Romania Curată

Nici îmbrăcată, nici dezbrăcată…. Cea mai așteptată decizie a CCR: Infracțiunea de abuz în serviciu este ”parțial” neconstituțională

E precum în basmele românilor. Nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe lângă drum. Curtea Constituțională a României (CCR) a admis miercuri parţial sesizările privind neconstituţionalitatea prevederilor privind abuzul în serviciu, a declarat preşedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu, judecătorii recomandând ca sintagma ”în mod defectuos” să fie înlocuită cu ”prin încălcarea legii”.

Magistraţii au decis cu unanimitate de voturi că admit excepţia de neconstituţionalitate şi ”constată că dispoziţiile art 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma ‘îndeplineşte în mod defectuos’ din cuprinsul acestora se înţelege ‘îndeplineşte prin încălcarea legii’ ”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de CCR.

Cea mai importantă parte a deciziei este cea legată de articolul din Legea 78/2000, legea specială privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție în baza căreia se realizează dosarele de către DNA. Excepția de neconstituționalitate ridicată de Alina Bica a fost respinsă în acest caz.

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Articolul 13 din Legea nr.78/2000 menţionează că ”în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

„Cu unanimitate de voturi,

Decide: Admite excepția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art. 246 alin. (1) din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înțelege „îndeplinește prin încălcarea legii”.

Respinge excepția de neconstituționalitate, ca neîntemeiată, și constată că dispozițiile art. 13 din Legea nr.78/2000 sunt constituționale în raport de criticile formulate.

Definitivă și obligatorie.”

Minuta CCR de astăzi

Într-un mod foarte lapidar, Augustin Zegrean, judecător CCR și fost președinte al Curții, a răspuns cu ”Nu”, întrebării jurnaliștilor ”Scapă hoții?”.

***

Citește și DNA: peste 900 de inculpaţi ar putea să scape dacă CCR dezincriminează abuzul în serviciu. Cu ce cazuri vor procurorii să convingă Curtea

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Nici îmbrăcată, nici dezbrăcată…. Cea mai așteptată decizie a CCR: Infracțiunea de abuz în serviciu este ”parțial” neconstituțională

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *