeni sa nu poata patrunde in zonele respective…ar fi urat ca peste noapte sa se trezeasca organizatorii cu tarabele sau frigiderele distruse de cine stie ce nenorocit…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Dsjdjf: m-aș bucura, doar că restricțiile au fost anunțate de Primărie, în mod oficial

   Reply
 27. vio

  E greu sa apreciezi cat timp trebuie sa tina un festival, unde si cine sa participe sau cui sa-i fie adresat. Eu inaintez raspunsul cam relativ si el: atata cat in mod rezonabil sa nu deranjeze. Nivelul de nemultumire cu referire la boc, artizanul acestor tipuri de sindrofii, va trebui sa se vada la alegeri. Pe mine ma deranjeaza de multa vreme insa inclinatia asta spre petreceri a lui boc. Face parte poate 5% din activitatea unui primar. La boc e invers. Smulge cepuri de bere, face oser in centru, dar are 3 poduri nefacute, o filarmonica, orasul e un santier deschis, pe langa alte promisiuni fanteziste pe care chiar mi-i rusine sa le amintesc. Am ales un primar sa ne administreze. El ne da NUMAI circ. Pentru asta am fi putut alege un staroste sau pe saracu’ Lulu. Eu doresc ca pentru toate aceste manifestari, boc sa stabileasca o locatie CARE SA NU-I DERANJEZE PE CEILALTI. Tot la nivel rezonabil… Este o regula fundamentala de morala si civilizatie. Ce castig eu daca stau in centru sau langa sala sportului si daca saptamanal sunt agresat cu astfel de manifestari? E un festival privat desfasurat intr-o comunitate din care poate 25% din cei bastinasi il aproba. Sa-si mute boc parangheliile unde-o vrea, dar sa lase restul cetatenilor sa-si vada de treaba linistiti si sa nu-i streseze cu restrictii.

  Reply
 28. geo

  aceeasi ineptie e si in Bucuresti, au ditamai stadionul gol si se bulucesc in piata constitutiei blocând/ingreunand traficul pentru o saptamana.
  la concertul Madonei in parcul Izvor s-au apucat sa taie copacii, pentru vizibilitate.
  primaria si al vostru emil boc-pipiconstitutie trebuiau sa faca publica suma pentru care au inchiriat parcul, suma ce trebuie comparata cu preturile stabilite de consiliul municipal pentru închirierea spatiului public. stiti cum se zice, odata ce ai baut apa din Dambovita…

  Reply
 29. Anca Roman

  Domnule Mihai si nu mai stiu cum,

  Nu intelegi nimic. Vorbeste frustrarea. Daca nu iti convine, te invit sa emigrezi. In orase in care primaria nu „divizeaza”. Clujul are destui carcotasi.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Anca Roman: nu, mulțumesc, aceeași invitație de a pleca din oraș mi-a mai făcut-o și Funar în urmă cu vreo 15-16 ani; cu părere de rău constat că mentalitățile nu s-au schimbat (în cazul unora) cu mult; m-aș fi așteptat ca atunci când trăiești într-o comunitate să înțelegi că există oameni care nu sunt de acord cu tine – indiferent dacă sunt în majoritate sau în minoritate, trebuie să ții cont și de opiniile lor și să accepți că ceea ce pentru tine s-ar putea să fie un bine, pentru alții s-ar putea să fie rău; soluția nu e, în niciun caz, să bagi pumnul în gura celor care nu sunt de acord cu tine

   Reply
  • @Anca Roman

   Stimata Doamna. Mai exista o cale in afara de plecat, daca nu iti place ceva. Calea luptei sa schimbi acel ceva care nu-ti place. Chiar si prin aceste mesaje care sunt un barometru al opiniei clujenilor.

   Reply
 30. un oarecare

  Un articol care polarizeaza atitudinile. Si care, dat fiind modul agresiv in care a fost scris, va primi raspunsuri agresive (pe alocuri nesimtite).
  Totusi, cred ca dezbate o falsa problema si nu isi avea rostul. Ca cetatean al Clujului nu ma deranjeaza gardurile si cred ca nu ar trebui sa-i deranjeze pe majoritatea concitadinilor nostri atata timp cat sunt temporare. La fel cum unii cetateni au voie sa blocheze traficul pentru a manifesta impotriva Rosiei Montane (si da, am fost si eu acolo), la fel alti cetateni au voie „sa ocupe” temporar parcul. Unii pot pretinde ca sunt manifestari „calitativ diferite”, dar pana la urma sunt tot activitati umane.
  Putem avea putina intelegere pentru fiecare.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ un oarecare: 1) spațiul public (și privatizarea spațiului public) nu e o falsă problemă, ci una esențială pentru viața unui oraș 2) faptul că participă public la un anumit eveniment, nu face acel eveniment să fie public – caracterul de public e dat tocmai de faptul că nu există nicio interdicție (dar absolut niciuna) pentru a participa la acel eveniment sau de a fi într-un spațiu public 3) manifestanții pentru Roșia Montană n-au tăiat bilete pentru a participa la marș, unde mai pui, că unii dintre ei s-au trezit și cu amenzi pentru că ar fi blocat traficul (deși în lege blocarea traficului înseamnă cu totul altceva – adică exact ce se întâmplă acum în parc: gardul)

   Reply
 31. CINEVA

  Deci nu pot sa cred asa ceva ba voi cautati sa faceti balamuc din orice ,ba 4 zile nu rezistati fara parc ,va pica capu mainile sau picioarele?Ce dracu primaria nu are nimic cu gardurile deoarece primaria o platit 2 lei pentru acest festival.Zici ca ii asa ramane ,ce va incurca gardurile 4 zile io nu inteleg.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cineva: da, îmi pică mâinile și picioarele dacă cineva vrea să intre la mine în curte sau în casă că așa vrea mușchiul lui pentru 4 zile; așa zici tu, că 400.000 de euro (oficial) sunt 2 lei? da chirie la sala sporturilor și stadion se plătește? da, utilitățile? da, costurile de deviere ale traficului le-ai calculat? (așa, ca și idee: U Cluj plătește 7.500 de euro chirie la stadion pt fiecare meci – adică 4-5 ore maxim, cu intrarea și ieșirea de la meci; cât a plătit organizatorul pentru chiria pe o săptămână a stadionului?) cine încasează bani de la comercianți de la festival (că-s pe spațiul public)?
   care e problema ta?

   Reply
 32. Calin

  Domnule, habar nu ai de marketing, de business, habar nu ai de domeniul cultural-artistic, habar nu ai de ceea ce te inconjoara si te-ai hotarat sa te legi de un gard care nu te incurca pentru cateva zile cu absolut nimic.
  Sfatul meu este sa-ti iei un job, sa incerci sa faci ceva cu viata ta si sa-i lasi pe altii cu treburile lor, asta daca nu te duce mintea sa te implici si tu in ceva mai creativ. Nu te mai crede un geniu neinteles si nedescoperit inca, pentru ca nu esti si daca ai fi fost, sigur nu as fi aflat de tine in felul asta.
  Incercati fratilor sa vedeti dezvoltarea si recunoasterea zonei noastre transilvanene pe harta europei, ca oricat de privat sau de public ar fi evenimentul asta, imprastie inevitabil vorba despre lucrurile frumoase pe care le avem in coltul asta al nostru de tara. Nu mai fiti ipocriti si nu va mai uitati dupa aparente. Om fi noi ai mai buni romani, dar tot cei mai barfitori si bagatori de seama suntem. Suntem ardeleni, ne merge mintea greu, ne ofticam ca ne-o iau altii inainte si in loc sa facem ceva e mai usor sa gasim probleme in orice. Noroc ca avem printre noi si niste baieti mai rasariti care stiu ce vor. Suntem oamenii extremelor in zona asta. Mai bine ne-am uni si sa facem mai des evenimente ca Untold si nu numai. Pe langa asta sa promovam, sa ajutam la imprastierea zvonului si sa ne oprim din a ne mai plange de ce? De garduri?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Calin: 1) eu am job 2) d-voastră aveți măcar un nume? 3) dacă pretindeți că aveți habar de marketing, de business, de domeniul cultural-artistic (!) îmi puteți prezenta studiul de impact ale evenimentului?
   deocamdată, atâta cât mă pricep eu, nu văd decât un abuz și o risipă (inconștientă dacă nu mai mult) de resurse publice, un eveniment megalomanic, cu costuri publice reale de sute de mii de euro, cu beneficii ”din burtă” și cu unii spălați în așa măsură pe creier încât chiar să creadă că o paranghelie e ceea ce ”pune Clujul pe harta lumii” (să ne înțelegem, nu mă refer la toți cei care merg la festival, că sunt convins că majoritatea merg pur și simplu să se distreze, nu ca să schimbe, vezi Doamne, orașul)

   Reply
   • Nu conteaza

    250.000 festivalieri , clujeni sau nu, cu 100 euro media pe 4 zile (bilet / mancare / cazare etc ), 100 euro pesimist, media sigur e mai sus… 10% din bani raman in cluj (pesimist din nou, TVA, adaos commercial, servicii furnizori etc) rezulta in 4 zile: 2.5 milioane euro. Ti se pare putin ?

    Daca chair vrei sa vezi impactul, ai vorbeste la cosmfan vezi daca iti spun ce incasari au avut, sau studiaza bilantul trimestrial la operatorii economici. Acolo o sa vezi impactul.

    Cand o sa ai autobuze decente, strazi si spitale decente, sa te gandesti ca 4 zile de gard in parc au contribuit si ele la o roata, un trotuar sau la un pansament.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Nu conteaza: 250.000 trafic cumulat nu înseamnă 250.000 de ”festivalieri”; împarte pe la 3 sau 4 în funcție de numărul de intrări ale fiecăruia; apoi scade-i pe clujeni – banii ăia oricum s-ar fi cheltuit în Cluj; apoi scade costul biletelor plătite de clujeni (că ăia sunt bani care IES din Cluj); și vezi dacă din ceea ce au consumat oaspeții (fără transport și bilet) se acoperă finanțarea publică și banii care au ieșit din Cluj

     Reply
 33. Julien Oprisor

  Teoretic toata lumea are dreptate, dar problema este de principiu, cine iti da tie(primarie)dreptul sa imi limitezi mie localnic accesul la spatiul public chiar si temporar, excepție vine sa danseze Obama. Si exemplele in care primaria „respecta” cetateanul obisnuit sunt nenumarate autorizatii diferite pentru Rus, Pop si alti indivizi, modul haotic si pe alocuri imbecil cum se lucreaza, dar vorba postacilor pro primarie nu vedeti ca se lucreaza.

  Reply
 34. Coni

  Multe persoane, dintre cele care au comentat la acest articol vorbesc despre „doar” 4 zile de restrictionare a accesului in parc. De fapt, totul a inceput de luni; de luni 27 iulie s-a inceput montarea gardurilor; de luni cetatenii obisnuiti ai orasului se confrunta cu aceasta situatie neplacuta. si credeti ca in prima zi dupa festival, adica luni 3 august, vom avea acces in parc? Gardurile vor disparea din 3 miscari, iar spatiul verde va fi curat numai bun de umblat descult in parc…

  Reply
 35. Vlad

  Eu am o umila intrebare. Ce vrei sa demonstrezi cu fotografiile parcului de la alte evenimente private. Vezi : Marea Hamaceala v1;v2; sau Jazz In The Park ?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Vlad: că n-a pus nimeni gardul pe domeniul public ;) că ai venit în parc să asculți muzică sau doar să bei o bere cu prietenii, nu ți-a interzis nimeni accesul liber în parc

   Reply
  • Iosif

   Vlad, imi este lene sa iti raspund pe indelete ca si asa nu prea am cui.

   Cauta pe google dupa Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor. Dupa aia mai vii mai intrebi daca ai nelamuriri si cu cea mai mare placere te voi ajuta.

   Reply
 36. Ioana

  Am mers si noi, eu impreuna cu doi copii , in parc miercuri…surpriza de la jumatatea parcului nu am mai avut voie sa trecem,nici spre locul de joaca,nici spre lac…si explica tu unor copii in varsta de 4 si respectiv 2 ani de ce parcul este inchis!!! E dreptul nostru ca si cetateni ai Clujui sa ne ducem copii in ce parc dorim, mie una putin imi pasa de festivalul lor, dupa cum nici d-lui primar nu ii pasa de plansul si dezamagirea copiilor mei pt.ca nu au avut dreptul sa mearga in Parcul Mare. Si dupa cum s-a mai spis nu e vorba doar de 4 zile ci de cel putin o saptamana.

  Reply
 37. Radu

  Toata polemica asta e un pic aiurea. Problema e de fapt ca atunci cand au daramat stadionul vechi ar fi trebuit sa gaseasca o alta locatie, mai potrivita, pentru cel nou. Din faptul ca nu au facut-o deriva si toate problemele actuale legate de organizarea si securizarea evenimentelor, precum si cele privind disconfortul creat celor care nu participa la respectivele evenimente. Atunci trebuia luata pozitie, acum e tardiv. Pe de alta parte, cand sunt meciuri nu se inflameaza nimeni ca se blocheaza circulatia, ca galeriile de suporteri ajung pana in centru de ti-e groaza sa iesi la o plimbare, ca masinile marilor amatori de sport (care nu binevoiesc sa se deplaseze pe jos sau cu transportul in comun) blocheaza toata zona. Deh, popor de microbisti.
  Oricum, Untold e un eveniment binevenit la Cluj, inevitabil deranjeaza pe unii si bucura pe altii. Si daca se tinea in Baragan tot se gasea careva sa fie ofensat/indignat/inflamat.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Radu: întâmplător, și în problema stadionului am fost la fel de ”nepopular”, când am afirmat că ar fi fost bine să fie la margine de oraș, nu în centru; la meciuri însă, se blochează circulația (și doar circulația auto privată, nu și transportul în comun, pe bicicletă sau pietonal) pe un spațiu mult mai mic și pe o perioadă mult mai scurtă – cât are nevoie lumea să intre și să iasă de la stadion – nu s-a închis vreun moment parcul pentru asta

   Reply
   • Liviu

    Dl Mihai, si daca se facea la marginea orasului, acel stadion, tot ajungea sa fie in oras si o-adata si-o-data, deranja pe cineva. Si in ce parte puteau sa-l faca? trebuie luat in calcul si extinderea orasului. Extinderea aeroportului, dealuri (cost mai mare la fundatie). Sa fim bucurosi ca nu au oprit circulatia auto pe centru, motilor, str. Cosbuc. Este un eveniment, fiind primul eveniment de aceasta anvergura pe plan national. Se putea si mai bine, nu neg asta. Poate alta data va fi si mai bine organizat.
    Sincer, astept mai multe publicatii, pe subiecte mult mai importante, cum ar fi, groapa de gunoi, recent desfintata, fiind o problema muuuuult mai mare. Dvs. fiind un mare fan al spatiilor verzi, mai bine ati lupta pentru asta (groapa de gunoi) care ne poate afecta pe ani de zile, nu pentru 4 zile, care s-a intamplat in 25 de ani.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Liviu: ar fi bine să luptați și d-voastră pt. groapa de gunoi (pe site găsiți articole și despre asta) ; dar fără respectarea legii orice luptă e zadarnică; iar legea asta a spațiilor verzi, e una dintre puținele care apară dreptul la o viață sănătoasă (și nici nu a fost dată chiar așa de bunăvoie, ci pt. că trebuiau transpuse directive europene, altfel n-o aveam nici acum – dacă și în legile pe care cu greu le-am obținut ne băgăm picioarele, atunci ce sens are să mai lupți? oricând va vrea cineva să o schimbe, face un mega-chef, obține susținere publică și ”la revedere”)

     Reply
 38. Mihail Lungu

  Haideţi, d-le Goţiu, luaţi-vă inima în dinţi şi ştergeţi naibii comentariul de mai sus, că de atâta moderaţie a ameţit de tot, săracul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *