Romania Curată

Domnul Ciorbea lucrează. Liniște? Răspunsul oficial la solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională în privința modificării de urgență a Legii Educației

”Avocatul Poporului se află într-o fază avansată de examinare a aspectelor de neconstituționalitate invocate de diverse instituții, persoane fizice și ONG”, se arată într-o scrisoare adresată Alianței pentru o Românie Curată (ARC), ca răspuns la solicitarea publică de a sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) în privința modificării prin ordonanță de urgență a Legii Educației. În răspunsul Avocatului Poporului se mai arată că există consultări cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ și Consiliul Național al Rectorilor legate de ”oportunitatea și necesitatea măsurilor reglementate prin Ordonanța nr.49/2014, care se circumscriu sferei învățământului preuniversitar și universitar”.

În prima parte a lunii iulie, Alina Mungiu-Pippidi i-a adresat lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, o scrisoare prin care i se solicită sesizarea CCR (aici). Textul a fost asumat de peste 600 de persoane (cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, personalități publice, organizații sindicale și studențești, artiști etc.). De asemenea, o delegație a ARC i-a prezentat în mod direct Avocatului Poporului, la sediul insituției, considerentele pe baza cărora apreciază că Legea Educației a fost modificată neconstituțional prin ordonanță de urgență, prin evitarea consultărilor și dezbaterilor publice.

Mai jos puteți citi răspunsul integral (sau aici, în format.pdf)

raspuns ciorbea 2

raspuns ciorbea 1


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Domnul Ciorbea lucrează. Liniște? Răspunsul oficial la solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională în privința modificării de urgență a Legii Educației

 1. Laura

  Mai sunt si alte metode de atacare a unei OUG la CCR, nu numai prin Avocatul Poporului. De exemplu, prin atacare la Curtea de Apel prin contencios administrativ. Dureaza mai mult, e adevarat, si nici nu duce la suspendarea automata a ordonantei — dar s-ar putea sa fie o procedura mai potrivita pentru cazul de fata (vorbind strict legal, nu politic)

  Reply
  • Laura

   De rectorate, de exemplu, asta e fi cel mai usor – sigur, daca vrea cineva sa se bage la asa ceva. Individual e mai complicat – de exemplu un student doctoral in nume propriu ar putea (chit ca pierde pe fond, ideea e sa ridici exceptie de neconstitutionalitate care sa ajunga la CC). Dar in cazul asta cineva ar trebuii sa sustina financiar un astfel de demers, ca un student singur chiar nu poate – asta e o alta diferenta vs Avocatul Poporului.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *