Mihai Goțiu

Ce cadou de Ziua Rosiei Montane! Ministerele Culturii și Mediului au anunțat includerea localității pe Lista indicativă a României pentru UNESCO!

Cu o zi înainte de sărbătoririi Zilei Roșiei Montane, Ministerul Culturii și Ministerul Mediului au anunțat astăzi includerea localității în lista indicativă a României pentru UNESCO. Acest demers reprezintă una dintre principalele revendicări ale societății civile și a zecilor de mii de demonstranți care au ieșit în stradă în toamna anului 2013. 6 februarie este ziua Roșiei Montane.

Mai jos puteți citi integral textul comunicatului:

***

Vineri, 5 februarie 2016, Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial.

Roșia Montană a fost cel mai activ centru minier al Munților Apuseni, începând de la primele exploatări, din Epoca Bronzului, continuând în Antichitate și perioada medievală, în Epoca Modernă și până în trecutul recent. Mineritul tradițional, bazat pe inițiativa familiilor și a micilor asociații de mineri, s-a încheiat odată cu naționalizarea, în 1948, fiind urmat de o altă formă de minerit, industrial, la scară mare, încheiat în 2006. La Roșia Montană avem de a face, așadar, cu unul dintre cele mai longevive situri miniere tradiționale cunoscute în ziua de azi. Anduranța sa particulară se reflectă într-o interconectare sistematică și profundă între fundalul natural și fenomenele culturale – din adâncul munților și până la suprafață, de la morfologia peisajului și până la flora și fauna locului și la comunitățile umane locale, totul poartă amprenta interacțiunii semnificative dintre om și mediul natural, care a generat unul dintre cele mai bogate și spectaculoase peisaje culturale ale României, semnificativ în context global.

Atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere – de exploatare, de asistență, de aerisire și de evacuare a apei – excavate începând din perioada romană și continuate în perioada medievală și modernă, peisajul roman de suprafață, peisajul industrial istoric, și târgul minier Roșia Montană. Galeriile săpate în masivele muntoase din jurul localității însumează mai mult de 80 km din care 7 km datează din Antichitate, alcătuindcel mai vast și mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană.

Potrivit evaluărilor, Roșia Montană îndeplinește 5 dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roșia Montană în categoria peisaj cultural, care vizează recunoașterea interacțiunii pozitive, generatoare de valoare, între om și mediul său natural.

Înscrierea în Lista indicativă națională este primul pas procedural în vederea includerii în Patrimoniul Mondial și constituie momentul inițial al unui proces de cercetare aplicată, evaluare și instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung. La finalul acestui proces, care poate dura câțiva ani, statul român poate înainta dosarul de candidatură către Centrul Patrimoniului Mondial.

Prin procesul de evaluare și activare a peisajului cultural minier Roșia Montană se urmărește atât recunoașterea largă și protejarea valorii sale universale, cât și inițierea unui program integrat de dezvoltare a localității și a zonei înconjurătoare, pe baza patrimoniului cultural și natural, și de susținere a comunității locale. În acest sens, Guvernul României va iniția un program de acțiuni, prin utilizarea diferitelor fonduri europene și naționale existente, pentru domeniile dezvoltare socio-economică, dezvoltare rurală, infrastructură, dar și educație și formare. Acest program va fi fundamentat pe principiile dezvoltării durabile și ale economiei verzi.

Sâmbătă, 6 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul Țăranului Român, cu prilejul aniversării Roșiei Montane la 1885 de ani de la prima sa atestare documentată, Ministrul Culturii, domnul Vlad Alexandrescu va prezenta înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă a României și constituirea unui cadru de lucru pentru pregătirea dosarului de nominalizare pentru Patrimoniul Mondial, împreună cu inițierea de măsuri pentru asigurarea dezvoltării zonei prin activarea resurselor sale perene, patrimoniul cultural și natural.

Peisajul cultural minier Roșia Montană nu este singurul obiectiv aflat în atenția Ministerului Culturii și a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a fi înscris în lista Patrimoniului Mondial. România nu a revizuit niciodată lista indicativă națională a siturilor posibil a fi incluse în Patrimoniul Mondial, de la prima formă a acestei liste, alcătuită în 1991, deși este obligația fiecărui stat semnatar al Convenției Patrimoniului Mondial să își actualizeze lista indicativă la intervale de cel mult 10 ani. În ultimii 25 de ani strategia UNESCO privind Patrimoniul Mondial, prioritățile și criteriile de acceptare a unui sit în Lista Patrimoniul Mondial s-au schimbat și s-au actualizat. România trebuie, pe de-o parte, să prezinte propuneri viabile și remarcabile potrivit criteriilor și viziunii UNESCO de la nivelul anului 2016 și, pe de altă parte, să garanteze conservarea și calitatea managementului siturilor deja înscrise în Lista Patrimoniului Mondial.

În acest context, Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor declanșează procedura de revizuire și actualizare a listei indicative a României, în scopul de a produce o listă sustenabilă, menită atât să certifice valoarea universală a siturilor din România, cât și să definească și să reprezinte un patrimoniu mult mai bine articulat, mai complex, mai coerent și, în cele din urmă, mai reprezentativ pentru ceea ce România are, poate și trebuie să ofere lumii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Ce cadou de Ziua Rosiei Montane! Ministerele Culturii și Mediului au anunțat includerea localității pe Lista indicativă a României pentru UNESCO!

 1. Maria

  Felicitari Rosia Montana si tuturor celor care au rezistat! Si Mihai Gotiu pentru lupta de multe ori dura pe care a dus-o!

  Reply
 2. Florina

  Felicitari!
  Sper sa fie de bun augur.Numai bine pentru cei care au muncit si contribuit sa se realizeze acest pas.
  As dori sa nu fie o noua capcana.
  Ce se intampla cu cealalta exploatare de aur din apropiere,deja in functiune?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Florina: nu există vreo exploatare de aur la ora actuală în funcțiune; în stadiu mai avansat (dar încă nu pornit) e proiectul de la Certej

   Reply
 3. puiu ana

  ma bucur sa aud asa veste si sa felicit pe cei care s-au implicat in aceasta actiune si cei care au rezistat in fata mafiei exploatarii resurselor aurifere si altor metale rare din acea zona.

  Reply
 4. Virgil Ștefan NIȚULESCU

  Domnule Goțiu,
  NU este adevărat că pe lista indicativă a UNESCO, nu au mai existat alte înscrieri după cele din 1991. În anul 2004 a fost înscris pe această listă Centrul Sibiului, iar, în anul 2012, a fost înscrisă localitatea Rimetea (împreună cu localitatea maghiară Hollókő. Aveți aici dovada: http://whc.unesco.org/en/tentativelists/state=ro

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Virgil Ștefan Nițulescu: afirmația aparține reprezentanților ministerului; pe de o parte se referă la faptul că revizuirea înseamnă nu doar adăugare, ci și renunțarea la anumite obiective; iar pe de altă parte, ce s-a adăugat după 1991 sunt extensii (Centrul Sibiului la Sighișoara, Rimetea la Holloko ori pădurile virgine la cele din Slovacia, Ucraina și Germania)

   Reply
 5. eva

  Si ce alternativa o sa aiba? Minerit nu se va mai face, dar ce se va face pe viitor acolo? Sau se include doar cu numele pe lista UNESCO? Se va face un proiect cu consultarea populatiei de la Rosia Montana, cu solutii clare asupra bunastarii localitatii si a populatiei sau se lasa in paragina si localitatea si populatia? Vreau sa stiu daca se va face turism sau daca se va face altceva si ce anume? Daca exista un proiect pentru turism sau nu? Daca aurul de la Rosia Montana se va putea exploata de catre Statul Roman vreodata, sau ramane sub scoarta terestra pe veci?

  Reply
 6. Andrei

  Daca e sit UNESCO, mai pot sa vin sa stau cu cortul in curtea omului la FanFest? :P

  Just kidding, felicitari Eugen David, felicitari Mihai Gotiu, felicitari tuturor care si-au daruit din timp si energie pentru cauza Rosiei si mai ales felicitari toata Romania – peste cativa ani vom avea un nou sit UNESCO! Iar dpdv personal, ma bucura stirea enorm, nu pot sa uit ca mi-am aniversat implinirea a 30 de ani in strada, la protestele din 2013, o briosa de la Spring Time pe post de tort.

  Reply
 7. Pauna Gheorghe

  O reusita fantastica ! Felicitari celor care s-au implicat in miscarile de protest pentru Rosia Montana! Felicitari si Ministrului Culturii care aduce un nou suflu in aceasta directie, in comparatie cu sinistrul Daniel Barbu !

  Reply
 8. Moisi Petruta

  Felicitari noua, tuturor celor care am fost alaturi de Alburnus Maior, de Coalitia fara cianura, de-alungul multor ani! Sunt putine astfel de victorii in spatial nostru carpato-dunarean, iar unele dintre victoriile din anii trecuti, precum interzicerea continuarii, de catre Ucraina, a proiectului cunoscut pe scurt ‘Batroeie/Bystroye’ in 2008, deja sunt in pericol. O foarte generoasa finantare europeanu a sucit mintilor celor de la transportul pe cursurile de apa interioare (Inland Water Navigation) si, cu binecuvantarea Comisieie Internationale pentru Protectia Fluviului Dunare (ICPDR), se pornesc sa faca navigabila Dunarea pe toata lungimea ei; in Romania, nu au fost suficiente alterarile hidromorfologice pe traseul Calarasi-Braila ci este vizat totul, si asta in ciuda opozitiei acerbe a ONG-urilor din intreg Bazinul DUnarii. Acesta este un success de alta natura a guvernamentalilor, si, cum sunt fonduri, distrugeriule ecosistemelor vor continua, din pacate. Pentru mine este o mare dezamagire directia in care se misca lucrurile si am spus-o raspicat tuturor reprezentantilor de la Bruxelles si Viena in fata. Asigurarile lor ca totul se va face sub p stricta monitorizare sunt naïve si demonstreaza ca nu cunosc mecanismul de functionare in zona Europei de Est si Balcani. Parerea mea. Deocamdata sa ne bucuram pentru un success enorm, Rosia Montana pe Calendarul evenimentelor internationale. felicitari!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *