Romania Curată

CCR despre inițiativa de interzicere a căsătoriei între homosexuali: ”Nu este atributul Curții să definească noțiunea de familie”

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că inițiativa legislativă semnată de 3 milioane de români prin care se cere schimbarea Constituției, astfel încât căsătoriile între persoanele de același sex să fie interzise, este legală fară a se pronunța însă și asupra oportunității acestei schimbări. În acest moment, Constituția prevede la articolul 48, aliniatul 1 că ”Familia se întemeiază pe căsătoria între soți”, iar inițiatorii demersului, Coaliția pentru familie, ar vrea ca această definiție să fie schimbată și să precizeze că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. În acest mod, o eventuală legalizare a căsătoriilor homosexuale ar fi oprită.

Decizia luată astăzi în unanimitate de judecătorii CCR spune că propunerea de revizuire a Constituției este legală, dar nu este atributul Curții ”să definească noțiunea de familie”, care aparține Parlamentului.

„Nu este atributul CCR să stabilească dacă va admite căsătoria între soți în Constituția noastră, nici măcar să definească din nou noțiunea de familie, nici măcar să definească celelalte noțiuni care sunt așteptate de către unii cu privire la parteneriate civile. CCR avea să se pronunțe strict asupra constituționalității propunerii de revizuire, iar din punctul acesta de vedere am avut de verificat condițiile prevăzute de articolele 150 și 152 din Constituție”, a declarat președintele Curții, Valer Dorneanu după ședință.

„Dreptul la căsătorie deocamdată în România nu este consacrat constituțional ca un drept fundamental. Legislația europeană cu privire la aceasta recomandă o larghețe a statelor, le dă o marjă de suveranitate în care să se pronunțe dacă admit sau nu admit căsătoria între cupluri de același sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viață de familie, fiindcă acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, cuprinde relațiile cu copii, cu rudele, definește care sunt obligațiile acestora, legăturile de rudenie. Nici din punctul acesta de vedere nu se reține că ar fi încălcat acest drept. Pentru aceste motive am constatat că, fiind întrunite condițiile de constituționalitate prevăzute de articolele 150 și 152, propunerea își poate urma cursul mai departe”, a spus Dorneanu.

CCR a fost sesizată de Senat pentru a se pronunța pe acest subiect, după ce inițiativa Coaliției pentru familie, care a strâns 3 milioane de semnături, a fost depusă pe 23 mai la această cameră. Inițiatorii propun ca referendumul național pentru modificarea Constituției în acest sens să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “CCR despre inițiativa de interzicere a căsătoriei între homosexuali: ”Nu este atributul Curții să definească noțiunea de familie”

 1. adi

  Știu agenda voastră legată de acest subiect – nu doriți definirea căsătoriei drept relația dintre un bărbat și o femeie. Pot fi sau nu de acord cu ea – cu poziția (nu sunt, dar e irelevant în speța în care scriu). Vă scriu pentru a vă spune că nu-mi place manipularea – nici grosolană, nici subtilă.

  Titlul ales e manipulator și e făcut pentru a vă servi agenda. Toată lumea cu minimă competență în media știe că titlul corect era: CCR dă aviz favorabil inițiativei de referendum privind definirea familei (sau o variație pe tema asta).

  Și încă o chestiune mai generală: sintagma „interzicerea căsătoriei între homosexuali” e folosită abuziv. Mai întâi că aceste căsătorii nu sunt permise în România nici acum (ca să glumim un pic, nu te poți tunde dacă ești chel). Iar în al doilea rând inițiativa respectivă vizează definirea căsătoriei drept uniune între bărbat și femeie. Interdicția e o consecință, just, dar referendumul este despre definirea unei noțiuni.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ adi: fără supărare, care este minima d-voastră competență în media? cineva care urmărește nițel calendarul inițiativei și marile dovezi de iubire din ultimii ani dintre PSD și BOR ar fi înțeles că povestea asta va deturna emoțional alegerile din toamnă (dacă se va accepta desfășurarea referendumului simultan cu alegerile, cum se dorește); cu sau fără căsătorii între persoane de același sex, cuplul vesel Dragnea & Daniel va saluta vesel România la finalul distracției

   Reply
 2. Tempor

  După cum ne-a obișnuit adunarea de sub cupola casei poporului, ne putem aștepta ca la finalul numărătorii ouălor lui Năstase, cocoșii, ca purtători de ouă, să excludă găinile din ecuația spinoasă.

  Reply
 3. adi

  Cred că o facultate de știinte politice plus niște ani de monitorizare de presă se califică drept minimă competență

  Și mulțumesc pt recunoașterea tacită a manipulării. Și pentru faptul că ați încercat încă una, deturnând discuția spre PSD:)

  Nu ține deturnarea, vă zic ca unul care n-a pus ștampila niciodată pe partidul lui Iliescu. Nici în varianta USL și nici chiar în finala Iliescu – Vadim, când am stat acasă.

  Aveți părți f bune la România Curată, dar în materia căsătoriilor homosexuale sunt în total dezacord cu dvs. și cu site-ul dvs. Și știți cu siguranță că majoritatea românilor sunt.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *