Alex Costache

De ce Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV sunt doar martori în dosarul lui Orban

Cozmin Guşă, unul dintre acţionarii de la Realitatea TV şi Sorin Oancea, director general al B1 TV, au fost audiaţi ca martori la DNA în dosarul lui Ludovic Orban. Atât în faţa procurorilor, cât şi a jurnaliştilor, cei doi au negat că ar fi cerut, ar fi fost ofertaţi sau ar fi luat bani de la fostul candidat liberal la Primăria Bucureşti ca să îi asigure prezenţa în emisiunile celor două posturi tv de ştiri.

Vă reamintim că, pe 11 aprilie, Ludovic Orban a fost pus sub acuzare pentru că ar fi cerut unui om de afaceri „sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016„. Solicitarea iniţială a lui Orban ar fi fost pe 1 martie.

„Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.

Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, a arătat DNA într-un comunicat de presă.

Cine şi de ce l-a denunţat pe Orban

Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Urdăreanu i-a denunţat la DNA pe Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei şi pe Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei, la acea vreme. Urdăreanu a denunţat pentru a-şi uşura situaţia judiciară în dosarul pe care el însuşi îl are pe rolul instanţelor, cel în care este acuzat de DNA că i-a dat mită primarului din Iaşi, Gheorghe Nechita, pentru implementarea de către UTI a sistemului de management al traficului din Iaşi. Vezi mai multe aici.

Practic, Urdăreanu „a făcut 19-le (articolul din lege)„, cum se spune în jargonul juriştilor, adică a colaborat cu anchetatorii ca să îşi reducă pedeapsa la jumătate.
Deşi este amic cu Orban, Urdăreanu ar fi fost nevoit să apeleze la strategia denunţului pentru a-şi salva propria piele.

Urdăreanu l-a înregistrat pe Orban

În cazul lui Orban, Urdăreanu s-ar fi dus la DNA cu înregistrări ale unor convorbiri cu Ludovic Orban în care acesta îi spunea că are nevoie de 50.000 de euro ca să îi dea lui Sorin Oancea şi Cozmin Guşă. Orban voia să îşi asigure prezenţa în studiourile celor două televiziuni de ştiri pe perioada campaniei şi pre-campaniei electorale.

Presupusă infracţiune sub forma pretinderii

În momentul în care Orban a pretins banii, presupusa sa infracţiune de folosire a influenţei de partid pentru obţinerea de foloase necuvenite s-ar fi consumat, susţin sursele noastre.

Banii nu s-au dat până la urmă pentru că Orban – nu e clar din ce motive – a tot amânat să meargă la Urdăreanu să ia banii. Poate că s-a temut de un flagrant, mai ales că existau deja informaţii „pe surse” că patronul UTI a denunţat-o pe Olguţa Vasilsescu, poate că s-a temut că va fi retras de către partid şi nu mai avea rost – încearcă să îşi explice sursele judiciare inacţiunea lui Orban.

Însă acest lucru contează mai puţin, în cazul lui Orban, presupusa infracţiune fiind consumată. „Este sub forma pretinderii”, au informat sursele noastre. Chemat la audieri, Orban s-a prevalat de dreptul la tăcere.

Nu sunt probe suficiente împotriva oamenilor de televiziune

Prin urmare, împotriva celor doi oameni de televiziune există doar o probă indirectă –înregistrarea convorbirii dintre Orban şi Urdăreanu în care Orban îi cere banii pentru cei doi.

Oancea şi Guşă neagă

Chemaţi azi la audieri, Oancea şi Guşă au negat că i-au cerut bani lui Orban pentru prezenţa în emisiunile televiziunilor lor. Practic, în acest moment, există o înregistrare cu o discuţie dintre doi oameni contra cuvântului lor. Situaţia s-ar putea schimba însă dacă Orban decide la rândul lui să colaboreze, au explicat sursele noastre.

Ce au declarat Cozmin Guşă şi Sorin Oancea afară la presă


„I-am declarat d-nei procuror 
(Claudia Roşu – n.r., acelaşi procuror de caz ca şi în dosarul Olguţei Vasilescu – n.r.) că nu am avut nicio discuţie cu el (cu Ludovic Orban – n.r.) despre bani sau condiţii comerciale şi, de asemenea, i-am spus că nu avem ce să ne reproşăm noi ca post de televiziune‘, a declarat Oancea.

Părerea mea… e mai degrabă o răzbunare între oameni politici, de afaceri, în care suntem traşi practic şi noi, absolut aiurea (…) Ultima întâlnire (cu Ludovic Orban – n.r.) a fost în vinerea înainte de a fi chemat dânsul al audieri. Nu am discutat niciun moment de niciun fel de sumă de bani pentru că este ilegal. Legea nu-ţi permite să iei bani. Cum ar veni, el cerea bani pentru mine sau pentru B1. De ce să ceri bani cash pentru un patron de televiziune, de ce nu te duci să faci un contract, eventual? De ce trebuie să ceri cash? Asta mi se pare suspect‘, a afirmat Oancea.

Cozmin Guşă a precizat, la rândul lui, la ieşirea din sediul DNA, că a dat o declaraţie ca martor în dosarul lui Ludovic Orban, adăugând că le-a explicat procurorilor că postul Realitatea Tv nici nu a cerut bani, nici nu i s-au oferit şi nici nu a avut loc vreo discuţie cu liberalul despre prezenţa sa în anumite emisiuni.

„Singura discuţie pe care am avut-o cu Ludovic Orban despre campania lui am făcut-o la cererea lui, pe 24 martie, şi am vorbit despre campanie, despre şansele lui, explicându-i atunci că felul în care vom colabora cu toate partidele, nu numai cu PNL, este între structura centrală a partidului şi departamentul de publicitate al televiziunii, conform legii
‘, a spus Guşă.

El a arătat că discuţia cu Ludovic Orban s-a purtat în prezenţa a mai multor oameni şi într-un spaţiu public.

„Nu poate să existe intermediar între mine şi dl. Ludovic Orban pentru că ne cunoaştem bine de 14-15 ani şi nu-i nevoie (…) A fost un eveniment nefericit în cariera lui Ludovic Orban
‘, a afirmat Guşă.  Potrivit lui, prezenţa politicienilor la Realitatea TV nu este contracost.  Guşă se declară nemulţumit de faptul că televiziunile private sub obligate prin lege să ofere spaţiu de emisie politicienilor în campania electorală.

„Probabil din exemplul Orban şi cu ocazia acestei campanii, politicienii se vor gândi că este mult mai corect aşa şi este în spiritul economiei de piaţă. Există televiziuni de stat care pot să presteze pe gratis, pentru că oricum sunt falimentare şi finanţate prost şi televiziunile private nu au de ce să suporte un asemenea tratament’
, a mai declarat Cozmin Guşă.

Pe 11 aprilie, după inculpare, Ludovic Orban s-a retras chiar din uşa DNA din cursa pentru Primăria Capitalei. În locul lui a fost aruncat în luptă fostul lider al Ligii Studenților, Marian Munteanu.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “De ce Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV sunt doar martori în dosarul lui Orban

 1. Vlad

  Chiar daca Orban decide sa colaboreze…. mergi asa la infinit??? Important e sa pedepsesti capul rautatilor, in acest caz Orban. Sigur, daca ai dovezi bagi la inchisoare si pe aia din televiziuni, insa e posibil sa nu se fi ajuns pana acolo, sa nu fi apucat omul sa discute cu ei. Dar chair daca ar fi facut-o si are inregistrari… pai pe cine vrei la inchisoare??? Pe unii legati de afacare?? Sau corupatorul, omul care tragea toate sforile? care este Orban in acest caz?

  Reply
 2. brudariu

  jandarmeria si amenzile.
  Bine face. Nu avem nevoie de haos dirijat de ONG
  si SRI si multinationale ca OMV, Soros.Acoperitii au iesit
  la iveala la comanda. Nu mai prostiti pe nimeni.
  Totul a fost pt a impiedica reluarea vietii noormale si
  desfasurarea Programului guvernamentl.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *