Mihai Goțiu

Cunoscutul tenor Placido Domingo l-a apelat pe Klaus Iohannis. ”Am fi foarte bucuroși să ne întâlnim și să cooperăm în cazul Roșia Montană”

”Am fi foarte bucuroși să stabilim o întâlnire cu echipa dumneavoastră în viitorul apropiat pentru a discuta modalitățile în care am putea coopera în cazul Roșia Montană și în chestiuni mai generale referitoare la patrimoniul cultural european aflat în România.”, se arată într-o scrisoare adresată de către Europa Nostra președintelui României, Klaus Iohannis, la foarte scurt timp după investirea acestuia. Europa Nostra este cea mai importantă federație continentală din domeniul patrimoniului cultural, partener al Comisiei Europene în diferite proiecte și al cărei președinte este cunoscutul tenor Plácido Domingo.

”Stimate Domnule Președinte, vă rugăm să ne permiteți să vă transmitem, chiar de la începutul mandatului dumneavoastră, mesajul nostru special privind Roșia Montană. De-a lungul ultimilor ani Europa Nostra s-a adresat în mod repetat autorităților române cerându-le insistent să salveze Roșia Montană, un loc cu o semnificație culturală majoră, și să contureze și implementeze o strategie de dezvoltare pe termen lung, sustenabilă, pentru locuitorii, patrimoniul și mediul natural al regiunii. Am sprijinit, alături de alte organizații internaționale, cum ar fi ICOMOS, inițiativele organizațiilor românești naționale și locale, de a include Roșia Montană în Lista Tentativă a României pentru Patrimoniul Mondial (UNESCO)”, se arată în scrisoarea celor de la Europa Nostra, în care se adaugă: ”Noi credem, așadar, că viitorul sustenabil al Roșiei Montane poate fi asigurat doar prin protejarea patrimoniului său cultural care, dacă este bine întreținut și protejat, nu va face decât să se îmbogățească și va deveni o sursă pentru prosperitate economică și socială pentru întreaga regiune și un exemplu de urmat în cazuri similare, nu doar în România și în restul Europei. Vă rugăm deci să ne permiteți să reiterăm, în acest context, convingerea noastră că Roșia Montană este mai presus de toate un loc al patrimoniului cultural – un peisaj cultural, pentru a fi mai preciși – de mare valoare pentru cultura și civilizația europeană. Dintre numeroasele rapoarte și evaluări referitoare la valoare Roșiei Montane în termeni de patrimoniu cultural, amintim aici recent dezvăluitul raport al arheologilor britanici de la universitățile din Oxford și Leicester, care plasează Roșia Montană la nivelul Patrimoniului Mondial”.

Reprezentanții Europa Nostra s-au declarat îngrijorați și de recentele declarații făcute de noul ministru al Economiei, din care rezultă că, în ciuda voinței publice exprimate fără echivoc, Guvernul continuă să sprijine proiectul minier distructiv pentru comunitate, patrimoniu cultural și mediu natural. Din acest punct de vedere, Europa Nostra arată că mișcarea civică legată de Roșia Montană a devenit un model la nivel european, care nu poate fi ignorat de autorități: ”Poziția publicului, exprimată în anul 2013, în apărarea drepturilor constituționale și în sprijinul protejării patrimoniului cultural și a mediului, devenită mișcarea supranumită ”Toamna Românească”, a fost un model pentru toți cetățenii europeni conștienți și angajați. Credem, așadar, că mesajul exprimat de o mișcare atât de puternică a societății civile nu ar trebui ignorat.”

În încheiere, Europa Nostra îi solicită președintelui Klaus Iohannis o poziție publică fermă și bine argumentată legată de valoarea excepțională a sitului de la Roșia Montană și își manifestă disponibilitatea de a coopera cu echipa președintelui pentru elaborarea unei noi viziuni și a unui plan de dezvoltare pentru zona Roșia Montană, bazat pe valorificarea patrimoniului cultural. ”Credem că o poziție publică fermă și bine argumentată referitoare la valoarea acestui sit excepțional, venind din partea dumneavoastră, ca nou Președinte al României, va fi reuși să plaseze dezbaterea pe linia pozitivă și promițătoare a patrimoniului cultural și a valorii sale pentru societate, în acord cu cele mai recente strategii și direcții ale politicii europene.

În termeni concreți, vă recomandăm cu insistență, atât dumneavoastră cât și Guvernului României, să utilizați fondurile structurale europene disponibile, pentru a finanța mult-așteptatul studiu legitim privind o strategie alternativă de dezvoltare a zonei Roșia Montană, care ar asigura un viitor sustenabil și prosper pentru societate și pentru mediul întregii regiuni.

Noi, Europa Nostra, am fi foarte bucuroși să vă asistăm în orice mod ar fi considerat util, considerând vasta experiență și angajamentul membrilor noștri. Suntem de asemenea gata să cooperăm cu echipa dumneavoastră pentru elaborarea unei noi viziuni și a unui plan de dezvoltare pentru zona Roșiei Montane, un pas a cărui necesitate a fost recunoscută în numeroase poziții publice internaționale în ultima perioadă, și care este în momentul de față pregătit de organizațiile românești membre ale Europa Nostra, cu sprijinul rețelei și al partenerilor noștri. Am fi de asemenea foarte bucuroși să stabilim o întâlnire cu echipa dumneavoastră în viitorul apropiat pentru a discuta modalitățile în care am putea coopera în cazul Roșia Montană și în chestiuni mai generale referitoare la patrimoniul cultural european aflat în România.

Vă dorim, Domnule Președinte, multe succese în îndeplinirea noilor și dificilelor dumneavoastră responsabilități și așteptăm încrezători viitoarea noastră cooperare fructuoasă și dialogul constructiv.”.

Prin intermediul partenerilor locali, Europa Nostra s-a implicat în ultimul deceniu în numeroase proiecte legate de România, având acțiuni inclusiv la Sibiu, orașul al cărui primar a fost Klaus Iohannis, când acesta a fost Capitală Europeană a Culturii. Numeroase proiecte de salvare și valorificare a patrimoniului cultural, precum și specialiști din domeniu, au fost recompensate/recompensați cu premiile Europa Nostra, premii în acordarea cărora federația are ca partener Comisia Europeană. În 2013, situl Roșia Montană a fost inclus în proiectul pilot 7 Most Endagered, inițiat de Europa Nostra în parteneriat cu Institutul Băncii Europene de Investiții și cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. La a doua ediție a proiectului, în 2014, pe lista celor mai periclitate șapte situri europene au fost incluse bisericile de lemn din nordul Olteniei și sudul Transilvaniei (județele Gorj, Vâlcea, Sibiu și Hunedoara). Principalul scop al programului 7 Most Endangered este de a atrage atenția asupra patrimoniului periclitat din Europa și de a mobiliza publicul și actorii privați pentru salvarea acestor situri prin proiecte creative, dirijate spre asigurarea dezvoltării durabile a regiunilor respective, exact prin utilizarea zestrei lor culturale și naturale ca resursă pentru dezvoltarea economică și socială durabilă. În vara anului trecut, o echipă a Europa Nostra a vizitat Roșia Montană în cadrul acestui proiect (detalii aici și aici).

***

Documente (în format .pdf):

Scrisoarea Europa Nostra (varianta originală integrală, în limba engleză – aici)

Scrisoarea Europa Nostra (varianta integrală, în limba română- aici)

Rezoluția ICOMOS, din noiembrie 2014, de la Florența (Italia), referitoare la Roșia Montană (aici)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Cunoscutul tenor Placido Domingo l-a apelat pe Klaus Iohannis. ”Am fi foarte bucuroși să ne întâlnim și să cooperăm în cazul Roșia Montană”

 1. Laurentiu

  Tentatia e foarte mare pentru hienele din tara dar si din EU, pana la urma n-o sa avem liniste, trebuiesc extrase minereurile de acolo dar de o firma de stat sau comunitara si totul sa fie stocate in trezoreria statului. Dar lucrarile de restaurare si relocare a patrimoniului de la RM si celelate sit-uri (Certej) sa fie facute sub controlul UNESCO. Comisiile de mediu sa stabileasca tehnologia care v-a fi folosita si respectarea standardelor de mediu.

  Vreti sa spuneti ca „in ROMANIA nu se poate” ? Asta tot aud de la 1989 incoace, atunci politicienii „neputinciosi” trebuiesc inlocuiti .

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Laurentiu: dacă proiectul se face (indiferent cine îl face), uită de patrimoniu și de mediu; că nu suntem în filme SF să muți munți cu elicopterul și nici să faci transhumanță cu galeriile

   Reply
   • Laurentiu

    Ma refeream doar la obiectele care pot fi expuse intr-un muzeu sau parc destinat turismului. Nu sunt specialist in domeniu si nu ma pot pronunta asupra importantei galeriilor.
    Din pacate nu suntem educati sa formam o opinie publica puternica de care sa asculte cei care ne talharesc. Si aici se va intampla cum s-a intamplat cu padurile, pretul benzinei si banul public pentru autostrazi, barem sa salvam ce mai putem. Bafta !

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Laurentiu: s-au pronunțat deja numeroși experți (din Academia Română, ICOMOS, Europa Nostra, de la universitățile Oxford și Leicester, OAR, UAR, universități din Ro etc.) – cu excepția a 2-3 care au avut contract cu RMGC, toți ceilalți au scos în evidență valoarea lor de UNESCO; de patrimoniu cultural mondial;
     valoarea asta a lor nu are legătură cu faptul că pot fi vizitate sau nu turistic (peșterile cu desene rupestre din Franța nu sunt deschise publicului, chiar și specialiștii au acces extrem de limitat – dar nu se pune problema de a fi distruse; la fel cum nu se pune problema de a distruge peștera Piatra Altarului din Apuseni, considerată a fi printre cele mai frumoase din lume – după unii, cea mai frumoasă – chiar dacă doar speologi intră acolo și chiar și locul unde se află e ținut secret, pentru a nu exista riscul distrugerii

     Reply
     • Laurentiu

      Multumesc de informatii, nu stiam. Pacat, valorile culturale si istorice ale altora sunt mai importante decat ale noastre, iar daca vor fi distruse …sunt curios daca cineva v-a ridica vreun deget. Parca, intentionat se doreste (din interior si exterior)eliminarea noastra din istorie si de pe harta; sau este masura preocuparii noastre pentru pastrarea valorilor nationale.
      Dupa ultimile informatii pe care le am , la RM se lucreaza de zor fara avize de constructie sau de mediu, nici Iohanis nu-i opreste.
      S-a ajuns la un grad de nemernicie cum numai „mamaliga romaneasca” poate sa-l suporte.

  • Codruta

   N-am inteles: DE CE, daca Rosia Montana ar fi distrusa „de stat” (asa cum a si fost deja, din 1970 incoace, partial DISTRUSA – vezi celebrele „Cetati Romane” care nu mai exista precum si poluarea lasata pe o treime din zona!!) ar fi „bine”?
   CUM [beeep!!!] „relochezi” niste galerii??!! iei gaura (intamplator, de vreo 9 km lungime in total!) si o muti?
   ???!!!

   Reply
 2. flesh

  Exploatarea aurului de la Roșia Montană și păstrarea patrimoniului cultural de la Roșia Montană sunt incompatibile. E ori una, ori alta. Mie aur nu-mi trebuie, deci votez pentru păstrarea patrimoniului cultural.

  Reply
 3. Roxana Wring

  Sergiu Nistor, consilierul pe probleme de patrimoniu al lui Klaus Johannis, pe vremea cind era Secretar de Stat la Ministerul Culturii, a refuzat sa trimită dosarul Rosia Montana pentru a fi inclus pe lista tentativa a Romaniei pentru patrimoniul international. Dosarul fusese deja completat la vremea respectiva. Acest lucru se intimpla in toamna lui 2012, in perioada de miere a guvernului USL. Întrebat de ce Ministerul Culturii nu trimite dosarul, raspunsul dlui Nistor a fost ceva de genul ‘nu este momentul’. Presupun ca se referea la momentul politic, caci din punct de vedere al protejării patrimoniului national momentul ar fi fost mai mult decit oportun!
  Este o mare dezamagire sa vedem cum ‘experti’ in patrimoniu asculta de comenzi politice, in loc sa-si urmeze conștiința profesională. Cu atit mai mult, cu cit dl. Nistor este si Președintele ICOMOS Romania si cadru didactic la UAUIM. Este păcat ca trebuie sa asteptam pina ‘se sesizează ‘strainatatea’.

  Reply
 4. Maria

  Intradevar de la aceea ” Toamna Romanesca ” m-am ales cu telefonul dat sub urmarire , seful SRI Gheorghe Maior ne-a facut ecoanarhisti si la unii ne-a pus si telefoanele sub urmarie , lor nu le pasa de patrimoniu vor doar bani si tare ma tem ca nu vom reusi sa obtinem ce ne dorim asa de mult cand in jurul Presedintelui tarii sunt consilieri care sustin aceasta marsavie.

  Reply
  • Codruta

   Pai poarta si tu niste discutii care sa-i enerveze pe „urmaritori” – sau gaseste si alte metode sa-i scoti din minti, macar nitzelush ;)
   In rest… ORICUM discutiile importante nu se poarta la telefon ;)
   Al meu e urmarit din 2002, cel putin – sper ca macar pe vreo 2 – 3 am reusit sa-i bag la pensie inainte de termen :)))

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *