Marius Diaconescu

Corupție în universitățile private: un profesor de la Universitatea Petre Andrei a fost reținut de DNA! Rectorul pretinde subvenționarea de către stat a universităților private!

Avocatul Dan Florin Drugă, lector universitar și prodecan al Facultății de Drept a Universității Petre Andrei din Iași a fost arestat ieri, 6 iunie 2016, după ce a fost suprins în flagrant de către DNA când primea 19.000 lei pentru a falsifica actele de studii ca să înmatriculeze un student în anul III de studii.

Potrivit comunicatului DNA, avocatul a cerut și a primit suma respectivă pentru a înmatricula o persoană direct în anul III de studii la Facultatea de Drept a Universității Petre Andrei, fără ca acest student să fi urmat anterior cursurile aferente anilor I și II de studii și fără să fi achitat taxele de studii aferente. Mita a fost intermediată de Dan Melinte, care ar fi primit 3.500 lei cotă parte din banii primiți de profesor.

Dan Florin Drugă este avocat în baroul din Iași din 12 Decembrie 2003. A fost absolvent al Facultății de Drept a Universității Petre Andrei. Avocatul Dan Florin Drugă este consilier juridic la Universitatea Petre Andrei, este lector universitar la Facultatea de Drept a aceleiași universități private, precum și prodecan al aceleiași facultăți. Azi dimineață Dan Florin Drugă și-a dat demisia din toate funcțiile avute la Universitatea Petre Andrei – din cea de consilier juridic, de lector universitar și de prodecan al Facultății de Drept.

Contactat telefonic de redacția România Curată, Rectorul Sorin Bocancea consideră că este vorba de o înscenare care are ca țintă Universitatea Petre Andrei. În calitatea sa de consilier juridic, Dan Florin Drugă a reprezentat Universitatea Petre Andrei în toate procesele în care aceasta era parte și, consideră Rectorul, ar fi deranjat pe cineva. Rectorul Sorin Bocancea susține că în comunicatul DNA sunt mai multe informații false, deși au fost puse la dispoziția autorităților respective toate documentele solicitate. Studentul era deja înmatriculat la facultate, era în anul Ii de studii și nu avea cum să ceară să fie înmatriculat în anul III fără să acumuleze creditele necesare.

Studentul denunțător ar fi avut probleme financiare și în mai multe rânduri ar fi solicitat amânarea plății taxelor de studii. În acest moment restantețe și penalitățile se ridicau la suma de 18.465 lei. În cazul în care ar fi dorit să își susțină examenele restante, ar mai fi trebuit să plătească încă 2600 lei taxe de reexaminare.

Potrivit Rectorului Sorin Bocancea, lectorul Drugă ar fi fost sunat de un prieten vechi, Dan Melinte, să îl ajute pe un prieten al său care nu poate să depună banii la casierie, aceasta fiind deja închisă. Avocatul Drugă ar fi fost de acord, urmând ca a doua zi să îi aducă chitanța de la casierie.

La ieșirea din pizzeria în care a avut loc tranzacția i-a așteptat DNA. În comunicatul DNA se afirmă că Dan Melinte ar fi primit 3.500 lei din cei 19.000 lei primiți de profesorul Dan Florin Drugă de la denunțător.

Diferențele dintre comunicatul DNA și poziția Rectorului Universității Petre Andrei, prof. univ. dr. Sorin Bocancea, sunt evidente și ridică câteva semne de întrebare. Este clar că denunțul a avut loc în Decembrie 2015, iar de atunci profesorul Dan Florin Drugă a fost în atenția DNA. Că flagrantul a fost o înscenare, este evident, altfel nu putea fi realizat. Ceva nu se leagă în acuzațiile de înscenare la adresa Universității: ce căutau cei 3500 lei la Dan Melinte, prietenul avocatului Drugă, care ar fi intermediat primirea banilor? Cât de mare este târgul Ieșilor, încât studentul nu a putut să meargă personal la casierie să depună banii? Este treaba autorităților judiciare să ancheteze cazul, până la condamnarea definitivă fiecare persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. Dar declarațiile Rectorului Universității Petre Andrei nu se leagă.

Ne-a atras atenția acest caz de corupție datorită pretențiilor pe care le-a făcut publice prof. univ. Sorin Bocancea cu ocazia instalării sale în funcția de Rector al Universității Petre Andrei din Iași: învățământul universitar privat din România trebuie să fie subvenționat de stat!

Domnule Rector al Universității Petre Andrei, vă înțeleg că aveți obligația de a aduce cât mai multe resurse la instituția pe care o conduceți, dar să pretindeți subvenționarea universităților private, în condițiile în care acestea încă ”se mai bucură” de imaginea de fabrici de diplome și, mai ales, când aveți în propria ogradă un caz dubios de mită, este culmea!

Update! în urmă cu câteva minute a fost dat publicității un comunicat de presă din partea Universității Petre Andrei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Corupție în universitățile private: un profesor de la Universitatea Petre Andrei a fost reținut de DNA! Rectorul pretinde subvenționarea de către stat a universităților private!

 1. Camy

  SISTEMUL A ÎNVINS ca de fiecare data in Romania
  deși nu /sau poate s-a respectat ”Listele cuprinzând propunerile comitetelor de selecție pentru componența nominală a CNATDCU vor fi făcute publice în perioada 16 – 20 mai 2016. În acest interval, orice persoană fizică sau juridică are dreptul să transmită eventuale obiecții și sesizări argumentate către MENCŞ pe adresa cnatdcu@gov.edu.ro.”
  a apărut “OMENCS nr. 4.106/10.06.2016 privind componența nominală a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare”
  surprizele sunt cel puțin hilare in Componenta nominala a Consiliului GENERAL conform ordinului 4106/10/06/2016
  la nr. 30 apare PROF. DR. SORIN MORARIU …… priviți cum arata rezumatul tezei de abilitare a acestei persoane /personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan național/internațional (http://www.usab-tm.ro/utilizatori/universitate/file/2015/doctorat/abilitare/Rezumat%20Abilitare%20Prof%20dr%20Sorin%20Morariu%202015.pdf) + abstracte fără număr, la care doar la 2 abstracte este autor principal (http://www.usab-tm.ro/utilizatori/universitate/file/2015/doctorat/abilitare/Fisa%20indeplinire%20standarde%20minimale%20Morariu%20S%202015.PDF) deci stimate cadre didactice din învățământul universitar doar așa puteți ajunge personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan național/internațional
  care citări, indice hirsch, capitole in cari de prestigiu recomandarea unui plagiator președintele senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, DARABUS GHEORGHE (http://cne.ancs.ro/wp-content/uploads/2012/06/hotarare-517.pdf)
  si ATENȚIE vedeți ca ăștia pot ajunge si miniștri sau directori la UEFISCDI sau ANCSI, ca tocmai au participat la o sindrofie la USMV CLUJ, marele fost director de Scoală Doctorala VASILE COZMA si-a măritat copilul… si a trebuit sa dea dreptul pentru numire sau….?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *