Romania Curată

Cazul Nana. A facut Traian Basescu ceva rau?

Povestea mult discutată a creditului luat de Ioana Băsescu pentru a-i cumpăra tatălui ei teren agricol e cunoscută de toată lumea. Mai puțin clar este ce nu e în regulă cu această afacere. Iată aici lista nu a întrebărilor, care sînt între timp mai toate lămurite, ci a problemelor de moralitate ale acestei trazancții, evaluate și compilate de experții României Curate.

1. E imoral să profiți de pe urma accesului la informație privilegiată pe care ți-l dă funcția publică, și acest gen de informație a fost baza acestui caz, consilierul pe agricultură Adrian Rădulescu fiind cel care a recomandat afacerea. Dl. Rădulescu nu este plătit de contribuabili pentru a folosi informația obținută prin munca sa publică în folos privat.

2. E imoral să îți folosești relațiile publice pentru a asigura unui obscur notariat periferic mari tranzacții aducătoare de venituri. Nici un om de afaceri nu are de ce să se abată din drum pe la notariatul drei Băsscu decît în speranța că aducînd profit acesteia își creează o relație privilegiată cu tatăl ei. Investigate separat, aceste tranzacții pot deschide alte probleme, dat fiind că temeiul lor este intenția de a face un favor președintelui cu așteptarea rezonabilă a unui gest de reciprocitate. Acesta e mecanismul corupției și nu altul.

3. E imoral și incorect ca șef al statului să soliciți un credit de la singura bancă aflată încă sub controlul statului și să intervii folosindu-ți funcția în procesul de demitere/numire a conducerii băncii cu care faci afaceri.

4. E incorect să soliciți și să obții un credit la stat în regim de favoare, care se abate de la regulile care s-ar fi aplicat unor persoane private, și cu toate acestea asta s-a întîmplat în materia acestui credit CEC.

Publicarea creditului nu rezolvă în nici un fel aceste probleme, care arată o gravă discrepanță între ce predică și ce practică Traian Băsescu în materie de corectitudine publică. Ar trebui publicată și lista clienților notariatului, dar simpla alegere a acestei profesii privilegiate arată intenția de stabilire a unei rente de care să profite dra Băsescu și pe viitor chiar tatăl ei.

Aveti informatii pe tema de mai sus?Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “Cazul Nana. A facut Traian Basescu ceva rau?

 1. DanBruma

  Pentru mine nu este ceva surprinzator. De fapt este o repetare a gestului facut cu casa din Mihaileanu. Cu cateva luni inainte de sfarsitul mandatului de presedinte al Romaniei Basescu serveste poporului roman afacerea Mihaileanu II. Basescu a facut si face in continuare bisnitza.

  Reply
 2. nicolae

  si eu as vrea sa cumpar teren agricol. daca a putut sa cumpere bravo lor. oricum vin strainii sa cumpere ce nu cumpara romanii.

  Reply
 3. Astrid

  Splendid articol si cum nu s epaote mai adevarat. Romania Curata reflecta valoarea dnei Mungiu si eforturile domniei sale.

  Reply
 4. Laura

  Eu as fi un pic mai rezervata in a crede ca „simpla alegere a acestei profesii privilegiate arată intenția de stabilire a unei rente ….”. La sfarsitul zilei, nu cred ca este corect sa de-profesionalizam complet familile oamenilor politici, din cauza suspiciunulor de potentiala coruptie. Mai mult, Dna Ioana Basescu, din cate imi aduc aminte, terminase deja facultatea de drept cand Dl Basescu a ajuns presedinte. Ce meserie ar fi putut sa isi aleaga atunci pentru a nu starnii suspiciuni ?

  Reply
 5. Popescu Octav

  Daca am folosi aceleasi standarde morale pentru orice alt om politic din RO cu functie de conducere oare am aveam de scris de 10, 100 sau 1000 de ori mai multe randuri? Inteleg argumentele, insa exista o distinctie foarte clara intre imoral si ilegal, iar in peisajul nostru dambovitean prea des activitatea oamenilor politici in functie a avut aspecte frapant ilegale. Ca nu e frumos ce a facut presedintele putem discuta la ora de etica… si parerile sunt impartite. Insa pana una-alta, tara arde si noi ne preocupam cu o fumigena?! Un acord comercial cu China sau 10 km de autostrada ce ar salva vieti omenesti sunt mai importante decat creditul facut de fata presedintelui, legal…

  Reply
 6. Nosferatu

  Nu cred , sub nicio forma, ca dra Basescu ar fi putut lua credit 1 000 000 de euro de la o banca aflata oriunde in lumea asta, in acest moment de criza mondiala plecata de la o criza imobiliara – proprietate imobiliara fiind si terenul agricol achizitionat!
  Daca facem un exercitiu de practica si intrebam bancile din Romania , inclusiv CEC-ul, cum putem lua un credit de 1 000 000 de euro in numele unei persoane fizice, pentru a cumpara un teren agricol , vom vedea ca este aproape imposibil daca nu chiar imposibil. Din pacate, omul Basescu are si el doua slabiciuni : Ioana si Elena.
  Sustin ideea acestui articol ca gestul este imoral si incorect. Intr-un final , eu cred ca-l va costa pe Presedintele Basescu mai mult decat pe omul Basescu.

  Reply
 7. ioan

  1. In numirea lui Grebla jr. la Paris cine credeti ca a ajutat la numirea in post? O fi fost o propunere pe filiera Grebla, Corlatean, Ponta?
  2. Daca fiul lui Pipidi creeaza un film de succes cu bani de la Stat in guvernul Ponta, asta inseamna ca este urmare acestui articol impotriva Presedintelui?
  3. E moral ca sef al Guvernului sa decizi inlocuirea lui Ghetea inainte de a vedea toate probele creditului?
  4. O fi o favoare facuta de Ponta cand a trecut de la refuz cu cianuri si gaze de sist la oferta libera la scormonit pamantul?

  Reply
 8. Nosferatu

  Revin cu doua informatii proaspete despre conditiile de creditare a doua banci din Romania, BCR si CEC .
  BCR
  Credit maxim ce poate fi oferit unei persoane fizice : 1.760.000 lei
  Perioada maxima: 30 de ani

  CEC Bank
  Credit maxim oferit PERSOANELOR FIZICE : 2.800.000 lei !!
  Perioada maxima : 35 ani
  Avans minim 15% !
  Dupa cum vedeti nici nu poate fi cazul unui imprumut de 4.600.000 de lei !
  Daca , totusi, acesta iar fi fost „oferit” drei Basescu avansul trebuia sa fie de cel putin 690.000 de lei !
  Mai e ceva de adaugat ?

  Reply
 9. rodica

  Oglinda , oglinjoara , care-i cel mai tare notariat din tara ? BRD-ului i s-a raspuns ca a lui I.Basescu.. ..si asa la contractele cu Prima casa , numai la Baseasca poti sa mergi.Chiar crede cineva ca Ioana a luat pe bune concursul pt notar ? Nici ea si nici Eba n-au fost in stare sa dea la fac de stat. Au facut fac pe bani , altfel ar fi incercat si astazi . Si Basescu vb de competenta…….uau

  Reply
 10. @Laura de la Gigel M

  Laura, se putea face avocat sau jurisconsult la o firma, sau judecator (se da admitere la Cons Superior al maistraturii). de ce crezi ca s-a eliminat incompatibilitatea intre a fi parlamentar si a fi notar si de ce crezi ca in profesiunea asta sint toate nevestele si fiii de politicieni (ba chiar si fostele neveste)?

  Reply
 11. Radu Humor

  Cred că mai potrivit ar fi un alt titlu :
  ” A făcut Traian Băsescă ceva bun ?!”
  Pentru ţară, binenţeles… ;)

  Reply
 12. alinaMP

  @Ioan or whoever. Nu am nici un fiu care sa ceara bani de la stat, guvernului Ponta sau oricarui alt guvern si numele (sotului) meu se scrie cu doi pp (e de fapt Pippidis, din greceste, de unde vine bunicul lui, celalt bunic, nu Nicolae Iorga) asa ca va rog mai atent si mai profesional cu insunuarile si ortografia numelor proprii.

  Reply
 13. Munteanu

  Sunt complet de acord cu tot continutul articolului. Basescu e corupt si hot si am spus-o si eu de multe ori. Ce nu spune articolul si e foarte trist e ca Romania a ajuns un alt Zimbabwe unde tot ce se mai poate fura este terenul agricol. Politicienii isi fac copiii juristi sau ziaristi ( cat inca Romanii mai stiu sa citeasca ) pentru ca avioane, calculatoare, TV , camioane, hidrocentrale, etc. nu se mai produc de mult si nici nu se planuiesc in viitor caci politicienii si rudele lor ziaristii vor o Romanie innapoiata ca Zimbabwe in care se poate supra-vietui doar din munca campului. Cei care practicau alte meserii in industria azi distrusa au emigrat, au innebunit, s-au sin-ucis sau au invatat noile meserii la moda in Romania cele de hot si prostituata singurele care mai pot asigura supravietuirea Romanilor.

  Reply
 14. oblio

  E bine venita precizarea cu limitele creditarii de catre CEC a persoanelor fizice. Dar creditul a fost luat de persoana fizica, daca se garanteaza imprumutul cu veniturile firmei notariale?
  Din ce spuneti dvs. in articol si din acuzatiile pe care le aduceti presedintelui, rezulta ca un om politic din Romania, nu are voie sa aibe membri ai familiei care sa deruleze activitati economice private. E corect? Legea da voie, sau nu, acestor activitati? (Nu ma leg de cumnatul lui Ponta si familia premierului, in general.) In ceea ce priveste pretul pamintului, noua, amarastenilor abia ni se plateste 1000-2000 E/ha. Deci, pretul stabilit de prezident, in practica, e foarte bun. 4.500E/ha, venind in sprijinul micilor proprietari. Care au fost devalizati si urmeaza sa fie devalizati de cumparatori.(E clar cine are voie sa cumpere.) In masura in care veti studia dobinda ceruta de CEC, veti vedea ca CEC a facut o afacere buna. Doar un nebun ar lua credit de la astia, cu dobinda lor…
  Si atunci, ce a gresit Ioana Basescu? Sau Ghetea?
  In ceea ce priveste acuzatia ca presedintele a facut ceva rau, trebuie mai mult decat simpla acuzatie (chiar dovedita) a unor inconsecvente economice. Trebuie dovedit ca a intervenit prin functionarii subordonati sau direct, in convingerea conducerii CEC (detinuta 100% de USL -o fi corect?-) sa comita un abuz. Unde sunt aceste dovezi? Nu uitati ca initial, comisia de ancheta ceruta de Ponta trebuia sa ancheteze preluarea paminturilor Institutului Fundulea… Cand au vazut ca au dat gres, s-au reorientat. Nu cumva Ponta incearca sa stirneasca electoratul impotriva presedintelui, ca sa nu fie acuzat de ratarea Schengen(dupa 18 luni de guvernare) si de taxele ce vor rupe economia si nivelul de trai al romanilor? Mai meditati! Mai ales ca astia din USL nu se tem de Basescu, atita timp cat il pot suspenda de cate ori vor, iar Ponta poate cere orice comisie are chef. Poate inlocui orice prof. din comisiile de stabilire a plagiatului. Poate cere inlocuirea oricarui procuror sau judecator care nu face ce ordona el. Basescu este -mai degraba- prizonierul de la Cotroceni, deceat bau-bau ul pe care Ponta il invoca de 5 ori pe zi. Cu ce putea Basescu sa sperie sau corupa conducerea CEC, 100% USL? Atunci, unde e abuzul presedintelui?Daca vreti sa fiti „Romania Curata”, trebuie sa fiti impartiali!

  Reply
 15. Ariel

  Da, nu strica deloc sa fii critic la adresa presedintelui si familiei sale.Orice afacere a acestora trebuie privita cu lupa, pentru a detecta eventuale puncte negre. Nu o sa ma apuc eu sa fac asta. A spus-o autoarea. Am insa o nedumerire: de ce nu a incercat d-na Mungiu sa afle argumentele pe care CEC Bank le-a luat in seama cand a acordat creditul? Unele le pot spune eu aici:
  1) Garantarea cu pamantul in cauza e una din cele mai solide:pretul oricum va creste din 2014 incolo si la o adica, banca nu va fi in pierdere;
  2) Veniturile din activitatile notariale poate ca ar putea acoperi rata la imprumut;
  3) Chiar daca acestea, sa zicem, nu ar fi suficiente, sa nu uitam de subventia anuala data fermierilor: 160 de euro/ha. Socotiti si dvs: 160 euro X 290 ha = 46400 euro/an. Rata anuala a imprumutului este in jur de 33 000 de euro fara dobanda.
  4) Eu am o alta interpretare pentru faptul ca presedintele Basescu a adus vorba de luarea creditului si achizitionarea pamantului, in cadrul acelei conferinte, in sensul ca a vrut sa faca public faptul inainte ca adversarii lui sa-l atace si sa sustina ca a facut pe ascuns…
  5) Nu consider ca d-l Radulescu a comis vreo fapta ilegala sau imorala, pentru c a i-a dat acea informatie despre oportunitatea achizitionarii terenului.
  6)In concluzie, as vrea sa citesc articole scriise de d-na Mungiu si despre moralitatea lui Ponta, vizavi de ideile promovate pe cand era in opozitie si ce ne spune azi, sau despre alte subiecte legate de guvernarea actuala.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *