Daniel Befu

Caracatița medicamentelor. Cine prosperă pe spinarea spitalelor timișorene (I)

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, dacă ai neșansa să ai vreo rudă ori prieten internat și să necesite medicamentație sau vreo intervenție chirurgicală, medicii te pun să semnezi o hârtie că iei din banii tăi necesarul de consumabile medicale și medicamente, deoarece spitalul nu își permite să care în spate această grea povară financiară.

Am analizat lista marilor câștigători de contracte cu Spitalul Județean, dar și cu alte spitale din Timișoara, pentru a vedea la cine ajung totuși bugetele, de nu mai rămân bani și pentru pacienți. Iar numele găsite sunt neplăcut de grele și de publice.

A&A Medical SRL- Băftoși la contracte, ghinioniști la profit

Firma A&A Medical SRL a câștigat zeci de contracte cu Spitalul Județean Timiș, cu Spitalul Clinic Municipal, cu Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel și cu Spitalul dr. Karl Diel Jimbolia în ultimii ani, însă acestea reprezintă doar o fracție din contractele cu sistemul sanitar la nivel național. Această firmă e patronată de NICOLAE MARIUS, ZAMFIRESCU ADRIAN si FISCHMAN ANTON (maramureșean cu cetățenie americană și sponsor al spitalului din Sighetul Marmației). Cifra de afaceri a companiei a crescut de la an la an, ajungând la 131 milioane lei în 2009 și 131 milioane lei în 2010, ca să scadă brusc în anii următori, ajungând la doar 8,5 milioane lei în 2013. Per total cifra de afaceri cumulată a companiei a fost de 1,05 miliarde de lei în intervalul 1999-2013, dar cu toate acestea acționarii se pare că au pedalat în gol, într-un deceniu și jumătate de activitate, chin și sforțări, având doar 5 ani cu profit decent, între 1 și 5 milioane lei, dublați de alți 5 ani de pierderi considerabil mai mari, între 3 și 11,5 milioane lei, restul anilor generând profituri infime. Per total, după atâta amar de contracte cu statul în toți acești ani, trăgând linie, firma A&A a declarat pierderi totale în întreaga activitate de 19,9 milioane lei, iar în august 2013 și-a cerut falimentul, lăsând o mulțime de furnizori cu creanțe nerecuperate (ex. A&A avea o datorie de peste 2,2 milioane euro numai către Antibiotice Iași). Un faliment justificat prin gradul redus de încasare a datoriilor și de întârzierile imense la plată, ce depășeau și 1000 de zile, pe care sistemul sanitar românesc le avea la firma „A&A Medical” SRL.

Înainte de cererea falimentului și de scăderea subită a cifrei de afaceri a companiei, asociații au trecut o parte din contractele cu statul, pe o altă firmă a lor, Dialab Solutions SRL (fostă A & A PHARMA LOGISTIX – S.R.L., fostă A&A DIALAB – S.R.L.). Astfel, în iulie 2007 s-a decis, conform înscrisurilor din Monitorul Oficial, “cesionarea de la A&A Medical S.R.L., a următoarelor contracte/acorduri cadru, incheiate cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională cu sediul în București, str. C. Caracas nr. 2-8, sector 1: – Acordul cadru nr. 2702/20.10.2010; – Acordul cadru nr. 2948/10.11.2010; – Acordul cadru nr. 2778/2.12.2009; – Acordul cadru nr. 2775/2.12.2009; – Acordul cadru nr. 2777/2.12.2009; – Acordul cadru nr. 2776/2.12.2009;- Acordul cadru nr. 2779/2.12.2009; – Acordul cadru nr. 2780/2.12.2009; – Contract nr. 3368/21.03.2010. În cadrul contractelor de cesiune se va specifica că A&A DIALAB S.R.L. va prelua toate drepturile si obligațiile menționate în contractele/Acordurile mentionate mai sus”.
În același an s-a observat o explozie a veniturilor Dialab Solutions SRL (de la 0 lei în 2010 la 55 milioane lei în intervalul 2011-2013), concomitent cu o scădere importantă a veniturilor A&A Medical, care făcea pași rapizi spre faliment. În timp ce A&A Medical SRL, o răsfățată a contractelor cu statul, se prăbușea sub povara datoriilor, firma Dialab, pe care asociații transferaseră o parte din contractele cu statul, le-a generat un profit în intervalul 2011-2013, de 7 milioane lei. Precizăm și că din acționariatul profitabilei firme Dialab Solutions SRL, a făcut parte și offshore-ul cipriot KOUTONCO LTD, cu sediul in Agathonos, 11 Kapsalos, 3087, Limassol. La aceeași adresă mai figurează și Quomo Limited, offshore implicat în administrarea caselor de pariuri Bet Café Arena. Nu doar A&A Medical SRL, ci și Dialab Solution SRL a încheiat în ultimii ani 11 contracte de furnizare cu Spitalul Județean Timișoara.
Ca element de interes, ca reprezentant în Timișoara al Dialab Solutions SRL apare numele Sorina Ciurlea (vezi aici). Același nume, Sorina Ciurlea, apare ca vicepreședinte al PDL Timișoara pe Departamentul pentru politici în educație, cercetare, cultură, culte, minorități și sport (aici).

Cei trei acționari din A&A Medical SRL mai sunt prezenți, alături de PAPP CHARLES CAROL și de GREENBERG WENDY PATRICIA și în firma FarmaPlanet Grup SRL (fostă A & M MEDICAL SERVICES – S.R.L.), care deși a înregistrat în cei 9 ani cât a fost activă, cifra de afaceri de 97,5 milioane lei, a avut ghinionul să înregistreze numai pierderi an după an, cu o valoare cumulată de 24,5 milioane lei. E impresionantă voința în formă continuată a grupului de antreprenori, care, per total, dacă le analizăm datele financiare, doar au pierdut bani. Un efort cu atât mai remarcabil, dacă ne gândim că doar în Farma Planet Grup SRL, au avut de gestionat relația cu 166 de angajați.
De precizat că PharmaPlanet Grup SRL a făcut afaceri și cu firma Misfil Development SRL, trimisă în judecată de DNA pentru evaziune fiscală (detalii aici). Subliniem că Misfil Development SRL își are sediul social pe Splaiul Independenței nr. 273 (aici), adresă la care funcționează Grupul Reinvent, legat de rețeaua de evazioniști fiscali din jurul lui Cercel Daniel Nicolae, grupare care a preluat și înmormântat firmele cu datorii ale familiei deputatului Cristian Boureanu, precum și o firmă înființată de Carmen Finiș, personaj conectat la gruparea Bittner-Petrache-Cocoș (mai mult aici). Carmen Finiș e implicată în scandalul preluării, pe baza unei semnături a lui Crin Antonescu (în perioada când era Ministrul Tineretului și Sportului) și cu ajutorul actualului deputat PSD Eugen Bejinariu (pe atunci șef al RAAPPS, ulterior șef al SGG, respectiv premier interimar, iar acum membru în comisia de control a SRI), a unei părți din parcul Herăstrău, amplasată pe șoseaua Nordului nr 7-9, adesă la care figura și sediul Trei Cocoși Internațional SRL, în acționariatul căreia s-au regăsit Dorin Cocoș și vicepremierul în funcție Gabriel Oprea.

Medicare Technics SRL-aproape de SRI, de TOP 300 și de cel mai controversat bisturiu

Și compania Medicare Technics SRL are contracte cu Spitalul Județean Timiș și cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara. În acționariatul acesteia, de-a lungul timpului, îi regăsim pe Mugurel Stancu. În industria farmaceutică românească mai găsim pomenit numele Stancu Mugurel, citat ca martor în calitate de reprezentant al CC MED, companie implicată în scandalul mitei de 4 milioane euro, de care a fost acuzat chirurgul Șerban Brădișteanu, fost senator PSD și personaj extrem de influent, la care grei din politică au apelat de-a lungul vremii pentru servicii medicale, operându-i pe Nicolae Văcăroiu, Cristi Borcea, Cornel Dinu, pe președintele CJ Argeş, Constantin Niculescu, pe Adrian Năstase și, la cererea președintelui Traian Băsescu, a zburat în Antalia, ca să încerce să-l salveze pe Regele Cioabă (aici).
În istoricul Medicare Technics SRL sunt prezente și offshore-urile cipriote Powerax Limited și Compenia Associates Limited. Powerax Ltd e unul din instrumentele folosite de fondatorul Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, pentru a prelua Editura Dacia (aici).

Tot în Medicare Technics SRL îl găsim în 5 martie 2008, ca reprezentant, în calitate de director general, pe Coldea George Tudor, din Cluj Napoca. Presa a scris că George Coldea este verișorul primar al adjunctului directorului SRI, generalul Florian Coldea și că cel din urmă ar fi cerut președintelui CJ Satu Mare ca spitalele din județ să dea contracte firmei condusă de vărul său, Medicare Technics SRL (vezi aici). Medicare a avut legături și cu alt offshore, S.C. MEDITERRANEAN RADIOGICAL SUPPLINES LIMITED cu sediul social în Malta, MT MSD08 Pieta, Sqaq Nra2, Triq ix-Xatt 48, de la care a preluat o părticică din firma Eurorad 2008 SRL.

George Coldea a fost și directorul firmei AUTOTRANSILVANIA —S.R.L., pe când asociat era Călin Stoia, milionarul clujean arestat în lotul Apostu, urmare a scandalului de corupție care a zguduit Clujul în urmă cu câțiva ani. Merită subliniat că și în cazul firmei Medicare Technics SRL, în ciuda numărului mare de contracte cu statul și a unei cifre de afaceri cumulată de 203 milioane lei pentru intervalul 2005-2013, profitul cumulat în toți acești ani, a fost de doar 5,4 milioane lei. Asta înseamnă o rată de profit de 2,66%.

Medist Life Science SRL – “știința de a trăi” din contracte cu statul, în stil de ministru

Societatea Medist Life Science are de asemenea încheiate mai multe contracte cu Spitalul Județean Timiș. Fondatorii companiei, în anul 2008, sunt: Vlădescu Carmen (30%), Breota Cătălina Ana (30%), Manole Ionel (30%), și Crăciun Cristian Ioana (5%). Carmen Vlădescu e nimeni alta decât ex-soția lui Sebastian Vlădescu, fost Ministru al Finanțelor în Guvernele Tăriceanu și Boc.
De asemenea, mai multe contracte derulate cu Spitalul CJ Timiș, cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara le are și o altă firmă, Medist SA, cu aceeași adresă cu a Medist Life Science SRL, în acționariatul căreia, în 2002 îi regăsim pe Carmen Vlădescu, Sebastian Vlădescu, Manole Ionel, Manole Mihaela Elena și Doru Boștină. Ultimul menționat este un avocat controversat, condamnat recent și apropiat de gruparea Cocoș. Boștină i-a fost avocat multimilionarului Bogdan Buzăianu, căpușa “Hidroelectrica”, dar și lui Fathi Taher. Mai precizăm că în mandatul Elenei Udrea la MADR, Boștină a primit bani publici de la acest minister. Vlădescu a fost și administrator și director financiar al Medist SA.
În prezent în acționariatul Medist SA, nu-i mai regăsim pe Sebastian Vlădescu, nici Doru Boștină, în locul lor apărând Coica Gheorghe Florin, Crăciun Cristina Ioana și Anghel Gabriela Cristina. Carmen Vlădescu a rămas însă pe poziții în firma abonată la contracte cu sistemul medical de stat.
Cifra de afaceri cumulată a acestei companii, începând din 2000 până în 2013 a fost de 332 milioane lei, iar profitul cumulat a fost de 10,65 milioane lei, adică de 3,2%.
Interesant este că la începutul lui 2006, firma Medist SA apare și în acționariatul firmei LEADER HIGH TECH SA (cu domeniul de activitate: Fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule), alături de Manole Ionel (12,5%), Sebastian Vlădescu (18,5%), Nicolae Rotileanu (49%) și Călin Popescu Tăriceanu (10%). Administrator al firmei LEADER a fost Carmen Vlădescu. Merită precizat că auditor financiar, atât al Medist SA, cât și al LEADER HIGH TECH SA a fost aleasă PKF FINCONTA – S.R.L., deținută de Florentina Șușnea. Pe asociați și pe auditor îi vom regăsi în diverse funcții de putere în Guvernul Tăriceanu. Astfel, Florentina Șușnea a deţinut, în perioada 2007-2008, funcţia de director general al Direcţiei Mari Contribuabili de la ANAF, Sebastian Vlădescu a fost atât Ministru de Finanțe, cât și negociatorul contractului cu Ford, pentru preluarea Uzinelor Craiova, iar Rotileanu a ocupat funcția de consilier al premierului. Ulterior, Nicolae Rotileanu a fost și secretar de stat în Guvernul Ponta 1, acesta demisionând după ce a izbucnit scandalul din jurul Dosarului Bancherilor, un membru al echipei lui Rotileanu fiind citat în Dosar. Însă la plecare, firma acestuia a avut un noroc de consolare: a primit un contract cu statul de 1 milion de euro în județul Suceava. Precizăm că între partenerii de afaceri a avut loc și o ușoară rocadă amoroasă, soția lui Rotileanu, nimerind la Vlădescu. Ulterior, după divorțul de Ioana, și Tăriceanu a fost surprins sărutând-o pe fosta soție a lui Rotileanu (și nașă de cununie a cuplului Călin-Ioana) pe obraz. Pentru firma LEADER HIGH TECH SA, datând din 1998, s-a cerut radierea în 2012. Numele lui Șușnea a apărut menționat în materiale de presă ca făcând parte din grupul de interese din jurul lui Șerban Pop, ex-șeful ANAF în Guvernul Ponta, implicat într-un scandal în jurul unui offshore nedeclarat și intrat în atenția procurorilor în dosarul șefului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu (vezi aici).
Tot dintre businessurile ce au legătură cu lumea medicală, ale soției lui Vlădescu, menționăm și Romanian Soft Company SRL. O investigație din vara lui 2010 a revistei Kamikaze a scos la iveală episodul în care Ministerul Finanțelor condus de Sebastian Vlădescu, a aprobat plăți substanțiale din fonduri UE către proiectul Medas, derulat de firma Romanian Soft Company SRL, a doamnei Vlădescu, proiect început în ajunul Crăciunului, 24 decembrie 2008. Iată ce scria Kamikaze în “Scopul proiectului este instruirea medicilor și a asistentelor medicale din spitale în management și utilizarea noilor tehnologii. Cererea de finanțare a fost depusă la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU). Iar AMPOSDRU este o direcție generală în cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale care stă drepți în fața ACIS (Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale), structură subordonată Finanțelor (ACIS aprobă plățile). Contractul de finanțare pentru proiectul Medas a fost semnat în decembrie 2009. Valoarea proiectului este de 18,2 milioane RON, din care 14,7 milioane vin din Fondul Social European, 2,6 milioane din bugetul național”, iar restul, 900.000 lei, a fost contribuția proprie a Romanian Soft Company (aici).

A&G Med Trading SRL- Un Eugen de pus la rană, nu? Localizarea rănii sunteți liberi să v-o alegeți fiecare

Firma A&G Med Trading SRL are de asemenea puzderie de contracte cu Spitalul Județean Timiș dar este furnizor și pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Turcanu. Acționarii principali ai firmei sunt Georgeta și Adrian Cristea. Aceștia dețin și alte firme cu profil medical, în patru dintre acestea avându-l asociat pe Niculae Iordache, fratele lui Sorin Iordache, consilierul ex-ministrului Eugen Nicolăescu în primul său mandat de la Sănătate. De altfel Sorin Iordache a fost nu doar sfetnic pentru demnitarul Nicolăescu, ci și asociat în firmele familiei Nicolăescu: Team Audit Financiar și Conen Consulting, conform anchetelor din presa acelei perioade (aici). În plus, Marcela Iordache, soția consilierului ministrului ocupa postul de șefă a Directiei de Resurse Umane din MS, iar Direcția Farmaceutică o avea șefă, de aproape 10 ani pe Mariana Iordache, soția fratelui consilierului ministrului.
Revenind la A&G Med Trading SRL, un colos al afacerilor cu sistemul sanitar de stat, asociata Georgeta Cristea este, conform investigațiilor de presă, sora Marianei Iordache, șefa Direcției Farmaceutice din MS.

Ministrul Eugen Nicolaescu spune ca pe consilier îl cunoaște înainte de ascensiunea sa politică până pe fotoliul de ministru: „Pe Sorin l-am facut asociat cind si-a luat certificatul de auditor. De fapt, el se ocupa de firmele mele, ca eu nu mai am timp”. Iordache a declarat că se știe cu Nicolăescu din 1995.

Un articol al ziarului Național din 2013 preciza că A&G Med Trading SRL a făcut inginerii financiare cu 90 de milioane de euro, care au luat calea unor offshore-uri (detalii aici). Într-adevăr, analizând acționariatul A&G regăsim RAVENNA L.L.C., persoana juridica înregistrată în S.U.A. District Columbia, cu sediul in 1000 Connecticut Ave. NW, Suite 1020, Washington, D.C. 20036, S.U.A., legal reprezentată în baza procurii din 10 februarie 2011, prin dl. CRISTEA ADRIAN FILIP. De asemenea, A&G Med Trading SRL, a fost asociată în cadrul firmei PHARMA VISION PLUS – S.R.L., cu offshore-ul cipriot: MASTERPHAPM INVEST LIMITED, cu sediul în Cipru, Nicosia, Afroditis, 25 Consulco House, 2nd floor Flat/Office 204, P.C. 1060, reprezentat prin CRISTEA ADRIAN FILIP.
Firma a fost implicată și în scandalul câștigării unei licitații păguboase pentru statul român, despre care România Curată a scris la momentul respectiv. E vorba de licitația privind importul, dar nu și distribuirea vaccinului combinat rujeolă-oreion-rubeolă (trivaccin) PRIORIX (vezi aici).

Cifra de afaceri cumulată pe intervalul 1999-2013 a A&G Med Trading SRL e una uriașă: 2,16 miliarde RON, dintre care 1,56 miliarde RON doar din 2009 până în 2013. Cu toate acestea, profitul cumulat în cei 15 ani de activitate luați în calcul, este unul minuscul: 1 milion RON, echivalentul a 224.000 euro. Împărțind suma la 15 ani de activitate, rezultă că fiecăruia din asociații Georgeta și Adrian Cristea, le-a revenit din afacerea A&G un câștig lunar echivalent unui salariu net de 450 euro.

Din ratele de profit constatate în exemplele de mai sus, putem trage concluzia că negoțul cu produse farmaceutice și instrumentar medical e o industrie neprofitabilă în care se îngrămădesc duium protejații puternicilor zile, ca să lase teren liber românilor antreprenori neînregimentați politic, să concureze pe acele piețe, unde marjele de profit sunt mult mai mari.

VA URMA


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *