Mihai Goțiu

E timpul pentru dezvoltare la Roșia Montană. O dezvoltare model pentru Europa. Concluziile misiunii Europa Nostra în România

„Pozitia Europa Nostra este foarte clara. Este o poziție care recunoaște valoarea unică și universală a patrimoniului de la Roșia Montană, a declarat ieri (joi, 20 iunie); Costa Carras, vicepreședintele Europa Nostra, la finalul misiunii comune a acestei federații și a Institutului Băncii Europene pentru Investiți (BEI) în România. ”Imperiul Roman este, de departe, cel mai longeviv imperiu european. Patrimoniul moștenit de civilizația europeană de la Imperiul Roman nu constă doar în patrimoniul monumental – coloane, temple, foruri, zidul lui Hadrian. La fel de importante sunt și monumentele mai puțin cunoscute, precum apeductele, podurile , dar și minele. Roșia Montană este, de departe și fără putință de tăgadă, cel mai important și cel mai bine conservat sit de acest fel. Este de neacceptat un proiect care să distrugă un astfel de sit”, a motivat Costa Carras poziția Europa Nostra.

”Este obligația morală a Europa Nostra de a se alătura tuturor celor care luptă să găsească o soluție pentru a-l salva”, a mai spus cel mai longeviv președinte al Europa Nostra. Acesta s-a declarat impresionat de ”mobilizarea extraordinară pentru Roșia Montană”, ”motivația și entuziasmul celor care s-au implicat pentru salvarea Roșiei Montane, care dovedește calitatea societății civile din România”. Din punctul de vedere al reprezentantului misiunii Europa Nostra în România, în acest moment există o oportunitate de dezvoltare durabiă a Roșiei Montane. În acest sens, Costa Carras a enumerat votul celor două Camere ale Parlamentului Român (de respingere definitivă a legii speciale pentru Roșia Montană), deciziile justiției române (care dau dreptate oponenților proiectului minier) și opoziția puternică a publicului, atât a celui din zonă, cât și din restul României și din lume.

Tot astfel a interpretat contextul actual și Guy Clausse, decanul Institutului BEI, membru al misiunii care a vizitat în această săptămână România. ”Privită din punctul de vedere al unui economist, ideea unei exploatări în carieră deschisă își pierde din valabilitate. Aceasta este o veste bună, având în vedere impactul pe care un proiect minier în carieră deschisă l-ar avea asupra patrimoniului și mediului, dar nu este destul. Trebuie să găsim un alt model de dezvoltare pentru regiune, un model bazat pe principiile dezvoltării durabile, mai diversificat (decât o mono-industrie – n.a.), care să reducă discrepanțele”, a declarat Guy Clausse. ”Nu este rolul nostru să venim în România și să spunem ce trebuie făcut. Elementele pentru o astfel de dezvoltare trebuie să vină din partea comunităților locale (a celor din Roșia Montană și din zonă, a comunității științifice și a societății civile – n.a.). Noi oferim sprijin și consiliere în fața organismelor europene, care să ajute la finanțarea unor programe alternative. Nu este ușor, dar a venit timpul să înceapă o astfel de dezvoltare”, a mai adăugat reprezentatul Institutului BEI. În privința activităților pe care s-ar putea sigura dezvoltarea zonei, acesta a enumerat agricultura, agro-turismul și prelucrarea finită a lemnului (fabrici de mobilă).

Întrebat în legătură cu poziția autorităților române (la nivel local și național), care, cel puțin până în acest moment, s-au dovedit reticente sau chiar au blocat dezvoltările alternative în Roșia Montană, Costa Carras a comentat: ”România este o democrație, iar autoritățile sunt numite în cadrul unui proces democratic de alegere. În privința alegătorilor există o opinie extrem de clară în privința viitorului Roșiei Montane, iar acest lucru ar trebui să aibă efecte directe și asupra aleșilor”. Vicepreședintele Europa Nostra a mai spus însă că, și în cazul în care autoritățile vor continua să se opună, există soluții. ”Trebuie reținut faptul că nu doar autoritățile au acces la fonduri. E drept, nu în aceeași măsură, acces la diferite proiecte și finanțări au și reprezentanții societăți civile și este o responsabilitate a tuturor în acest sens”, a afirmat Costa Carras.

Reprezentantul Europa Nostra s-a referit și la afirmațiile companiei miniere, care susțin că ”patrimoniul de la Roșia Montană poate fi salvat și în cazul realizării proiectului minier” sau că, mai mult, ”doar prin realizarea proiectului minier s-ar putea obține fondurile necesare salvării patrimoniului”, Costa Carras a precizat: ”Nu neg că compania ar fi făcut și gesturi pozitive, dar în ziua de astăzi, principiul de bază este cel al dezvoltării durabile, iar proiectu RMGC este tot ce poate fi mai antitetic din acest punct de vedere”.

În cadrul conferinței de presă desfășurate la sediul Ordinului Arhitecților din România (OAR), s-a făcut referire și la concluziile (declarația politică) a Consiliului de Miniștri ai UE, de la Bruxelles, din 21 mai 2014, care identifică patrimoniul cultural ca resursă strategică de dezvoltare a Europei. În concordanță cu această direcție strategică de dezvoltare europeană, Costa Carras a subliniat: ”Există o puternică și evidentă motivare la nivel local și regional pentru a se ajunge la soluțiile caracteristice unei dezvoltări sustenabile cu respect față de valorile culturale, încurajând în același timp ideea de comunitate autentică, o dezvoltare care va face România un exemplu de success care va putea fi replicat în întreaga Europă”.

Misiunea Europa Nostra în România a durat patru zile, din delegație mai făcând parte (pe lângă Costa Carras și Guy Clausse) John Sell, vicepreședinte Europa Nostra, Maria Berza, membră a comitetului consultativ intern al Europa Nostra și Ștefan Bâlici, vicepreședintele Asociației ARA și membru al Consiliului Europa Nostra. Vizita delegației face parte din programul pilot ”7 Most Endagered”, inițiat anului trecut de Europa Nostra, în parteneriat cu BEI, Institutul BEI și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Programul misiunii a cuprins întâlniri la București cu membri ai Reprezentanței Comisiei Europene în România, ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu reprezentanți ai Ministerului Culturii, membri ai Academiei Române, ai Uniunii Arhitecților din România precum și ai ICOMOS România. La Cluj misiunea a avut o serie de întruniri importante cu membrii comunității academice și ai societății civile la Centrul de Geografie Regională al Universității Babeș- Bolyai, și cu președintele OAR, Șerban Țigănaș. La Căminul Cultural din Roșia Montană, delegația a discutat cu numeroși membri ai comunității locale extinse, inclusiv persoane din mediul de afaceri local, întrunire organizată de Asociația Alburnus Maior. De asemenea, marți dimineața, reprezentanții Europa Nostra și ai Institutului BEI au vizitat Rimetea, localitate din județul Alba, în apropierea Roșiei Montane, pentru a vedea un exemplu autohton de dezvoltare bazată pe valorificarea patrimoniului cultural. La solicitarea companiei miniere, a existat și o întrevedere, la Cluj, cu cinci reprezentanți ai RMGC.

***

BONUS: Programul ”Adoptă o casă la Roșia Montană” și Festivalul cultural FânFest sunt două dintre proiectele inițiate de societatea civilă din România care își propun salvarea patrimoniului de la Roșia Montană și dezvoltarea sustenabilă a zonei.

Mai multe detalii despre ”Adoptă o casă” și modul în care poți susține acest program aici .

Donații pentru organizarea ediției din acest an a FânFest (11-17 august) poți face aici .

***

Note:

”Programul Cele mai periclitate 7 monumente” (”7 Moste Endagered”) a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra alături de Institutul Băncii Europene pentru Investiții ca partener fondator și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ca partener asociat.

Europa Nostra reprezintă Federația Europeană a organizațiilor de patrimoniu. Acoperind 50 de țări din Europa și din lume, organizația este vocea societății civile care se angajează să protejeze și promoveze patrimoniul cultural și natural al Europei. Fondată în 1963 la Paris, Europa Nostra are sediul central la Haga și un birou la Bruxelles. Rețeaua sa pan-europeană cuprinde: 250 ONG-uri cu peste cinci milioane de membri; 150 de organizații publice sau companii private și 1500 de membri individuali. Europa Nostra coordonează campanii pentru a salva monumente, situri și peisaje pe cale de dispariție, celebrează excelența printr-un sistem de premiere în parteneriat cu Comisia Europeana, și încearcă să influențeze politicile europene şi naţionale cu privire la patrimoniu. Plácido Domingo, renumitul cântăreț de operă, este Președintele Europa Nostra.

Banca Europeană de Investiții este instituția de împrumut pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre. Pune la dispoziție pe termen lung fonduri pentru investiții solide pentru a contribui la obiectivele politice ale UE.

Institutul Băncii Europene de Investiții promovează inițiativele europene pentru binele comun. A fost creat ca parte a Grupului European de Investiții Bancare în ianuarie 2012 cu scopul de a acționa ca un catalizator pentru activitățile de cercetare culturală, educațională și socială îndreptate spre dezvoltarea economică și socială în Europa. Informații detaliate despre organizație se pot obține de pe pagina de web.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este „banca socială a Europei’’. O bancă de dezvoltare multilaterală cu 41 de state membre, reprezintă un instrument major al solidarității politice în Europa. Iar conservarea patrimoniului cultural face parte din mandatul său.

Foto: Claudia Apostol, Tică Darie și Ștefan Bâlici


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *