Mihai Goțiu

ALERTĂ: Concentrație alarmantă de cianuri în Cabinetul Ponta 4! Află cine sunt noii miniștri ai guvernului care susțin proiectul de la Roșia Montană

Noii miniștri ai Economiei și ai Energiei susțin ideea modificării Legii Minelor. ”Zăcământul de asta îl avem, ca să-l exploatăm”, a declarat luni seara, despre Roșia Montană, noul ministru al Economiei. La Cultură a fost numit un ministru care toamna trecută s-a solidarizat cu… Daniel Barbu după ce acesta ar fi fost agresat de ”așa-ziși ecologiști”. Poziția oficială despre Roșia Montană a noului ministru al Mediului este cel puțin ambiguă. Acestora li se adaugă cianuriștii supraviețuitori din fostul guvern, Rovana Plumb și Liviu Dragnea.

”Zăcământul de asta îl avem, ca să-l exploatăm”, a declarat Mihai Tudose, noul ministru al Economiei, în timpul audierilor de luni din Parlament, referindu-se la Roșia Montană. Conform Hotnews, Tudose a mai spus ca dorește o noua lege a minelor și că susține proiectul de la Roșia Montană, dacă exploatarea se va face în condiții de securitate. El a mai afirmat că poate fi luată în calcul exploatarea cu cianuri, dar nu oricum.

„Sunt pe planeta aceasta o mulțime de tehnologii sau chiar și aceasta cu cianuri trebuie să vedem în ce condiții, fiindcă se exploatează cu cianuri și în țări foarte verzi, țări din Peninsula Scandinavă, care sunt recunoscute pentru protecția mediului. Specialiștii și-au spus punctul de vedere că tehnologia propusă la momentul acela pentru Roșia Montană nu era cea mai fericită soluție. Găsim o soluție acceptabilă. Dacă nu o găsim, așteptăm până se inventează”

Mihai Tudose, în timpul audierilor din Parlament

Dintre noii miniștri din Guvernul Ponta 4, Mihai Tudose nu este singurul care susține proiectul minier de la Roșia Montană. Fost ministru al Economiei pentru patru luni în Guvernul Ponta 2, acum ministru al Energiei și IMM-urilor, Andrei Gerea, a fost vicepreședinte al Comisiei Speciale pentru Roșia Montană. În timpul protestelor din toamna trecută, el a făcut mai multe declarații pe marginea acestui subiect. Gerea s-a declarat atunci împotriva modificării în procedură de urgență a Legii Minelor, nu împotriva modificării în sine. Despre proiect a afirmat doar că se iau în considerare depunerea unor garanții bancare și că proiectul nu este condiționat de adoptarea Legii Minelor. „Proiectul Roşia Montană se poate face dacă îşi ia toate autorizaţiile de mediu şi cultură, nu aşteaptă niciun fel de lege de la Ministerul Economiei”, a declarat, Andrei Gerea, în luna februarie a acestui an, la scurt timp după ce își prezentase demisia din funcția de ministru al Economiei. Despre un nou proiect al Legii Minelor a spus că are ca scop renaşterea mineritului, sector unde lucrează zeci de mii de oameni.

Cele mai importante ministere pentru proiectul de la Roșia Montană rămân cel al Mediului și al Culturii. Ionuț Vulpescu, noul ministru al Culturii, s-a pronunțat asupra subiectului tot în toamna trecută, într-o postare pe blogul personal, în care și-a declarat solidaritatea cu… Daniel Barbu, după ce ar fi fost ”agresat în stradă de așa-ziși manifestanți ecologiști”.

”Dar în acest moment simt o solidaritate umană, înainte de toate, faţă de un ministru al Guvernului României, care, după ce este agresat în stradă de către nişte aşa-zişi manifestanţi ecologişti, este agresat şi politic de către nişte aşa-zişi politicieni democraţi, şi anume cei din Partidul Democrat Liberal.

(…) Dar dacă nu sunt membri ai unor formaţiuni organizate capabile să obţină informaţii private, de unde au numerele de telefon personale ale unor parlamentari şi ziarişti? Cine plăteşte toţi fluturaşii şi manifestele care se răspândesc în Piaţa Universităţii? De ce pun în fruntea listelor de politicieni care trebuie, chipurile, traşi la răspundere numele unor parlamentari care nu au nimic de-a face cu Roşia Montană, care nici nu erau în politică atunci când regimul Emil Constantinescu a dat primele avize de exploatare? Cine are interesul să murdărească nişte oameni curaţi? Şi, mai ales, cine îşi permite să ameninţe parlamentari ai statului român, fără să se teamă că ar putea fi tras la răspundere?”.

Ionuț Vulpescu, pe blogul personal, la 22 octombrie 2013

Grațiela Gavrilescu, noul ministru al Mediului, a făcut o declarație politică legată de Roșia Montană chiar în plenul Camerei Deputaților, pe 18 septembrie 2013. Ambiguitatea acestei declarații este una memorabilă. Citiți și judecați și dumneavoastră ce înseamnă asta:

”În ultima perioadă, şi Guvernul, şi noi suntem puşi în faţa luării unor decizii extrem de complicate: să validăm sau nu Proiectul Roşia Montană? Să admitem sau nu eutanasierea câinilor fără stăpân?

Fie că, prin votul nostru, am răspuns da sau nu acestor întrebări, am simţit o strângere de inimă şi ne vom gândi, mult timp de aici înainte, dacă a fost bine aşa cum am procedat, dacă nu ar trebui să facem şi altceva, cât se poate de repede, pentru oamenii din Roşia şi pentru câinii fără adăpost din România…”

Declarația integrală aici.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a fost președinte al Comisiei Speciale pentru Roșia Montană toamna trecută, poziție din care a încercat însă să-și mențină o poziție neutră la nivel declarativ față de proiectul minier. Comisia Specială a Parlamentului pentru Roșia Montană a fost contestată de către societatea civilă, dar, în cele din urmă, după protestele publice de amploare și după declarațiile privind falsificarea unor studii geologie din proiectul depus spre avizare de RMGC la Ministerul Mediului, avizul Comisiei pe proiectul de modificare a Legii Minelor a fost negativ.

Dintre miniștrii care au supraviețuit și în noul Guvern Ponta, se disting Rovana Plumb, ministrul Muncii, contestată de societatea civilă pentru poziția față de proiectul de la Roșia Montană din perioada în care a fost ministru al Mediului, și Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale. În timpul dezbaterilor publice legate un nou plan urbanistic general la Roșia Montană, din această vară, susținătorii proiectului minier au afirmat despre Liviu Dragnea că a fost unul dintre participanții la excursiile ”de documentare” a exploatărilor cu cianuri din Scandinavia.

guvernul-tradarii rosia montana

Proteste, la Cluj, pentru Roșia Montana/ Foto: Laura Mureșan


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “ALERTĂ: Concentrație alarmantă de cianuri în Cabinetul Ponta 4! Află cine sunt noii miniștri ai guvernului care susțin proiectul de la Roșia Montană

 1. marius skolka

  Guvernul Ponta 4 – politruci PSD, kulturnici, incapabili de discernamant, oameni fara pregatire de specialitate. Daca pui ministru al mediului un petrochimist (indiferent cate functii de „protectie a mediului” ar fi ocupat) este echivalent cu a-l pune la comanda Titanicului pe Gigi Becali. Nu ca precedentii ar fi fost mai buni, dar parca la noi, la problemele de mediu se pricepe oricine, de la Varujan Vosganian la Liviu Dragnea.

  Reply
 2. cri

  Eu zic sa-i arestam pe toti pesedistii si ramana ca unic partid conducator doar oamenii cinstiti si patrioti de la PDL, mai ales ca i-au convertit si pe liberali la fesenism…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cri: nu cred că, în cazul meu, ai motive să te plângi că i-aș fi menajat pe cei din PDL, PNL sau alții care au fost la Putere în cazul RM sau în alte cazuri (vezi ce am scris recent, tot aici, și despre MRU și eventuala lui promovare la Cotroceni)

   Reply
 3. gn

  Avem la New York ,la CUNY un roman ,geolog,prof.univ.,specialist in zacaminte petroliere si gaze de sist,inventator al unui procedeu de extragere a gazelor din Marea Neagra pe nume CONSTANTIN CRANGANU .El a fost invitat la NASULtv la emisiunea lui G.Cartianu cu ocazia venirii in tara pt. lansarea unei carti cu aceste subiecte ,acum aprox. o luna in urma. La intrebarile puse de G.Cartianu a reiesit ca si el ar aproba exploatarea zacamintelor naturale din Romania dar in niste conditii ff clare dupa dezbateri amanuntite cu specialisti din diverse domenii.Nu ar fi bine sa fie contactat si invitat pt. o mai detaliata discutie cu factorii decizionali din guvern? Datele de contact se pot gasi la red. Nasul tv sau G.Cartianu sau pe internet .

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ gn: acest domn Crânganu scrie destul de mult pe tema asta și l-am citit; nu cred într-o dezbatere onestă cu domnia sa, după ce a ieșit din sfera specialității sale și s-a lansat fie în teorii economice la mâna a doua, fie la atacarea oponenților – în opinia domnului Crânganu, specialiști sunt doar cei care susțin fracturarea

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *