Bogdan Grosereanu

Centrala nucleară de la Kozlodui, vulnerabilitate pentru scutul american de la Deveselu? „Trebuie închisă. La fel şi Cernavodă”

Militanții Coaliției Antinucleare din Bulgaria au venit sâmbătă la Craiova pentru a se alătura ONG-urilor românești care luptă împotriva construirii reactorului VII al centralei atomice de la Kozlodui. În paralel, ONG-urile din România vor referendum pe tema proiectului nuclear de la Dunăre. Centrala este o vulnerabilitate și pentru scutul american antirachetă de la Deveselu (Olt), aflat la mai puțin de 100 de kilometri depărtare, susțin reprezentanții societății civile.

Demersurile pentru construirea reactorului VII au început

Circa 200 de persoane au participat sâmbătă la dezbaterea publică organizată de Asociația Pro Democrația în sala Albastră a Universității din Craiova, pe tema construirii reactorului VII la centrala nucleară de la Kozlodui. Centrala este situată pe malul Dunării, la doar 4 km de granița cu România. 19 localități din Dolj se află în prima zonă de risc nuclear (30 km). În a doua zonă de risc (100 km) se află și orașul Craiova. În perioada 1970 – 1990, la Kozlodui s-au constuit blocurile I – VI, cu reactoare de tip sovietic/rusesc VVER – 1000, care folosesc apa ușoară din Dunăre ca agent de răcire. După 1990, Bulgaria a fost nevoită să închidă reactoarele I – IV, datorită presiunilor UE, care le-a considerat nesigure. În prezent, funcționează blocurile V – VI (2.000 MW), care asigură aproximativ 26% din necesarul energetic al Bulgariei. Durata lor de viață expiră în 2017, respectiv 2019. De curând, Bulgaria a demarat procedurile pentru construirea reactorului VII, cu o capacitate instalată de 1.200 MW. Compania americană Westinghouse, deținută de gigantul japonez Toshiba, intră în calcule pentru construirea noului bloc, care ar urma să coste circa 5 miliarde de dolari și să se întindă pe șapte hectare, destinate în prezent agriculturii.

kozlodui

„Nu există granițe pentru tragediile nucleare”

Potrivit convenției Espoo, privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, autoritățile bulgare trebuie să organizeze dezbateri publice în România și să răspundă întrebărilor puse de populație înainte de a demara acest proiect. În acest context, în 2014 au fost organizate dezbateri la Dăbuleni (18 noiembrie), Craiova (19 noiembrie) și București (20 noiembrie). ONG-urile românești consideră că dezbaterile au avut un caracter formal și vor să inițieze un referendum împotriva proiectului nuclear al Bulgariei. De sâmbătă, lor li s-au alăturat ONG-urile din Coaliția Antinucleară din Bulgaria.

Reprezentanții societății civile din Bulgaria au venit la Craiova pentru a susține demersurile împotriva centralei Kozlodui. Militanții bulgari sunt împotriva energiei nucleare, pe care o consideră extrem de periculoasă pentru oameni și mediu. Ei susțin energia din surse regenerabile. „Nu există granițe pentru tragediile nucleare. Din această cauză, trebuie să luptăm împreună. Centrala nucleară de la Kozlodui trebuie închisă. Dar voi spune ceva care probabil nu o să vă placă: și centrala nucleară de la Cernavodă trebuie închisă. Avem destul soare, vânt și apă în România și Bulgaria, ca să ne luăm energia din aceste surse. Să luptăm împreună pentru ca reactorul VII de la Kozlodui să nu fie construit. Sperăm ca, în cadrul unui referendum, cetățenii să spună NU acestui proiect, iar rezultatele să le trimitem Europei”, a spus Albena Simionova (foto, jos), reprezentantul Foundation for Environement and Agriculture (FEA) din Bulgaria.

albena simionova

Militantul bulgar a afirmat că țara sa nu are nevoie de noi capacități energetice. „Suntem 7,5 milioane de cetățeni în Bulgaria și avem 12.000 MW putere instalată. Nu consumăm decât 4 – 5.000 MW, am auzit aceste informații la televiziunea bulgară. De ce avem nevoie de o nouă centrală nucleară?”, s-a întrebat Simionova.

Acțiuni în justiție declanșare de ONG-urile bulgare

Petar Pencev, reprezentantul Anna Politkovskaia Association, a arătat că deșeurile nucleare nu vor mai merge în Rusia, deoarece legislația internațională actuală interzice exportul acestora. „Deșeurile rezultate nu vor ajunge în Rusia, ci vor rămâne aici și vor fi depozitate într-un nou depozit nuclear care se va construi în regiune”, a afirmat acesta. Pencev a dezvăluit că rectoarele propuse până acum nu au fost autorizate încă de Ministerul Mediului din Bulgaria. „Au fost propuse reactoare rusești și americane, însă acestea nu au avut evaluări în conformitate cu legislația bulgară. Le lipsesc, de asemenea, certificatele din partea UE. Așa că nu au primit licență. Decizia de săptămâna trecută a Ministerului Mediului nu a hotărât  care dintre aceste reactoare va fi ales. De asemenea, există și o componentă economică: noi avem în Bulgaria de două ori mai multă putere instalată decât avem nevoie. Nu suntem de acord cu declarația primului ministru, conform căruia această enegie trebuie exportată”, a afirmat Pencev. Militantul bulgar a dezvăluit că autoritățile vor să dezvolte reactoarele V – VI și să le prelungească durata de viață fără să parcurgă etapele de consultare obligatorii. „Se dorește extinderea locurilor V – VI și prelungirea duratei de viață cu 20-30 de ani. Puterea recatoarelor va crește cu 10%. Acest lucru este periculos, pentru că reactoarele sunt foarte vechi. Ministerul Mediului a decis că nu este nevoie de o evaluare a acestui proiect. Nu a existat o dezbatere publică pe acest subiect și din acest motiv am decis să facem o acțiune în instanță”, a mai spus Pencev, adăugând că o acțiune judiciară s-a deschis și în problema deșeurilor nucleare.

Vulnerabilitate pentru Deveselu?

La rândul său, Marian Trandafirescu, reprezentantul ONG-urilor românești, a subliniat că centrala are și un risc geostrategic, fiind situată foarte aproape de viitoarele facilități militare americane de la Deveselu (Olt). „Localizarea noului reactor într-o zonă destul de sensibilă din punct de vedere geopolitic de securitate, la doar câteva zeci de kilometri de facilitățile militare americane de la Deveselu, amplifică starea de risc și vulnerabilitate pentru partea românescă”, a spus Trandafirescu.

Riscul pentru oameni și mediu este evident, după dezastrele nucleare din Ucraina și Japonia. „Înțelegem că Bulgaria, care depinde aproape integral de Rusia în domeniul energiei, caută să-și diversifice sursele de aprovizionare, dar reamintim faptul că, după accidentele nucleare din Ucraina și Japonia, au fost iradiate zone extinse, cu efecte catastrofale pentru sănătatea oamenilor. Pe de altă parte, industria nucleară implică o serie de probleme nerezolvate, cum ar fi transportul și depozitarea deșeurilor nucleare”, a subliniat Marian Trandafirescu.

Guvernul României vrea două reactoare noi la Cernavodă, Greenpeace se opune

Vice-premierul Liviu Dragnea a anunţat anul trecut că o companie chineză, China General Nuclear (CGN), ar urma să construiască reactorele III şi IV ale centralei de la Cernavodă. „O companie chineză a depus o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor III și IV. Urmează ca în perioada următoare comisia de negociere să analizeze oferta și să înceapă negocierile. Orizontul nostru de timp este ca până la sfârșitul anului (n.r. 2014) negocierile să se finalizeze și să se semneze memorandumul comun de realizare a acestor investiții”, declara în toamnă Dragnea.

Investiţia estimată este de peste 6,5 miliarde de euro, iar CGN a anunţat că aşteaptă şi un ajutor de la stat. Sprijinul financiar de la stat trebuie însă aprobat de Comisia Europeană. Lucrările erau programate să înceapă chiar la începutul acestui an.

Greenpeace a pornit o campanie împotriva realizării celor două noi reactoare nucleare la Cernavodă. ”100.000 de voci împotriva energiei nucleare în România”, este sloganul acestei campanii, în care se subliniază că oraşul Cernavodă este situat într-o zonă cu risc seismic ridicat.. Detalii, AICI. Organizaţia a lansat încă din 2010 o petiţie împotriva construrii celor două reactoare şi a unei noi centrale nucleare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Centrala nucleară de la Kozlodui, vulnerabilitate pentru scutul american de la Deveselu? „Trebuie închisă. La fel şi Cernavodă”

 1. secretele serviciilor

  si cu ce inlocuiesti energia nucleara?! Cu gaze de sist, carbune care nu mai exista, eoliene care livreaza cea mai scumpa energie din lume ce nu poate fi platita… sau daca nu traim cu luminari si eventual taiem toate padurile sau ne sinucudem in masa?!!!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ secretele serviciilor: cu ce o înlocuiesc și nemții ;) care renunță și la energia nucleară, au moratoriu pe gaze de șist până fac propriile studii de e bine sau rău, și pun la plată industriile care consumă multă energie să plătească trecerea la energie eoliană, solară etc. (care e mai scumpă doar pe termen scurt, investiția inițială, după care însă, e cea care îți oferă independența energetică reală, costuri predictibile, să nu-ți închipui că nemții nu știu ce fac: în timp ce alții își dau în cap să ajungă la resursele fosile care au mai rămas, nemții și-au propus ca până în 2050 să nu mai depindă de așa ceva)

   Reply
  • Cretu

   Oare asa au facut cetatenii din Austria si Japonia (Japonia de un an si jumate a renuntat la energia nucleara)?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *