Bogdan Grosereanu

Bravo, Craiova civică! Petiție cu număr record de semnături pentru declanșarea unui referendum local. Cine sunt cei care demonstrează că „cetățeanul român nu este o masă amorfă”

Informația că au strâns peste cele 13.000 de semnături necesare pentru a declanșa un refederndum local împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui (Bulgaria) a avut efectul unei bombe atomice la Craiova. Ar fi primul referendum local din istoria orașului și primul pe teme de energie nucleară din România, cu implicații internaționale. Politicienii au intrat în alertă, încercând fie să oprească acțiunea, fie să o convertească în capital electoral. Vor respecta autoritățile locale semnăturile craiovenilor care vor referendum? Aflați în cele de mai jos cine sunt activiștii civici care s-au implicat atât de eficient în viața comunității.

Craiova, capitala istorică a Olteniei, se află în această perioadă în pragul unui referendum local. Un grup de inițiativă civică format din persoane cu profesii diverse a declanșat în urmă cu mai bine de o jumătate de an o campanie de strângere de semnături pentru ca populația orașului să se pronunțe prin referendum în legătură cu poiectele nucleare de la Kozlodui (Bulgaria). Aflată la mai puțin de 100 de kilometri de Kozlodui, Craiova se află în zona de risc a sitului nuclear, care cuprinde centrala atomo-electrică și proiecte viitoare, cum ar fi un megadepozit nuclear cu o capacitate de 350.000 de tone și un nou reactor, cu o capacitate instalată de 1.200 MW.

Totul a pornit de la o dezbatere publică

Cum legislația internațională în domeniul energiei nucleare cere consultarea populației din zona de risc, Grupul de Acțiune Civică (GAC) a trecut la treabă. Ideea aparține Luminiței Simoiu, pofesor la departamentul de Chimie al Universității din Craiova, care a fost timp de 11 ani expert pe probleme de arme chimice la o agenție a ONU. În noiembrie 2014, Luminița Simoiu a participat la o dezbatere pe tema sitului de la Kozlodui, organizată la Primăria Craiova, întrunire care „a încălcat flagrant principiile democratice”. Concret, era vorba de consultarea populației cu privire la construirea unui nou reactor nuclear.

„A fost încălcată Convenția de la Aarhus, referitoare la dreptul cetățenilor de a fi consultați şi de a participa la luarea de decizii în probleme de mediu în situația în care se preconizează contruirea unor obiective economice care pun în pericol viața și afectează mediul. Această convenție a fost ratificată de România conform Legii nr. 86/2000. Bazându-mă pe expertiza internațională, am înțeles rapid miza acestei acțiuni, și anume obligativitatea autorităților bulgare de a demonstra – conform acordurilor internaționale în domeniul energiei nucleare – că populația României din zonele posibil afectate de realizarea acestui proiect a fost consultată și informată corect și transparent”, a povestit Luminița Simoiu (foto jos, prima din stânga).

IMG_3781

Concret, prof. Simoiu a constatat mai multe deficiențe privind „reprezentativitatea, corecta informare și transparența”. Ideea referendumului s-a născut la această dezbatere. „Am decis ca după sărbătorile de iarnă să contactez autoritățile locale, am solicitat audiența doamnei primar Lia Olguța Vasilescu pentru a discuta despre modul defectuos în care s-au organizat aceste dezbateri publice, cu doar șase-șapte români. Am propus organizarea la Craiova și, dacă este posibil, în toate cele 19 localități posibil afectate, a unor referendumuri locale având ca tematică noile obiective nucleare de la Kozlodui. Am promis că mă voi implica și voi sprijini organizarea unor dezbateri publice reale, cu populația posibil afectată. Autoritățile au respins ideea referendumului, susținând că cetățenii nu vor veni la vot și acest lucra ar avea un impact negativ în acțiunea de stopare a acestor obiective. Nu am fost de acord cu ideea de a face numai un sondaj de opinie și am decis că voi merge pe varianta inițiativei cetățenești. Am consultat legea administrației locale și am văzut condițiile în care se poate decide organizarea unui referendum”, a mai spus prof. Simoiu. Încet-încet, grupul de acțiune s-a închegat: „Am reușit să conving inițial 15 cetățeni, inclusiv un student. Aveam întâlniri săptămânale, am consultat și alte ONG-uri, precum Pro Democrația. Apoi am fost remarcați de mass-media, cu ocazia dezbaterilor pe care le-am organizat în diferite locuri din oraș. La dezbaterea pe care am organizat-o la Sala Albastră a Universității din Craiova, au participat peste 300 de persoane. Am avut invitați specialiști bulgari care se opun proiectului și am supus la vot dacă participanţii sunt de acord cu organizarea unui referendum local pe tema obiectivelor nucleare de la Kozlodui. În proporție de peste 98% s-a votat în favoarea referendumului”.

Între timp, în jurul acestei idei au venit și mai multe persoane. Din grup fac acum parte studenți, profesori din învățământul preuniversitar și universitar, medici, artiști etc.

„A fost greu din cauza neîncrederii populației de a furniza date personale”

Ce i-a motivat, totuși, pe acești oameni să demareze campania? „Accidentele de la Cernobâl și Fukushima sunt încă vii în memoria colectivă. M-a motivat în această acțiune modul netransparent în care autoritățile de mediu din România au organizat aceste informări ale populației posibil afectate. Refuz și acum să numesc dezbateri publice pe teritoriul României întruniri cu șase-șapte români și 34 de bulgari. În cazul unui accident, radiațiile nu au culoare politică și sunt foarte democratice! Avem ambiția de a demonstra autorităților că cetățeanul român, dacă este corect informat, nu este o masă amorfă și fără interes în problemele comunității. Dimpotrivă, este deosebit de activ și respondent. Cetățeanul român nu este cetățean european de mâna a doua!”, a mai afirmat Luminița Simoiu. Fără îndoială, deși subiectul este extrem de important, este și destul de abstract pentru mulți dintre cetățeni. Cum a reușit grupul să convingă craiovenii să dea aceste semnături? „A fost greu din cauza neîncrederii populației de a furniza date personale. Întorceau capul speriați când auzeau de Kozlodui. În plus, trebuie subliniată dificultatea subiectului. Dar cu perseverență am reușit să explicăm”.

Legea nr. 215/2001 spune că cetățenii pot propune consiliilor locale și consiliilor județene pe a căror rază domiciliază, spre dezbatere și adoptare, proiecte de hotărâri (art. 109, alin 1). Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi inițiată de unul sau de mai mulți cetățeni cu drept de vot, dacă acesta este susținut prin semnături de cel puțin 5% din populația cu drept de vot a unității administrativ-teritoriale respective (art. 109, alin 2). Craiova se raportează la o populație cu drept de vot de 260.000 de persoane. În consecință, numărul minim de semnături care trebuie strânse este 13.000.

Grupul de acțiune civică, curtat de politicieni

Când grupul a anunțat că a strâns peste 10.500 de semnături, informația a făcut vâlvă în Craiova, mai ales printre politicieni. În 2012, primarul municipiului, susținut de USL (PSD și PNL) a fost ales cu 57.000 de voturi. Comparativ, numărul de semnături strânse de activiști le-a dat de gândit politicienilor. De altfel, Luminița Simoiu dezvăluie că a fost curtată de politicieni. „În mod indirect. Numărul mare de semnături este tentant pentru orice partid care vrea să se înscrie în lupta electorală. Noi mulțumim tuturor partidelor. Sunt convinsă că printre cei peste 14.000 de craioveni care au semnat deja se regăsesc cetățeni cu diverse opțiuni politice, la urma urmei, cauza este comună, iar radiațiile nucleare sunt apolitice!”.

Coordonatoarea grupului spune că s-a încercat oprirea campaniei de strângere de semnături: „Începând cu autoritățile locale și terminând cu reprezentanți ai partidelor politice. Considerăm aceste încercări inițiative personale, nereușite, desigur. Noi am precizat de la început că respingem orice ingerință politică și că ne delimităm de orice încercări de a considera acțiunea noastră ca fiind de natură politică. Mulțumim mass-mediei locale, care ne-a sprijinit. Cred că aceasta a fost una dintre cheile cu care am ajuns la inima și conștiința cetățeanului: faptul că am reușit să stăm în afara arenei politice, în care cetățeanul și-a cam pierdut încrederea”.

Ce vor decide consilierii locali?

În data de 27 august, coordonatoarea Luminița Simoiu a fost prezentă în plenul ședinței Consiliului Local (CL) Craiova, pentru a informa aleșii locali că grupul a strâns peste cele 13.000 de semnături necesare pentru ca proiectul de hotărâre privind referendumul să intre pe ordinea de zi. Nu a fost lăsată să vorbească, încălcându-se regulamentul. Ulterior, anunțul a fost făcut în direct, în cadrul emisiunii „Audiență Generală”, difuzată de postul local Alege TV. Într-o conferință de presă organizată la o săptămână după aceste evenimente, primarul Lia Olguța Vasilescu a admis că, în principiu, este de acord cu referendumul. Proiectul „va fi supus votului consilierilor locali, pentru că este vorba de o sumă care trebuie asigurată din bugetul local pentru referendum. Vom vedea ce decid consilierii. În principiu, eu sunt de acord cu organizarea unui referendum pe această temă, deși nu ne ajută foarte tare și demersurile trebuie făcute mult mai sus, la alte instituții. Avem o promisiune din partea unui avocat că ne va ajuta să ne batem acolo sus, la instituții, dar sunt demersuri de durată“, a afirmat primarul.

Membrii GAC sunt deciși să continue lupta cu autoritățile pentru referendum, mai ales că alături de ei vor să vină și alte persoane. Ce calități trebuie să aibă un viitor membru al grupului? „Dorința de implicare, încredere în forțele proprii, deschidere, creativitate în rezolvarea problemelor, perseverență, modestie, pasiune, asumarea greșelilor, acceptarea dezbaterii ca element esențial al democrației. Noi respectăm principiul democrației, al egalității de șanse, al promovării pe baza competențelor profesionale demonstrate, al ostilității față de corupție”, a încheiat Luminița Simoiu.

În perioada următoare, toate cele peste 13.000 de semnături vor fi depuse la CL Craiova, împreună cu proiectul de hotărâre care stabilește data referendumului, pentru a intra pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a consiliului local. Ulterior, consilierii municipali vor trebui să voteze dacă sunt sau nu de acord cu referendumul cerut de craioveni.

Spitalele Craiovei, nepregătite pentru decontaminări radioactive

În cazul unei catastrofe nucleare la centrala atomo-electrică de la Kozlodui (Bulgaria), spitalele din Craiova nu sunt pregătite să acorde asistență de specialitate populației, potrivit unor documente prezentate recent de presa locală. „Nu dispunem de mijloace specifice de aplicare a măsurilor de decontaminare radioactivă a victimelor unui dezastru, iar capacitatea de acordare a primului ajutor și de tratament al pacienților este grevată de numărul redus de specialități medicale pentru care putem asigura spitalizare”, se arată într-un raport din 19 iunie al Spitalului Căi Ferate (CF) Craiova. Mai mult, instituția subliniază că nu este în măsură „de a asigura nici protecția propriului personal și a pacienților internați în spital împotriva contaminării radioactive în momentul unui accident nuclear”.
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, cea mai mare unitate sanitară din Oltenia, arată că „nu deține un spațiu de adăpostire adecvat, privind protecția civilă a populației, pentru o situație de accident nuclear, biologic sau atac nuclear”, în timp ce Spitalul „Filantropia” a transmis că „dispune de două adăposturi antiatomice cu o capacitate de 100 de persoane”, dar și de 30 de măști de gaze „un număr insuficient având în vedere legislația în vigoare pentru acest domeniu”.

Cine este Luminița Simoiu
Prof. dr. Luminița Simoiu este cadru didactic la departamentul de Chimie al Universității din Craiova. În perioada iulie 1998 – decembrie 2008 a lucrat la Haga (Olanda), în cadrul Agenției ONU – Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW). Prof. Simoiu a publicat trei cărți și 68 de articole în Japonia, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie, Statele Unite, are cinci brevete de invenție și 16 granturi de cercetare, inclusiv în străinătate. Vorbește, potrivit cv-ului, fluent franceză și engleză și mediu în spaniolă și olandeză.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Bravo, Craiova civică! Petiție cu număr record de semnături pentru declanșarea unui referendum local. Cine sunt cei care demonstrează că „cetățeanul român nu este o masă amorfă”

 1. Costin

  Desi si eu am fobie de radiatii cu toate astea vorbesc la telefonul mobil; si fără free hands. In general dezacordul fata de un aspect poate fi manifestat de cineva neatins de acel aspect. Ex: un fumător nu poate să-mi tina teoria chibritului despre poluare, cu atât mai mult a aerului.
  Astfel Ramania are dreptul sa carteasca în momentul când Cernavoda va fi complet închis. Pana atunci ciocu mic. Sa inteleg ca reactoarele noastre sunt bio? Si daca ar fi doar atât. Unde mai pui măcelul pădurilor, al deltei, parcurile din orase, Rosia montana etc. Nu cred ca exista un aspect de mediu pe care Ro sa nu-l fi încălcat. Pe cine a consultat? Pe nimeni? Ei ca sa vezi.
  Ca idee nici eu nu agreez aceasta forma de energie, dar asta e. Ce vreti cărbune?
  De asemenea nu inteleg ce-i determină pe bulgari sa construiască la granita? Să-si faca in centrul tarii si asa nu mai sunt la 100 km de vecinul care se uita peste gard.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Costin: mai informați-vă: 1) România a consultat țările vecine în privința Roșiei Montane (Bulgaria și Serbia au renunțat la dreptul lor, Ungaria în schimb a uzitat cât se poate de corect de acest drept) 2) nu confunda instituțiile cu oamenii: și pt. păduri, și pt. Deltă, Roșia Montană, inclusiv pt. stoparea extinderii Cernavodă ori a unei noi centrale prin Transilvania etc. sunt oameni care luptă și pun presiune pe autorități și instituții să-și facă treaba 3) Craiova e mult mai aproape de Kozlodui decât față de Cernavodă 4) există alternative și la energia nucleară, și la cărbune

   Reply
  • Alin C.

   Diferenta intre centrala de la Kozlodui si cea de la Cernavoda consta in tehnologia folosita: la Kozlodui tehnologie ruseasca tip Cernobil, la Cernavodă sistem canadian tip Kandu, care in cazul unui accident se autoingroapa.
   In plus, la Kozlodui e vorba si de construirea unui megadepozit de deseuri radioactive, cel mai mare din Europa, de 345.000 t, in zona aluvionara a Dunarii, din beton. Intrebati orice inginer constructor si va spune ca e foarte riscanta o asemenea constructie, care ar trebui sa reziste timp de 300 de ani, conform proectului bulgaresc. Betonul exista de vreo suta de ani, iar fundatiile nu se fac niciodata pe un substrat care se poate tasa neuniform. In general depozitele de deseuri radioactive se fac la adancimi mari, in zonele muntoase. De ce sa nu il faca bulgarii in Balcanii lor, de ce langa Dunare? Raspunsul vine cand studiati geografia zonei.
   Pe langa noul reactor de 1200 MW și depozitul de deseuri radioactive, se vrea prelungirea duratei de functionare cu 20 de ani a doua reactoare care ies din functiune in urmatorii doi ani.
   Perioada de injumatatire a uraniului este de 2 milioane de ani… adica daca se va contamina, zona Dunarii, va ramane pe veci contaminata… si nu numai judetul Dolj… tot sudul Romaniei este in pericol, pana la Mare.
   Asa ca argumentul cu Cernavoda nu prea merge… asta e si argumentul oficialitatilor, pentru care au inchis complice ochii la proiectele de la Kozlodui.

   Reply
 2. NC

  Din ciclul „sa nu zici hop pana nu ai sarit groapa”

  Comunicat de presă
  25 septembrie 2015 Consiliul Local şi Primăria au decis: Craiovenii NU au dreptul să se pronunţe prin referendum în legătură cu pericolul nuclear de la Kozloduy! Asociaţia Pro Democraţia Club Craiova a luat act cu consternare de modul nedemocratic în care Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova au decis să relaţioneze cu cei 15.000 de cetăţeni cu drept de vot ai Municipiului Craiova care au solicitat organizarea unui referendum cu privire la pericolul nuclear de la Kozloduy – depozitul de deşeuri nucleare de 350.000 tone (!) şi modernizările controversate ale centralei nucleare de la Kozloduy. Asociaţia Pro Democraţia Club Craiova consideră că prin atitudinea manifestată, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova au lezat interese cetăţeneşti majore, care sunt protejate de legislaţia naţională şi a Uniunii Europene şi a căror exercitare a fost solicitată de cel puţin 15.000 de cetăţeni craioveni cu drept de vot, susţinători ai iniţiativei cetăţeneşti pentru organizarea referendumului în discuţie. Prin această atitudine, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova au decis să ignore, cu inconştienţă, problemele de sănătate şi de mediu pe care complexul nuclear de la Kozloduy le provoacă, dovedind o lipsă totală de interes pentru sănătatea şi siguranţa cetăţenilor Municipiului Craiova şi acceptând astfel ca la aproximativ 70 km de oraşul nostru să fie depozitate sute de mii de deşeuri radioactive în condiţii de securitate insuficient garantate de autorităţile bulgare. Prin votul exprimat în şedinţa din data de 24 septembrie 2015, Consiliul Local al Municipiului Craiova, constituit în majoritate din reprezentanţii Partidului Social Democrat, a interzis cetăţenilor Municipiului Craiova să-şi exprime opinia cu privire la investiţiile controversate din zona Kozloduy – depozitul de deşeuri radioactive de 350.000 tone de la Radiana şi reactoarele nucleare 7 şi 8 ale Centralei nucleare Kozloduy – care constituie un pericol potenţial pentru viaţa şi sănătatea tuturor locuitorilor, români şi bulgari, din zonele limitrofe Kozloduy.
  Considerăm că, prin respingerea iniţiativei cetăţeneşti de organizare a unui referendum privind pericolul nuclear de la Kozloduy, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova au lezat mai multe drepturi cetăţeneşti – dreptul la viaţă, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la un mediu sănătos, precum şi dreptul democratic de consultare şi de exprimare a opiniei cetăţenilor cu privire la problemele de interes major pentru comunitate – şi au eşuat în realizarea principalei lor funcții publice – slujirea intereselor membrilor comunității noastre.
  Carla Stoica
  Preşedintă Asociaţia Pro Democraţia Club Craiova

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *