Cristian Franț

Ce obiective am vizitat în Turul Marilor Tunuri din Ploieşti

România Curată a organizat sâmbătă, 26 martie, Turul Marilor Tunuri din Ploiești în care am prezentat publicului câteva dintre țepele trase Ploieștiului de profitorii tranziției. Am transformat astfel corupția în „obiective turistico-civice”. Iată-le pe cele mai importante.

Primăria Ploieşti – În loc să fie o casă a cetăţenilor instituţia a fost transformată în monument al corupţiei prin fostul primar Iulian Bădescu. „În perioada 2012 – 2013, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de senator în Parlamentul României și ulterior primar al Municipiului Ploiești, în mod repetat, a desfășurat, în numele unor societăți comerciale pe care le controla în fapt, activități cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcții deținute succesiv.

Concret, inculpatul a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziționat prin intermediul unui executor judecătoresc 2 imobile situate în municipiul Ploiești și a achiziționat în mod direct produse alimentare și de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara – vara anului 2012 pentru alegerile locale în Ploiești”, descriu procurorii DNA faptele de „vitejie” ale lui Iulian Bădescu.

Consiliul Judeţean Prahova – s-a transformat în Consiliul Judeţean al penalilor, după ce preşedintele Mircea Cosma şi vicepreşedintele Radu Ionescu căzând victimă procurorilor DNA, datorită faptelor de corupţie.

După Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean, implicat în mai multe dosare penale, și vicepreședintele aceleiași instituții este acuzat acum de corupție. Radu Ionescu a fost reţinut şi arestat pentru că ar fi luat șpagă un autoturism de la un om de afaceri. Potrivit DNA, în cursul lunii noiembrie 2006, Radu Ionescu, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, a pretins şi primit de la un om de afaceri, denunţător în cauză, un autoturism în valoare de 22.347 de euro, pentru a sprijini societatea afaceristului cu derularea unor contracte de lucrări încheiate cu Consiliul Judeţean Prahova şi efectuarea la timp a plăţilor aferente.

Procurorii anticorupţie arătau că autovehiculul a fost primit prin intermediul unei alte firme care, în perioada 22.12.2006 – 11.05.2009, a achitat ratele de leasing din sumele virate de societatea omului de afaceri, în baza unui contract fictiv încheiat între cele două societăţi. Radu Ionescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova din martie 2015, a deţinut această funcţie şi în perioada 2004 -2008, când ar fi săvârşit faptele de corupţie de care este acuzat.

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care au calitatea de intimat 13 persoane cu funcții importante din județul Prahova – procurori, polițiști, un deputat și șefi ai unor instituții publice, printre care șeful Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. Acesta din urmă este implicat și în alte dosare penale de corupție.

Stadionul de fotbal Petrolul Ploieşti a fost, din păcate, transformat şi el în monument al corupţiei, după ce tot procurorii DNA au descoperit că transferul lui Adrian Mutu la echipa lupilor galbeni nu a adus beneficii doar fotbalului ci şi… primarului Bădescu!

Prins în ofsaid penal cu banii din fotbal, primarul din Ploieşti, Iulian Bădescu, a fost reţinut şi apoi arestat în dosarul finanţării ilegale a echipei Petrolul. Daniel Capră, care este finanțatorul Petrolului, a făcut un denunț împotriva sa.

Patronii FC Petrolul Ploiești, frații Daniel și Nicolae Capră, directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, și alți patru inculpați trimiși în judecată de DIICOT pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15,4 milioane de euro.

Bădescu i-ar fi pretins unui reprezentant al Asociației Comunitare „Lupii Galbeni 2012” Ploiești, în schimbul derulării contractului de asociere și a regulamentului de aplicare a contractului, precum și a efectuării plăților către Asociație, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal „F.C. Petrolul” Ploiești, ale cărei interese erau reprezentate de Asociația Comunitară, precum și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde inculpatul Bădescu Iulian a însoțit echipa în desfășurarea cantonamentului. În același context, inculpata Iacob Oana Cristina, în calitate de secretar al municipiului Ploiești, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuției de serviciu, a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploiești prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispozițiile legale.

Universitatea de Petrol şi Gaze apare într-un ruşinos top al coordonării lucrărilor unor deţinuţi pentru a ieşi mai repede din puşcărie

România Curată a arătat recent că patru astfel de lucrări au fost coordonate de către profesorii universitari de la Ploieşti. UPG Ploiești figurează pe lista unităților de învățământ superior ai căror profesori universitari au girat lucrările științifice ale unor condamnați, în frunte cu actualul rector, Mihai Coloja.

Astfel, Găureanu Toader, condamnat la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor personale și arestat la 28.06.2012 a scris în pușcărie și a publicat la editura Sitech din Craiova, lucrarea „Energia geotermală.Captarea si conversia energiei geotermale”. Cel care i-a dat recomandarea obligatorie pentru a beneficia de reducerea pedepsei a fost nimeni altul decât prof. Dr. Ing. Mihai Coloja, rectorul Universității de Petrol și Gaze din Ploiești. Totuși, contactat de observatorulph.ro, rectorul UPG, Mihai Coloja, a negat informația: „Eu nu am coordonat nici o lucrare științifică a vreunui condamnat la închisoare. Eu nici nu-l știu pe acest domn Găureanu. Acum aflu de la dvs. de această informație, care nu este adevărată. Îmi aduc aminte că domnul profesor Pavel venise cu o propunere de acest gen… ”

După ce inițial Mihai Coloja a declarat că nu-l cunoaște pe condamnatul Toader Găureanu, din dosarul Rafo Onești, deși numele său apare ca și coordonator al lucrării științifice care i-a redus pedeapsa, rectorul UPG a revenit cu precizări.”Eu îmi aduc aminte că prin 2013, profesorul Pavel Alecsandru mi-a cerut o adeverință care să ateste calitatea de profesor universitar al UPG pentru a putea coordona teza de doctorat al acelui Găureanu. Eu nu am făcut altceva decât să semnez acea adresă. Nu știu cum a ajuns numele meu pe lucrarea respectivă. Am vorbit cu profesorul Pavel și nici el nu știa că teza de doctorat ar fi fost publicată. Am luat dej alegătura cu editura care a publicat lucrarea și sper să mă lămuresc” a declarat, în exclusivitate pentru observatorulph.ro, profesorul Coloja. După discuția cu editura din Craiova, rectorul Coloja a revenit: „Numele meu nu apare pe nici un volum scris de acest Găureanu. Mă voi adresa Ministerului Justiției pentru a îndrepta eroarea”.

Nica Valerian, un alt condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în 2011 și eliberat la 9 ianuarie 2015 a publicat două lucrări științifice. Este vorba de opera  ”Trovanții, între mit și realitate”, publicată la Editura Estfalia, coordonată de Prof. Dr. Ing. Cornel Trifan din UPG. Un alt deținut, Stoian Albulescu Ion, condamnat la doi ani de închisoare pentru luare de mită, arestat pe 30.04.2014 și eliberat din pușcărie în data de 23.06.2015, a publicat lucrarea științifică ”Elemente de optimizare a unor operații de foraj extracție”, la Editura Karta-Graphic Ploiești, la recomandarea scrisă a Prof. Dr. Ing. Lazăr Avram Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.

hipodromul Ploiesti

Hipodromul de trap

Singurul Hipodrom de trap din România, cel de la Ploiești, a făcut obiectul mai multor încercări de privatizare, toate nereușite. Astfel, în 2004, Primăria Ploiești concesionează baza hipică italienilor de la Ippodromi &Citta. Aceștia ar fi trebuit să investească aproape 5 milioane de euro și să-l transforme în cel mai modern din Sud-Estul Europei. A urmat, în schimb, un șir lung de procese, încheiat  în 2009 cu rezilierea contractului pentru că italienii nu și-au respectat obligațiile contractuale.

Între timp, hipodromul s-a degradat, cursele hipice au fost suspendate, iar în administrația PDL a Ploieștiului (2008-2012) a fost inclus pe lista investițiilor pentru atragerea de fonduri europene.

Acesta a fost acceptat la finanțare și, în noiembrie 2014, primarul de atunci al orașului, Iulian Bădescu, a semnat contractul de execuţie lucrări pentru proiectul „Modernizare Hipodrom” cu Asocierea de firme SC Construcții Erbașu SA si SC Total Strada SRL. Valoarea contractului este de de 79,9 milioane lei, iar termenul de execuţie a lucrărilor trebuia să fie de 12 luni.

Pentru că investiția nu a fost finalizată la timp, respectiv 31 decembrie 2015, facturile emise de constructori după această data vor fi achitate de la bugetul local.

Este vorba de o diferență de achitat din taxele și impozitele ploieștenilor în valoare de 24,2 milioane lei, stadiul lucrărilor la încheierea perioadei de finanțare din fonduri europene fiind de numai 68%.

Gaura din bugetul primăriei generate de hipodrom este și mai mare din cauza corecțiilor de 1,43 milioane lei, aplicate pentru nerespectarea procedurilor impuse de Uniunea Europeană.

Noul termen avansat de conducerea Primăriei Ploiești pentru  inaugurarea hipodromului este 30 iunie.

Vezi aici o filmare aeriană a hipodromului din Ploiești

parcul municipal vest

Parcul Municipal Vest

Parcul Municipal Vest s-a ofilit pe bani europeni! Pe 21 august 2014, Primăria Ploiești anunța printr-un comunicat de presă semnarea contractului de amenajarea a Parcului Municipal Vest. Câștigătorul licitației de atribuire a contractului de lucrări a fost Asocierea: SC Construcții Erbașu SA – SC Pepiniera de VAL D`YERRES DEUX SRL – SC DRUFEC CONS CF SRL, având un preț ofertat de 49.370.346  lei, fara TVA, durata de execuție fiind de 18 luni de la data semnării contractului.

Parcul urma să fie amenajat pe un teren de 541.643 mp, fiind al cincilea din țară ca suprafață.

Ca și la celelalte proiecte cu finanțare europene, termenul limită impus de UE, 31 decembrie 2015, nu a putut fi respectat, astfel încât Primăria Ploiești va fi nevoită să suporte din resurse proprii aproape 7 milioane de lei, așa cum rezultă dintr-un document aprobat recent de Consiliul Local Ploiești (vezi nota de fundamentare).

Față de valoarea estimată la semnarea contractului, facturile decontate constructorilor au crescut considerabil, ajungând la 73,9 milioane de lei.

Noul termen de finalizare al lucrărilor la parc avansat de primărie este 30 iunie.

Vezi aici o filmare cu parcul Municipal Vest

pasajul de la vest ploiesti

Pasajul de la Vest, gaură de 10 milioane de euro la bugetul Ploieștiului

Pentru că pasajul peste calea ferată de la Vest nu a fost gata la 31 decembrie 2015, Primăria Ploiești va suporta o pagubă de 46 de milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro, reprezentând fondurile europene fiind pierdute definitive pentru acest proiect.

Aleșii locali au votat în luna ianuarie poiectul prin care termenul de finalizare al pasajului rutier de la Gara de Vest a fost amânat de la 31 decembrie 2015 la 30 iunie 2016. Pentru întârzierea de șase luni, Primăria Ploiești a pierdut fonduri europene de 10 milioane de euro.

Licitația a fost câștigată de Asocierea dintre S.C. STRABAG S.R.L.și AQUILA CONSTRUCT S.R.L, iar contractual s-a semnat în decembrie 2014.

Potrivit documentației transmise de primărie consilierilor locali, întârzierile în derularea proiectului au fost generate de mai multe probleme, cum ar fi: întârzierile foarte mari în elaborarea şi punerea la dispoziţia constructorului a documentaţiei tehnice privind detalii de execuţie, demararea cu întârziere a lucrării de deviere a reţelelor electrice, exproprierea iniţială incomplete, condițiile meteo ș.a.

Potrivit proiectului tehnic, podul va avea o suprafață de 471 mp, patru benzi de circulație, sistem de iluminat public și o rețea de colectare a apei pluviale.

Recent, primarul interimar al Ploieștiului, Cristian Ganea, a recunoscut că nici termenul prelungit de finalizare al investiției nu va putea fi respectat, evitând însă să spună ce sumă riscă autoritățile locale să returneze la Uniunea Europeană pentru acest proiect.

Vezi aici o filmare aeriană cu pasajul de la Gara de Vest

 Spitalul de pediatrie fantomă

Primăria Ploiești plătește anual 500.000 de euro pentru întreținerea unui sediu al OMV Petrom.

Nici bine nu se uscase cerneala de pe taloanele de pensie municipală, promisiune cu care candidatul USL a câștigat Primăria Ploiești în iunie 2012, dar care nu a fost onorată niciodată, că primarul Iulian Bădescu, a amorsat o altă “bombă” electorală în campania electorală pentru parlamentarele din 2012. Era vorba de mutarea spitalului de pediatrie, care funcționa într-o clădire improprie, într-un sediu al OMV Petrom din centrul orașului.

Clădirea cu zece etaje, din oțel și sticlă, evaluată la zece milioane de euro, a fost folosită de OMV Petrom ca spații de birouri până în 2010, când și-a mutat sediul la Petrom City din București.

În decembrie 2012, primarul Bădescu semna cu conducerea OMV Petrom un contract de sponsorizare prin care se autoritățile locale se obligau să amenajeze  un spital de pediatrie modern în termen de doi ani. Coincidență sau nu, Hale și Piețe SA, societate a Consiliului Local Ploiești, a cumpărat în aceeași perioadă de la OMV Petrom, pentru 2,5 milioane de euro, o clădire în care a funcționat fostul sediu Peco. Imobilul a fost închiriat ulterior Ministerului Justiției, acum funcționând acolo Tribunalul Prahova.

Printr-o clauză secretă, descoperită de consilierii locali abia după reținerea primarului Bădescu de către procurorii DNA Ploiești, OMV impunea plata sumei de 10 milioane de euro dacă termenul de transformare a sediului în spitalul de pediatrie nu era respectat.

Vezi aici contractual secret dintre Primăria Ploiești și OMV Petrom:

Până la arestarea preventivă a lui Bădescu, noul spital de pediatrie a fost doar un exercițiu de imagine al administrației locale

Deși Ministerul Sănătății, prin DSP Prahova, a atras atenția primăriei că în acel imobil nu poate fi amenajat un spital din cauza structurii de rezistență și a spațiului conceput pentru birouri, autoritățile locale au organizat o licitație, care a fost anulată în cele din urmă.

Document bombă. Ministerul Sănătății: Spitalul de pediatrie nu poate funcționa în clădirea OMV Petrom

Anul trecut, Consiliul Local Ploiești a votat un act aditional la contractul de sponsorizare cu OMV Petrom prin care se obligă să amenajeze până în 2018 sediul respectiv, astfel încât acolo să funcționeze activități social-culturale. Dacă nici acest termen nu va fi respectat, atunci primăria este bună de plată 10 milioane de euro. Practic, prin acest demers, proiectul unui nou spital de pediatrie a fost abandonat oficial de Primăria Ploiești.

Din această afacere, OMV Petrom a fost singurul câștigător. În cei trei ani și jumătate cât clădirea a fost administrată de Primăria Ploiești, OMV Petrom a fost scutită de plata a peste un milion de euro, reprezentând: costurile de întreținere (aproximativ 300.000 euro/an), impozitul pe clădire și terenul aferent (651.090 lei/an), reducerea impozitului pe profit, valoarea clădirii fiind estimată la 43,4 milioane de lei. Dacă adăugăm costurile cu serviciile de pază, asigurate de Poliția Locală Ploiești (șase agenți, în câte trei schimburi, aproximativ 10.000 de lei/lună, respectiv 120.000 de lei/an) și de curățenie, servicii asigurate de SGU Ploiești rezultă o pagubă în bugetul local de la semnarea contractului de sponsorizare și până în prezent de peste 600.000 de euro.

Concluzia: în timp ce Primăria Ploiești perde bani cu administrarea unui sediu al OMV Petrom, părinții își duc copiii la un spital impropriu…

Cele mai multe dintre proiectele finanțate din fonduri europene de la Ploiești au fost prost implementate și cu mari întârzieri. Un singur proiect, reabilitarea liniei de tramvai 101 a fost finalizat la timp. Pentru finalizarea celelalte investiții, Primăria Ploiești trebuie să se împrumute 150 de milioane de lei pentru că fondurile europene s-au pierdut.

Situația la zi a banilor pierduți pe proiectele europene din Ploiești

Modernizare Hipodrom
Valoare: 79,9 milioane lei
Plăți: 52,6 milioane lei.
Stadiul lucrărilor: 68%
Corecții: 1,43 milioane lei
Diferențe de achitat de la bugetul local: 24,2 milioane lei

Reabilitare termică blocuri

Valoare: 3,3 milioane lei
Plăți: 2,06 milioane lei.
Stadiul lucrărilor: 35%
Corecții: 103.726 lei
Diferențe de achitat de la bugetul local: 1,4 milioane lei

Reabilitare linie tramvai 102, etapa a II-a

Valoare: 64,2 milioane lei
Plăți: 42,2milioane lei.
Stadiul lucrărilor: 65%
Corecții: 1,9 milioane lei
Diferențe de achitat de la bugetul local: 21,2 milioane lei

Reabilitare linie tramvai 101, etapa I
Stadiul lucrărilor: recepție
Corecții: 406.677 lei, la care se afaugă 230.947 corecții pentru consultanță

Amenajare Parc Municipal Vest

Valoare: 73,9 milioane lei
Plăți: 67,1 milioane lei.
Stadiul lucrărilor: 96%
Corecții: 896.832 lei
Diferențe de achitat de la bugetul local: 6,9 milioane lei

Documentarea a fost făcută în colaborare cu jurnalistul Marius Nica de la Observatorulph.ro. Mulțumim redacției pentru întregul suport acordat la organizarea acestui eveniment în orașul Ploiești.

Membrii “Alianței pentru o Românie Curată”, iniţiatorii portalului anticorupţie www.romaniacurata.ro , cred că numai implicarea nemijlocită poate să schimbe modul în care funcţionează societatea românească. De aceea fac apel la toţi cetăţenii români care gândesc la fel, să facă fie şi doar un efort minimal în această direcţie.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *