Alina Mungiu-Pippidi: ”E riscant să promovezi pe cineva, dar nu văd superioritatea morală în a sta deoparte și a spune că niciunul nu e bun pentru tine”

”Câtă vreme numărul românilor asociați va fi de 4% sau mai mic, nici un politician nu își va ține promisiunile, că nu are de ce sau, mai exact, nu are cui. Nu există politic decât România asociată, care are capacitate de acțiune colectivă, restul de 96% o declar nulă și neavenită.”, a afirmat președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, într-un interviu acordat lui Cristian Teodorescu, pentru Cațavencii.

Alina Mungiu-Pippidi a însă că deși asocierile și acțiunile colective nu stau în firea românilor, ce s-a schimbat în ultimii ani a venit în urma implicării civice. ”De aproape sau de departe, societatea asta civilă l-a dat jos pe Boc, l-a dat jos pe MRU, l-a dat jos pe Ponta, l-a pus pe Iohannis, fără ea nu se schimba nimic. Dar e mică. De ce a trebuit ca România Curată să facă plângerea la DNA contra lui Gabriel Oprea, cea de la CNSAS contra lui Marian Munteanu și cea la tribunal pentru declasificarea informărilor SRI privitoare la Hexi Pharma? Pentru că, atunci când e vorba de lucruri cu risc, nu prea găsești societate civilă, în schimb la fonduri publice – buluc.”, a spus președintele SAR.

Alina Mungiu-Pippidi s-a referit și la șansele pe care le are Nicușor Dan și Uniunea Salvați România (USR) la alegerile din toamnă, dar și de ce susține această mișcare: ”Nicușor va face tot ce va putea, depinde însă dacă în spatele lui vor fi mii de oameni care se asociază din toată țara, care vor fi „trainuiți” corespunzător, pentru că în fond sunt niște amatori, sau o sută de veleitari traseiști adunați de la alte partide, care au cam dat năvală. E foarte greu să urci de la câțiva oameni de încredere la un partid național, dar cum am atins ținta de 30% la locale, pe care în alt editorial o pusesem, eu zic să fim optimiști. Ăștia care mă mustră, ca Moise Guran, că de ce continui să promovez oameni, deși m-am mai fript, trebuie să înțeleagă că fiecare circumstanță are justețea ei, era just să îl susținem pe Băsescu în 2004, pe Iohannis în 2014 și pe Nicușor azi, dacă nu vrei să fii pasiv. Dacă eram pasivi, nu se alegeau, că totdeauna e pe muchie, și atunci nu aveam DNA, de exemplu. E riscant să fii promotor, dar nu văd superioritatea morală în a sta deoparte și a spune că nici unul nu e bun pentru tine, mai ales acum, când vrem să reînnoim clasa politică.”.

***

Citește interviul integral pe Cațavencii și vezi ce spune Alina Mungiu-Pippidi despre situația din Turcia ori activitatea președintelui României, Klaus Iohannis, și a Guvernului Cioloș.


Recomandări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *